xael, в 22 October 2013 - 07:50 AM, написа:
Лили, спри да гониш хората с акити от форума.

В момента, според правилата на форума не
бан, а доживотно запрещение трябва да получиш, ама като няма админ - ще си пишеш ферман след ферман докато не видим бялата лястовица.
По повод безумните спорове и обиди, които се подмятат тук...
Мога да изкажа едно лично впечатление и мисъл, които отскоро обмислям, поради факта че започнах лично да говоря с чужденци, които не са собственици на кучета от V група на FCI (за Лили пояснение - това са примитивни породи и шпицове) на тема развъждане и искам да ви кажа, че ние от V група глобално сме си примитивни, за да не кажа друга дума. Включително моите доскорошни разбирания за развъждане се промениха доста и започнах да обръщам внимание на съвсем други неща.
А специално развъждането на Акита Ину е такова безумие и меле за мен, че човек трябва в близките поне 20 години от своето развъждане да не се хвали без значение от къде внася и какво прави. Акитата е все още млада порода в Европа, предвид факта че не са минали и много години от разделянето между двете породи и те първа предстоят изненади в частност за двете породи, които почти винаги са лоши. Със заболявания като SA и VKH трябва да сте крайно внимателни например - както японските, така и американските, а то по принцип се среща и при северните като цяло. Тази Кенши, за която Петя е писала, има в родословието си кучета, които ги има във всички сръбски кучета, които тази година имаха/ще имат бебета - Казуми, Кирей, Бени, Акита... Как ще постъпите ако ваши бебета се разболеят? Обръщам се към всички. Акита няма да има повече бебета и е заплодена със съвсем друга линия. Бени също е заплодена с куче, което по спомен не ги има тези кучета, а и тя самата мисля че само бащата на Такахиро Мори имаше в родословието си. Остават Казуми и Кирей, които даже повторено кучило ще си имат. От едната страна на родословието на Кенши е Такахиро Мори - а него или баща му ги има във всяко сръбско родословие в България (или поне 90%). От другата страна е Aisha White Sox, която е сестра на майката на Кирей (според дата базата) и май беше баба или прабаба на Акита.
И като изключим това някои има ли представа какво се прави срещу това заболяване в глобален мащаб? Защото не знам дали знаете, но в 21ви век вече има милиони генетични тестове и определянето на това как се предава SA няма да е непосилна задача, но може да се окаже трудна. В момента за акита са на разположение единствено стандартните тестове за всички породи - цвят и дължина на косъма (тоест на какви цветове и дължини на косъма е носител според гените) , породност и определяне на родители. Имате ли идея дали някоя лаборатория е започнала проучване как се наследява гена за SA дали събират проби от кучета - болни, вероятно носители и чисти? Това е доста важно според мен да се разбере и да следите тази информация, особено в случаи като този. Защото носите пълна отговорност за това, което произвеждате. И ако случайно, да не дава Господ, се получи проблем сте задължени да окажете всяка възможна помощ и да се запознаете с всякаква налична информация която в момента е възможна. Защото един албум със снимки на заболели кучета е крайно недостатъчен и в днешно време не разрешава никакви проблеми. И трябва да споделя, че тези тестове не са непосилна задача и за нас, особено за хора които внасят скъпи кучета на поразия. Ако се пратят повече проби наведнъж не се плаща и 10 пъти път...
Не казвам, че ауткросинга в този случай е сигурна гаранция за хубаво и здраво кучило, тъй като никой не може да е сигурен къде ще удари подобно заболяване и кога, но е поне един начин да имаш някакво минимално спокойствие.
За още инфо мога да копирам един линк и само на бързо ще напиша за какво става въпрос, че много се отнесох.
VKH проучвания
Преди известно време Линда Рот е започнала такова изследване, за да определи ДНК маркера, от който идва това заболяване. Събрали са около 1000 проби, но поради изчерпване на ресурсите за това проучване, проекта е замразен . Въпреки това, те са открили доста информация, но се нуждаят от още и още проби, тъй като всеки ден се раждат нови акити и тяхното ДНК също е от значение.
Американския клуб за акита също събира проби.
В общи линии се предполага, че е рецесивно.
Тоест както когато обяснявах за козината с онази табличка:
- Ако двамата родители са носители ще се родят 25% чисти, 25% болни и 50% носители.
- Ако единият е носител, а другият чист ще има отново процент чисти и процент носители, без болни.
- Ако единият е болен, а другият чист - всички ще са носители.
- Ако единият родител е болен, а другият носител - ще има или болни или носители.
Като пак ще повторя, че това е логичния начин за наследяване и най-елементарно за обясняване, а живия организъм съвсем не е прост и върху него влияят много и различни фактори, които могат да предизвикат различни здравословни състояние и да отключат различни гени.
И в общи линии това е, което мога да споделя и да се обърна с най-добри пожелания към всички, които искат да развъждат тази така особена порода. Бъдете внимателни и не се изхвърляйте в изказванията си, защото не сте застраховани - нито за болни кучета, нито за неправилни от гледна точка на екстериор. Кучка, която по никакъв начин не блести с екстериор, може да даде много добри бебета и това да не е заслуга на бащата (лични наблюдения). Същото съм виждала и в обратния вариант - прекрасна женска, прекрасен мъжки с крайно посредствени бебета. Не всяка кучка е развъдна и не всеки хубав мъжки дава добри поколения. Женската можеш много бързо да я определиш, мъжкия малко по-трудно, но в общи линии бързо се разбира. А когато има генетичен проблем, то почти винаги той идва от двете страни. Не можете да обвините само единият или само другият родител и трябва да обмисляте добре.
В случая с Антон, мъжкият който си избра е мъжки, който без значение на каква женска е пуснат дава поне 2-3 хубави бебета в кучило. И тук няма значение, че е внос от Япония, а че е добър производител, базирайки се на много кучила в цяла Европа с женски от най-различни линии.
А що се касае до женската му - където и да беше отишла по близките географски ширини щеше да вземе минимума оценки, които са необходими. Ако щеше и да мине на експертни, щеше да мине при същите съдии, при които и Казуми е взела оценките си и пак щеше да е допусната в разплод. Клубът определя минимума, оттам насетне човека преценява и определя кое и как ще се запложда. А до преди година и този минимум в развъдния правилник беше жестоко оспорван.
Здравей, Гери!
Извинявай, но НЕ АЗ ГОНЯ ЧЛЕНОВЕТЕ ВЪВ ФОРУМА! АЗ ВЛИЗАМ 1 ПЪТ на 3-4 МЕСЕЦА!!! И изказвам мнението си за всички останали мнения!!!
1. Благодаря за "обяснението" в скобите, специално отправено към мен, въпреки че ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ГРУПИТЕ, тъй като многократно обясних - НЕ СЕ ЯВЯВАМ НА ИЗЛОЖБИ, и по отношение на моя любимец те въобще не ме вълнуват.
2. Благодаря и за изказа за ферманите - Надявам се БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА - СИРЕЧ АДМИНА, скоро да ви навести и да ми сложи ВЕЧНИЯ БАН, за да не ви притеснявам.

3. "Те първа" се пише заедно, т.е. "тепърва", а пък термина "ауткросинг" ме хвърли в недоумение...знаеш ли защо? Не защото не знам какво означава, а защото го ползваш като някакво на всички ясно понятие...Мдаа, може би това, че не съм развъдчик, и че не съм нищо повече от прост стопанин на куче, ме прави невежа в много отношения... Но това не означава, че не мога да отстоявам позицията, която съм заела - а тя е: Хвала на всички, които гледат Акити, защото са трудни животни, и защото един развъдчик на Хъски не може да определя характерите на всички. Установих едно - дори кучета от един развъдник, си имат СОБСТВЕНИ ХАРАКТЕРИ, които не могат да се унифицират 1:1 с всички останали. Братът на моя кучо не го е страх от сешоара, него го сушат, като е изкъпан. А пък моя - не! Той умира от страх при всяко бръмчене и пукане, да не говорим за фойерверки, пиратки, гръмотевици и тям подобни. Така че - Такиро-Махиро - имена от наследствената линия, бащи, дядовци, деца, внуци, ХИЧ НЕ СА АДЕКВАТНИ по отношение НРАВА на животното!
4. Защо си мислиш, че на някой му пука за ГЕНЕТИЧНИТЕ изследвания? Изложбите в България доказват обратното, всъщност!!!
5. И защо говориш само за болести??? Няма ли нищо позитивно около нас? Например, колко е красив Хечи, и как се оправя Кили? И защо всъщност трябва да мислим в "глобален мащаб" за заболяванията? Какви изследвания всъщност се правят в БГ е важното, а не в глобален мащаб.
Защото при нас например, отдавна и в момента стои въпроса със сърбежа в ушите. Куче, което е водено на 4-ма ветеринари, продължава да страда. Куче, на което му е взиман 2-кратно секрет, засега НЯМА ВЕРСИЯ И ЛЕК за излекуване. Имал бил алергия от храна....мдаа, ама в една лаборатория ми казаха, че такова изследване се прави САМО В ЧУЖБИНА, и ще ми излезе МАЙКА МИ И БАЩА МИ.
ЗА ТОВА ТРЯБВА НЕЩО ДА КАЖЕШ...а не колко съм досадна, груба и проста! Хайде да обсъдим ветеринарите в БГ, а? Например, защо масово към когото и да се обърна във ветеринарна клиника, познава личния доктор на мойто куче по име??? И защо в големите "ветеринарни клиники" няма никой, който да ти каже КАКВО ТОЧНО Е ЗАБОЛЯВАНЕТО НА КУЧЕТО. Давам простичък пример, за който писах "ферман" преди известно време - в областта на слабините Хачи имаше нещо като "обрив", аз не мога да го определя по друг начин, но за него беше изключително болезнено, хапеше, ако посегнеш да го пипнеш. Заведох го в клиника. Упоиха го, защото е агресивен, но не пълна упойка а горе-долу местна - не можеше да се изправи на краката си, иначе казано, размазваше се на пода. И пак - 4-ма души, освен лекарите, трябваше да го държим, докато го обръснат и установят че: НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА!!!!

ЩЕ УМРА!!! Дадоха някакъв препарат, както вече съм писала, дори нямам спомен как се казва, но беше за КОЖНИ ИНФЕКЦИИ. Вие да сте чули кожни инфекции да БОЛЯТ? Аз лично, не, само знам, че са много упорити и изискват мазане, хапчета или течен препарат, и тям подобни. Знам само, че в клиниката ни казаха - ако това не помогне до 2-3 дни, елате ще изпишем друго....Така беше и за ушите. Докато беше в упойка, ги помолих да го прегледат за краста и паразити. Взеха секрет - казаха само - няма такова нещо. Промивайте го с препарат за ушна кал, ако не се оправи, елате пак....Е, НАИСТИНА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА! НЯМА ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ!!! АЗ СЪМ В ПОТРЕС ОТ ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА!

Отново СЪЖАЛЯВАМ ЗА МНЕНИЕТО СИ! ТО Е ПРОСТО СПАМ ПО ОТНОШЕНИЕ НА МНЕНИЯТА ДОТУК!