Всичко, което ще напиша, е от позиция на обикновен кучкар любител като теб, който прави-струва и накрая си блъска сам главата, за да постигне желаната хармония. Е, не съвсем обикновен, защото приемният стопанин среща много повече предизвикателства от този, който си е взел един приятел. Писна ми да ми се вменява, че съм се изживявала като разбирач. Не се изживявам като нищо, споделям си опита на кучкар с други кучкари.
Съжалявам, че ще бъде дълго, не мога да го съкратя.
Кратка предистория - първото си куче не го научих на нищо, нямаше книги, нямаше интернет, нямаше треньори, постигнахме едно добро ниво на толерантността, за която самата ти говориш, и толкоз.
Казах си - с второто няма да е така, искам да знам, искам да мога, и на 5 мес. - при препоръчан треньор. Да, ама тогава всички треньори работеха по контрастен метод. Треньорката каза: виж сега, ако искаш да работим заедно, тутакси на минутата забрави всичко, което знаеш за кучета. Трябва да ми се довериш напълно, аз съм професионалистът тук и ако не си готова да го направиш, заминавай си. ОК, аз ли съм против професионализма, съгласих се. Нахлузихме на кутрето строгия нашийник, набиха ми с чук в главата алфа-доминантната теория и понеже това ме вкара в потрес, ми втълпиха, че трябва да преодолявам себе си, за да постигна един ден хармонията. И така обучението за мен беше едно голямо преодоляване, което е пълна тъпотия, защото то всъщност е голямо удоволствие.
После си четях разни неща, постовете на Атанасов за глутниците също са ме карали да чета изследвания и теории, лека-полека да трупам инфо. Но с кучо бяхме се откъснали от преодоляването, Слава Богу - силна психика, не работихме дълго по контрастен метод, макар да остана един траен проблем, след 2-3 години и той отшумя. Ходихме и в групи, кучо беше научен и не се налагаше да го коригирам, забавлявахме се. Ходихме на хендлинг курсове, на изложби, там няма доминиране, хендлерът владее положението, а в същото време е в сянката на кучето - става само чрез партньорство. Въпреки контрастния метод първата треньорка ме научи на много неща, страшно много, без този период нямаше да съм готова за следващите.
И първите хора, които ми показаха светлината в тунела, бяха Galiadogs и Апсо от този форум, който разни наричат клоака, та те от клоаката написаха първите разбираеми за мен неща за позитивните подходи, които ме накараха да чета повече, да търся видеа и техники. В началото спорех с тях, защото преобръщаха позициите ми за доминантния лидер и страдах от синдрома на преднаучаването. И точно тогава започнах да вземам приемни кучета, доминатната теория беше разклатена в съзнанието ми, а и кучетата нямаше да я понесат - Ронго и Елза, на никого не би му хрумнало да им прилага доминантни техники и се учехме ето
така Клипчето не става да се демонстрират позитивни техники и не знам дали някой разбира на какво точно уча Елза, но това е нейният първи урок и беше много весело, а Ронго, учен по същия начин, изпълнява отстрани като откАчен без да го карам, защото се кефи. После имаше други приемни кучета, но нито едно от тях не беше с поведенчески проблеми и всичко се свеждаше до това да ги науча на елементарното и всичко беше гладко по позитивните начини.
И тогава ми се падна Джинджо. Шок. Силни инстинкти, тотална социална депривация, гледана на метър въже, сигурно с човешки контакт веднъж седмично, принуждавана да сере и пикае на мястото си, опитваше се да си яде изпражненията, за да си почисти. С хигиената беше най-лесно, защото за нея никой не ми е втълпявал доминантни теории. За другите неща започнах по същия позитивен начин без повод и всичко беше прекрасно до момента, в който чу джафкане на дребни кученца от съседната улица и инстиктът за преследване каза щрак, изстреля се като торпедо и ако беше без намордник щеше да убие двете йоркширчета на съседа-мутра, а аз да бъда пребита от бой. Тогава се заех да й "коригирам" проблемите по един смесен начин, който горе нарекох ни риба, ни рак, стигнахме до едно положение, от което не можехме да мръднем крачка напред, а след това, пак провокирана от теми във форума, смених някои неща и се отпуши. Конкретно ще направя паралели в следващия пост.