Публикувано: 26 August 2006 - 06:43 PM
Здравейте,
Разсъжденията Ви са логично издържани. Помествайки тази снимка аз не целя доказването на някои колко са велики или обратно колко са нищожни. Опитът и пребиваването ми в неорганизираните и организираните кучкарски среди е доста голям, така че общо взето отдавна всички са претеглени.
Първо да посоча, че снимката не е на Карпатско овчарско куче.
Преди няколко дни поместих комбинация от снимки, изпратени ми от Австрия. Питането бе в духа, как може да твърдим че имаме собствена порода, като тя по нищо не се различава от останалите, които ми се изпращат. Питането бе за породата, позната под името каракачанско, защото интернет бил залян с това име. И още по-интересното: Във връзка с други публикации и коментари питането бе защо тези хора (поместили поредица от снимки на много места в интернет) пишат за каракачанското куче, представяйки го под името българско овчарско куче, а после уточнявайки, че това е каракачанско куче.
Извинявам се за израза, но манджата е толкова голяма, объркването къде поради невежество, къде съвсем тенденциозно е толкова масирано, че просто да се чудиш как да обясняваш. Само комплексирани личности, нямащи сила и способност да гледат обективно на фактите, да се ползват от актуалните исторически и животновъдни данни могат да имат подобно поведение.
Фотографската преценка на екстериора може да бъде много точна и същевременно много подвеждаща. Умело подбраните фотографии могат да повлияят върху представите за дадена порода. Тя може да бъде идеализирана до абсолютно съвършенство или пък омаловажена като абсолютна пародия.
Затова, когато поместих поредицата от снимки посочих, ако някой започне да обяснява да не изхожда от конкретните снимки, а от съответните породи.
Аналогична бе целта и с поместването на последната снимка, станала предмет на този коментар. Често виждам из форумите поместена снимка и питания: каква е тази порода или какво ще кажете за това куче. И какво се забелязва: Ако кучето е познато, или е подадена малко повече информация започват коментари: Това е мелез (умишлено вписвам турцизма мелез, а не развъдния термин на български, тъй като дори стила на писане и изразяване на експертите не е български). И след като се посочи, че кучето е мелез се започва че в породата има сенбернар, кавказка овчарка и какво ли не още. Добре, може и да е така. Но когато се помести снимка на непознато куче коментарите са ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ. Защо, защото тези хора не познават съответните породи ли? Това е едната страна на въпроса. Другата е, че фенотипно различимостта между тези породи е нищожна, да не кажа липсваща.
Ще попитате защо. Ами аз съм задал въпроса там с комбинацията от снимки, но никой не отговори. Защото, за да различим тези породи са необходими преценки, сериозни и съвременни. И вкрайна сметка, дали ще ги различим ?
И така, кучето на снимката е от наскоро признатата от Международната Федерация по Кинология порода Торняк. На път беше да бъде призната и още една порода от Балканския полуостров. Това е породата Буковина. И знаете ли защо не бе призната. Би трябвало да не отговарям аз, защото моите проучвания са от частен характер аз не членувам в иначе гръмко звучащи Международни Асоциации, фондации, организации и други подобни ации. Да, но ациите мълчат, а иначе търсят евтината сензация на публичната дискусионност.
За сега няма да отговоря на въпроса, защо Буковина не бе призната и какви бяха коментарите, мотивиращи непризнаването (поне за момента). Ще посоча само нещо, за което съм писал преди много, много време за овчарските кучета пазачи по надлъжна ос днешните земи на Румъния, България, Гърция или казано по друг начин Овчарските кучета на Балканския полуостров. Можем ли да ги различим. По какво можем да ги различим. Или какво трябва да направим, за да ги различим? Хайде, на ход с отговорите са ациите.
Николай Атанасов
"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."