mik, много благодаря за отговора, но няма как написаното от вас да е достоверно, просто защото говорите на "ангро" - не ме познавате лично и не знаете как и къде отглеждам кучетата си. Чул от тук и от там нещо, което няма нищо общо с действителността. Повечето от кучетата ми живеят при мен - с тях съм всеки Божи ден!!! Кой ви излъга?!?! Поне проверете си информацията преди да пишете.....Накои от кучетата ми спят в леглото ми
Този форум е неработещ - всичко това, за което пишете като хигиена, хранене , обучение , разходки , индивидуални грижи за всяко едно куче според потребностите му е вече "прочетена книга". Обсъжда се по групите, но не и тук.....
Информация как да развъждам и отглеждам кучетата си получавам само от вън. Контактувам с едни от най-големите развъдници не само в Европа. От тях научих много, за което благодаря. И, ако те мислеха като вас, че съм "развъдчик само по документи , но не и по душа " едва ли биха се натискали да ми продават кучета си

Напротив, никой не им рекламира по-добре кучетата на Балканите

затова и искат да работят с мен. Имам доста други добри качества, без които един развъдник не може да фунционира както трябва. Защото развъждането не е само отглеждане, чифтосване, продажба

Вие много добре го знаете, след като с това се занимавате. Дори и да съм още "млада и зелена" предпочитам да се уча от най-добрите, нямам време за губене

- в БГ са много малко добре работещите развъдници.
Разбирам ви напълно, че изпитвате завист. Все пак се трудите много, пък резултатите не са това което сте очаквали, а идва една жена и за 2-3 години прави това, което други не успяват за цял живот както пишете. Въпреки всичко не ви прави чест да се държите по този начин - излагате се! Вижте, не съм вчерашна, както се казва - жена с много опит съм. Много добре знам къде се намирам....Вярно е, че имам друга професия и развъждането ми е нещо допълнително като занимание, а не професия както при вас, но знае ли човек какво ще стане в бъдеще?!?! Дай Боже и в БГ СЕЛЕКЦИОНЕР да си стане основна професия и хората положили труд да получат заслуженото си
"Жалко за породата ........... приключи преди изобщо да е започнала " Абе вие луди ли сте?!?! Кое му е жалкото за породата - това, че внесох японска кръв, това че всяко следващо кучило е все по-добро и все по-добро?!?!?

Излезте от собствените си окови и погледнете реално на нещата. Бог обича смелите

За тези наколко години се направи много за породата, но има още работа. В близките 3 години мое куче ще излезна на ринга до най-големите селекционери на акита
"Ако за теб развъждането е експеримент , то за реално развъждащите и милеещи за дадена порода е мисия с цел запазване и подобряване на качества , а не експеримент ." - наистина ли мислете по този начин?!?

Ние можем да милеем за породата и да си мислим, че подобряваме качествата и, но това си е жив експеримент

Никога не може да сме 100% сигурени какво ще излезе!
"Не можеш да си позволиш да даваш съвети когато дори самата ти не се грижиш за кучетата си , когато си развъдчик само по документи , но не и по душа" - пак си в грешка

Аз не съм развъдчик по документи

По дяволите кой ви информира грешно

Ще падна от смях......А за душата няма да говорим, че ще стане една....
И най-накрая нещо от вас :
"п.с. Всички мои развъдни кучета имат правото да остареят и останат до край при мен , тук където са живели винаги . Имат право да си изживеят дните по същият начин по който са го правили и до като са биле в развъдна възраст , обгрижени и с достойнство . Всяко куче за което поради една или друга причина съм преценила,че няма да участва в развъждането ми се кастрира и си живее колкото му е писано сред останалите . Под живот разбирай свободно движещи се щастливи кучета които използват своите волиери само нощем и когато няма никой у дома . При нас няма кучета в клетки и зад решетки , няма кучета които се делят на стари и млади с повече и по - малко потребности . Отношението и вниманието е еднакво към всички ."
Разговаряйки с други селекционери те не са на това мнение, масово предпочитат "пенсионираното" куче да се отглежда в домашна среда и да изживее спокойно старините си, като единствено куче в семейстото. Много често това се случва на 5- 6-тата година
Пожелавам ви хубав ден и много благодаря за емоцията, която ми създадохте с вашите писания