Много добри и стойностни мнения! Ще си позволя да наблегна на няколко изказани от събеседниците тези, за да не се разберат погрешно и да изкажа и моето мнение:
-
Всеки производител гледа да си произведе и пласира стоката- всеки производител, за да произвежда дадено нещо, значи има смисъл от него и това нещо се търси. Производителите, които гледат в дългосрочна перспектива на бизнеса си, създават продукти, които имат смисъл и качество. Никой с акъла си бизнесмен не би тръгнал да произвежда и продава хладилници за ескимоси. Също така нито един производител на хранителни добавки не би започнал да пласира продукт, който не е с изтествано качество и който няма да влезне в правилна употреба и по предназначение. Качествен продукт= продукт който се продава, а развитието на всеки един продукт, зависи от нивата на продажбите му, от които се отделят бюджети за изследователска дейност, тестове и т.н. И по тази точка- във търговията и двете страни с на печалба- и продавача, който реализира горница, и купувача, който купува продукта за да го ползва с някаква умисъл, от която ще има в последствие по-голяма изгода, отколкото е платил за дадения продукт. Икономика се нарича това!!!
-
даването на добавки трябва да е контролирано и информирано: Това при всички положение, на 100% съм съгласен. Но контролирано и информирано не означава, че трябва да е предписано задължително от ветеринарен лекар. Когато започнах да се занимавам активно със спорт, личния ми лекар а и други лекари си нямаха хал хабер от хранителни режими, хранителни добавки и т.н. И към момента не са също толкова в час, колкото много изявени спортисти, треньори, диетолози и др. Информацията може да дойде от доста и разнородни източници, тънкия момент е, че всеки трябва да ги подбира внимателно. Моята надежда е, ветеринарите да влезнат малко повече в час с храненето /храни и добавки/ на домашните любимци, в зависимост от това, дали са домашни кучета, дали са спортуващи кучета, дали са изложбени кучета, ловни и т.н. Всяко от тях има различни потребности, които трябва да се задоволяват. Ако искаме да получим максимума от нашите любимци /BIS например/, то трябва да им предложим поне минимума, за да могат те да се справят с оправдаването на очакванията ни. А и не забравяйте, фактора, който влияе най-много здравето на даден организъм е храната. Хранителния режим, може както да те разболее, така и да те излекува или да те държи максимално време във върхова спортна форма. Има вече и много статии, как можем да удължим живота на кучетата си с до 3 години с правилно хранен и спорт. Който се интересува, да потърси и прочете. Който не може, да се допита до някого.
-
на клинически здрави организми не трябва да се дават витамини и минерали: А може ли да ми каже някой, кой и как определя един организъм като клинически здрав??? Витамини, минерали и добавки не само е препоръчително, а задължително да се дават през определени периоди, както на хората, така и на кучетата. В много случаи, даден проблем, зародил се от липса на някои вещества в хранителния режим на даден организъм, дават отражение едва когато то вече е видимо, в някои от случаите и непоправимо. Особено при подрастващите организми и организмите подложени на високо натоварване. Нима някой ще ми каже, че не взима витамини и имунотимуланти и не дава на децата си такива преди грипния сезон. Нима някой ще ми каже, че ние хората не взимаме хранителни добавки, за да изглеждаме добре, да се чувстваме добре, да имаме красиви тела? Нима някой ще ми каже, че топ спортистите го карат само на попарка от чайм, масло и хляб и друга качествена храна и само с това постигат върховите резултати. Нима мъжете и жените манекени на взимат витамини и добавки, за красива кожа, козина... ох простете, коса. Добавките са важен елемент, който не бива да се пропуска от хората, които могат да си го позволят. Ето и едно полезно четиво- обърнете внимание на втората статия по-долу. Мнение на ветеринарен лекар:
http://mvpk9.bg/%d0%...%d0%b8%d0%bc-2/
-
В храната /гранулирана или не/ има всичко необходимо и добавки не са ни нужни: за натуралното хранене ще се съглася от части, когато е измислено умно и се спазва режим, за гранулираната храна- уви, тук не съм съгласен. Запитайте се какво има в храна за куче, която на себестойност на гранулата /извън опаковка, реклама и др. разходи по производство и пласмент/ излиза със себестойност на продукцията от 2-3лв. на килограм /говоря за супер премиум храни/. Помислете, какво точно е сложено като консистенция, която след сушене и преработка, излиза на себестойност 2лв/кг??? Рога, копита, трупно месо.... ах сори, те са в кренвиршите. А какво има в кучешката храна тогава??? Нека някой се опита да отговори. Аз ще ви отговоря, това което казват производителите и търговците на тези храни: „Месо, протеини, мазнини, фибри, зеленчуци, плодове, риба, омега 3,6, пълен комплекс от витамини, протеини, амино киселини, метионин, хондроитин, зеленоусти миди и т.н. “. прочетете си етикетите на храните, с които храните кучетата си моля! Не, в храните няма „всичко“ и да, трябва да спазваме хранителен и двигателен режим на любимците ни, ако искаме те да са здрави, щастливи и по-дълго време с нас.
-
в еволюцията на физиологията при кучето е незначителна в годините: напълно невярно! Разликата е огромна при много от породите и в повечето случаи е повлияна с умисъл от човека. В повечето случаи за лошо.Много от физиологичните промени водят до хронични заболявания- всички кучкари си ги знаем, всеки за неговата си порода. За щастие, с правилна селекция и правилно отглеждане /включващо витамини, минерали и др. добавки/ тези проблеми могат да бъдат намалени или избегнати. Не забравяйте, че кучетата се приспособяват към нашия на чин на живот, защото са НАПЪЛНО зависими от нас! Няма как ние да търпим промени, а те- не!
-
Апелирам: Не давайте храни и добавки на животните си, които са на хормонална основа, които съдържат стероиди и т.н. Има естествени продукти, които да- ще бръкнат малко по-надълбоко в джоба, но няма да увредят или убият кучето ви и най-вероятно ще помогнат за това, за което сте ги взели. Не ползвайте човешки продукти, те не се усвояват качествено от вашите любимци. По-добре пробвайте с бабешки методи, които ще дадат най-вероятно по-добър резултат.
Ще приключа до тук, че пледуарията ми стана много дълга и в опита си да засегна всички важни теми, рискувам да ви отегча.
Поздрав и спокойна нощ!