Акита
Публикувано: 05 September 2010 - 04:50 PM
Така, сега, C-suM, много благодаря за линка, ще ми е от полза, тъй като често пътувам и мога да кажа, че бих могъл да си позволя една разходка из UK примерно :)
Teeds, както по-горе бях писал, прочетох наскоро цялата тема и се запознах с твоята Кари и проблемите, през които си минала. Искам да ти кажа, че е прекрасна и много и се радвам.
Знам, че парите не са никак малко и всеки трябва да си знае "гьола". Вярвам, че и на моята улица ще изгрее слънце, пък било то BREED CLASS или по-нисък.
Важното е, да има любов към животните, били те от "елитен" развъдник или не ;)

15.01.2011 (born)
04.06.2014 (R.i.P)
Публикувано: 05 September 2010 - 04:59 PM
ivan-z, в 05 September 2010 - 04:34 PM, написа:
Teeds-- Може би ако си бяхте взели куче от развъдник а не от Борса нямаше да се питате преди известно време .--
какъв е шанса това да не е Акита Ину, а Шиба Ину????
Единственото , за което трябва да се радвате е че кученцето ви се оправи / защото много закупени от там не оцеляват/
А когато видите ИСТИНСКА АКИТА , ще разберете , че вашето кученце определено НЕ Е такова .
Така , че Обичайте си кучето НО се въздържайте от съвети КАК не си струва да се купува куче от развъдник
хахахахахахахах ти пък откъде се взе???

За това, че Кари не е акита ще се направя, че не съм го прочела ти нито си я видял на живо, нито знаеш историята й, затова айде моля ти се не съди от стари снимки и си извади главата от пясъка!!!

Публикувано: 05 September 2010 - 05:13 PM
Аз си имам Развъдник какъвто съм преценил че искам да ИМАМ .
А след като смяташ , че е толкова елементарно защо не Направиш ти за Акита И КОГАТО покриеш всички изисквания и произведеш ИСТИНСКИ КУЧЕНЦА ОТ ПОРОДАТА , може да ги продаваш по 100 лв зада е евтино за хората и да не си купуват от Борсите .

п.п. Когато успееш ми се обади .
Нищо лично .
Публикувано: 05 September 2010 - 05:15 PM
Обявите,борсите и зоомагазините
(има и други много подходящи статии там!)
Приятно четене!
Публикувано: 05 September 2010 - 05:17 PM
Не знам какъв е твоят опит с акитите, като силно се съмнявам да е по-голям от 3 кучета видяни на живо и другото сичко по картинки.
Просто те съветвам да запазиш добрия тон и да уважаваш хората като "ivan-z" ,и други , които имат много по-голям опит в кинологията в сравнение с твоят :)
Публикувано: 06 September 2010 - 03:57 PM
Не мисля че е мястото в тази тема да се отправят лични нападки от типа на кой е експерт и кой не!
Тедс, относно лошия дъх - купих четка и кучешка паста за зъби и мия зъбите на Хачико периодично. Ако Кари ти позволява произволно да й бъркаш в устата - по-добър вариант няма. А ако не е толкова добронамерена - пръчиците на Фрискис вършат работа.
Дог.бг - понеже сте от 2004 година тук, и публикувате развъдниците на FCI не е лошо да им погледнете и изискванията за изложбите (мисля че ги знаете дори) но там изрично пише, че клепналото ухо е "дисквалифициращ порок". Не си го измислям, щот не съм толкоз умна да измъдря такъв термин, има си хора за тая работа. А ако бях собственик на женска акита-ину...като Тедс, доста щях да се замисля за такъв баща. Отрицателна енергия е грешка в терминологията - исках да кажа агресивност... Хачико е изключително агресивен, в последно време даже към хора. Така че кастрацията му е просто неизбежна. Тъй като хвърлих доста пари и време в обучението му, и ни остават още 10-на урока, считам че не е и въпрос на обучение и тренировки. Подхожда с агресия към почти всеки който ме заговори, така че...за да намаля вероятността да стане мечкодав ще се принудя да прибегна до операция...
Иван-Зет (Мед, или както и да е) Не е мястото тук, в което да се спори кой колко знае. Тук е място, където собствениците на Акити публикуват снимки, обменят мнения, търсят съвети и приемат помощ.
Надявам се не съм досадила никому.
BAYO очаквам с най-голямо нетърпение новини!!! Успех, и се надявам че скоро ще видим снимки на твоята акита тук!
ПП. Между другото, прегледах прословутия списък от регистрирани развъдници, този от който е моя Хачико го няма там

Но аз не страдам. Вече сме на 8 месеца - 31 кг, 65 см до холката... ВЕЛИК Е!!! А колко е умен - просто няма да коментирам!!!

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"!

Публикувано: 06 September 2010 - 04:29 PM

За мен лично бе удоволствие дапосетя техния развъдник и да видя наистина уникални акити внесени от Япония!
От личен опит съм се убедила,че понякога цените в борсите дори надвишават тези в развъдниците а за сметка на това те няма как да предложат същото качество.

Публикувано: 06 September 2010 - 05:37 PM
Виждам , че се интересувате и четете стандарта , само трябва да вникнете още малко в него .
Той не е само цифри и мерки Нужна е цялостна пропорционалност и хармония .
Относно Интелекта , знаете ли колко умни бездомни и безпородни кучета познавам ./ това не е породен белег/

North face-- Искрено ти завиждам за щастието да посетиш такъв РАЗВЪДНИК .
А защо не пускаш снимки на твоята красавица ?
Публикувано: 06 September 2010 - 07:31 PM

Моя Хачи е страхотен, нищо че може би не е родословен, или не е оригинална Японска акита, или не е от тоз или онзи развъдник... А интелектът му спрямо помиярите просто е безспорен...Иван-зет...

"Човек няма нужда от нищо повече, отколкото сърцето му обича!" Гледайте "Сибирско възпитание"!

Публикувано: 06 September 2010 - 08:44 PM
И това не ви ли навежда на някои мисли ???
1. Може изобщо да не са братя / или ако са ето го отговора за примеса единия прилича на мама другия на тати

2.А дали изобщо има такъв Развъдник ./ или вие продължавате да вярвате сляпо на Прекупвачите /
3. Незнам на кой парашута не се е отворил , Ама я пак се замислете дали пък няма причини за това ???
4.Не е задължително да са от Япония зада са истински , но трябва да са с нужните РЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ
5.Повярвайте ми North face знае за какво говори , виждала е достатъчно кучета и от развъдници и от борси .
Публикувано: 06 September 2010 - 10:26 PM
А може би Норт фейс е виждала на наша територия основно Американските акити? Щот японки са голяма рядкост.... да не кажа че са 20 кучета за цяла БГ...
Аз съм се замислила издълбоко, но не виня вносителите и агенцията от която съм го купила, по простата причина, че като влезеш в интернет информация за акитите в БГ НЯМАААА, няма развъдник, няма вносители, има ФОРУМИ, ами аз като станах собственик, тогава опрях до форума..а първият сайт, който ти предлага акита е техният
И моята акита е истинска акита...независимо дали е с клепнало ухо (моя вина) и независимо дали има експортно родословие (пак моя вина) След като за определена такса могат да ми издадат такова, значи моята акита е истинска по всяка вероятност?
Отговаря на всички критерии на FCI които са описани...така че дали е братче на тоз, или на онзи, няма никакво значение, пак е АКИТА.
Когато се осигури он-лайн пазар на акити с изключение на този сайт, тогава можете да говорите за замисляне, за документи, за родословия, и прочие... съжалявам...
Пожелавам успех на всеки, който реши да си вземе акита от БГ, което няма да се случи в скоро време...

Публикувано: 07 September 2010 - 11:18 PM
Когато не цениш парите си, не ти пука за породата и това какво куче и откъде ще вземаш, си купуваш от битака, интернет обяви за междусъседско размножаване, подуенския пазар или зооборса.
Парите са си пари, но в крайна сметка за истинския любител на кучетата няма нищо по ценно от самото куче и от бъдещото на породата - това има значение, не парите. Именно тази осъзната отговорност и тази ценностна система прави от един любител отговорен стопанин и пазител на породата, издига го от обикновен кучелюбител до човек, задаващ правилните въпроси и търсещ верните отговори, човек, който търси път не само за себе си и свойте временни желания, а поставя на първо място нуждите на кучето и породата, за да ги има и след него и за да може от неговия труд и обич да има смисъл, за да запази, съхрани и предаде на бъдещите поколения това, което той е приел да пази и обича. Защото такива хора осъзнават колко е крехко и преходно това, което имат.
Така се пази и поддържа една порода. От такива хора. Които си ценят парите, любовта, труда и кучетата. Важи за всички породи кучета, не само за тази.
Това е промишленото производство на кучета, което подкрепя всеки, закупил си куче от борса.
"Евтини" кучета за тези, които си "ценят" парите, а не кучетата.
Това е другата част от кучешкото съсловие, за тези, които знаят и разбират истинската стойност на любовта, труда и отговорността, която поемат, купувайки си куче - неща, които не се измерват само с пари.
Правилния въпрос е не кое е по добре за хората, а кое е по добре за кучетата. Отговора оставям на вас.
Публикувано: 08 September 2010 - 11:59 AM

15.01.2011 (born)
04.06.2014 (R.i.P)
Публикувано: 08 September 2010 - 01:24 PM
Много ме е нацитирала ще взема да и отговоря. Все пак като секретар на БКК " Северни кучета " смея да поназнайвам какво се случва с породата в България през последните 12г. и да то не е никак хубаво, кучетата наистина са малко но това не значи ,че няма регистриран развъдник тук:-) Между другото и в съседна сърбия и Румъния има развъдници за японски акити, рег. в FCI. Немога да разбера какво е това тръшкане като малко дете...моето е най-най, супер и т.н. обичайте го и това е най важното. Не е лошо човек да се интересува, чете, да приема градивна критика и да не се обижда като детенце.
А какво имах в предвид под " балкански примеси" ли ? Ами много просто, практика е да се смесват тук двете акити или примерно смесена акита се пуска пак на друга смесена или са възможни всякакви вариаций на, който после според цвета им казват или японска или американска акита. Обикновенно борсите или там агенцийте внасят кучета,които са намерили от някой ферми в съседните държави или Унгария или пък това са необявени кучила,които по една или друга причина няма как да имат eksportno rodoslowie.
А ако вие твърдите,че имате куче с всички документи сама може да направите запитване до сръбската федерация с данните на вашето куче, ако то там е регистрирано можете да предприемете стъпки за издаването на експорт.
Това е сайта на сърбите http://www.ksrs.rs/
Публикувано: 08 September 2010 - 01:41 PM
Ето и снимки на български акити от клубната ни изложба през 2007г. и от една международна изложба в София.
Публикувано: 08 September 2010 - 08:26 PM
North face, в 08 September 2010 - 01:46 PM, написа:
Ето и снимки на български акити от клубната ни изложба през 2007г. и от една международна изложба в София.
T.e. някой който да преговяря дълго време с топ развъдник, плати < 5000 евро за кутре , регистрира клуб, развъдник, изложби...,... хе ако има как да ги дава после по 200-300 лв равен няма да има ))))))
Публикувано: 08 September 2010 - 09:39 PM

Нормални са цените на родословните кучета и в Сърбия, и в Румъния и в Македония. Просто трябва да се търси, да се контактува с развъдчици, някой да се разходи до някоя изложба, да се запознае с тях, да види кучетата им отлизо ... всеки от развъдчиците се радва, когато види оценка на труда и много от тях са склонни да намалят цените, когато видят че хората са сериозни, ще членуват в клуб и ще водят техните питомци на изложби. Определено твърдя, че цените са под цените на зооборсите, но за това се иска търсене, проучване и желание за контакт, каквото у повечето хора в България липсва. Те искат куче сега и веднага, не са склонни да чакат за връзка, да направят предварително записване, да се борят за право за първи оглед ... като супера да е - веднага, на секундата. А веднага и на секундата са зооборсите и развъждането от по горния ми пост - то задоволява този интерес, промишленото развъждане без да се изчаква женските да се развият, без да има изследвания, без да се търси и цели качество, без да има развъден процес съгласно изисквания - кученца да са, да приличат, това е по важното.
А има и клуб Северни кучета, и там може да се попита, никой не е отказал консултация и помощ. Но не питат, питат, като си ги вземат и най важния въпрос е - ти за колко го взе, да не би да се е минал някой, а не - откъде и от кой развъдник е твоето куче ...
Хора ...
Публикувано: 09 September 2010 - 10:18 PM
Второ: не съм ви "нацитирала", а да не говорим за множествата "й" в изреченията ви дето не им е мястото, простете но съм фен на българския език...
Трето: Като секретар на КСК в БГ така и не отговорихте на въпроса ми: Защо моето куче, с издадено родословие от съответната държава-вносител, като закупено от български гражданин НЯМА честта да бъде регистрирано в този клуб? Вие само изложбени кучета ли регистрирате???
Снимките, които сте публикували са прекрасни, а това дали аз обичам кучето си, мисля не подлежи на съмнение!
Не мисля, че интернет НЕ Е МЯСТО от където да се пазарува, аз съм човек със скромни доходи и не мога да отида СПЕЦИАЛНО до Япония, Сърбия, Словакия, и т.н. страни, където има действащи специализирани развъдници...Но в края на краищата получих куче с документи, които мисля, отговарят на стандартите...Разходката до няколко такива развъдника, за да избереш специалния екземпляр (или може би в случаите с акита - по-скоро той да те избере) е лукс, който лично не можах да си позволя...
Bayo, след като имаш такава възможност, пожелавам ти успех и много ще се радвам, ако се сдобиеш с Японска акита...

Публикувано: 10 September 2010 - 01:15 AM
lilianas, в 09 September 2010 - 10:23 PM, написа:
По правила на FCI куче, регистрирано в една федерация, може да се регистрира в друга само с експортно родословие. То служи за отписване на дадено куче от регистрите на федерацията на страната, в която е водено до момента и вписване в федерацията на страната, в която отива, като в него задължително се посочва в коя страна отива кучето и кой е новият му собственик.
Това са правилата, за да не бъде едно куче водено на две места. Няма как в българската федерация да е записано куче, което е записано и в сръбската федерация, какъвто явно е вашия случай. За да бъде записано тук, то трябва да бъде отписано там - това става с въпросното експортно родословие.
По същия начин и ние, в България, когато изпращаме куче навън, ги изпращаме с експортни родословия, които се издават от нашата федерация.
Важи за всички страни, членки на FCI.