lilianas, в 07 August 2013 - 06:05 PM, написа:
Извинявам се за възвишения тон, но в линка, който си пуснала за район Красно село НЯМА СВОБОДНО ПУСКАНЕ НА ДОМАШНИ КУЧЕТА, има РАЗХОЖДАНЕ...а Разхождането предполага Повод! В нашия квартал по наредба Няма допуск за Свободно пускане на домашни любимци! Писала съм жалби до Столична община и ми отговориха същото като в твоя линк - къде мога да си РАЗХОЖДАМ кучето, а не да го пусна...Туйто. Кво повече да кажа? Освен същото като Петя - НЯМА СЪБЛЮДАВАНЕ НА НАРЕДБИТЕ. Пък това, стопаните на кучета да си ги пускат свободно из квартала, като разчитат само на себе си по отношение на командите, явно остава лично тяхно решение. И като всички българи, сте решили, че това е само тяхно решение и тяхно право....Задълженията ги отпиши...то, от тях явно няма смисъл, ако няма финансови глоби. Значи, аз, като собственик на едро куче (не ГОЛЯМО, а ЕДРО), съм длъжна да водя любимеца си на 85 см до 1 м повод (и ако е зъл - с намордник), а другите не са длъжни да правят нищо! Ми просто срамота....независимо има или няма места за свободно пускане. Дори в района на Красно село да имаше такива места (а такива просто НЯМА, както става ясно и от полученото от мен лично писмо от СО), аз моят куч няма да го пусна самостоятелно в момента, просто за да не изяде всички останали...Решението на всеки стопанин е ЛИЧНО, но трябва да съблюдава ПРАВИЛАТА. Това е моето мнение.При това, тази Наредба, лично за мен, е правена от човек, който никога през живота си НЕ Е ИМАЛ КУЧЕ! Разходките в район Красно село, са разрешени САМО И ЕДИНСТВЕНО ПОКРАЙ ГОЛЕМИТЕ БУЛЕВАРДИ. Аз съм писала точно и ясно в писмото си, че става въпрос за СВОБОДНО пускане на кучетата, но ми беше отговорено по този начин, който цитираш. Това е.
lilianas, като не се познаваме лично, как реши пък да ме хвърлиш в кюпа с тези българи (много обичам генерализациите!), дето видиш ли сме били решили, че еди си какво си...???? Не те разбрах, извинявай!
Мога ли да знам вие в кой район на София живеете?
Дадох пример с район, в който кучетата е ПОЗВОЛЕНО в определени райони да бъдат ПУСКАНИ СВОБОДНО! Не съм казала, че генерално навсякъде е така.
Понеже даваш пример с твоето куче и как ти не би го пускала никога свободно дори и да е разрешено, а пък мен поставяш в категорията на другите хора... само да уточня, че имам две кучета - женското (средно на размер, курцхар-подобно) пускаме в район Изгрев на разрешените места свободно да тича, а иначе извеждам на повод; мъжкото куче (голямо на размер, много едро, безпородно да го наречем) винаги е на повод, а ако ходим на места, където има и повече други кучета + намордник, защото той просто не обича особено много нито кучета, нито хора.
Повече от позната ми е картинката, в която аз разхождам кучето си на повод, че даже и с намордник, а свободно пуснато куче идва и започва да обикаля моя, докато стопанина отдалеч ми обяснява, как неговото било добричко.... Много често става търкал, в който разбира се, нашия куч с намордник отнася някой и друг зъб от добричкото свободно пуснато куче...
Та така. Това само като уточнение.
Иначе и аз съм на мнение, че трябва да има нормативна база, която да бъде спазвана и то от всички, а иначе да има глоби и то солени.
Не съм искала да се заяждам, нито пък да ти обяснявам какво-що. Просто като цяло - генерализациите не са хубаво нещо