Dog.bg Форуми : Новата Кинология

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Новата Кинология Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:All You Need is Love

Публикувано: 28 November 2012 - 10:42 PM

Показване на мнениетоFlawless, в 28 November 2012 - 09:47 PM, написа:

В такива моменти ме доядява, че не знам руски, би ми било интересно да надникна в съдържанието на книгите!

Но съдържанието на първия пост и по-точно същността на новата кинология отговарят до голяма степен на представите ми за взаимоотношенията куче-човек!

А има ли книги на български, които бихте ми препоръчали?

Ето информацията : http://dogfriend.org/ivdf/en/
Можех да Ви я изпратя на ЛС,но тук няма нищо скрито.
И още нещо - Николай Атанасов е почетен член на IVDF. ZVR - Zahl : 772890723 № 0008/2012

Ако желаете ( а и други от форума) превеждайте и пускайте информация.
Дано най-сетне тези,които го смятат за заядлив и ограничен проумеят,че той е ....човек като всички нас.
User's Signature

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/

#22 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2012 - 10:44 PM

Николай Атанасов е единственият от списващите в този форум (ако все още списва - не съм наясно със статута му, но ако има ограничения - жалко), който заслужава да бъде наречен кинолог - от научна гледна точка. Той е единственият (или поне единственият, когото съм видяла), прилагащ някакви форми на морфометричен анализ за оценка на текуща селекционна дейност. Единственият работещ методично, а не хаотично. Човек с адекватни и много премерени мнения. :rc_036:

По т.нар "нова кинология" - кое й е новото? От поне 25 години имам някакви интереси в тази област и от тогава съм запозната с изложените в първия пост принципи. Попадала съм и на остарелите научни трудове, както и на всякакви научно-популярни или откровено популярни (повечето от тях - нелепи) писания по темата. Странно е, че все още има "кучешки треньори", които практикуват "старата школа", но също е странно, че има "нови треньори", които игнорират йерархичността в комуникацията с кучето.
Социалните организми винаги имат сложна йерархична система, а начините за установяването й са изключително разнообразни. И далеч не винаги включват насилие. Но са важни за индивида. Изключително важни за неговата идентичност.

starrkopf, явно наистина те интересува КУЧЕТО, както и отношенията човек-куче. :rc_036: Надявам се интересът ти и търсенето на златната среда при обучението и комуникацията с кучетата да продължат и да достигнеш неподозирани висоти!
Но неграмотно написаните преводи и собствени мнения са стопер в комуникацията ти с хората. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на й. Слагането на пълен член на прякото допълнение прави много лошо впечатление. По-добре изобщо не използвай пълен член - кофти е, но не толкова, колкото невъзможността да се схване кой извършва действието.

С най-добри чувства! :rc_036:
User's Signature

- Докторе, кучето ми постоянно гони колите...
- Нормално е, всяко куче го прави.
- Да, но моето ги хваща и ги заравя в градината...

Пише се ПОМИЯР - идва от помия. Не пумияр, нито пумяр...

#23 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2012 - 10:53 PM

Показване на мнениетоМъни, в 28 November 2012 - 10:44 PM, написа:

Николай Атанасов е единственият от списващите в този форум (ако все още списва - не съм наясно със статута му, но ако има ограничения - жалко), който заслужава да бъде наречен кинолог - от научна гледна точка. Той е единственият (или поне единственият, когото съм видяла), прилагащ някакви форми на морфометричен анализ за оценка на текуща селекционна дейност. Единственият работещ методично, а не хаотично. Човек с адекватни и много премерени мнения. :rc_036:

По т.нар "нова кинология" - кое й е новото? От поне 25 години имам някакви интереси в тази област и от тогава съм запозната с изложените в първия пост принципи. Попадала съм и на остарелите научни трудове, както и на всякакви научно-популярни или откровено популярни (повечето от тях - нелепи) писания по темата. Странно е, че все още има "кучешки треньори", които практикуват "старата школа", но също е странно, че има "нови треньори", които игнорират йерархичността в комуникацията с кучето.
Социалните организми винаги имат сложна йерархична система, а начините за установяването й са изключително разнообразни. И далеч не винаги включват насилие. Но са важни за индивида. Изключително важни за неговата идентичност.

