Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#2461 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 19 January 2007 - 01:37 AM

Здравей бате Стефчо, от доста дълго време искам да те попитам, по какъв критерии определяш стандартите за БОК?
Едно куче, което е тежало 94 кг. може ли да бъде 65 - 70 см. високо?На какво основание определяш тези стандарти, при положение, че си добре запознат с ръста на нашите кучета?[

#2462 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 10:26 AM

Здравей Bajur, настоявам да се знае, че аз не съм против по-дребните кучета на всяка цена- напротив харесвам и някои от тях, които са в долните граници на стандарта и той за това е разширен, но затова е и с отворена горна граница. Аз обаче харесвам и давам предпочитание на по-едри и силни кучета. Такива са и моите опоненти но понеже нямат едри екземпляри не искат да си признаят. Аз обаче от много години събирам едри и изявени кучета от стадата овце от различни ройони главно от централна-южна и югоизточна България и в момента отбора ми е много ръстов, но още не съм достигнал старите "бански" кучета тъй като те бяха уникални по ръст, форма и съдържание. Бай Димитър Говедаревия имаше едно куче - той имаше много де, но едно от тях "Парцаливото" а той го наричаше така защото беше на големи сиво-черни кръпки и много облечено, което през осемдесет и четвърта с приятеля ми Гъльо мерихме излезе 93 см, а едва ли има човек у нас измерил повече кучета от мен и си давам сметка за какво говоря. От овчарника на с. Голиина Баня взех едно куче през осемдесет и пета год. точно 90 см, но Кольо Чолака от с. Ивайло пазарджишко го скопи и не остана нищо от него тъй като беше изпояло и братовчеда Боби Проданов и братя Чолакови. Поставям кучетата от Баня, Разлог, Добринище, Обидим и Кремен в Банската популация тъй като Банско бе центъра и от там идваше основно тая кръв. Няма как едно куче 65-70 см. да е толкова тежко, силно и така да впечатлява, респектира и надвива, макар че между 65 и 70 см. разликата е огромна . Такова куче е около 50 кг. и често и по-малко, а рядко малко над. Трябва да се знае че 5 кг. е огромна разлика а за 10 да не говорим. Апелирам към всички да мерят кучетата си и да записват килограми и биомотрични измервания и да записват във всички възрасти, защото само така ще върнем стария ръст без немотивирани и вредни кръстоски. А за тези които отричат едрите кучета казвам че не са искрени или не ги помнят защото не са ги виждали или нямат нужната информация, а това не става за една година. Запомнете : във всяко стадо най- добро и ценено беше най- едрото и силно куче и когато бяха много само най-здравия покриваше кучките. А как едно 65-70 снтиметрово куче, тежащо 45кг ще доминира. Още повече в сегашните условия на жестока конкуренция с навлезлите напоследък силови породи на които ние трябва да имаме равностойни и по-добри представители които хората да предпочитат. Разбира се тези кучета трябва да са екстериорни за да имат анатомия, кинематика и характер на смели и независими овчарски кучета . Древните римляни са казали: "Men sana in korpo resano" - "В здраво тяло-здрав дух" Благодаря от сърце за изключително важния и грамотно и навреме зададен въпрос от колегата Bojur и го каня да му покажа добри екземпляри със сравнително добър ръст, които не показвам от доста време, тъй като много ме тровиха и крадоха и понесох големи загуби, но сега твърдя че имам много добър и голям отбор с доста централни нападатели. bgflag
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#2463 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 January 2007 - 10:38 AM

И каква е средната височина на измерените кучета? В Банско (образнои казано) са с голяма височина, а в другите крайща на страна каква е била височината?

#2464 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 10:43 AM

Средната височина на кучетата в Банско е достигала 75 см до 85 см.

#2465 Потребителят е офлайн   Стефан Попов - председател НКБОК Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 10:44 AM

Към Ване от гр. Банско удивен съм от отлично съхранения тип и изражение на лицето-физиономия на кучетата от снимките ! Браво!!! Те напълно отговарят на представата и " калъпа" на старите бански кучета с отворени предници, здрави крайници и сухи очи и бърни и високо поставени латерални и ниско поставени медиални ъгли на очните прорези, с бадемовидна форма . С едно само пожелание: чрез правилно развъждане и отглеждане да постигнете тоя калъп с по- едри габарити. Иначе съм във възторг- браво, браво!!! bgflag bgflag bgflag
User's Signature

Не признавам друго превъзходство пред добротата. [br]Kogito ergo sum - мисля, значи съществувам!

