Цитат
Някъде по-нагоре бе написано за придвижвания на каракачаните от Стара планина до беломорието и обратно. Обективно каракачаните са се придвижвали от Беломорието към Стара планина и обратно. Уточнението е съществено, защото каракачаните идват от земите на Гърция и се връщат в същите земи. Усядането им в териториите на България става на много по-късен етап, което предполага и още едно твърдение: ако говорим за породни разнообразия на Балканския полуостров, каракачаните би трябвало да са отглеждали гръцки овчарски кучета, но не и български (нали всеки претендира за обективност ?).
господин Атанасов въпреки че не говорехте с мен си позволявате да ме репликирате .....така по ми харесва,между другото ,"обективно хич не ме ихтересува от къде са дошли те(етническата група),говорих за пастирите ,но или се првите на леко ударен или не знаете как са пасяли стадата си....много по различно от всички други етноси ,етнически групи ,народи,и тн.т...на балканския полуостров.
1-во ,каракачаните са притежавали огромни стада които не са могли да изхранват без да ги придвижват .търсели са постояно пасища обикновено са били 3-ма пастири с няколко стотин овце няколко коня и много кучета (аиде бок)единия е със стадото другия напред търси подходящо пасище път и водопои място за лагеруване ,третия организра снабдяването с храна готвенето ,палатката за през ноща.Така полека лека са се придвижвали от Стара планина ,до Солунско (вече гръцко)през есента са тръгвали и до начлото на зимата са били там .в този раион сняг не задържа и могат да оцелят стадата им без подхранване.на пролет след агнилната кампания се тръгва в обратна посока към стара планина където тревите са тучни и през лятото хладно е а овца в жегата не пасе (нали си спец по овцете)
Това всичко не са го правили другите .Те са пасяли стадата си покраи малата наи често а вечер са ги затваряли в къщите си, те и без вълкодав могат да минат,но първите не.Някои от местните са качвали стадата си на егреци през лятото а зимес са ги сваляли в селата ,понеже стадата им са били немного големи са успявали да ги подхранват със сеното от нивиците си ,при първите това е невъзможно.При първия начин на отглеждане(номадския),без добро куче вълкодав е невъзможно,при втория да .от друга страна овцевудството е било основен поминък на каракачаните а каква част от другите народи се занимава само със това .имало е и занаятчии ,земеделци, търговци,златари ,кожари и още и още те сущо са имали кучета такива ,НО "кучето пазач на стадо си личи само в стадото "нали .а какви кучета са използвали на петков деите за да охраняват двора им а?На каракачаните двора на практика е бил къра.обективно ли ще ако кажа че може би почти всяко куче (нека да е бок)собственост на каракачнин е вукодав,и необективно ли ще е да кажа че кучетата на останалите не е било задължително да са такива