Цитат
Цитат
Цитат
не напразно подчертах,че това е мое мнение,аз съм малко предубедена,защото съм привърженик на работните песове в естествената им среда,за мен това е най-важно кучетата да са си на мястото,смешно е(за мен) да гледам един суров овчарски пес наресан и как изпълнява команди като немска овчарка и как живее в апартамент в центъра на големия град,не е смешно,грешка,страшно е
зАЩО да е страшно, въпрос на желание е. Ако живеех в апартамент и исках такова куче , смяташ ли че щеше да ме вълнува кои как му се струва. Защо трябва да се съобразяваш с хорското мнение. А и каква е гаранцията че там кучето би живяло по зле и от друго в балкана , например. така че маи всичко опира до човека не до кучето.... А междудругото има и доста сурови /работни/ германски овчарски кучета , които неизглеждат на моменти по зле от нашите чобантии.
Какво му е страшното и смешното? Апартаментите в центъра на София са по-големи от един средно голям двор, без майтап ;D Аз живея близо до центъра, по улиците съм засичала 3 БОК-а, даже 2 от тях ги видях на разходка в парка на НДК и един санбернар...и честно казано по-добро впечатление ми правят от кучетата гледани в планините по предзназначението си. Някак си, когато кучето е сресано добре, бялото му е бяло, а не разцветки на сиво или бежаво, и тъмните петна, ако са черни, са си черни не с меден отблясък изглежда доста по-добре. Отделно, че стопаните от "големия град" се съобразяват, че един БОК на разходка в града, ако не е обучен е като ураган, който помита всичко и правят така, че кучетата им да са достатъчно възпитани.
Куче от едрите породи може и в голям град да се гледа, но в къща с двор. Иначе ... първо - голямо, пускащо козина навсякъде теле, което чупи всичко по пътя си?! Да не говорим, че и самото куче не се чувства добре. Тези кучета са такава порода, че просто цялото им същество иска свобода. И аз моето диване си го обичам страшно много, обаче знам, че му е по-добре навън на двора, а не в апартамент. Зимата като го прибрах ми то милото откачи - иска си навън и да си спи на снега. Просто така е устроено, такава му е природата.
Второ - обучено БОК - хаха почти невъзможно! На това му дай да тича след стадото и толкова. Моето куче не е от най-най-най големите диваци и въпреки това прави какви ли не чудесии - чупи дървета, изкоренява астми, за рози и друг вид китки въобще и дума не може да става - минава си през тях и изобщо не му правят впечатление. Сега му "хванахме цаката". С цел отклоняване на вниманието от дърветата (защото той се изправя на задните си лапи, захапва някой клон и го чупи...) и всякакъв вид растителност - из двора му се оставят други неща, които също стават за чупене ;) ... Сега поне малко кротна и взе да става по-послушен, въпреки че още си е пубертет ;) А за дупките, които копаят споменах ли? Зимата като не беше на двор и нямаше къде да зарови нещо си, направо откачи... За мен гледането на такова куче в апартамент е мъчение както за собственика, така и за животното.