starrkopf, явно наистина те интересува КУЧЕТО, както и отношенията човек-куче. :rc_036: Надявам се интересът ти и търсенето на златната среда при обучението и комуникацията с кучетата да продължат и да достигнеш неподозирани висоти!
Но неграмотно написаните преводи и собствени мнения са стопер в комуникацията ти с хората. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на й. Слагането на пълен член на прякото допълнение прави много лошо впечатление. По-добре изобщо не използвай пълен член - кофти е, но не толкова, колкото невъзможността да се схване кой извършва действието.

С най-добри чувства! :rc_036:

Направете Вие преводите,а за моят правопис не се притеснявайте... И ако може да цитирате някое неграмотно мнение,моля Ви !
Интересите Ви (както и моите) са лично дело.Какво правя въобще не можете и да си представите,затова пък можете да ни осветлите относно Вашите.
User's Signature

#24 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2012 - 11:05 PM

Цупенето и фръцкането по форумите не са нито приятни, нито креативни.
Нищо не съм казала за преводите ви, забележките ми са към правописа. И съм уточнила най-дразнещите прояви на неграмотност.
И не е нужно да цитирате цялото ми мнение - така се получават цели страници с дублажи.
Не съм искала да ви обидя. За да работите с когото и да било е желателно да понамалите малко егото си.
Не ме интересува какво правите - ако ме интересуваше щях да знам, а не да се налага да си го представям :md_064:
Занимавам се с наука.

Все още с най-добри чувства :rc_036:
User's Signature

#25 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 November 2012 - 11:29 PM

Показване на мнениетоМъни, в 28 November 2012 - 11:05 PM, написа:

Нищо не съм казала за преводите ви, забележките ми са към правописа. И съм уточнила най-дразнещите прояви на неграмотност.
И не е нужно да цитирате цялото ми мнение - така се получават цели страници с дублажи.
Не съм искала да ви обидя. За да работите с когото и да било е желателно да понамалите малко егото си.
Не ме интересува какво правите - ако ме интересуваше щях да знам, а не да се налага да си го представям :md_064:
Занимавам се с наука.

Все още с най-дабри чувства :rc_036:

За разлика от някои,които искат да бъдат добри стопани,а още след първият си пост вече "нямат"нерви,аз не мога да си го позволя...
И не защото съм в роля,а защото просто природата ме е "ощетила" в това отношение.
За егото ми се грижат две същества и всеки ден ми повтарят,че имам основание да се гордея с работата си.Когато Вие се опитате и направите това с което се занимавам (макар,че дълбоко се съмнявам),тогава заповядайте и кажете каквото искате.
А това че се занимавате с наука е похвално,макар тайно да се надявам,че тя не е свързана с кучетата.Защо ли - защото за Вас темата е поредният ми напън говорещ за моята неграмотност и превъзходство.
User's Signature

#26 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 12:41 AM

" По т.нар "нова кинология" - кое й е новото? От поне 25 години имам някакви интереси в тази област и от тогава съм запозната с изложените в първия пост принципи. Попадала съм и на остарелите научни трудове, както и на всякакви научно-популярни или откровено популярни (повечето от тях - нелепи) писания по темата. "

Вярно - неграмотен съм,признавам.
Хайде сега някой по-учен от мен да направи простата аритметика :
Потребителката Мъни е родена през 1975 г. Това тя е написала в профила си. Ако към числото 1975 прибавим 25 излиза,че тя ....
Е,това заслужава поклон !

По-горе има линк.Вижте го и споделете кое от прочетеното е остаряло?
User's Signature

#27 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 12:54 AM

Имаш проблем и с математиката ли? От 12 годишна чета основно научна литература - предимно публикации в реферирани международни издания. От много по-ранна възраст се занимавам почти изключително с поведение на животните.
И никъде не съм написала ОСТАРЯЛА :ea_103: А само, че не е нова.
Когато върху нещо се работи повече от 50 години, а основите на т.нар "нова кинология" са положени преди 60-на години...
Тогава то не е ново. Доразвива се с годините и има още мноооооого да се работи, разбира се....

