Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#1631 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 November 2006 - 09:44 PM

Цитат

Хайде сега да те видим "разбирачо"! Дай ми определение за словосъчетанието което използваш "надочни дъги", и ме кажи къде, в кой учебник или атлас по анатомия си го прочел? Държа да ми отговориш, защото точно там се крие зайчето! Хайде като си голям спец да видим къде видя т.нар. "надочни дъги"

Хан,термина "надочни дъги" го научих от експерта на породата ,които беше с ник MAD MAХ.

#1632 Потребителят е офлайн   True Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 09:47 PM

Цитат

Цитат

Хайде сега да те видим "разбирачо"! Дай ми определение за словосъчетанието което използваш "надочни дъги", и ме кажи къде, в кой учебник или атлас по анатомия си го прочел? Държа да ми отговориш, защото точно там се крие зайчето! Хайде като си голям спец да видим къде видя т.нар. "надочни дъги"

Хан,термина "надочни дъги" го научих от експерта на породата ,които беше с ник MAD MAХ.

Той или май беше тя, не е ли дето имаше някаква книга с данни за породата от преди 80 години назад ?

#1633 Потребителят е офлайн   vanko2 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 09:49 PM

Мараба Жельо как си имали ловни кучета.

#1634 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 November 2006 - 10:40 PM

Цитат

Мараба Жельо как си имали ловни кучета.

Ти показвай овчарските,давай в същия дух,показвай млади кучета.

#1635 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 07:54 AM

Цитат

Цитат

Vano, не се чуди толкова .Например при САО има три вътрепородни типа според ареала на разпространение.

А БОК не може да бъде създадено на базата на тези кучета ,които посочваш,защото там участват и други ,които нямат нищо общо с Балканите.

Да но при всички други това е записано в стандарта, а в стандарта на Каракачанското куче никаде не пише че съществуват вътрешно породни типове.

Това ми е мисълта - запишете го в стандарта и си свиркайте, но щом не е записано значи не е така.

Извикайте един съдия от чужбина, дайте му да се запознае със стандарта и да видим тогава как ще отсъди тези кучета, без да знае родословието им.

Именно поради тази причина, най престижно е съдията отсъждащ съответната изложба да е от страната от която произхожда породата и не само това, но и да е изключително запознат със спецификата и, та дори и с произхода на съответните кучета! Немските овчарки ги съдят германци, САО - познавачите от Русия, Украйна и др.бивши републики на СССР, английските булдоци съответно Англичанин!

А за поправки в стандарта има време! b)

ООооооо, драгичък ми Жел, ми ти си бил много любознателен бре! Научил се от момиче, за което ти твърдеше че нищо не знае! Но да знаеш - човек се учи! За разлика от теб обаче хората се учат! Научи се и ти най-накрая!

Измъкваш се от въпроса ми, драгичък! Кажи ми конкретно какво разбираш под словосъчетанието "надочни дъги", и къде успя да ги забележи твоето обиграно набито око на познавач?

#1636 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 09:10 AM

Докога ще пишеш тъпотии бе стахановец??? bash fow

#1637 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 09:44 AM

Цитат

Докога ще пишеш тъпотии бе стахановец??? bash fow

Вие г-н Димитров, бихте ли се изказали по отношение на "тъпотиите"?
Вие като вещ съдия и познавач на БОК, бихте ли коментирали словосъчетанието "надочни дъги"та дори и да кажете нещичко и за "ципите между пръстите"! Това са ваши запазени марки! l) l) l)

Как може съдия да се окепазява по този начин?

#1638 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 09:46 AM

Цитат

Колкото до бруцелозата абсолютно съм съгласен и това е едно от изискванията във правилника за развъдна дейност на НК БОК. Трябва обаче да споделя , че в Силистра това не е толкова просто. Нямаме лаборатория и трябва да ходим примерно в Русе.

Не знаете ли, че има бързи ветеринарни тестове, които се правят на място от ветеринаря, та дори и от развъдчика и резултата излиза за 10 мин.
www.anigen.tralalabg.com

В България тестове за бруцелоза се правяд рядко преди заплождане, това е истината

#1639 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 10:29 AM

Имам едно предложение.

За да спрем общите приказки, ако някой има данни за дадено куче, че не е чистопородно - да го прави по следния начин, както са го направили хората от Далматин Елит.

http://www.dalmatian...view/44/34/lang,bg/

Е това е - конкретно, точно и ясно.

Всичко друго са размишления и съмнения.

ХАН, а що се отнася, до това че най-добре съдя ще отсъди дадено куче, ако е местен, не вярно. Още повече, че в България всеки съдия на БОК или КК е малко или много свързан с тези кучета - ние сме малка страна и шуробаджанашкия принцип е нещо нормално.
Знам конкретни случаи как едно куче печели CAC, а то е дори с фалшиво родословие, но понеже е от друга порода не му е мястото тук да го коментираме. Именно затова смятам, че и БРФК има много трески за дялане, но това също е друга тема.

Точно независим съдя, без да знае родословието, само със стандарта, ще може най-добре да каже дали едно куче отговаря на този стандарт или не. И това го правеха добре румънците - доколкото знам дори български съдия е отсъждал техни кучета, преди да бъдат официално признати от МФК.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#1640 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 02:29 PM

Vano, ти си абсолютно прав по отношение на БРФК! Аз въобще изключвам възможността за отсъждане на определена порода кучета по метода на шуробаджанащината! Иначе у нас примери бол!
Но не съм съгласен че по добре запознатия с породата съдия ще отсъди по слабо съответната порода кучета! Та нали в това се крие разковничето!

#1641 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 November 2006 - 02:43 PM

В този случай според мен, и двамата сте прави, но с едно условие всичко зависи от самия съдия. Понякога политиката наделява, което лошо, но пък е нещо то което няма отърване. Свидел съм на чисто политически отсъждания при далматина (не говоря за България) Също съм свидетел в разминаването в оценките на различни съдии, дори и на един и същ, което странно понеже стандарта е един, но явно вижданията на всеки са различни.
Иначе смята че не е задължително от страната която е дадена порода тя да е най-силна и там породата да е най-силно развита. Има много примери за обратното.

#1642 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 05:41 PM

Цитат

Vano, ти си абсолютно прав по отношение на БРФК! Аз въобще изключвам възможността за отсъждане на определена порода кучета по метода на шуробаджанащината! Иначе у нас примери бол!
Но не съм съгласен че по добре запознатия с породата съдия ще отсъди по слабо съответната порода кучета! Та нали в това се крие разковничето!

Аз също смятам, че един специализиран за дадена порода съдя много по-добре познава породата, но просто живеем в България - където за неща който са изключения за други страни (защото такива неща има навсякъде по света), в България са нормални.

Ти сигурно много добре знаеш това.
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#1643 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 08:35 PM

Цитат

ООооооо, драгичък ми Жел, ми ти си бил много любознателен бре! Научил се от момиче, за което ти твърдеше че нищо не знае! Но да знаеш - човек се учи! За разлика от теб обаче хората се учат! Научи се и ти най-накрая!

Измъкваш се от въпроса ми, драгичък! Кажи ми конкретно какво разбираш под словосъчетанието "надочни дъги", и къде успя да ги забележи твоето обиграно набито око на познавач?

Докато лудите лудуваха ,мъдрите мъдруваха,нищо не може да се научи от лудиде освен да прихванеш лудоста.

Хан ,прочети стандартите и на БОК и на КК,в часта -глава.
Там и в двата стандарта пише -"надочни дъги слабо изразени"
После ми кажи на Буян слабо ли са изразени,и на трите снимки ,които е сложил Вано,различава ли се главата на Буян от останалите две.
После сложи снимки на глави от всичките ви вътрепородни типове,и ми направи сравнение на главата на Буян,с друга подобна глава,към които тип я определяш.
Хайде със здраве,дано се справиш със задачка-закачка.

#1644 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 November 2006 - 11:32 PM

Цитат

После ми кажи на Буян слабо ли са изразени,и на трите снимки ,които е сложил Вано,различава ли се главата на Буян от останалите две.
После сложи снимки на глави от всичките ви вътрепородни типове,и ми направи сравнение на главата на Буян,с друга подобна глава,към които тип я определяш.

Едва ли някой ще коментира Буян.

За мен лично от всички кучета в тази галерия (сайта на Мартен), Китан, Буян Каракитан и Гаро са трите меко казано странни кучета.

Също така не мога да отреча и да кажа че третото от снимките които съм показал Димчо не ми харесва. За мен точно Димчо от показаните там снимки (като се абстрахираме от факта че по снимки трудно се дават оценки) е най-близко до стандарта на МАКК.

А що се отнася до вътрешнопородните глави, ето още две, но за мен поне малко странни:

Качена снимка

Тука нещо мастифободно (какъв характерен поглед) като че ли има.

Качена снимка

А тука някой дядо, май е САО
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#1645 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 01:15 AM

vano, добре, че българската порода Каракачанско куче не зависи от мненията и решенията на няколко малко странни "експерти" като теб.

cheers
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#1646 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 07:57 AM

Цитат

Цитат

ООооооо, драгичък ми Жел, ми ти си бил много любознателен бре! Научил се от момиче, за което ти твърдеше че нищо не знае! Но да знаеш - човек се учи! За разлика от теб обаче хората се учат!  Научи се и ти най-накрая!

Докато лудите лудуваха ,мъдрите мъдруваха,нищо не може да се научи от лудиде освен да прихванеш лудоста.

oleeee
Това само потвърждава думите ми.
Ти въобще не знаеш за какво става въпрос! Пак те питам - какво разбираш под "надочни дъги"? Обясни ми какво гледаш та да ти отговоря!
Дай да видим къде видя въпросните аджеба "надочни дъги" при Буян, бре!Къде ги виждаш, от кой ракурс? Ти или си сляп, или се правиш че нищо не виждаш - поскоро второто! Виж първата снимка на главата му в галерията и ще разбереш за какво говоря!
А пък ако искаш да видиш различните вътрепородни типове, според главата, то в галерията са представени! Гледай и виждай!

Мнението на Вано, въобще не искам да коментирам!Това показва кой какво гледа, вижда и разбира! И най вече познава оригиналния тип на Каракачанското куче!
Наистина Вано, ако ги сравняваш със съвременните БОК, тези кучета които си цитирал ще ти изглеждат странно! И още как! l) l) l)

#1647 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 09:03 AM

Цитат

Цитат

Едва ли някой ще коментира Буян.

За мен лично от всички кучета в тази галерия (сайта на Мартен), Китан, Буян Каракитан и Гаро са трите меко казано странни кучета.

Също така не мога да отреча и да кажа че третото от снимките които съм показал Димчо не ми харесва. За мен точно Димчо от показаните там снимки (като се абстрахираме от факта че по снимки трудно се дават оценки) е най-близко до стандарта на МАКК.

А що се отнася до вътрешнопородните глави, ето още две, но за мен поне малко странни:

Качена снимка

Тука нещо мастифободно (какъв характерен поглед) като че ли има.

Качена снимка

А тука някой дядо, май е САО

vano, виждал ли си изобщо това куче на първата снимка на живо,та да даваш коментари по нея.Знаеш ли изобщо на колко години е и дали е живо и дали по това време някой изобщо е мислил да кръстосва кучетата.Познавам лично и много добре собственика-има само и единствено КК и то от толкова време ,че не съм сигурен дали ти изобщо си знаел какво е това КК ,камо ли БОК.Всички кучета са му работни и се размножават затворено ,но само не казвай ,че има инбридинг.
Изписаното само доказва колко големи" специалисти " има ,даващи оценка само по снимки.Аз също съм слагал снимки и съм искал коментар и вече съм казал че го правех с цел да се видят именно тези "специалисти" и те май много станаха.
Моля не давайте коментари по снимки.От такива може само да се каже - хубаво е или не е хубаво и нищо повече.
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#1648 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 10:56 AM

Цитат

vano, добре, че българската порода Каракачанско куче не зависи от мненията и решенията на няколко малко странни "експерти" като теб.

cheers

Никога, никъде и по какъвто и да е повод не съм твърдял или споменал че съм "експерт".

Експерти се вие, но експерти които никога не отговаряте конкретно на зададените ви въпроси - да не е нужно да си експерт за да видиш че Китан, Буян и Гаро са три коренно различни по ектериор кучета.
Ще кажете че са вътрешно породни типове - но такива във стандарта на вашата порода няма.

Доколкото знам развъждането на една порода се извършва на базата на някой правила - едно от които е стандарта на тази порода - мястото където е описано как трябва да изглежда идеалното куче от тази порода.

Е как тогава развъждате кучета от вътрешнопородни типове след като във стандарта ви за такива не пише.

Е както и да го въртим излиза че каракачанското куче не е порода, а сбор от кучета, събрани от различни краища на страната, с малки или по-големи фенотипни различия.

С две думи вие имате основата върху която да градите порода, но не и порода. (А и аборигенни кучета, означава точно това).

Както виждате вие сте в началото на пътя, който БОК са извтрвели досега - но дано вие го извървите този път без "подобрители".

А що се отнася до главите, аз съм написал, че на мен така ми се струва и не ангажирам никой с подобно мнение.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#1649 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 11:26 AM

Цитат

vano, виждал ли си изобщо това куче на първата снимка на живо,та да даваш коментари по нея.Знаеш ли изобщо на колко години е и дали е живо и дали по това време някой изобщо е мислил да кръстосва кучетата.Познавам лично и много добре собственика-има само и единствено КК и то от толкова време ,че не съм сигурен дали ти изобщо си знаел какво е това КК ,камо ли БОК.Всички кучета са му работни и се размножават затворено ,но само не казвай ,че има инбридинг.
Изписаното само доказва колко големи" специалисти " има ,даващи оценка само по снимки.Аз също съм слагал снимки и съм искал коментар и вече съм казал че го правех с цел да се видят именно тези "специалисти" и те май много станаха.
Моля не давайте коментари по снимки.От такива може само да се каже - хубаво е или не е хубаво и нищо повече.

Nikigeen, никога не съм твърдял, нито за Гривчо, нито аз Атила, каквото и да било - за да твърди човек нещо трябва да има доказателства, а аз нямам.

Аз просто изказах, мое мнение и не искам да ангажирам никой с него.

А относно дали съм чувал за КК или БОК, когато този човек е развъждал тези кучета - най-вероятно не - защото просто тези понятия никой не ги използваше преди 20-30 години - тогава овчарите имаха овчарски кучета - каракачански се наричаха кучетата, които гледаха овчарите каракачани, но такива не ги наричаха самите каракачани, а хората които нямат нищо общо с този етнос, като по-този начин те просто конкретизираха, че става дума за овчарските кучета на каракачаните - нещо което всички много добре знаете, но не си признавате - и ако за каракачанската овца и каракачанския кон е нормално да носят това име, защото подобни животни отглеждаха предимно каракачани, за кучето не може да се твърди същото - защото овчарските кучетата, гледани от каракачаните и тези от овчарите от другите етноси - българи, власи, турци, помаци са едни и същи, и колкото са дали едните за развитието на тази порода, толкова са дали и другите - това също всички го знаете, но също се правите на разсеяни, защото така ви изнася.
User's Signature

www.bgdogs.net

Алберт Айнщайн

#1650 Потребителят е офлайн   HAN Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 November 2006 - 11:39 AM

Цитат

Цитат

cheers

Никога, никъде и по какъвто и да е повод не съм твърдял или споменал че съм "експерт".

Експерти се вие, но експерти които никога не отговаряте конкретно на зададените ви въпроси - да не е нужно да си експерт за да видиш че Китан, Буян и Гаро са три коренно различни по ектериор кучета.
Ще кажете че са вътрешно породни типове - но такива във стандарта на вашата порода няма.

Доколкото знам развъждането на една порода се извършва на базата на някой правила - едно от които е стандарта на тази порода - мястото където е описано как трябва да изглежда идеалното куче от тази порода.

Е как тогава развъждате кучета от вътрешнопородни типове след като във стандарта ви за такива не пише.

Е както и да го въртим излиза че каракачанското куче не е порода, а сбор от кучета, събрани от различни краища на страната, с малки или по-големи фенотипни различия.

С две думи вие имате основата върху която да градите порода, но не и порода. (А и аборигенни кучета, означава точно това).

Както виждате вие сте в началото на пътя, който БОК са извтрвели досега - но дано вие го извървите този път без "подобрители".

А що се отнася до главите, аз съм написал, че на мен така ми се струва и не ангажирам никой с подобно мнение.

Това се опитваме да кажем и ние! Никога не сме твърдели че фенотипното сходство при Каракачанското куче е както при Немската овчарка например! Но ние и не целим това! Ние искаме да съхраним а не да променяме! Коренна разлика! Та нима избора на един фенотип и определянето му на единствен търсен и характерен за породата няма да е промяна на самата порода? Помисли!
А що се отнася до типовете на Гаро, Китан и Буян - не са чак толкова екстериорно различни! Определяне по снимки - не става! Трябва да знаеш какво да гледаш и да го виждаш на ЖИВО! На една снимка леко куче може да изглежда грубо и обратното!
Кажи ни Вано, на кой въпрос не сме отговорили конкретно?
Прав си че развъждането става по правила, но много е важно каква е целта - дали да съхраниш всички характерни типове и окраски, или целенасочено да селекционираш животни по определен признак! Това са два различни пътя с различни правила. Нашят е избран отдавна!

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни