MartinaV, в 08 November 2012 - 03:14 PM, написа:
1. Той като е на 4 месеца (16 кг), по 2 или по 3 пъти на ден трябва да го храня? Аз сега го храня по 2 :?
Хубаво е да го храниш по три пъти, поне докато не навърши 6 месеца.
2. Каква храна бихте препоръчали от тези в зоомагазините? Разглеждам храните на Роял Канин и определено не мога да му избера. Про-План с ориз и сьомга не го ядеше особено, а очаквах да го излапа на секундата, защото обожава сьомга. О.о Да не би да е защото му го мокрех с малко вода?
Не мога да ти кажа коя храна ще е подходяща за твоето кученце, защото това е много индивидуално. Изборът става на принципа проба - грешка. Мога само да ти спомена храни, които според мен са хубави - Nutram, Orijen, Acana, Oliver's, Happy dog. Royal Canin за мен е само добра реклама и нищо повече. Можеш да вземеш мостри от различни храни, за да видиш коя ще допадне на кученцето. Съветвам те да не купуваш насипно, а само пакетирани чували.
3. Давах му калций по 2 таблетки на ден в продължение на 7 дни. Ушичките му се изправиха веднага, но трябва ли да продължа?
Ако храниш с достатъчно хубава храна, добавките и най-вече калций, не са необходими. Предозирането с калций е също толкова опасно колкото и недостига. Но ако храниш с висок клас храна, не би трябвало да има проблеми. През няколко месеца може да правиш изследвания калций-фосфор баланс, за да видиш какво е положението и спрямо това да прецениш дали трябва да даваш допълнителни неща.
4. Разбрах, че трябва да му давам допълнителни витамини?
Единственото, което бих давала по време на растеж, е глюкозамин и хондроитин за ставите. Ако държиш може да даваш и добавки за козината, но наистина не мисля, че е необходимо, ако храната е добра. Най-добре питай вет. лекар.
5. Акитковците добре ли се поддават на професионална дресировка? Добра идея ли е и на колко месеца е най-добре да го запиша на училище?
Колкото по-рано, толкова по-добре. Кученцата усвояват най-много и най-бързо в първите месеци. Всяко едно куче се поддава на обучение.