Dog.bg Форуми : Българско овчарско куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (386 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Българско овчарско куче

#81 Потребителят е офлайн   alpin Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 03 January 2006 - 05:08 PM

относно обучението - според мен е доста индивидуално - мога да дам пример - мъжки кавказец - научен и си изпълнява командите - синът му - подложен на същото обучение - никакъв резултат...

#82 Потребителят е офлайн   Bulgariandog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2006 - 05:22 PM

Това което аз съм забелязала е, че от колкото по-рано го подхванеш, толко по-бързо започва да разбира и особенно ако има награда за направеното. Разбира се винаги има индивидуални изключения.....

#83 Потребителят е офлайн   Калина-Николая Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 03 January 2006 - 10:48 PM

Цитат

относно обучението - според мен е доста индивидуално - мога да дам пример - мъжки кавказец - научен и си изпълнява командите - синът му  - подложен на същото обучение - никакъв резултат...

Да съгласна съм. Имам чувството, че и мoята разбира вс. но го изпълнява само когато реши. Сигурно още не сме намерили подходящия начин

#84 Потребителят е офлайн   Bulgariandog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 10:02 AM

dog.bg,

Аз лично също имам положителни резултати с възпитанието на представители от породата. Но много хора мислият че тези кучетата не подлежат на възпитание. Невъзможни неща няма. Когато познаваш кучето си, знаеш и как да го подхванеш.

#85 Потребителят е офлайн   Bulgariandog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 04:28 PM

super
Това беше идеята! Няма значение, защото и в двата случая е имало значителни промени с течение на годините, не говоря само интелектуално, но и визуално! Както при хората така и при животните се наблудава смесване, било то природно/натурално или с помоща на човека!

Искам да ти разкажа една случка, която чух в планината при овчари.....
Една от кучките беше бременна. Естествено първият въпрос беше: На кой мъжкар е пусната? Отговора беше: Па де да знам..... Оно тука нищо се не знае... Онеа двете псета се биха кой да я качи, ама они докато се биха може и оня помияр (не искам да обиждам....) да я качил, мамито му!!.... и посочи едно куче без да може да объде оприличено на която и да е порода!!

Това е човек който цял живот е бил с овцете и кучетата! Ти как мислиш трябва да изглежда българското куче, при положение че до преди петнайсетина-двайсетина години никой нищо не е правил за/с кучетата?!!? Особенно относно развъждането. Имаше само едно избиване на кучета и особенно по градовете.

И ти колко вярваш в това че кучето на всяка една снимка която имаш, е плод на правилна селекция при заплождане? А не е улично запождане .......

#86 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 04:41 PM

Бравос,аз пък съм чувал от овчари,че като слязат от високите пасища и в селото има разгонена кучка помиярка и някое от овчарските кучета я запложда и се раждат приличащи на овчарското куче палета,някой да изчисли колко такива приплоди са участвали в по-нататъшното развитие на породата l) l) l) .И после някой ми говори за изворни и стар тип кучета w) w) w) .А бе развъдчици,не сте ли чували ,че дори немската овчарка търпи промени в стандарта.А пък тези дето ми говорят за начина по които се скриват белезите от кръстоска със санбернар,явно са добре запознати, защото са го практикували. cheers

#87 Потребителят е офлайн   remetalk Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 January 2006 - 06:08 PM

бяха побликувани снимки,а не видях коментари за тях.моля компетентните лица-и от двете страни-да коментират.мълчанието го тълкувам като одобрение,но липса на смелост да се призна е,че и другият лагер има класни представители.към шаро-помести снимките от развъдника ти тук,ако желаеш разбирасе.

#88 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 06:44 PM

Цитат

бяха побликувани снимки,а не видях коментари за тях.моля компетентните лица-и от двете страни-да коментират.мълчанието го тълкувам като одобрение,но липса на смелост да се призна е,че и другият лагер има класни представители.към шаро-помести снимките от развъдника ти тук,ако желаеш разбирасе.

