wind, в 05 December 2012 - 01:26 PM, написа:
Понеже говорим за примерни. Мога да дам само идеи.
Кучето гони дребни животни, защото има инстинкт за преследване.
В заграждението то няма как да задоволи този инстикт.
Значи трябва да измислим как на разходка да задоволим инстинкта, т.е да го пренасочим. Той си остава инстинкт за преследване, значи правим така, че кучето да разполага с нещо, което иска да преследва повече отколкото козите и в същото време е безопасно да го преследва. Например показваме му, че е по-интересно да преследва птици. Или пък (но като нямаме време не става) в заграждението си играем на преследванка с нещо - играчка, измислена да е жива, играем си редовно и кучето свиква, че преследването се случва в заграждението. Или пък на разходка си играем на гоненица - да преследва нас, но правим така, че тази преследванка е по-интересна от другата.
След време кучето ще свикне, че се преследва еди какво си, а не еди що си, или се преследва само еди кога си или само еди къде си. Точно както им се получава на някои обучители кучето да слуша само на тренировъчната площадка - ми там включва режим послушание. Така ще стигнем до ситуациите, в които включва режим преследване. Тоест, ще имаме контрол, без да мачкаме инстинкта.
Само примери и общи идеи. Трудно ми е да дам конкретика, защото не ми се е налагало точно за този проблем да измислям нещо.
Просто трябва да разберем за конкретното куче кое безопасно нещо е заместител на преследването на козите.
Един пример - когато моят Реджо беше малък и още не се обучавахме и когато не искаше да идва, мъжът ми, който си е с неподражаемо чувство за хумор, се мяташе на земята, започваше да се търкаля и да вика. Това деяние докарваше светкавично кучето при нас. Не става дума, че трябва да се търкаляме по земята, а че винаги може да се измисли нещо, което е по-интересно от глупавите храсти в парка или други ежедневни неща и което кара кучето да идва при нас.
Друг пример - на язовир, след риболов си тръгваме по тясна пътечка и се сблъскваме с бойно настроено друго куче, двамата се пъчат един срещу друг, мятат белтъци и рият, ние ако шукнем, ще стане въргал. Пак мъжът ми с неговата креативност хвана камък от земята, метна го във водата и викна Реджи - Дръж! и куч заряза противника и се втурна да спасява камъка. Противникът изгуби интерес и се измете. Но ако кучето не обича да спасява предмети от водата, няма да стане, просто той си познава кучето и измисли това. Когато си познаваш кучето и нямаш грешен чип, и в непозната ситуация разполагаш с решение. Е, по времето на тази случка аз работех с куч по алфа-доминантна и бях с друг чип, но си дадох перфектно сметка в този миг, че нямаше по-добро решение и затова запомних случката, щото по алфа-доминантна след половин час щяхме да шием в някоя клиника.
--
Относно воденето на повод - напротив, аз даже при тези, които съм си учила по тези методи, предпочитам да ги уча без повод да ходят ред. Защо - защото поводът създава проблеми. Случва се дърпане нарочно или не и се асоциира ходенето ред с нещо неприятно. Разбира се, такова нещо може да се прави само в безопасна среда. Чак като се научат да ходят ред без повод учим ред на повод. Ако на разходка средата не е безопасна, водя си ги на повод, но не им казвам командата, командата я учат без повода.
rimela, когато отговарях не бях видяла поста ти, но мисля, че частично съм отговорила. Начинът да се справиш с инстинкт не е да го забраниш, защото в един момент ще ескалира. Или ще го смачкаш (инстинкта барабар с кучето), или той ще те смачка, ако смяташ, че трябва да се забрани. Начинът е да намериш безопасните контролирани моменти, в които куч да задоволява инстинкта си. Може да става даже в хола у вас, зависи. Питбул, с който сме играли на хапаница с хапалка на 2 кв.м. не тръгва да ми хапе крачолите на разходка като се затичаме.