Публикувано: 20 June 2012 - 09:58 AM
Първо за примера на dmm- Абсолютно изтъркано клише е това сравнение с женските образи! Винаги сравняват за щяло и нещяло картина на Рубенс и снимки на съвременни жени- това не работи. При Рубенс говорим за живопис и личните му предпочитания, а горната картина дори не е негова и е кофти като пример, защото на тази енгърова девойка всичко си и е наред и мисля, че всеки би се развълнувал ако му цъфне ей тъй, да си разчеше косите пред него, докато снимката представя медиен тип момиче, което просто не срещаш на всяка крачка, а само на фото сесии. Ако ще сравняваме картини от минали векове със снимчици от жълти списания и гаражни календари, ще ви зарина със сластни произведения на живописта, доста от преди 1862.
Има изменения в породите, дори да не определяме измененията като деградивни. Въпреки, че трябва да си доста наивен позитивист за да определиш промените, като просто изменения, камо ли като развитие. Освен това в заглавието има въпрос, което е коректно, по повод на това, че явно няма сериозна статистика. Темата е питане и питането започна със сравнение на няколко фотографии, които го защитават. Аз лично имам опит само с нюфовете и съм категоричен, че там нещата са зле. Една силна работна порода се е превърнала в нещо като огромна диванна персийска котка. Основното с което се занимават "водачите" на тези кучета е козината и поддръжката и за да е...представително кучето за изложба. Малоумие! Да сте чули за използването им по предназначение по плажове, язовири или какви да е водни басейни!?!
Другата порода в която всеки може да огледа нещата, защото са плъзнали над път и под път е БОК. Превърнати в имитация на всички големи породи накуп, с отчаян поглед, със санбернаровски провиснали клепачи, цвят- бяло-черен по личния вкус на някой си. Зле! До толкова, че се гонят по родопските баири развъждачите, да търсят десетгодишния пес на дядо Асан, щото бил жълт, а никъде другаде не можело да се намери този цвят, та поне на финала да оцвети някое и друго кучило. Доста по- малко от петдесет години трябваха за да превърнат куче, абсолютно пригодено за местните условия в болник, какъвто е всеки санбернар околовръст триста километра.
Друг пример- моята порода- Бяло швейцарско овчарско куче- Тук, в България има кучета приличащи на нея. Роят се кученца, но всичко което видях са някакви коли-подобни, или шпицо-подобни, с лисичи муцуни... омотани в кръвосмешения, на които може да завиди всеки кралски двор! Един пищи- имам мъжко, дайте женска, друг обратното. Някои са си взели две...дали не бяха три, за да си произвеждат кученца хората- все пак разходи са правили- трябва да се избият. Това си е жива деградация- защото при тази порода говорим за разновидност на немското овчарско куче- това не може да се види в наличните тук животни.
Въобще не съм съгласен с изчезването на функцията при породите и че това си е просто супер. Да, хората може да не ходят на лов/ което не е вярно/ но енергията на всяко следващо родено като ирландски сетер, или кокер, остава. Тя вилнее и си иска своето, но деградира, защото обитава кофти тяло. Кучето пазач и да ви се струва, че с радост приема позицията си на дивана всъщност деградира, защото енергията му...може би е абстракттно- цялото кълбо от инстинкти си е там, сбутано в тежкото тяло и скапва това тяло. Кой няма нужда от пазач!?! Ми това също не е верно. Просто малоумието е, че хора, които живеят на абсолютно неподходящи места хвърлят там, на дивана едно животно, което спи в снега зимата.
Мизерията е в това, че изложбите са единствеото място, където кучето ти може да се реализира като куче от съответната порода. Там ще му го признаят, на теб също. Но никъде другаде, защото защо ти е кавказка овчарка в къщи по дяволите. Или да речем далматинец, или бигъла с който в една друга тема не могат да се оправят- много лаело и искат да му режат гласните струни. Защо ти е бигъл!?! Защото е сладък!?!
Тъпата суета ни бута към цялото това"многообразие", защото на мен перфектна работа като пазач ми върши моята Райна, но аз искам и друг, да ми е по- така... да ми е красиво на очите.
Деградация има. И се вижда с просто око. И разнообразие е хубаво да има, но смислено, защото терапията с пастирско куче е добре, но за пастирската му природа може и да не е. А природата му, енергията, кълбото от инстинкти не можеш да заблудиш и то ще се изроди. Имаше в началото и на бернско пастирско куче сравнителни фотографии. Показателни са. Функцията може да се промени, но трябва да е със същата наситеност за сетивата, като "бившата".
Скоро водих разговор с"отговорен" човек. " Трябва сега да се развъжда, докато е рядка породата! После ще си на загуба!" Това твърдеше. Смятайте каква раззвъдна дейност ще падне.
Furia_S на мен изводите ти ми действат отрезвяващо и ми помагат да си организирам желанията, разбиранията и да си изясня, че не искам кучето ми да е манекен, но че май пътят така е стеснен, че трябва да го търся по подиумите. Развъдник...има нещо тъпо и несъвместимо в тая дума с другата дума- куче. Но, няма как. А как се помещава развъдник в апартамент умът ми не го побира.