Цитат
Цитат
Изписаното само доказва колко големи" специалисти " има ,даващи оценка само по снимки.Аз също съм слагал снимки и съм искал коментар и вече съм казал че го правех с цел да се видят именно тези "специалисти" и те май много станаха.
Моля не давайте коментари по снимки.От такива може само да се каже - хубаво е или не е хубаво и нищо повече.
Nikigeen, никога не съм твърдял, нито за Гривчо, нито аз Атила, каквото и да било - за да твърди човек нещо трябва да има доказателства, а аз нямам.
Аз просто изказах, мое мнение и не искам да ангажирам никой с него.
А относно дали съм чувал за КК или БОК, когато този човек е развъждал тези кучета - най-вероятно не - защото просто тези понятия никой не ги използваше преди 20-30 години - тогава овчарите имаха овчарски кучета - каракачански се наричаха кучетата, които гледаха овчарите каракачани, но такива не ги наричаха самите каракачани, а хората които нямат нищо общо с този етнос, като по-този начин те просто конкретизираха, че става дума за овчарските кучета на каракачаните - нещо което всички много добре знаете, но не си признавате - и ако за каракачанската овца и каракачанския кон е нормално да носят това име, защото подобни животни отглеждаха предимно каракачани, за кучето не може да се твърди същото - защото овчарските кучетата, гледани от каракачаните и тези от овчарите от другите етноси - българи, власи, турци, помаци са едни и същи, и колкото са дали едните за развитието на тази порода, толкова са дали и другите - това също всички го знаете, но също се правите на разсеяни, защото така ви изнася.
Когато говорим за порода (в случая - куче) изхождаме от дефиницията за порода. В животновъдната наука има известни няколко такива определения, но като едно от най-популярните и често използвани е това, което приема официално и нашата българска наука, и което започва с думите Голяма група от сходни по между си животни от един и същ биологичен вид. Прекалено много се банализират понятия, определения и компетентности. Е, хайде тогава да се спрем върху думата сходни. Няма да коментирам. Коментарите са направени, както тук във форума от всички участници, така и на живо, гледайки кучетата. Да се говори за порода, да се говори за научен подход на принципа добро и правилно е това, което ми е изгодно, е просто пародия.
Този ялов спор е безсмислен, затова за малко разнообразие ще спомена нещо. Нарушавам принципа си да не коментирам предварително неща, които още не съм постигнал, но има моменти, когато, колкото и да ти се иска да игнорираш нечия глупост, не можеш да се сдържиш виждайки как издигнали се в очите на слепите експерти, постоянно манипулират мнението на хора, които искат да научат нещо или коментират логично.
Имам обещанието, че до края на тази седмица ще ми бъдат събрани ДНК данни за породата Торняк, поради което след няколко дни заминавам за Хърватска. Свързал съм се и с хора от съответни научни институции в Румъния, които обещават същото и за тяхната порода Буковина. Вече имам и частични данни за кучета от Северна Гърция, които хората наричат Каракачански и твърдят, че това е тяхна местна порода.
Мисля, че някъде из форумите фактори от така наречената Международна асоциация за КК твърдяха, че имат ДНК анализи на нашата, българска порода каракачанско куче. Вярвам, че в името на обективността, която винаги изтъкват на предна позиция, няма да се стискат отново, а ще ги предоставят за сравнителна характеристика. Пък тогава ще опънем чертата!
До тогава всичко е суета и чесане на езици!