И стига си подрипвал като ощипана госпожица :md_064:
Ако имаш желание да пропагандираш нещо, приготви се за критики. А ти не само пропагандираш, ти се опитваш да се налагаш :tb_195:
От моя гледна точка си прав (във възгледите и разбиранията си по темата), което не означава, че си прав по принцип.
User's Signature

#28 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 01:29 AM

На "ти" ще говорите с кучетата си.Как така се обидихте (бе) Мъни? И като Новата Кинология не е нова,защо не изложите своите виждания?
Нещо не съм Ви (те) срещал във "Възпитание,обучение,спорт"....Защо ли?
Може би,защото дълбоко в себе си пазите научните открития от зората на детството,или тук в dog.bg на научните работници е забранено да пишат?
Похвалете се с постиженията си относно наблюденията върху поведението на животните.Знаете ли (ама откъде) колко пъти каних хора от форума да споделят наблюденията и опита си - колкото знаете и за кучешкото поведение...
Затова с мен можете да влизате в конфликт колкото искате,а за останалото - оставете потребителите сами да преценят дали ( и защо) е ново..
И понеже се пишете (казвам го без да Ви зная коя сте и не ме вълнувате дори да сте професор) в тема за кучета,споделяйте Вашето отношение и начин на общуване.
А аз за да Ви докажа че не бягате във "верния" коридор,ще оставя другите да кажат колко сте наясно.Става ли?
User's Signature

#29 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 02:01 AM

http://dogfriend.org/ivdf/de/?cynology

Преведете това,а ако искате там има и опция на руски и немски.Тогава пак ще си говорим.
Аз не се налагам,запомнете го!Обичам работата си и се стремя да показвам на хората колко разбрани могат да бъдат кучетата.
В тази тема е писала Simona 623.Помолете я да Ви разкаже какви впечатления има от посещенията си в моето училище,както и какво е отношението ми към нейното куче - сиреч, доколко съм наясно с кучешкото поведение.
User's Signature

#30 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 02:51 AM

Много си в грешка хлапе/младеж :ab_041: Няма да ти измъкна потенциалните клиенти - отдавна не ми е интересно да работя с чужди кучета.
Така че се успокой!
На едно куче говоря на ти, на две - на вие. Не ми трябват позволенията ти и дефинициите ти. И избягвяй пряката заповед, защото може да ядосаш някого.
Не съм се обидила, няма и за какво.
Не си ме срещал в темите "обучение, възпитание, спорт", защото с куче се работи индивидуално, а аз нямам интерес да работя с чужди кучета :ab_041: Отдавна няма нищо ново, което да ме кара да работя с каквото и да било куче. Но се съмнявам, че разбираш написаното...
Постиженията ми относно каквито и да било научни "наблюдения" са отразени където трябва, т.е. в реферирани списания :md_064:
Ти си търсиш клиенти, вероятно работиш правилно и клиентите са доволни - чудесно. Ако е така. Ако не - не е моя работа.
На вие ще ти пиша, когато има за какво - PhD тезис или поне качествена дипломна работа.
До тогава ще гледам на теб като на амбициозно и обидчиво хлапе :wub:
Хубаво е, че смяташ, че работиш правилно! Чудесно е, че виждаш смисъл в това, което правиш и в това, че има други хора, които те оценяват.
От сърце ти пожелавам никога да не загубиш чувството на удовлетвореност от своята работа! И никога да не преставаш да се учиш!
Дано ме разбра този път ...
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 06:22 AM

Показване на мнениетоМъни, в 28 November 2012 - 11:05 PM, написа:

Занимавам се с наука.

Все още с най-добри чувства :rc_036:

:rc_036: :ba_025:
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#32 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 06:25 AM

Показване на мнениетоМъни, в 29 November 2012 - 12:54 AM, написа:

И стига си подрипвал като ощипана госпожица :md_064:
Ако имаш желание да пропагандираш нещо, приготви се за критики. А ти не само пропагандираш, ти се опитваш да се налагаш :tb_195:
От моя гледна точка си прав (във възгледите и разбиранията си по темата), което не означава, че си прав по принцип.

:rc_036: :ba_025:
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#33 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 06:44 AM

Показване на мнениетоstarrkopf, в 29 November 2012 - 01:29 AM, написа:

На "ти" ще говорите с кучетата си.Как така се обидихте (бе) Мъни? И като Новата Кинология не е нова,защо не изложите своите виждания?
Нещо не съм Ви (те) срещал във "Възпитание,обучение,спорт"....Защо ли?
Може би,защото дълбоко в себе си пазите научните открития от зората на детството,или тук в dog.bg на научните работници е забранено да пишат?
Похвалете се с постиженията си относно наблюденията върху поведението на животните.Знаете ли (ама откъде) колко пъти каних хора от форума да споделят наблюденията и опита си - колкото знаете и за кучешкото поведение...

Приятелю,

написаното от теб все повече започва да заприличва на написаното от учЕния атанасов. Къде за добро, а къде за лошо да си много учЕн, не означава, че си и много грАмотен. Няма защо да подскачаш наистина, просто спри да ползваш пълен член и всичко ще се оправи. Другият вариант е да се научиш да го ползваш, все пак си човек с претенции.

По-страшното в ситуациите, когато е нужен човек - обединител (зоцузаген :ab_041: ) е, че да си много учЕн, не означава, че си и много голям като човек. Синдромът анастасов, търчащ след егото си е до болка познат тук, затова не заприличвай на него и не ни го хвали. Това тук не е академичната аудитория, дето ще те разбере или поощри в подобни напъни. Напротив ... най-много със страшна сила да последваш споменатия ментор по пътя към забвението в ненАучните среди.

Симпатичен ми е начинът ти на писане, но съжалявам, че го пиша това (ако не друг, поне @Мъни ще ме разбере със сигурност)...която и да е тя!

С уважение
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#34 Потребителят е офлайн   wind Икона

• Упражнението за мозъка е мисълта
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 29 November 2012 - 09:55 AM

Възможно ли е тази тема да остане чиста? В смисъл без лични нападки и пр.?
На мен, като човек извън тази сфера - кинология, ми беше много интересна идеята на "новата кинология".
Ясно е, че никога не можем да кажем за нещо, че е напълно ново. Вземете каквото искате от научната сфера и ще видите, че всяка новост се базира на нещо, съществуващо преди. Просто няма друг начин. Дори всяко ново откритие примерно в сферата на технологиите - откривателят винаги стъпва на нещо, дори на съвсем малко, което някой преди него е "открил", а той пък от своя страна е стъпил на нещо малко, открито преди него ... и т.н.

Нека темата да остане за обсъждане на тези "стари новости" - то още в първия пост беше писано, че идеите водят началото си от средата на 20 век.

Цитат

СТАРА СХЕМА – НОВО СЪДЪРЖАНИЕ
Идеята на Новата Кинология може да се се стори позната.И все пак тя се отличава по комплексният подход,който липсва в традиционната Кинология.
Комплексният подход стана възможен благодарение (на първо място) на появата на нови технически възможности за изследване в областите:
....ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Кой е създал Новата Кинология?
Новата Кинология е започнала създаването си в срадата на XXвек.В нейната основа са заложени изследванията от най-различни области :

За повечето потребители тук, предполагам, по-конкретни неща като примери по отглеждането на кучето, решаване на проблеми и т.н. съгласно тази нова идея биха били по-интересни и полезни, отколкото воденето на "научни" битки за "кой първи е открил идеята", "как е защитена идеята", кой я представя и как ... (на мен също ми правят неприятно впечатление правописни, дори пунктуационни грешки, определено поведение и т.н., но ... по-важното е какво се казва ... т.е. знанието, което може да усвоиш, а човек винаги може да научи нещо, дори и от най-неграмотния и най-грубия човек...)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#35 Потребителят е офлайн   Flawless Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 10:08 AM

Ще се присъединя към мнението на wind! Вярно е, че в спора се ражда истината, но не и в този!
Наистина мисля, че ще е по- интересно да говорим за реалното приложение на новата кинология и резултатите от нея! Особено този от вас, които си изкарват хляба с това ще е хубаво, поне за мен, да споделите интересни случки и казуси от вашата работа и начина, по който сте постъпили в конкретната ситуация!
User's Signature

