DDG, в 05 April 2012 - 11:20 AM, написа:
Плюс зверски проверки за наличие на регистрация и платен данък, ама не проверяващите да ми се разхождат из Борисовата, а да се заврат по крайните квартали и дворовете.
Моето мнение е, че дори и в този си вид нормативната база е достатъчно добра и може да се постигне резултат, ако има контрол.
Въпросът е, как да накараме органите да упражняват ЕФЕКТИВЕН контрол. А ефективният контрол за мен ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е проверки по домовете, започвайки от вили и къщи. Вързаните кучета, раждащи по два пъти в година, никога не се извеждат, така че никога няма да бъдат обхванати от проверяващи, колкото и често да проверяват те по улиците. Целта да не е да се събират глоби (както ми се струва, че е с тези проверки в паркове и градини), а да се наблегне на алтернативата - кастрация. Обаче кастрацията трябва да е безплатна за хората, или поне на символична цена от десетина лева. И да се набляга на женските предимно. Ако се кастрира мъжко куче, това няма да предотврати появата на нови бездомничета, защото разгонената женска събира мъжкари в радиус от километри. Ресурсите да се използват предимно и основно за женски.
Друг вариант за ефективен контрол не виждам.
Онези, които не желаят да кастрират кучетата си, но са си платили данък, се предполага, че имат все пак някаква отговорност и дори и да допускат заплождане, надали ще е по два пъти в година.
Въпросът със зооборсите и търговците (редовни/нередовни) ще е по-сложен, защото там вече се засягат финансови интереси - а в нашата страна такива трудно се преборват.
Обаче, честно казано не виждам, как някой контролен орган ще си направи труда да обикаля дворовете, или как може да бъде заставен съответният орган да го прави.
По-скоро някой доброволец да прави тези визити и да подава сигнали, ако хората не се съгласяват за кастрация на женското си дворно куче. Тогава, когато има подаден сигнал, би трябвало и съответните органи да се задействат. Но ... Липсва частта с безплатните или символични като стойност кастрации. Ако няма такава опция, нищо няма да сработи...