Ми аз да дам своят коментар, пък да видим до колко съм права.
Снимка 1 - Харесва ми главата. На каракачанско куче прилича. Тяло не мога да коментирам.
Снимка 2 - Широка глава, тясна муцуна. На мечка прилича. Хубав постав на ушите. Тяло не мога да коменторам.
Снимка 3 - Това какво е?
Снимка 4 - Светли очи. Не се препоръчва по стандарт. Има нещо което ме смущава.. Не мога да определя какво.
Снимка 5 - Незапълнено подочие. Формата на очите такава ли е? Хубава опашка! :)
Снимка 6 - Несъразмерна глава с тялото. Малка, с високо чело и близки очи. Висок постав на ушите.
Снимка 7 - Нищо не виждам.. Само че кучето е възрастно.

От тези снимки - това впечатление! Очаквам отговори.

#89 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 08:09 PM

Цитат

Бравос,аз пък съм чувал от овчари,че като слязат от високите пасища и в селото има разгонена кучка помиярка и някое от овчарските кучета я запложда и се раждат приличащи на овчарското куче палета,някой да изчисли колко такива приплоди са участвали в по-нататъшното развитие на породата l) l) l) .И после някой ми говори за изворни и стар тип кучета w) w) w) .А бе развъдчици,не сте ли чували ,че дори немската овчарка търпи промени в стандарта.А пък тези дето ми говорят за начина по които се скриват белезите от кръстоска със санбернар,явно са добре запознати, защото са го практикували. cheers

Здравейте,

Не зная как да се обърна към Вас, защото името ви едва ли е Жел, Зел или нещо подобно, но тъй като задавате смислени въпроси, ще понаруша принципа си да не отговарям на анонимници.

В това, което изтъквате има много голяма доза истина. Стойностна и научно издържана селекция никога не се е водила и не може да се води от неуки хора, чийто живот е преминал по чукарите и без да ги обиждам, но е изкаран в полудиво състояние.

Преди повече от 3 500 години един от писалите Библията е казал: Как може да стане мъдър оня, който борави с орало и се хвали с бич, кара волове и е зает с техните работи.

Голяма част от съвременните породи животни е тръгнала от съответните примитивни типове, плод на народна селекция. Но без намесата на нуката, без намесата на контролираното и целенасочено развъждане, без използването на селекция това богато породоразнообразие нямаше да съществува днес.

Не може да се говори за една порода, че е порода със стандарт, призната като такава от научни институции, а разнообразието при нея да е толкова вариабилно.

Вие правилно посочвате Немското Овчарско Куче порода, при която е водена и продължава да се води една от най-издържаните селекции. Наистина, животните не са абсолютно еднотипни като клонинги, но в която и точка на земното кълбо да отидите и видите представител на породата, ще кажете: Да това е Немско Овчарско Куче. А тук, в една географски изключително малка държава, се декларира наличието на порода, парадира се със стандарт, признаване, международна популярност, а при първия неудобен въпрос веднага се връщаме назад: Ама тя е примитивна, ама това куче е подтип и незнам си още какво. До момента нито едно стойностно обяснение, издържано от гледна точка на науката. Само и единствено, завоалирани разяснения, иронични вмятания или глуповато-дилетантски изказвания.

Аз все още продължавам да се надявам, че някой ще отговори на поставените от мене въпроси в тази рубрика. Проблемът е, че доста време измина, а селекционерите мълчат.

Нищо чудно след още малко консултации и ровене тук и там за по-голяма убедителност да получа отговор. Но има едно старо правило: Отговорът не е отговор, само когато е даден, но и когато е даден навреме. Е, аз мисля, че времето вече изтече. Така че дори и научните обяснения вече си губят смисъла, ако някой ги направи.

Помолих и за още нещо: да ми бъдат показани снимки на каракачанско куче с ниска постановка на ушите, както е заложено в стандарта. Реплекираха ме да погледна вече публикуваните такива. Е, добре. Направих си труда и поразгледах. Ами извинявам се господа, но куче с ниска постановка на ушите според класификациите на кинологията не видях.

Развиват се и други подобни разяснения, будещи недоумение. Някой беше питал дали кучето му е Каракачанско. Реплекираха го, че трябвало да се види стандарта, да се изкажели специалистите или нещо подобно. Много интересна теза при условие, че говорим за стандартизирана и официално призната порода. Все едно някой да помести снимка на Немско Овчарско Куче, на Ротвайлер, Дакел или каквото там си щете и някой да каже, че трябва да гледаме стандарта.

Тук съм сигурен, че за разлика от мълчанието по отношение на предишните поставени от мене въпроси, веднага ще скочат куп специалисти и ще ме сринат със земята, че нищо не разбирам при такава форма на разсъждения. Да, формата на разсъждения е упростенческа, защото се базира само въз основа на фенотипни показатели. Но все пак фенотипът взет като самостоятелност също е критерий за породност (или безпородност). Много добре зная, че е необходимо да се види родословието, да се проследят редица данни и т.н., но в крайна сметка един човек с набито око, претендиращ да е специалист по дадена порода, едва ли би отговорил по начина, по който това вече бе направено.

Имаше и друг въпрос. Някой също питаше дали кучето му е Каракачанско. Отговориха му с въпрос да посочи кои са родителите. Е добре, при една порода, която хем е стандартизирана и призната порода, хем е още примитивна, какво значение има когато отгова е например: Ами бащата е на бай Иван, а майката на бай Драган. А рододителите на бащата, родителите на майката, прародителите.... Къде останаха те? В този дух може да се разсъждава до безкрай. Не е това идеята на горенаписаното. Идеята е всички специалисти по отношение на овчарското куче на България да погледнат навътре към себе си и откровено и самокритично да си кажат: Абе то че всичкото това е фарс е вярно, ами дайте наистина да се захванем и да направим нещо.

Желая Ви го от сърце, независимо като какви се определяте каракачанкаджии, БОКаджии или както щете там се наречете.

Но при условие, че между вас има умни, интелигентни и начетени хора, а да подхождате по такъв наивистичен начин, най-меко казано е печално.

И още едно пожелание кам всички, независимо радетели на каква порода национално куче са.

Не позволявайте теориите ви да се мърсят от хора, намащи нищо общо с темата нито като знание, нито като начин на изказване.

Който може, да го направи, който не може да чете, да се учи и да си прави съответните изводи.

С уважение !
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#90 Потребителят е офлайн   Kara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 08:42 PM

Цитат

remetalk, двете Каракачански кучета произведени от Пайо и Тунджа на Д. Дойчинов от Банкя са са ОК като произход! Към другите нямам интерес ;)

zhel

Цитат

Бравос,аз пък съм чувал от овчари,че като слязат от високите пасища и в селото има разгонена кучка помиярка и някое от овчарските кучета я запложда и се раждат приличащи на овчарското куче палета,някой да изчисли колко такива приплоди са участвали в по-нататъшното развитие на породата  

zhel, всеки си избира с чия селекция да работи. Не заблуждавайте новаците, че всички овчари са били мекерета и не са селектирали кучетата си. Ако вие работите с такива хора, то аз не правя компромиси.

zhel

Цитат

И после някой ми говори за изворни и стар тип кучета  

Този който започна да говори във форума за "изворни и стар тип кучета" пише тук с ник zhel. Обърни се към него, за да ти разясни какво е искал да каже!

zhel

Цитат

А пък тези дето ми говорят за начина по които се скриват белезите от кръстоска със санбернар,явно са добре запознати, защото са го практикували. 
Да, ние сме добре запознати как някои ваши приятели правят селекция на БОК. А вие вземете се замислете върху това вместо да търсите ефтинка интрижка b)

Nicholay Atanassov

Цитат

Голяма част от съвременните породи животни е тръгнала от съответните примитивни типове, плод на народна селекция. Но без намесата на нуката, без намесата на контролираното и целенасочено развъждане, без използването на селекция това богато породоразнообразие нямаше да съществува днес.
Направете справка колко на брой са породите създадени от народната селекция и колко са плод на любимата ви съвременна наука. Резултата е колосален В ПОЛЗА на презряните от вас неуки и прости пастири! Така е както в България така и по света!
Добре, че са те, за да има върху какво да се упражняват учените b)
d)
User's Signature

http://www.karakacha...forum/index.php

"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"

Arthur Schopenhauer /1788-1860/

#91 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 08:54 PM

Здравейте г-н "Кара" уважавам желанието Ви да останете анонимен, макар че вече се разбрахме "кой кой е".

Ни най-малко не отричам народната селекция. Напротив. Всичко (или почти всичко) е тръгнало от там. Но Вие специално много добре знаете, че развоя и стабилизацията на една порода никога не е останал до ниво "народна селекция". Това го пише само в старите учебници по животновъдство или от такива, които не са мръднали и крачка напред в своя "животновъден мироглед".

Специално по тази тема преди много, много време с Вас сме разменяли реплики. Спомнате си предполагам - порода коне, порода овце... да не преповтарям стари неща.

Поздрави !
User's Signature

Качена снимка

#92 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 08:58 PM

И едно допълнение. Специално към козевъдството и овцевъдството имам афинитет, така че въобще не презирам хората занимаващи се с този вид въдства. Но фактите за жалост са факти.
User's Signature

Качена снимка

#93 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 January 2006 - 09:16 PM

Kara/Сидер С./

Вие ст е специалисти,и познавате всички хубави кучета на България?НАли казвахте че нищо не са произвели хората на БОК от малкото /генетични/представители които са имали и че всички в БОк са еднакви и правят мелези.Погледнете тези снимки и кажете вие кучетата по кои линии вървят-нали ги знаете.Имам въпрос към Сидер.ПОзнаваш ли другите кучета освем на Б.Борисов????
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#94 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 12:11 AM

Кара, никого с нищо не заблуждавам,просто предавам това ,което съм чул от овчари. Нищо не пречи в някой от старите -изворни- кучета да има и кучета потомци на някоя такава връзка. Нямам приятели от Бок,които да са правили кръстоска,може да познавам някой притежател на възможна кръстоска ,но съм му изказвал съмненията си без притеснение.Мои приятели са както заслужили доверие хора от МАКК така и от НКБОК. Пък за селекцията на овчарите имам наблюдение през последните 15г . върху трима големи овчари от северозападната част на Рила-на Рилски езера, на х.Вазов и на вр.Кабул,от селекция b) останаха без кучета. a) и тримата.

#95 Потребителят е офлайн   Bulgariandog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 01:49 PM

Цитат

Ми аз да дам своят коментар, пък да видим до колко съм права.

super Жените май са винаги по-смели!

Цитат

Снимка 1 - Харесва ми главата. На каракачанско куче прилича. Тяло не мога да коментирам.

Само когато ти харесва едно куче, тогава ли се оприличава на КК? Като чета стандарта на КК, това куче няма да влезе в стандарта заради късото окосмение и пръскана окраска. Но може би ако се знае че върви по линия на Ханко (внучка) .... може и да се промени отношението към нея.

Цитат

Снимка 2 - Широка глава, тясна муцуна. На мечка прилича. Хубав постав на ушите. Тяло не мога да коменторам.

Паралелни и мощни крайници, прав гръб и си спомням че има хубава опашка.

Цитат

Снимка 3 - Това какво е?

Това е Борко от Банкя. Куче което лично на мен не ми прави голямо впечатление на външен вид, но е пък е куче пазач.

Цитат

Снимка 4 - Светли очи. Не се препоръчва по стандарт. Има нещо което ме смущава.. Не мога да определя какво.

Очите не са светли, но имат добре изразена предпазна ципа, която на снимката лъже окото за светъл цвят. Виж и очната ципа на последната снимка.

Цитат

Снимка 5 - Незапълнено подочие. Формата на очите такава ли е? Хубава опашка! :)

За подочието не си спомням много добре, може и да е измама от окраската и ъгъла на заснемане на снимкта.... Не смея да коментирам.
Тялото е много добро: здрав, прав и масивен гръб, добре прилепнали към главата уши. Висок с прави и успоредни помежду си крайници.. Опашката.... w) много добре поставена със сташно красиво окосмение и много навита!

Цитат

Снимка 6 - Несъразмерна глава с тялото. Малка, с високо чело и близки очи. Висок постав на ушите.

Кучето е без опашка... (love) За главата съм на същото мнение като теб!

Цитат

Снимка 7 - Нищо не виждам.. Само че кучето е възрастно

Ще потърся из 'архивите" друга снимка!

#96 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 01:55 PM

Цитат

Само когато ти харесва едно куче, тогава ли се оприличава на КК? Като чета стандарта на КК, това куче няма да влезе в стандарта заради късото окосмение и пръскана окраска. Но може би ако се знае че върви по линия на Ханко (внучка) .... може и да се промени отношението към нея.

Казвам на каква порода оприличавам кучето. То е мое мнение и никой не ангажирам. И Макс ми харесва, ама не го оприличавам на КК! super Ханко сам не прави това куче КК. Запознай ни с останалата - липсваща част от мозайката. cheers

п.п. Очаквам снимката. super

#97 Потребителят е офлайн   Bulgariandog Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 02:04 PM

Майката е мила много "хубава кучка" - цитат на хора които са я виждали.. Хубава с какво немога да кажа. Шаро може да знае нещо повече за нея.
При следващото обикаляне по кучета и кучкари ще се опитам да се сдобия със снимка.

#98 Потребителят е офлайн   ШАРО Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 03:20 PM

Аз предлагам МАд да пише само в форума на КК,понеже тук става въпрос за БОК.

Сидере,
Много добре zhel исказа мнение поставенно на базата на истини/от овчарите/ Наистина тези хора са за голямо уважение защото ако не са те ние сега сигурно за пастички и бозички щяхме да си говориме.За мен също голяма доза истина има в това което се казва .В днешно време развъдната дейност се прави по много модерен начин.""Твоето куче ми харесва дай да пуснем едн а кучка на него и след това ще говориме митове""...ЗА преди много време казват че борека на групата кучета само може да качи разгонената кучка.Въпроса м ие дали той или докато се бие с другите я качва най -слабото най вероятно неин син -но долу горе от този ми ти вариант са се развъждали кучетата .След това доколкото аз знам овчарите са гледали по напред да обръщат внимание на овците си а след това на кучетата или сега ще кажете че това са овчарите на БОК а не на КАракачаните..../смешки/..
User's Signature

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"

#99 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 03:38 PM

Цитат

Сидере,
Много добре zhel исказа мнение поставенно на базата на истини/от овчарите/ Наистина тези хора са  за голямо уважение защото ако не са те ние сега сигурно за пастички и бозички щяхме да си говориме.За мен също голяма доза истина има в това което се казва .В днешно време развъдната дейност се прави по много модерен начин.""Твоето куче ми харесва дай да пуснем едн а кучка на него и след това ще говориме митове""...ЗА преди много време казват че борека на групата кучета само може да качи разгонената кучка.Въпроса м ие дали той или докато се бие с другите я качва най -слабото най вероятно неин син -но долу горе от този ми ти вариант са се развъждали кучетата .След това доколкото аз знам овчарите са гледали по напред да обръщат внимание на овците си а след това на кучетата или сега ще кажете  че това са овчарите на БОК а не на КАракачаните..../смешки/..

Я стига глупости! Останаха ли хора дето да вярват само на приказки и сладки думи? n) Ако са останали.. Живи и здрави! Аз не съм от тях.

Шаро, вместо да далаверстваш отговори на въпросите, които ти зададох.

п.п. И си припомнете граматиката на българският език. По-специално употреба на предлози в/във и с/със.

Цитат

МАд да пише само в форума на КК

#100 Потребителят е офлайн   zhel Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 January 2006 - 08:21 PM

Мад макс, да не би да си даскалица? Във Форума се пише за кучета ,а не правопис,пък и колкото да е грамотен човек,като пише бързо с клавиатурата може в бързината си да сбърка или пренебрегне правописа.
Я кажи /извинявам се ,че се обръщам на ти /,с колко овчари си се срещала в балканите и си говорила за кучетата им.

• (386 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни