xael, права си, но не ми се ще форума да се превърне само в киноложки спор, защото 80% от търсенето на японски акити в БГ са за домашни любимци! Масово българина не се интересува от родословия и изложби.....пиша това не случайно, в продължение на около две години правя проучвания.
За братята сърби си абсолютно права - в момента конкуренцията там между развъдниците на японска акита е жестока! Има и добри акити, но повечето са с американска кръв. Но тава не важи само за Сърбия, но и Чехия, Словакия и други...Разбра се, че така не става и в момента масово се прави нов внос на японска кръв. И да вмъкна, че моята любима Химера също е с американски черти

затова често се шегувам, че името много и подхожда.....

въпреки, че при срещата ми с един съдия веднага каза, че е японска акита, което не съвпадна с моята лична констатация

Не при всички акити внесени от Сърбия ситуацията е такава разбира се. Като пример мога да посоча Арис - собственост на Петя Пешева, който е от малкото японски акити от Сърбия с японска кръв....Когато в друг мой пост бях написала, че Арис е от линията Сугай, някои кинолози ме обвиниха, че само пиша, но нищо не разбирам кинология....Много нещо още не знам, но обичам кучетата си и съм влюбена в породата японска акита. Имам и желание, а мисля, че вече имам и не малко информация, а искам и повече да науча и видя...

Затова следващото ми куче ще е с японска кръв!
За всички лутащи се любители на породата искам да дам следната информация: В България има два регистрирани развъдника за японска акита ину - Наchimantai и Sanimoto! Това са лоялни, верни кучета, добри пазачи на своята територия! Понякога са агресивни към себеподобни и непознати! Ако се изгради хармония във взаимоотношенията между стопанин и куче се получава едно уникално съжителство. При отгреждането на Химера си зададох въпроса - аз куче ли отглеждам или дете?!?! Много интелигентни създания! И другите ми две акити са такива....е Киро е доста по-гальовен от Казуми

Поздрави от нас!