Българско овчарско куче
Публикувано: 03 January 2006 - 10:48 PM
Цитат
Да съгласна съм. Имам чувството, че и мoята разбира вс. но го изпълнява само когато реши. Сигурно още не сме намерили подходящия начин
Публикувано: 04 January 2006 - 04:28 PM
Това беше идеята! Няма значение, защото и в двата случая е имало значителни промени с течение на годините, не говоря само интелектуално, но и визуално! Както при хората така и при животните се наблудава смесване, било то природно/натурално или с помоща на човека!
Искам да ти разкажа една случка, която чух в планината при овчари.....
Една от кучките беше бременна. Естествено първият въпрос беше: На кой мъжкар е пусната? Отговора беше: Па де да знам..... Оно тука нищо се не знае... Онеа двете псета се биха кой да я качи, ама они докато се биха може и оня помияр (не искам да обиждам....) да я качил, мамито му!!.... и посочи едно куче без да може да объде оприличено на която и да е порода!!
Това е човек който цял живот е бил с овцете и кучетата! Ти как мислиш трябва да изглежда българското куче, при положение че до преди петнайсетина-двайсетина години никой нищо не е правил за/с кучетата?!!? Особенно относно развъждането. Имаше само едно избиване на кучета и особенно по градовете.
И ти колко вярваш в това че кучето на всяка една снимка която имаш, е плод на правилна селекция при заплождане? А не е улично запождане .......
Публикувано: 04 January 2006 - 04:41 PM
Публикувано: 04 January 2006 - 06:08 PM
Публикувано: 04 January 2006 - 06:44 PM
Цитат
Ми аз да дам своят коментар, пък да видим до колко съм права.
Снимка 1 - Харесва ми главата. На каракачанско куче прилича. Тяло не мога да коментирам.
Снимка 2 - Широка глава, тясна муцуна. На мечка прилича. Хубав постав на ушите. Тяло не мога да коменторам.
Снимка 3 - Това какво е?
Снимка 4 - Светли очи. Не се препоръчва по стандарт. Има нещо което ме смущава.. Не мога да определя какво.
Снимка 5 - Незапълнено подочие. Формата на очите такава ли е? Хубава опашка! :)
Снимка 6 - Несъразмерна глава с тялото. Малка, с високо чело и близки очи. Висок постав на ушите.
Снимка 7 - Нищо не виждам.. Само че кучето е възрастно.
От тези снимки - това впечатление! Очаквам отговори.
Публикувано: 04 January 2006 - 08:09 PM
Цитат
Здравейте,
Не зная как да се обърна към Вас, защото името ви едва ли е Жел, Зел или нещо подобно, но тъй като задавате смислени въпроси, ще понаруша принципа си да не отговарям на анонимници.
В това, което изтъквате има много голяма доза истина. Стойностна и научно издържана селекция никога не се е водила и не може да се води от неуки хора, чийто живот е преминал по чукарите и без да ги обиждам, но е изкаран в полудиво състояние.
Преди повече от 3 500 години един от писалите Библията е казал: Как може да стане мъдър оня, който борави с орало и се хвали с бич, кара волове и е зает с техните работи.
Голяма част от съвременните породи животни е тръгнала от съответните примитивни типове, плод на народна селекция. Но без намесата на нуката, без намесата на контролираното и целенасочено развъждане, без използването на селекция това богато породоразнообразие нямаше да съществува днес.
Не може да се говори за една порода, че е порода със стандарт, призната като такава от научни институции, а разнообразието при нея да е толкова вариабилно.
Вие правилно посочвате Немското Овчарско Куче порода, при която е водена и продължава да се води една от най-издържаните селекции. Наистина, животните не са абсолютно еднотипни като клонинги, но в която и точка на земното кълбо да отидите и видите представител на породата, ще кажете: Да това е Немско Овчарско Куче. А тук, в една географски изключително малка държава, се декларира наличието на порода, парадира се със стандарт, признаване, международна популярност, а при първия неудобен въпрос веднага се връщаме назад: Ама тя е примитивна, ама това куче е подтип и незнам си още какво. До момента нито едно стойностно обяснение, издържано от гледна точка на науката. Само и единствено, завоалирани разяснения, иронични вмятания или глуповато-дилетантски изказвания.
Аз все още продължавам да се надявам, че някой ще отговори на поставените от мене въпроси в тази рубрика. Проблемът е, че доста време измина, а селекционерите мълчат.
Нищо чудно след още малко консултации и ровене тук и там за по-голяма убедителност да получа отговор. Но има едно старо правило: Отговорът не е отговор, само когато е даден, но и когато е даден навреме. Е, аз мисля, че времето вече изтече. Така че дори и научните обяснения вече си губят смисъла, ако някой ги направи.
Помолих и за още нещо: да ми бъдат показани снимки на каракачанско куче с ниска постановка на ушите, както е заложено в стандарта. Реплекираха ме да погледна вече публикуваните такива. Е, добре. Направих си труда и поразгледах. Ами извинявам се господа, но куче с ниска постановка на ушите според класификациите на кинологията не видях.
Развиват се и други подобни разяснения, будещи недоумение. Някой беше питал дали кучето му е Каракачанско. Реплекираха го, че трябвало да се види стандарта, да се изкажели специалистите или нещо подобно. Много интересна теза при условие, че говорим за стандартизирана и официално призната порода. Все едно някой да помести снимка на Немско Овчарско Куче, на Ротвайлер, Дакел или каквото там си щете и някой да каже, че трябва да гледаме стандарта.
Тук съм сигурен, че за разлика от мълчанието по отношение на предишните поставени от мене въпроси, веднага ще скочат куп специалисти и ще ме сринат със земята, че нищо не разбирам при такава форма на разсъждения. Да, формата на разсъждения е упростенческа, защото се базира само въз основа на фенотипни показатели. Но все пак фенотипът взет като самостоятелност също е критерий за породност (или безпородност). Много добре зная, че е необходимо да се види родословието, да се проследят редица данни и т.н., но в крайна сметка един човек с набито око, претендиращ да е специалист по дадена порода, едва ли би отговорил по начина, по който това вече бе направено.
Имаше и друг въпрос. Някой също питаше дали кучето му е Каракачанско. Отговориха му с въпрос да посочи кои са родителите. Е добре, при една порода, която хем е стандартизирана и призната порода, хем е още примитивна, какво значение има когато отгова е например: Ами бащата е на бай Иван, а майката на бай Драган. А рододителите на бащата, родителите на майката, прародителите.... Къде останаха те? В този дух може да се разсъждава до безкрай. Не е това идеята на горенаписаното. Идеята е всички специалисти по отношение на овчарското куче на България да погледнат навътре към себе си и откровено и самокритично да си кажат: Абе то че всичкото това е фарс е вярно, ами дайте наистина да се захванем и да направим нещо.
Желая Ви го от сърце, независимо като какви се определяте каракачанкаджии, БОКаджии или както щете там се наречете.
Но при условие, че между вас има умни, интелигентни и начетени хора, а да подхождате по такъв наивистичен начин, най-меко казано е печално.
И още едно пожелание кам всички, независимо радетели на каква порода национално куче са.
Не позволявайте теориите ви да се мърсят от хора, намащи нищо общо с темата нито като знание, нито като начин на изказване.
Който може, да го направи, който не може да чете, да се учи и да си прави съответните изводи.
С уважение !
Публикувано: 04 January 2006 - 08:42 PM
Цитат
remetalk, двете Каракачански кучета произведени от Пайо и Тунджа на Д. Дойчинов от Банкя са са ОК като произход! Към другите нямам интерес ;)
zhel
Цитат
zhel, всеки си избира с чия селекция да работи. Не заблуждавайте новаците, че всички овчари са били мекерета и не са селектирали кучетата си. Ако вие работите с такива хора, то аз не правя компромиси.
zhel
Цитат
Този който започна да говори във форума за "изворни и стар тип кучета" пише тук с ник zhel. Обърни се към него, за да ти разясни какво е искал да каже!
zhel
Цитат
Nicholay Atanassov
Цитат
Добре, че са те, за да има върху какво да се упражняват учените b)
d)

http://www.karakacha...forum/index.php
"All truth passes through three stages.
First, it is ridiculed.
Second, it is violently opposed.
Third, it is accepted as self-evident"
Arthur Schopenhauer /1788-1860/
Публикувано: 04 January 2006 - 08:54 PM
Ни най-малко не отричам народната селекция. Напротив. Всичко (или почти всичко) е тръгнало от там. Но Вие специално много добре знаете, че развоя и стабилизацията на една порода никога не е останал до ниво "народна селекция". Това го пише само в старите учебници по животновъдство или от такива, които не са мръднали и крачка напред в своя "животновъден мироглед".
Специално по тази тема преди много, много време с Вас сме разменяли реплики. Спомнате си предполагам - порода коне, порода овце... да не преповтарям стари неща.
Поздрави !
Публикувано: 04 January 2006 - 08:58 PM
Публикувано: 04 January 2006 - 09:16 PM
Вие ст е специалисти,и познавате всички хубави кучета на България?НАли казвахте че нищо не са произвели хората на БОК от малкото /генетични/представители които са имали и че всички в БОк са еднакви и правят мелези.Погледнете тези снимки и кажете вие кучетата по кои линии вървят-нали ги знаете.Имам въпрос към Сидер.ПОзнаваш ли другите кучета освем на Б.Борисов????

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"
Публикувано: 05 January 2006 - 12:11 AM
Публикувано: 05 January 2006 - 01:49 PM
Цитат
super Жените май са винаги по-смели!
Цитат
Само когато ти харесва едно куче, тогава ли се оприличава на КК? Като чета стандарта на КК, това куче няма да влезе в стандарта заради късото окосмение и пръскана окраска. Но може би ако се знае че върви по линия на Ханко (внучка) .... може и да се промени отношението към нея.
Цитат
Паралелни и мощни крайници, прав гръб и си спомням че има хубава опашка.
Цитат
Това е Борко от Банкя. Куче което лично на мен не ми прави голямо впечатление на външен вид, но е пък е куче пазач.
Цитат
Очите не са светли, но имат добре изразена предпазна ципа, която на снимката лъже окото за светъл цвят. Виж и очната ципа на последната снимка.
Цитат
За подочието не си спомням много добре, може и да е измама от окраската и ъгъла на заснемане на снимкта.... Не смея да коментирам.
Тялото е много добро: здрав, прав и масивен гръб, добре прилепнали към главата уши. Висок с прави и успоредни помежду си крайници.. Опашката.... w) много добре поставена със сташно красиво окосмение и много навита!
Цитат
Кучето е без опашка... (love) За главата съм на същото мнение като теб!
Цитат
Ще потърся из 'архивите" друга снимка!
Публикувано: 05 January 2006 - 01:55 PM
Цитат
Казвам на каква порода оприличавам кучето. То е мое мнение и никой не ангажирам. И Макс ми харесва, ама не го оприличавам на КК! super Ханко сам не прави това куче КК. Запознай ни с останалата - липсваща част от мозайката. cheers
п.п. Очаквам снимката. super
Публикувано: 05 January 2006 - 03:20 PM
Сидере,
Много добре zhel исказа мнение поставенно на базата на истини/от овчарите/ Наистина тези хора са за голямо уважение защото ако не са те ние сега сигурно за пастички и бозички щяхме да си говориме.За мен също голяма доза истина има в това което се казва .В днешно време развъдната дейност се прави по много модерен начин.""Твоето куче ми харесва дай да пуснем едн а кучка на него и след това ще говориме митове""...ЗА преди много време казват че борека на групата кучета само може да качи разгонената кучка.Въпроса м ие дали той или докато се бие с другите я качва най -слабото най вероятно неин син -но долу горе от този ми ти вариант са се развъждали кучетата .След това доколкото аз знам овчарите са гледали по напред да обръщат внимание на овците си а след това на кучетата или сега ще кажете че това са овчарите на БОК а не на КАракачаните..../смешки/..

Развъдник за автентични КАРАКАЧАНСКИ кучета-"ТИТО"..../www.bulgariandog.com/[br][br]..."САМО НАЙ-ДОБРОТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОБРО"
Публикувано: 05 January 2006 - 03:38 PM
Цитат
Много добре zhel исказа мнение поставенно на базата на истини/от овчарите/ Наистина тези хора са за голямо уважение защото ако не са те ние сега сигурно за пастички и бозички щяхме да си говориме.За мен също голяма доза истина има в това което се казва .В днешно време развъдната дейност се прави по много модерен начин.""Твоето куче ми харесва дай да пуснем едн а кучка на него и след това ще говориме митове""...ЗА преди много време казват че борека на групата кучета само може да качи разгонената кучка.Въпроса м ие дали той или докато се бие с другите я качва най -слабото най вероятно неин син -но долу горе от този ми ти вариант са се развъждали кучетата .След това доколкото аз знам овчарите са гледали по напред да обръщат внимание на овците си а след това на кучетата или сега ще кажете че това са овчарите на БОК а не на КАракачаните..../смешки/..
Я стига глупости! Останаха ли хора дето да вярват само на приказки и сладки думи? n) Ако са останали.. Живи и здрави! Аз не съм от тях.
Шаро, вместо да далаверстваш отговори на въпросите, които ти зададох.
п.п. И си припомнете граматиката на българският език. По-специално употреба на предлози в/във и с/със.
Цитат
Публикувано: 05 January 2006 - 08:21 PM
Я кажи /извинявам се ,че се обръщам на ти /,с колко овчари си се срещала в балканите и си говорила за кучетата им.