Dog.bg Форуми : Деградация на породите? Преди и след.

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (27 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Деградация на породите? Преди и след. повод за размисъл и анализ Оцени темата: ***** 1 Гласове

#121 Потребителят е офлайн   Fibsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 June 2012 - 12:46 PM

Само този, който не е гледал качествено куче в апартамент може да твърди, че е "мъка" за животното. Режимът на моите кучета е час разходка в парка сутрин, час и половина- два (а може и повече) разходка извън града вечер. Зиме, лете- това е, от което имаме нужда и те, и аз, за да има вкъщи след това спокойни, отпочиващи кучета.

Освен нуждата от движение, кучето изпитва и нужда от контакт със стопанина си. Говоря за нашата порода и нашите кучета- където сме ние, там са и те. ОК, лятото сме на двора. А зимата? Категорично не са щастливи, когато стопанинът им е вътре, а те сами навън. Но знаете, че има хора, които си мислят, че щом са в къща, значи кучето ще стои на двора, то за там е взето. И нали си има двор, за какво са му разходки?!

Посещавала съм развъдници и от двата типа- голям, където кучетата са само навън и по-малък, където са част от семейството. Разликата в поведението на животните е огромна!

Така че, нека не абсолютизираме нещата и да си стиснем ръцете за пореден път, че всичко опира до стопанина (собственика, защото в някои аз не мога да нарека стопани).
User's Signature

www.liebern.com

Дарк 07.10.1998- 08.02.2010 /// Ата 07.10.1998- 26.07.2011
Тичайте волни, мили мои кученца...

#122 Потребителят е офлайн   deneva Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 01:54 PM

Сигурна съм,че всички които пишем тук гледаме кучетата си добре и им даваме нужното емоционално внимание,грижа и тренировка.Говорейки за видове развъдници,аз със сигурност визирам тези,които се грижат така за кучетата си независимо къде живеят.Всички други,които не задоволяват тези нужди на кучетата,аз не бих обсъждала изобщо.В този ред на мисли,говорейки за добре гледани кучета,част от семейството,аз все пак смятам,че голямото пространство на къща с двор е по-подходяща среда за кучило (защото именно за условията на отглеждане на едно кучило от 5-8 малки кученца, говоря аз).Моите кучета са неограничавани в движението си из двора и вкъщи и винаги предпочитат да спят у дома.Когато имаш кучило обаче,нещата се променят,твоите задължения също,работата се увеличава.Докато са малки-задължително в защитена среда постоянно(у дома),но когато навършат 4-5 седмици,възможността да излязат на двор и ползата от това са неуспорими.Малките опознават света заедно с братята и сестрите си,контактуват с другите животни,това е много полезно за тях защото стреса е много по-малък ако направят прехода от дома към навън с близките си.Научават се много по-бързо на хигиенни навици(нещо,което е много важно за бъдещите стопани),поемат слънчеви лъчи,голямото пространство позволява двигателната им система да се развие по-добре,костите.
Иначе възрастните кучета, да, те почти постоянно си спят - дали са на двор или в апартамент,важно им е да са залепени за нас :-)Разходките и контактите,които им осигуряваме са важните.

#123 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 20 June 2012 - 02:11 PM

Не мисля,че е мъка за животното да живее в апартамент.Имам късмета да разполагам и с двете и с къща и апартамент.Имам 2 НОК-а и 1 рот(големи породи) и корги,които зимата са в апартамент.Лятото са на двора през деня и вечер вътре.Разходките са същите независимо дали са в апартамента или на двора.През останалото време се чудят къде да се дянат да спят.Всичко е до колко им се изразходва енергията,също както и погоре споменаха-умствени и физически натоварвания комбинирани. :ba_025:
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 02:24 PM

Да се искажа и аз!
Развъдник се регистрира на някакъв адрес, обикновено там където живее собственика по адресна регистрация. Но кучетата,може и да не са там или да са в съсобственост и т. н. Ако е в апартамент си има закон, в който ясно е написано, колко кучета може да се отглеждат според размера на кучето и квадратурата на апартамента! Ако са на къща-пак! Интересното обаче е колко от развъдниците имат документ от властите, че наистина са спазили закона и имат право да отглеждат Ен-броя кучета?

Поздрави
Г.Атанасова
Kennel for Rottweilers

#125 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 June 2012 - 02:34 PM

Извинявам се, ама темата толкова се разшири, че направо се измени. Какво общо има как си гледаме кучетата и защо е нужно да се бием в гърдите "колко са социализирани моите", за разлика от нечии други...ужас. И винаги пишещите са приятно изключение от "ужасните собственици, които не си гледат добре кучетата". Моето куче е член на семейството ми - и като такова споделя и добрите и лошите моменти в заедно с нас през целия си живот. Та има моменти, когато е добре гледано и обгрижвано, и моменти, когато не му се обръща достатъчно внимание, защото имаме спешен и гаден ремонт например и то седи вързано докато работи багер в двора ми /случи ми се напоследък/ Е какво сега, и на мен не ми е добре от ситуацията, ама не съм тръгнала да го давам в приют, или да го подарявам на други хора, защото имам трудна ситуация вкъщи....
А темата беше за деградацията да припомня. Furia - разликата между чау-чау в миналото и сега определено не е в полза на сегашните космати буренца, дато едвам си тътрузят дупетата по подиума. И главичките им повече приличат на такива на прасенца, за разлика от одухотворения поглед на кучето от черно-бялата снимка......Като цяло се забелязва тенденция на намаляване на атлетичността, увеличаване на маса, скъсяване на крайници, изтъпяване на муцуна.....почти във всичките ми познати породи. Съвременните бернери също са далеч от тези от старите снимки в Швейцария, теглещи каручки с гюмчета с мляко.

#126 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 June 2012 - 02:39 PM

Гери, това да имаш разрешение от общината е свързано с друга регистрация, а не тази по системата на FCI. Тогава регистрираш развъдник тип "ферма" и изискванията са като за отглеждане на селскостопански животни. Сама разбираш, че никой няма да регистрира такова нещо дори и да има къща. Това го правят, обикновено, хората, които имат много повече от 4-5 кучета. Говорим за "професионален" тип развъдници, които в най-честия случай отглеждат, обучават и развъждат служебни породи от типа НОК, белгийски овчарки от всички видове или подобни породи. Когато имаш т.нар. "хоби"-развъдник, който регистрираме по системата на FCI имаш единственото задължение да регистрираш кучетата в общината, а от там да сверят дали площта отговоря на изискванията по ЗЗЖ. Така се получава, че в апартамент от 100 кв.м. можеш да отглеждаш до 7-8 кучета от средна и едра порода, което не вярвам да съществува някъде, но спокойно можеш да имаш две женски в разплодна възраст и през година и половина да имаш по едно кучило. Дали ще ти е трудно или лесно зависи как ще се организираш. Често се случва хората с апартаменти да си наемат къща за този момент от живота на тяхното куче и така решават проблема. Не мисля, че около това трябва да се върти въпроса. Посещавала съм доста къщи на "развъдчици", в които ти е трудно да намериш място да стъпиш, а камо ли да си помислиш, че там могат да се отглеждат кучета. Изобщо този вид дискусия я намирам за безсмислена. Това, че ще имаш къща с двор няма да те направи нито по-отговорен развъдчик, нито по-организиран, нито по-грижовен собственик. Просто е едно улеснение, което е добре да го имаш, но ако го нямаш всеки проблем има своето решение стига да поискаш.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#127 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 June 2012 - 02:45 PM

arina
Уфф, права си, наистина се отклонихме много - от архитектурата и жените та чак през апартамент и къща:-)))
Не е фатално в определен момент на кучето да му се налага да бъде изолирано временно, нали после се наваксва и движението и вниманието.

Относно нашата порода - благодаря ти за разбирането, наистина едвам ходят и поради тази причина нямам второ куче - понякога дори като харесвам определен тип на определен развъдник и бръкна назад в родословията виждам производителите, които като шампиони са оплетени назад, а някои от тях са не били много здрави. И бягаш от подобно кучило, особено като се комбинират по майчина и бащина линия някои с много сериозни диагнози... Разбира се че не искам да изпитвам съдбата.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#128 Потребителят е офлайн   alexy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 02:45 PM

Показване на мнениетоparcheka, в 20 June 2012 - 07:12 AM, написа:

Кое му е адаптацията на едно овчарско куче което работата му е да обикаля цял ден с овцете и някой "адаптивен" Развъдчик + собственика му са превърнали в грухтяща маса едва обикаляща дивана. За мен това не е адаптация. Когато една порода е принудена от природата (разбирай околната среда) в даден район ( Северно куче в Южен страна) да се промени за да се нагоди към условията го разбирам. Ама другото....

Ами затова не разбираш другото,защото не мислиш глобално ами едностранно.Заемаш позицията на хленчещите и мрънкащите с тъга за отминалите времена.За какво ти е овчарско куче,като няма овце?За какво са ти набора от инстинкти на питбула като вече битките са на изчезване?За какво са ти всички мастифи като нуждата заради която са съзадени вече я няма?Тия породи или се адаптират към нуждите хората или изчезват.Просто нуждите на хората са се променили.И не се залъгвайте,природата диктува всичко.Условията на живот се променят,хората се адаптират и покрай тях и кучетата.Теорията,че хората сме се откъснали от природата е тотално сгрешена,защото е наложено схващането,че природата са горите и дивите биологични видове.А нима ние не сме природата,а нима гмо-то не е от природата,а нима нефта и пластмасите и всички химични елементи не са от природата?Ами от къде са тогава?
User's Signature

"Гробарю,когато копаеш гроба ми,нека бъде плитък,за да усещам дъжда."

#129 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 June 2012 - 02:59 PM

Alexy - и аз от позицията на "мрънкащиге" по старите времена, по-точно по старата визия на известни днес породи....това, че овчарското куче вече не гони овце на значи че трябва да е едва придвижващ се космат варел с къси немощни крачета, нали? Тук се пишеше за анатомични белези, които така са се изменили при някои породи, че направо не могат да се познаят. И то сигурна съм причината е продиктувана от "пазарното статукво", а не от променената им функция. В този смисъл развъждането има голямо значение а не начинът на живот впоследствие на кучето.
Furia - пожелавам ти искрено да добиеш кураж, за да продължиш /ти или твои съмишленици/ тази чудесна порода с качествени екземпляри. В България трябва да се раждат добре развъдени, здрави и красиви породисти кучета, за да нямат шанс борсите и фермите.

#130 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 03:15 PM

По повод -деградацията!
В нашата порода от създаването на стандарта има 3-4 промени само! Не ми се рови сега по нета...
Измениха малко ръста, оценката за захапката, дължината на ушите, забраниха купирането на опашките, също така и предназначението!
По повод, предназначението...,Ротовете са си работна порода,но се отмени,че са кучета -пазачи! Те вече са за спорт и .... !Всички изпити за да стане Интер.Шамп. са запазени-ИПО, ШУТСХУНД... Идеята е да няма-ХАПЕЩИ,РЕАЛНО КУЧЕТА! Всички кучета ,са за компания ,спорт и т.н.,а не за защита! В днешно време вече има други методи за това! Това не значи, че породата е деградирала! Тези изисквания,обаче,не правят Рота само диванно куче! Има си минимум изисквания за развъждане...В нашия клуб тава са BH,ZTP,СНИМКИ ЗА ДИСПЛАЗИЯ! Отделно оценки за екстериор. Това не значи обаче,че всички кутрета се раждат без проблеми! И това е, не защото някой развъжда "на корем"..Просто се раждат и кутрета с проблеми! Всеки развъдчик си прави изводи и се стреми да не се повтарят в развъждането му! Това не го прави-безотговорен търгаш. Ако някой "изчисли" генетиката при кучето-ще стане Нобелов лауреат!
Целия проблем при породите, за така наречената "деградация" идва от съдиите.Особено от тези ,които не са спец.съдии. Стандарти има, ама то е ...,като Евангелието и Дявола! Зависи от прочита и най-вече от това, кой е накрая на повода на кучето! Налагат се "моди"! Тъпото е ,че съдиите,знаят за проблемите в последствие, но го правят, за да бъдат "удобни" и пак поканени! Еле пък, ако трябва някое куче да се продаде! Всичко е до пари...

#131 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 June 2012 - 03:18 PM

към arina:
Да де, само дето като главен виновник за всички бедствия сред породите беше определен изложбения ринг, а това просто не е вярно. Това, че някой не може да приеме, да си създаде или да си намери куче, което да бъде едновременно добър изложбен екземпляр, разплодник и с необходимите качества, характерни за породата, не означава, че това важи за всички и че непременно се деградира породата/те. Съдиите казват каквото мислят, но реално развъдчика решава какво да прави и далеч не всички са маскари.