Качена снимка

#36 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 10:33 AM

Орлине,
не усещаш ли,че "празнотите" в граматическите ми познания са само повод за да ми се покаже (въпреки съвсем добронамереното поднасяне на темата),колко не съм наясно с публикуваните от водещи учени изследвания?...И че аз макар да се позовах на титулната страница,все пак оставам човек,който не е в крак с това,как да общуваме с кучетата си...
А за Н.Атанасов - не крия че сме приятели,но не желая да ме сравняват с него. Бих могъл да обясня защо ( и това няма да е в негов минус),но точно тук не бих направил кефа на мнозина.
А ако следваме логиката(?) на момата,то заради убийствено елементарните ( да не кажа никакви)познания за кучетата,никой няма правото да пише във форума,така ли?
Аз и ти излизаме с имената си - да излезе и тя.Ама като я помолих се оказа,че много бързо се засегна.....нещо.Пък и младеж,пък и заплашва....
Моме,благодаря Ти! Де да беше така - роден съм през 1964г.,моме!
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   Мъни Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 03:50 PM

Нямам нищо против да ме наричаш "моме" :wub: въпреки че е, хм, политически некоректно :ab_041:
Моля да ме извиниш, че те определих като младеж - то е заради невероятната ти обидчивост и търсене на теле под вола.
Нямам представа къде успя да видиш съмнения в твоите познания по комуникация с кучетата :ud_009:
Последното, което искам е опорочаването на тази тема. Смятам, че тя може да бъде много полезна.
User's Signature

#38 Потребителят е офлайн   starrkopf Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 November 2012 - 06:32 PM

Показване на мнениетоМъни, в 29 November 2012 - 03:50 PM, написа:

Последното, което искам е опорочаването на тази тема. Смятам, че тя може да бъде много полезна.

Аз съм свикнал с тази практика и отдавна нищо не може да ме учуди.Но друго ми е интересно - защо влизаш и пишеш,щом за тебе кучетата са прочетен вестник?
Сега да ти обясня нещо и за клиентите - ако знаеше в какво се изразява работата ми, едва ли щеше да си толкова категорична...Ама понякога е хубаво първо да се чете,после да се пише! Някъде видя ли (тук в dog.bg),треньор да призовава - "Елате ". Всеки,който иска намира и време и начин да събере информация за човек,а точно тук пък е последното място...
Има линк (понеже смяташ,че темата може да е полезна) -като толкова си на "Ти" с кучетата,или продължи оттам където съм я прекъснал,или вкарай своя (нова) информация. Щом не искаш за чуждите,напиши за твоите кучета.

PS.Всеки може да направи всичко - стига да му стиска....
User's Signature

#39 Потребителят е офлайн   VGAlexandrov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 December 2012 - 01:09 AM

Вие лични съобщения нямате ли си? Пи*ките си ги мерете там. Доцент професор доктор и наУчен работник Мъни...мисля, че като не казвате нищо по темата на 99,9999 % от хората във форума им дреме на шапката дали се занимавате с наука или изпразване на септични ями. И ако с "вие" се обръщате само към хората с phd тезис, значи вместо на 12 да четете научна литература е трябвало да отделите време за възпитанието си.Старкопф, някои твои виждания за кучетата (особено частта с това че ниииикоооогишшш не трябва да се удря) не ги разбирам, но всеки твои пост е интересен, пиши още за тая "нова наука" пък да я видиме каква е:)))

#40 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 03 December 2012 - 10:29 AM

И аз съм съгласен,че се подхвърли някаква Невероятна нова насока, а всъщност нищо конкретно не се каза. Дайте наистина приложими примери,или как да се постъпва в дадени ситуации.Всеки от нас има куче и ще разбере толкова по-добра и иновативна ли е . Иначе ако само някой някъде на някой научен симпозиум си ги говори тези неша и сума и години нищо не е достигнало до практиката на обикновенния човек -за какво тогава си говорим?

• (15 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни