Публикувано: 29 August 2006 - 09:15 PM
За ръста - природата и породната селекция в всички случаи дават оптимен ръст на една порода, която е аборигенна. Той не може и не трябва да е произволен, а съобразен с функциалостта, необходимостта от движения и тяхната рационалност. Същото е и с теглото. Просто по тежките кучета, по големите изразходват повече енергия, а това е нещо, което природата пести. Да изминаваш километри на ден, преходи за летните пасища, като в същото време запазваш активност и готовност да пазиш и да реагираш своевременно - това не е по силите на голямо, огромно, тежко куче. Същото зависи и от начина на поведение на кучето - дали охранява повече почивайки си, или е постоянно активно в движение около стадото.
За да се определи оптималния ръст, следва да се направят измервания на възможно най голям брой от популацията. При тези измервания следва да се отчете, че при аборигенна порода, която не се създава сега би следвало да има различия в ръста при отделните кучета. Просто различията при аборигените ще са явни - те не са стандартизирани, в отделните области особеностите на кучетата са различни. По това, което съм чел, не само за България, е че обикновенно овчарите дължат повече мъжки кучета, а по малко женски. В такъв случай развъждането е вътрешно без чужда кръв и при чест и силен имбрийдинг, което затвърждава типа. За да се стандартизира породата, трябва да се обособят всички измервания, да се допусне статистическата грешка и да се определи височината - поне така мисля, че трябва да се направи.
Факт са някои неща - при повечето породи след стандартизиране и заводско развъждане, средната височина се увеличава, кучетата стават по едри. Примери с шарпланинец, кавказка овчарка, сао. Мисля, че това не трябва да се допуска, ако се търсят работните качества, които притежават аборигените.
Допълнително се следи и развитието на кучето. Факт е, че кучетата аборигени се развиват по бавно - пълното им развитие е към третата година и повече. Факт е и че породите с метизация се развиват по бързо - при тях до второта година кучето се оформя.
Май се разписах .. bash