Гери, не опира до парите. Най-големите зулуми в определени породи са правени не за пари, а заради това, че някой си навива на пръста да създаде нещо от неговото куче, т.е. от липса на реална преценка.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#132 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 June 2012 - 03:25 PM

alexy

Цитат

нима гмо-то не е от природата,а нима нефта и пластмасите и всички химични елементи не са от природата?Ами от къде са тогава?

От индустрията, която обслужва единствено човешките интереси. Нима не знаеш какво причинява макДоналдса на здравето? Или разлята в морето нафта? Или въпросните найлонови торбички?
Те не никнат по дърветата, хората създават цялата индустрия за да ги продават. И отдавна не се съобразяват нито с природата, нито с други биологични видове - амурските тигри са останали в живата природа само 500 на брой. Ха познай вълци ли са ги изяли или човеци са ги избракониерствали. Така че, човечеството отдавна не върви ръка за ръка с природата. Не го е грижа за природата хич. Цената на бензина му е по-интересна, отколкото количество на исчезнали видове през последния век.

Същото според мен урбанизираното ни общество прави и с породите - наглася визията им така, че да се харесват на потребителя, купуващ определен лансиран тип.
За адаптацията си прав - наистина повечето качества на определени породи могат да се използват сега и не са за пренебрегване. Което не означава че животните трябва съвсем тотално да не приличат на себе си.
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#133 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 June 2012 - 03:27 PM

DessyD - не зная кои са "маскарите" - дали съдии, развъдчици или купувачи с определени изисквания, защото нямам необходимите познания за това. Факт е, че това, което бе показано по авториретните изложби за чау-чау обаче не ми хареса в сравнение с предишната визия на породата. На мен. Ако за Вас такъв проблем не съществува, просто игнорирайте темата. И не си спомням да съм твърдяла, че "всички са маскари"....а това, че има нещо не както трябва и то се вижда по измененията в снимките "преди" и "сега". Пак според мен.....

#134 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 June 2012 - 03:32 PM

И защо да е "не както трябва"? А как трябва да е?!
Когато се е създавала, която и да било порода популацията й едва ли е надхвърляла възможностите на местния ареал, т.е. говорим за географска област. С нарастване на популацията в световен мащаб е логично да претърпи изменения, защото при размножаване на индивидите комбинациите от гени се увеличават, съответно и тяхното проявление. Кое му е "не както трябва"? Това, че на някой, респ. вас не ви харесва, това не значи, че е деградация. Ако статистически се докаже, че половината от популацията е болна, вследствие на доминиране на еди си какъв признак, тогава може да говорим за деградация. Но аргумент от рода "не прилича на себе си" или "не ми харесва" просто не играе. Само защото си търсил някакъв тип, създаден като представа, а изведнъж си се оказал на "друго място".
User's Signature

#135 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 June 2012 - 03:41 PM

Доколкото разбрах - за Вас явно всичко е о.к. с "измененията" на породите. Ами щом така смятате, мисля, че по-нататъшният ни спор е излишен.

#136 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 June 2012 - 03:41 PM

Не знаех, че спорим. :smile:
Явно не четете всичко, защото написах какво не мисля, че е наред( и не само в тази тема).
User's Signature

#137 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 03:48 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 20 June 2012 - 12:39 PM, написа:

Гери, това да имаш разрешение от общината е свързано с друга регистрация, а не тази по системата на FCI. Тогава регистрираш развъдник тип "ферма" и изискванията са като за отглеждане на селскостопански животни. Сама разбираш, че никой няма да регистрира такова нещо дори и да има къща. Това го правят, обикновено, хората, които имат много повече от 4-5 кучета. Говорим за "професионален" тип развъдници, които в най-честия случай отглеждат, обучават и развъждат служебни породи от типа НОК, белгийски овчарки от всички видове или подобни породи. Когато имаш т.нар. "хоби"-развъдник, който регистрираме по системата на FCI имаш единственото задължение да регистрираш кучетата в общината, а от там да сверят дали площта отговоря на изискванията по ЗЗЖ. Така се получава, че в апартамент от 100 кв.м. можеш да отглеждаш до 7-8 кучета от средна и едра порода, което не вярвам да съществува някъде, но спокойно можеш да имаш две женски в разплодна възраст и през година и половина да имаш по едно кучило. Дали ще ти е трудно или лесно зависи как ще се организираш. Често се случва хората с апартаменти да си наемат къща за този момент от живота на тяхното куче и така решават проблема. Не мисля, че около това трябва да се върти въпроса. Посещавала съм доста къщи на "развъдчици", в които ти е трудно да намериш място да стъпиш, а камо ли да си помислиш, че там могат да се отглеждат кучета. Изобщо този вид дискусия я намирам за безсмислена. Това, че ще имаш къща с двор няма да те направи нито по-отговорен развъдчик, нито по-организиран, нито по-грижовен собственик. Просто е едно улеснение, което е добре да го имаш, но ако го нямаш всеки проблем има своето решение стига да поискаш.

Това казвам,де!
Просто съм за спазването на регламента...толкова квадрата-толкова кучета...независимо от местообитанието. Вярно е,че даже за хора няма такива изисквания...,но...Другият вариант е да се обори закона за квадратурата. А това,трябва да го има всеки нарекъл се "развъдник"! Независимо дали е за родословни или не,кучета! Разликата е в данъците! Членуващ в организация и развъждащ с документи е 24лв. годишно на куче. Не членуващ-1000 лв. на разплодно животно! Ако се започне от там,много "ферми", ще 'УТЕКЪТ"! Само службите трябва да отворят нета в Обяви! Ще напълнят хазната!

#138 Потребителят е офлайн   Chiita Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 03:50 PM

Показване на мнениетоFuria_S, в 20 June 2012 - 02:45 PM, написа:

Относно нашата порода - благодаря ти за разбирането, наистина едвам ходят и поради тази причина нямам второ куче - понякога дори като харесвам определен тип на определен развъдник и бръкна назад в родословията виждам производителите, които като шампиони са оплетени назад, а някои от тях са не били много здрави. И бягаш от подобно кучило, особено като се комбинират по майчина и бащина линия някои с много сериозни диагнози... Разбира се че не искам да изпитвам съдбата.

Приема се , че Всяко куче има от 3 до 5 дефектни гена,независимо от това ,че е физически здраво.Няма значение -мелез ли е или високопородно животно ,селектирано по най- строги правила.Въпроса е тези "дефектни гени " да се държат в хетерозиготно състояние и да не им се дава изява.
Та тези които се водят здрави и те си носят по нещо в гените
Както е казано по горе :

Цитат

Ако някой "изчисли" генетиката при кучето-ще стане Нобелов лауреат!

Бих казала "изчисти" , но тогава съвсем отиваме в "ГАТАКА"-за тези , които не се сещат - научно фантастичен филм в който човешката ДНК на неродените деца се моделира според желанията на родителите.
Може би трябва да чакаш развитието на науката да достигне такова ниво :mg_062: ,но тогава най-вероятно ще се загуби нещо друго.Какво ще е то?Природата се стреми винаги към равновесие !
User's Signature

Качена снимка

#139 Потребителят е офлайн   geriat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 June 2012 - 03:55 PM

Гери, не опира до парите. Най-големите зулуми в определени породи са правени не за пари, а заради това, че някой си навива на пръста да създаде нещо от неговото куче, т.е. от липса на реална преценка.
[/quote]

Тук не съм съгласна с тебе!
Тези с претенциите,ако има нормални съдии..."оттичат" много бързо и се преориентират! Е, има единици,които си "вярват"! Но не могат да повлияят на породата драстично. Всичко по изложбите,основно са "свински черва"! Знам,че ме разбираш! Особено при Ротовете-масова порода след вълчарките! Много интереси,на Източния фронт! Спирам,да не ме обвинят в ...!

#140 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 June 2012 - 03:57 PM

Показване на мнениетоDessyD, в 20 June 2012 - 03:41 PM, написа:

Не знаех, че спорим. :smile:
Явно не четете всичко, защото написах какво не мисля, че е наред( и не само в тази тема).

Не, аз чета само темите, които ме интересуват, а не специално публикациите на отделен потребител, извинете ме. И смятам съм достатъчно откровена да си призная, че не всичко ми е ясно в кинологията и всички констатации, които правя са лично мое мнение, с което не обвързвам никого.

• (27 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни