Българско овчарско куче
Публикувано: 13 November 2006 - 07:04 PM
ARZAN KARAKITAN има три снимки, виж те ги тях там кучето е голямо.
Иначе си сравнявайте, това беше за протокола, но оставям с впечатление че първата снимака е нарочно подбрана. r)
wink
Публикувано: 13 November 2006 - 10:56 PM
Цитат
Само пълните форумите с празни приказки.
Хайде като сте толкова знаещи, кажете поне с колко породни линии работите, и БОК и МАКК, и кои са те.
Това ще е доста интересно - особено да видят хората как едни и същи кучета дават начало на породни линии и на БОК и на КК.
(Е веднага някой ще каже, ама едните са омаешани, другите не), ама все пак дайте да ги видим.
А на малкия ли е какъв е му предлагам да се държи по цивилизовано, и ако си има лични пристрастия към жел да си общуват на лични, а не да пълни форумите със своите словоизлияния по нечий адрес.
В Библията казват, че всички сме произлезли от Адам и Ева. Ама сега едни са бели, други черни, трети жълти, ...
Изследванията на митохондриална ДНК при хора от цял свят показаха, че всички произлизаме от 4 жени.
Та аборигенното каракачанско куче "Х" може да присъства като родоначалник на линия в официално регистрираната от МАКК порода Каракачанско куче, но също така и в новосъздавана породна група в някой клуб за БОК. Кое е важното тогава? Важна е селекцията извършвана с потомците на родоначалника. Чистопородна или с "набухватели". ;)

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 14 November 2006 - 10:40 AM
Цитат
Та аборигенното каракачанско куче "Х" може да присъства като родоначалник на линия в официално регистрираната от МАКК порода Каракачанско куче, но също така и в новосъздавана породна група в някой клуб за БОК. Кое е важното тогава? Важна е селекцията извършвана с потомците на родоначалника. Чистопородна или с "набухватели". ;)
Правилно, с едно уточнение - че аборигенно каракачанско куче няма има аборигенно куче, населяващо територията на балканския полуостров.
От това аборигенно куче, благодарения на различни набухватели са се обособили - Торняка, Шарпланинеца, Карпатина, Гръцкото овчарско куче.
На базата на тези аборигенни кучета е създадена и новата порода БОК.
А да събереш подобни кучета, и да ги наречеш порода, и то Каракачанско куче е смешно. Именно заради това се чудите колко вътрешно породни групи да има тази порода - 3-5 различни вида глави - късокосмести, дългокосмести, ниски, високи, масивни, олекотени - и както сте я подкарали току виж всяко едно куче ще може да са нарече Каракачанско.
А що се отнася до линиите си напълно прав, но все пак според правилата на МФК (които вие не зачитате), за да се регистрира порода са нужни поне 8 породни линии.
Покажете кучета от 8 линии Каракачанск куче, за да видят и да преценят хората дали тези кучета си приличат, те не са глупави, сами могат да си направят преценката - всеки за себе си. Но при положение, че кучета за които твърдите че са от една породна линия се получават вътрешнопородни типове - тогава за каква порода говорим.
Хайде със здраве.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 14 November 2006 - 10:44 AM
Дано само не се окаже че са от една линия.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 14 November 2006 - 11:24 AM
Цитат
Цитат
Да те поообразоваме малко: ку4ето посо4ено наи напред от теб, е баща на ку4ето от р-к Ву4о! Това първо!
Второ! Пообразовай се и ще разбереш 4е възрастните ку4ета 4иито глави сравняваш са от два разли4ни вътрепородни типа, характерни за Карака4анското ку4е! Ама ти нали си си ти, пак търсиш интрижки! Е пак не ти минава номера!
Защо все търсиш номера ХАН????
Във вътрепородните типове и в очите ли се различават и в надочните дъги ли??
Защо не е описано в стандарта ако е така????
Виждам ги аз вътрепородните типове ,едните с присъствие,другите без присъствие на чужденци.
Когато стане въпрос за името от МАКК,казвате ,че БОК са мелези,когато се сравняват две глави на кучета от МАКК,търсите номера и интрижка.
Хайде сега да те видим "разбирачо"! Дай ми определение за словосъчетанието което използваш "надочни дъги", и ме кажи къде, в кой учебник или атлас по анатомия си го прочел? Държа да ми отговориш, защото точно там се крие зайчето! Хайде като си голям спец да видим къде видя т.нар. "надочни дъги"!
И нещо много важно Жел, когато говорим за мелези от БОК ние използваме факти които са известни от произхода на кучетата! Та нима няма достатъчно кучета от БОК, така "ичистени" че чисто екстериорно не може да се каже мелези ли са или не!
Тук ти се хващаш като рибе, за недостатъци които може да ги има всяко едно куче! Идеалното куче е в сънищата!
А що се отнася до вътрепородните типове, такива има при всяка една автохтонна порода, особенно разпространена в по широк ареал. Точно това е целта на МАКК да съхрани всички оригинални типове характерни за Каракачанското куче - дълкокосмести, късокосмести, с тежки глави, с леки глави, с опашки, гуджути, и с характерните окраски! Това е!
Публикувано: 14 November 2006 - 06:15 PM
Цитат
А БОК не може да бъде създадено на базата на тези кучета ,които посочваш,защото там участват и други ,които нямат нищо общо с Балканите.
Да но при всички други това е записано в стандарта, а в стандарта на Каракачанското куче никаде не пише че съществуват вътрешно породни типове.
Това ми е мисълта - запишете го в стандарта и си свиркайте, но щом не е записано значи не е така.
Извикайте един съдия от чужбина, дайте му да се запознае със стандарта и да видим тогава как ще отсъди тези кучета, без да знае родословието им.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 14 November 2006 - 09:29 PM
Прикачени файлове
-
Photo_0405.jpg (9.68K)
Брой сваляния: 85
Публикувано: 14 November 2006 - 09:35 PM
Прикачени файлове
-
Photo_0407.jpg (10.18K)
Брой сваляния: 73
Публикувано: 14 November 2006 - 09:44 PM
Цитат
Хан,термина "надочни дъги" го научих от експерта на породата ,които беше с ник MAD MAХ.
Публикувано: 14 November 2006 - 09:47 PM
Цитат
Цитат
Хайде сега да те видим "разбирачо"! Дай ми определение за словосъчетанието което използваш "надочни дъги", и ме кажи къде, в кой учебник или атлас по анатомия си го прочел? Държа да ми отговориш, защото точно там се крие зайчето! Хайде като си голям спец да видим къде видя т.нар. "надочни дъги"
Хан,термина "надочни дъги" го научих от експерта на породата ,които беше с ник MAD MAХ.
Той или май беше тя, не е ли дето имаше някаква книга с данни за породата от преди 80 години назад ?
Публикувано: 15 November 2006 - 07:54 AM
Цитат
Цитат
А БОК не може да бъде създадено на базата на тези кучета ,които посочваш,защото там участват и други ,които нямат нищо общо с Балканите.
Да но при всички други това е записано в стандарта, а в стандарта на Каракачанското куче никаде не пише че съществуват вътрешно породни типове.
Това ми е мисълта - запишете го в стандарта и си свиркайте, но щом не е записано значи не е така.
Извикайте един съдия от чужбина, дайте му да се запознае със стандарта и да видим тогава как ще отсъди тези кучета, без да знае родословието им.
Именно поради тази причина, най престижно е съдията отсъждащ съответната изложба да е от страната от която произхожда породата и не само това, но и да е изключително запознат със спецификата и, та дори и с произхода на съответните кучета! Немските овчарки ги съдят германци, САО - познавачите от Русия, Украйна и др.бивши републики на СССР, английските булдоци съответно Англичанин!
А за поправки в стандарта има време! b)
ООооооо, драгичък ми Жел, ми ти си бил много любознателен бре! Научил се от момиче, за което ти твърдеше че нищо не знае! Но да знаеш - човек се учи! За разлика от теб обаче хората се учат! Научи се и ти най-накрая!
Измъкваш се от въпроса ми, драгичък! Кажи ми конкретно какво разбираш под словосъчетанието "надочни дъги", и къде успя да ги забележи твоето обиграно набито око на познавач?
Публикувано: 15 November 2006 - 09:44 AM
Цитат
Вие г-н Димитров, бихте ли се изказали по отношение на "тъпотиите"?
Вие като вещ съдия и познавач на БОК, бихте ли коментирали словосъчетанието "надочни дъги"та дори и да кажете нещичко и за "ципите между пръстите"! Това са ваши запазени марки! l) l) l)
Как може съдия да се окепазява по този начин?
Публикувано: 15 November 2006 - 09:46 AM
Цитат
Не знаете ли, че има бързи ветеринарни тестове, които се правят на място от ветеринаря, та дори и от развъдчика и резултата излиза за 10 мин.
www.anigen.tralalabg.com
В България тестове за бруцелоза се правяд рядко преди заплождане, това е истината
Публикувано: 15 November 2006 - 10:29 AM
За да спрем общите приказки, ако някой има данни за дадено куче, че не е чистопородно - да го прави по следния начин, както са го направили хората от Далматин Елит.
http://www.dalmatian...view/44/34/lang,bg/
Е това е - конкретно, точно и ясно.
Всичко друго са размишления и съмнения.
ХАН, а що се отнася, до това че най-добре съдя ще отсъди дадено куче, ако е местен, не вярно. Още повече, че в България всеки съдия на БОК или КК е малко или много свързан с тези кучета - ние сме малка страна и шуробаджанашкия принцип е нещо нормално.
Знам конкретни случаи как едно куче печели CAC, а то е дори с фалшиво родословие, но понеже е от друга порода не му е мястото тук да го коментираме. Именно затова смятам, че и БРФК има много трески за дялане, но това също е друга тема.
Точно независим съдя, без да знае родословието, само със стандарта, ще може най-добре да каже дали едно куче отговаря на този стандарт или не. И това го правеха добре румънците - доколкото знам дори български съдия е отсъждал техни кучета, преди да бъдат официално признати от МФК.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 15 November 2006 - 02:29 PM
Но не съм съгласен че по добре запознатия с породата съдия ще отсъди по слабо съответната порода кучета! Та нали в това се крие разковничето!