Българско овчарско куче
Публикувано: 23 January 2007 - 01:13 PM
......тези снимки са повече от стандарт,те са истински и български,от времето когато сме имали кучета легенди

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 23 January 2007 - 02:10 PM
Ръст /височина в холката/: за мъжките: мин. 65 см, за женските: мин. 60 см
Има минимум - едвали показаните кучета са по-малки от 65 см.
Окраска: Задължетелно двуцветна - бяла с едри тъмни петна или тъмна с едри бели петна. Желателно е тъмното обагряне да се доближава до черния цвят.
Казва се бяла с ТЪМНИ петна или
ТЪМНА с бели петна.
ЖЕЛАТЕЛНО Е ТЪМНОТО ДА СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ЧЕРНО.
Къде пише задължително черно-бели.
Като гледам май всички посочени кучета се вписват в стандарта.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 23 January 2007 - 03:03 PM

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"
Публикувано: 23 January 2007 - 03:49 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 23 January 2007 - 03:59 PM

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!
Публикувано: 23 January 2007 - 04:35 PM
Цитат
То по изложбите е ясно кои кучета се толерират - тука не говорим за изложби - а що се отнася до предпочитаната окраска - то в един друг стандарт пише
Цвят на косъма: Окраската е двуцветна или трицветна, петниста. Предпочитат се големи, ясно ограничени тъмни петна на бял фон или големи бели петна на тъмен фон.
Така че тези кучета не са еталон и за КК.
Истината е че когато единия стандарт е преписан от другия, за да се различават кучетата някой е решил да измисли някакви разлики и да твърди че тези кучета са различни - но те са едни и сащи - български овчарски кучета - (български, защото са родени на територията на българия и овчарски защото основното им предназначение е опазването на стадата с овце) - а как ще ги наричат решават само собствениците им.
И е много хубаво, че в последно време се пише основно по темата и се показват стари кучета.
И какво се оказва в един момент, че не всички стари кучета са с размерите на гонче - каквито едва ли не се опитват да ги изкарат някой хора.
И още нещо оказва се че и не всички кучета, чиито стопани предпочитат името БОК са "мелези", както пак твърдяха някой други "доброжелатели".
И ще стигнем отново до извода - че да има "мелези" не са виновни нито БОК нито КК - виновни са недобросъвестните или тези собственици които не осъзнават каква вреда нанасят на кучетата когато извършват кръстоски. А такива има при всяка порода, включително и в МАКК.
И интересно, че когато във форума се появи Стефан Попов, всички които плюеха срещу него и го обвиняваха че е изваршвал какви ли не кръстоски се изпокриха като мишоци. Хайде господа излезте и си казвайте истините в "очите" - така ще се получи жадувания от много диспут - а пък всички ние които не сме тясно свързани с породата ще си направим изводите - кой лъже и кой не.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 23 January 2007 - 05:14 PM
Цитат
Цитат
Стефан Попов смятате да вдигнете ръста защото се появили конкурентни породи ??? това е нелепо .дане би конкурентните породи да са вдигнали ръста ?С какво конкурират останалите породи бок ?Нима те нападат стадата ,нима овчарското куче е само ръст и сила,санбернара може ли да конкурира бок,или смятата че до сега не сме имали овчарски кучета ,и вече ще ги създаваме ,убеден ли сте че новите ви (уедрените )кучета са по добри,ръста е хубаво нещо ,но тои не е нито единственото нито първото което трябва да притежава едно бок,не е вярно че че са се ценели наи големите кучета ,ценели са се наи силните (има разлика повярваите ми)от друга страна доминатноста им едно голямо куче може да победи всяко друго в глутницата по отделно,но неможе ли да се наложи като водач кръвта му е изгубена ,дори може и да си загуби живота
обяснете ,ако можете,на хората какво е овчарско куче,и те никога няма да изберат голямото ,ще изберат овчарското
гн Попов вие имате да ми отговаряте на този пост,първо после продължавам да смятам че кучетата не ми приличат на тези от вашите изложби нищо друго не съм казал ,можете да ми обясните приликите и разликите,не ме обвиняваите в неща които не съм изрекъл.........все още.
знам че гузен негонен бяга но не ми се оправдаите ако имате някаква вина или угризения за нещо ,нито ме нападаите за неща които не сум казал или извършил.

Публикувано: 23 January 2007 - 05:56 PM
А това за "родоотстъпниците" е бих казал меко ПРОСТАШКО и никой и нищо ,което се е случило до сега не ви дава право и основание да СПЕКУЛИРАТЕ и МАНИПУЛИРАТЕ общественото мнение.Не забравяйте ,че КК е признато от Държавата и нейните институции,Патентовано е и вашето поведение в случая е неадекватно и ако не зачитате Държавата ,къде се намирате тогава?
Поздрави!
Публикувано: 23 January 2007 - 06:09 PM

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 23 January 2007 - 07:10 PM
Някой май не може да схване за какво иде реч! b)
На Истинското и Хубавото не можеш да речеш криво! Така е ама май повечко на изложби на БОК се виждат по други животни, а не като тези от снимките! Къде отиде приликата, сходството? Дойде време да се радваме повече на кучета от старите снимки отколкото на живи кучета! Защо се стигна до тук според Вас? Защо не могат да се видят вече на изложби на БОК такива като на старите снимки на Бажур? Защо? Но да , най-лесно ви е да кажете те са родоотстъпници, те са "каракачанисти"!!! Никой не търси етнически проблем! Това е, пак казвам, името което най силно се е наложило сред народа ни! Да, ние искаме да съхраним именно този стар тип на кучетата от старите снимки! И техните работни качества! И това е правилно, а не да ги "развиваме" в посока ръст и килограми! На нас такива си ни харесват - като старите! Именно поради идеите за "развиване" на кучетата в направление на ръст и килограми вие бягате от автентичния тип! До такава степен кучетата са променени че човек присъстващ на изложба на БОК се чуди на изложба на какви кучета присъства! Защо ли!? Дойде време вече България да има две породи - новото лице, с многото килограми, с предимно чернобяла окраска, наречено БОК и старотипния вариант, съхранен и признат от държавна институция, каквато е Министерството на Земеделието на Република България, като автохтонна българска порода куче наречено Каракачанско! Това са фактите!
Поздрави на всички ценители на истинското, автентично овчарско куче на България! bgflag
Публикувано: 23 January 2007 - 08:02 PM
Питаите вашите Сидер и Атила от къде им идат пове4ето ку4ета и те ще ви кажат,ако не ве излъжат разбира се.Тези ку4ета от снимките са били над 78-см високи и над 70-кг.Говорим за работни ку4ета които са израстнали в планината и цял живот са работили там.Престанете да плюете по-нашите ку4ета,а покажете ваши,които са по добри от тези като екстериор и работни ка4ества.
Вие господа освен интриги и караници друго не можете да направите.За това мисля,4е сте под нашто ниво за да се занимаваме с вас.Вие нямате и никога няма да имате ку4ета като тези про4ули се по-цяла България.За това млъкнете и въобще не зимаите отношение относно тези ку4ета.
Сидер и Атила бяха постояно в нашия град навремето да си харесват ку4ета и после нашта порода стана изведнъж--КАРАКА4АНСКА.
И как стана така--аиде кажете вие.Гарантирам,4е 90-процента от у4астниците в този форум не са виждали такива ку4ета никога.
Това са БЪЛГАРСКИ ОВ4АРСКИ КУ4ЕТА , и никога не са били и няма да станат карака4ански.
Публикувано: 23 January 2007 - 08:34 PM
Публикувано: 23 January 2007 - 08:52 PM
Цитат
bgflag

Ето това красиво и огромно куче - бяло на тъмни петна.
Вижте колко стара е снимката . И тогава и много години преди тази снимка да е направена е ИМАЛО , както и сега има високи и едри Български Овчарски Кучета и разни измекяри наричайки себе си с небългарското "каракачани" продължават да твърдят че техните ниски и сухи питомници са върха . bgflag
И продължават да въртят латерната на някакви си земеделски държавни дотации и признания. ouu
Какво излиза че Седефчеви -Хан- са взели наши Български Овчарски Кучета от Банско и са ги прекръстили на "Каракачански " заради някакви дотатиции на Сорос или бог знае какви... Всичко е въпрос на лапачка-мангизи - каракачанско-гръцки мурафети.
Нас турците за близо 500 години не успяха да ни пречупят, и Банско си остана твърдина на Българското,вии господа родоотстъпници сега се опитвате да продължите тез 5 века. Е нема как да стане. bgflag
Публикувано: 23 January 2007 - 08:52 PM
На много от тези места кучетата никога не са наричани каракачански - просто защото никога по тези земи не са живели каракачани - е тогава как разбрахте че това е най-разпространеното име.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 23 January 2007 - 08:58 PM
Публикувано: 23 January 2007 - 09:19 PM
Цитат
В кои Родопи Данди? Не знам от къде си, но в средна и западна Родопа / там съм ходил и затова говоря/ кучето се нарича овчарско.
Публикувано: 23 January 2007 - 09:21 PM
Ами просто куче под 65-70 см там нямаше, незнам колко е висока една овца но имаше кучета с една педя по-високи от овца.
Така че наистина вече малко банално звучи това за едрите, бавни, страхливи, с лоши работни качества БОК и ниските, подвижни, безстрашни и какви ли още не КК.
А и като гледам в МАКК също имате екземпляри прехвърлящи така заложените от вас в стандарта 75 см.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 23 January 2007 - 09:22 PM