Мача с Деси бе приятелски най-вече, никой не е целял да победи другиго, а просто отстояваше собствена гледна точка. Изобщо не е лошо да имаш мнение, по-различно от събеседника, напротив, не можем всички само да кимаме съгласно или да премълчаваме позицията си защото не ни се занимава или от страх да не бъдем анатемосани, нали?:-)))
Макар че темата се измени, разшири, възможно и се измести, но това се дължи на факта че в този пъзел няма как да разглеждаш едната част, и да подминеш другите - поради простата причина че всичко вътре е взаимно свързано и се преплита със съседните части от пъзела та да се види цялостната картина.
Относно шоу и брийд моето лично виждане е приблизително следното.
Има много красиви кучета, които със самото влизане предизвикват у хората реакция от рода на възхитеното "Ей това е куче! Браво!". Тези кучета просто грабват окото, някак си веднага ги виждаш и отбелязваш сред многото други, а пък ако имат и кураж за изложби самото куче в комбинация с правилен груминг и хендлинг наистина гледката е чудесна. Ако подобно куче се роди в развъдника, то развъдчика нормално да го води по изложби, това най-малкото е реклама на развъдника му, както за пред потенциалните кандидат-стопани, така и за пред колегите, занимаващите се със същата порода. Ако един стопанин иска точно изложбена звезда (няма лошо, може да обожава изложбите и да печели), то търси точно този тип куче.
Разбира се, никой не твърди че кучилата на шоу-звездата ще са също така звездни, в никакъв случай.
Докато брийд животните са по-обикновени на вид, не са толкова грабващи окото, не предизвикват чак толкова възхитеното Уау и Ехаааа, в ринга до шоу-звездата почти винаги са по-назад, няма да избият рибата като влязат в ринга, но са здрави, типични представители на породата си, с добри движения, с нормална анатомия, с нормални глави-крайници-тела и са способни да дават нормално здраво кучило.
В интервюто с Бючъмп това е формулирано по следния начин:
Цитат
Р.Б.:
Добър въпрос, защото най-добрите ми производители не са изложбени шампиони. Най-показателният пример кучило бишони, в което имаше две женски-шампионки: SUNBEAM и сестра й SUNFLOWER. Първата бе многократна победителка Best in Show. Тове бе нечувано сестра й имала прекрасни пропорции, изглеждала отлично, имала страхотни ъгли, но недостатъчен изложбен кураж. Тя излизаше в ринга така, че стана просто шампион и нищо повече. Уенди Стритфилд от Англия търсеше добра женска за развъдна дейност и аз й пратих SUNFLOWER. И сега най-добрите малки от тази порода имат корените на тази женска. В последствие тя е била продадена в Австралия, където продължи да дава страхотни деца и внуци. SUNFLOWER бе възможна една от най-важните женски в историята на породата бишон, оказала е влияние върху породата в целия свят. Женската, която си оставих за себе си, SUNBEAM, имала две кучила, повечето от малките в тези кучила дори не са били изложбени. От нея се роди само една дъщеря-шампионка BEAU MONDE ТНЕ FIRECRACKER, най-забележителната производителка през всичките времена в породата бишон. Както и да е, това бе единствената й изява, и дори 17-те шампиони, родени от дъщеря й, не са оказали влияние върху породата. Работата е там, че едната женска бе забележителна производителка (без да е изложбена шампионка), а другата бе само изложбено куче.
Друг пример на забележителна производителка моята женска Ch. BEAU MONDE ТНЕ STRIPPER. Тя бе приятна и балансирана женска, но не и нещо изключително. Тя бе, както го наричам добър стар селски тип, само че имаше разкошни ъгли. Това куче е одна от най-известните производители в историята. Нейният син BEAU MONDE ТНЕ HUCKSTER стана баща на около 40 шампиони, и неговото потомство даде много забележителни шампиони и производители. Мисля че женските от добър стар селски тип те са най-добрите производителки.
Д.Ф.:
И какво значи добър стар селски тип при женските?
Р.Б.:
Те са с правилна конструкция, добри кости, не особено възбуждащи въображението ви и не прекалено натруфени и без сериозни недостатъци от всеки вид. Имат добра заъгленост. Говорих с много развъждачи от други породи и повечето са били съгласни с мен . Изложбените кучета трябва да са супер-красиви и в някакъв момент някои черти се утрират, също така да притежават изложбен кураж. Женската от добър стар селски тип няма страхотен шарм, но добре се движи напред-назад и не по-зле в кръг. Тя е добре скроена и има особено добра предница и задница. Тя няма сериозни недостатъци, но и няма да ви накара да онемеете, като излезе на ринга. Хората не са експерти, които се занимават с развъждането. Но аз съм и развъдчик, и съдия. И остро усещам всичките нюанси, които витаят около развъждането. Моята работа в ринга това е съхраняването и подобрение на породата. И в зависимост от това правя избора си. Всеки има право на личен избор и аз правя всичко възможно породата да прогресира. Ние, съдии, не знаем дали нашите победители ще станат производители. Само се надяваме че любителите ще използват победителите за модели в породата. Например, виждате ли огромна загуба за породата, с която се занимавате, ако кучето Пуф не беше посещавало доста изложби? Кучето Пуф вече достатъчно помогнало на породата си с ходенето по изложби, със самото си присътствие. Можете да ме попитате:Сега, когато това куче е по-възрастно, не е ли достатъчно че то не ходи по изложби, а просто ражда малки?. Раждането на малките не е винаги това, за което може да е полезна женската. Да, когато много и непрестанно водите женската си по изложби, може да се получи че няма да има време за малки. Тоест, тя може да няма кучила, но да е от полза, бъдейки еталон. Но ще е престъпление, ако една велика шоу-женска остане без потомство! И ще е по-голямо престъпление ако никой никога не ни я покаже.
Цялата част относно женските в превода тук: http://forum.dog.bg/...?showtopic=1991