Коя е първата акита на Балканите с развъдна цел внесена от балканци? Преди време питах и търсех...не намерих такава :) Стана въпрос наскоро във фейсбук и днес получавам съобщение, че първата акита внос от Япония е внесена преди 18 години в Гърция от Никос Вазакис. Ето линк към родословието :
http://www.akitapedi...ls.php?id=63178
Собственик обаче не е грък - да, Никос е заплождал с него. После ми пусна ето това :
http://www.akitapedi...ls.php?id=72949
Ок! Няма лошо....не го знам това куче, но и собственика няма профил във фейсбук. Общо взето все ми е тая.....те в родната ми страна ме оплюха, та да очаквам от други някакво отношение - абсурд!
Но съм наясно с друго - сърбите развъждат 20 години акита и все едни и същи линии без качествен внос. Чак сега последните години направиха няколко силни вноса от Европа и България включително.
Гърция до скоро развъждаха линии на Драган Доловац и др. Пазара им беше наводнен. Вече има сравнително голям напредък с вносовете от България, Италия и заплождания извън страната. Наскоро и те вече имат първото АКИХО кучило. Никос Вазакис им влияе много добре. Румъния имат някои добри линии внос от Европа и на Опреан вноса от Япония. Акихо кучило, обаче не знам да имат.
Като тегля чертата - на някой им трябват 20 години за промяна в начина на работа с породата, на други като 2-3 години......Сори, това са фактите!
А на въпроса коя е първата акита внос от Япония в България това е кучето, което стои вързано в градинката зад Хилтън /с не развъдна цел, подарено от японец на собственика на фитнес залата/
Като цяло прогнозата ми за породата акита не е обнадеждаваща. Това ще е поредната съсипана порода в България. Погледнете сайтовете за обяви...Беднотията на българина и слабата киноложка култура ще съсипе тотално тези страхотни кучета. След 3-5 години нещата ще са трагични, особено ако не се контролира вторичният пазар. Не си мислете, че ситуацията е цветуща и в другите държави - напротив! Поради факта, че развъждат от много време акита и при тях предлагането на вторичен пазар е много силно и конкуренцията е голяма. Това води и до намаляването на цените. Затова трябва да се пипа много внимателно....Драги ми начинаещи селекционери, породата акита е една от най-трудните породи за развъждане. Едва ли има друга порода, която да е толкова трудна за селекция . Защото да заплодиш две кучета е едно, а да направиш селекция е съвсем друго. :) Освен това при породата важи принципа на пирамидата - за да си най- отгоре трябва да имаш качествен внос от Япония, от който вече може да направиш твоя селекция.
Съжалявам, че ме четете отново и може би се чудите какво пиша. Това за случайно попадналите любители на породата е непонятно. Развъдниците мисля, че ме разбират......но няма да досаждам повече.
Чао от мен и всичко добро!