#2466 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 12:10 PM

Здравей Стефане.
След няколко дни ще ти изпратим други снимки на тези кучета от различни гледни точки.След като получиш нашите пбликувани нови снимки, ще очакваме да им дадеш оценка.
Не мога да ти кажа, кога точно, но в близките няколко дни бихме могли да ти изпратим и едни от старите снимки на бански кучета.Тези кучета за които ти говоря, са били едни от най - добрите на Банско.Ти можеби ще се досетиш кои е бил техният собственик.

Прикачени файлове

#2467 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 12:11 PM

Погледни и тази.

Прикачени файлове

#2468 Потребителят е офлайн   bradpet Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 12:43 PM

Цитат

Здравей Bajur, настоявам да се знае, че аз не съм против по-дребните кучета на всяка цена- напротив харесвам и някои от тях, които са в долните граници на стандарта и той за това е разширен, но затова е и с отворена горна граница. Аз обаче харесвам и давам предпочитание на по-едри и силни кучета. Такива са и моите опоненти но понеже нямат едри екземпляри не искат да си признаят. Аз обаче от много години събирам едри и изявени кучета от стадата овце от различни ройони главно от централна-южна и югоизточна България и в момента отбора ми е много ръстов, но още не съм достигнал старите "бански" кучета тъй като те бяха уникални по ръст, форма и съдържание. Бай Димитър Говедаревия имаше едно куче - той имаше много де, но едно от тях "Парцаливото" а той го наричаше така защото беше на големи сиво-черни кръпки и много облечено, което през осемдесет и четвърта с приятеля ми Гъльо мерихме излезе 93 см, а едва ли има човек у нас измерил повече кучета от мен и си давам сметка за какво говоря. От овчарника на с. Голиина Баня взех едно куче през осемдесет и пета год. точно 90 см, но Кольо Чолака от с. Ивайло пазарджишко го скопи и не остана нищо от него тъй като беше изпояло и братовчеда Боби Проданов и братя Чолакови. Поставям кучетата от Баня, Разлог, Добринище, Обидим и Кремен в Банската популация тъй като Банско бе центъра и от там идваше основно тая кръв. Няма как едно куче 65-70 см. да е толкова тежко, силно и така да впечатлява, респектира и надвива, макар че между 65 и 70 см. разликата е огромна . Такова куче е около 50 кг. и често и по-малко, а рядко малко над. Трябва да се знае че 5 кг. е огромна разлика а за 10 да не говорим. Апелирам към всички да мерят кучетата си и да записват килограми и биомотрични измервания и да записват във всички възрасти, защото само така ще върнем стария ръст без немотивирани и вредни кръстоски. А за тези които отричат едрите кучета казвам че не са искрени или не ги помнят защото не са ги виждали или нямат нужната информация, а това не става за една година. Запомнете : във всяко стадо най- добро и ценено беше най- едрото и силно куче и когато бяха много само най-здравия покриваше кучките. А как едно 65-70 снтиметрово куче, тежащо 45кг ще доминира. Още повече в сегашните условия на жестока конкуренция с навлезлите напоследък силови породи на които ние трябва да имаме равностойни и по-добри представители които хората да предпочитат. Разбира се тези кучета трябва да са екстериорни за да имат анатомия, кинематика и характер на смели и независими овчарски кучета . Древните римляни са казали: "Men sana in korpo resano" - "В здраво тяло-здрав дух" Благодаря от сърце за изключително важния и грамотно и навреме зададен въпрос от колегата Bojur и го каня да му покажа добри екземпляри със сравнително добър ръст, които не показвам от доста време, тъй като много ме тровиха и крадоха и понесох големи загуби, но сега твърдя че имам много добър и голям отбор с доста централни нападатели. bgflag

Стефан Попов смятате да вдигнете ръста защото се появили конкурентни породи ??? това е нелепо .дане би конкурентните породи да са вдигнали ръста ?С какво конкурират останалите породи бок ?Нима те нападат стадата ,нима овчарското куче е само ръст и сила,санбернара може ли да конкурира бок,или смятата че до сега не сме имали овчарски кучета ,и вече ще ги създаваме ,убеден ли сте че новите ви (уедрените )кучета са по добри,ръста е хубаво нещо ,но тои не е нито единственото нито първото което трябва да притежава едно бок,не е вярно че че са се ценели наи големите кучета ,ценели са се наи силните (има разлика повярваите ми)от друга страна доминатноста им едно голямо куче може да победи всяко друго в глутницата по отделно,но неможе ли да се наложи като водач кръвта му е изгубена ,дори може и да си загуби живота

обяснете ,ако можете,на хората какво е овчарско куче,и те никога няма да изберат голямото ,ще изберат овчарското
User's Signature

"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.[br]Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.[br]Знаещия не убеждава, убеждаващия не е знаещ."[br]...........................................................................[br]Лао Цзи - "Дао де Цзин"

#2469 Потребителят е офлайн   vane bansko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 January 2007 - 07:04 PM

Тези ку4ета,които са публикувани са крокодиловите ку4ета.
За да е ясно на вси4ки Bajur е внук на баи Коле Дур4ов.
Има доста голям архив на стари ку4ета.
Сега ще снимаме още някои ку4ета и ще ви покажем и дано се затворят устите на недоброжелателите на тази порода.
Каним наи-официално и Стефан Попов да доиде и да разгледа ку4етата,които не са показани в този форум.Заповядаи Стефане заедно с г-н Димитров вдигнете се и елате да поразгледате.А ако вие не поканите да видим ваште ку4ета ние ще доидем с удоволствие.
Още един път заповядаите!!!

bgflag bgflag bgflag super best

#2470 Потребителят е офлайн   troian Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2007 - 10:15 AM

Цитат

Тези ку4ета,които са публикувани са крокодиловите ку4ета.
За да е ясно на вси4ки Bajur е внук на баи Коле Дур4ов.
Има доста голям архив на стари ку4ета.
Сега ще снимаме още някои ку4ета и ще ви покажем и дано се затворят устите на недоброжелателите на тази порода.
Каним наи-официално и Стефан Попов да доиде и да разгледа ку4етата,които не са показани в този форум.Заповядаи Стефане заедно с г-н Димитров вдигнете се и елате да поразгледате.А ако вие не поканите да видим ваште ку4ета ние ще доидем с удоволствие.
Още един път заповядаите!!!

bgflag bgflag bgflag super best

Ване разкажете за тези кучета , сигурен съм че има и други като мен които не знаят за баи Коле и крокодиловите , ще ни бъде интересно все пак този форум не е само да се джафкате cheers bgflag
User's Signature

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !

#2471 Потребителят е офлайн   dandi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 January 2007 - 01:41 PM

Bajur поздрави за кучетата.

#2472 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 01:01 AM

Troian скоро ще ви изпратим и снимки на автентичните бански кучета.

#2473 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 01:02 AM

Цитат

Bajur поздрави за кучетата.

И твойто не е за подценяване.

#2474 Потребителят е офлайн   dimow Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 08:52 AM

наистина красиви животни
да са ви живи и здрави

п.п. караниците не са престанали a) bash

#2475 Потребителят е офлайн   nikigeen Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 09:09 AM

Наистина кучетата ,които показват Bajur и vane bansko си ги бива super best .Но искам да помоля да ги снимате и от други позиции ,а не само отпред,а и да покажете и други бански кутраци
User's Signature

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее едиствено с наша помощ" Джералд Даръл

#2476 Потребителят е офлайн   troian Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 01:17 PM

Цитат

Troian скоро ще ви изпратим и снимки на автентичните бански кучета.

super best victoryVVV bgflag
User's Signature

Развъждането на расови кучета с високи качества спада към културното и национално богатство на всеки народ !Българско Овчарско Куче , Българската национална гордост !

#2477 Потребителят е офлайн   Bajur Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 04:48 PM

Цитат

Наистина кучетата ,които показват Bajur и vane bansko си ги бива  super best .Но искам да помоля да ги снимате и от други позиции ,а не само отпред,а и да покажете и други бански кутраци

Nikigeen в прикачените файлве ви изпращам, както пожела снимки на кучетата от различна позиция.Надявам се съм удовлетворил желанието ти.Ако те интересува нещо относно възраст и за каквито се сещащ въпроси, стига да бих могъл да ти отговоря.

#2478 Потребителят е офлайн   Murat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 05:10 PM

Пусни ги и ние ако може да ги видим super best

#2479 Потребителят е офлайн   vane bansko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 05:58 PM

Днеска са ги снимали сега ще ги ка4и и ще ги пусне.

#2480 Потребителят е офлайн   Murat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 January 2007 - 06:13 PM

ОК Ванка 1super

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125