Dog.bg Форуми : Регистрация в общината

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Регистрация в общината

#81 Потребителят е офлайн   Didi168 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 29 January 2013 - 06:22 PM

Ами аз съм от Варна и имам доброто намерение да си регистрирам кучето. Но не знам къде... а.) в общината б.) в районната община в.) ветеринарната клиника ?
Друго, което четох някъде наскоро беше, че вече срокът не е 6 месеца, а 4, това вярно ли е?
И нещо не ми харесва идеята да си чипирам кучето. Знам, че звучи глупаво, но съм чувала много не-хубави неща за чиповете, а и това си е операция, ако трябва да излизаме от страната, ще се наложи и през това да минем, но за сега... не мисля, че е необходимо. Имам и една приятелка, която си е регистрирала НОК-а в община Несебър и НЯМА чип...
Изобщо защо е толкова разточителна процедурата... Човек и да иска да си регистрира кучето, ще му се отще! Качена снимка
User's Signature

... Don't remember where I was
I realized life was a game
The more seriously I took things
The harder the rules became...

Качена снимка

Качена снимка

#82 Потребителят е офлайн   nadety90 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 29 January 2013 - 08:15 PM

Чипът не е вид операция ;) Първо отиваш при вета :) поставя чип, отразява го в паспорта на кученцето и после отиваш в кметството на твоя квартал :) във Варна. Носиш си личната карта и паспорта на кучето. Плащаш ( мисля, че след като се чипира не се плаща данък за годината на чипиране) .. дават ти лист А4 формат и си готова :)
User's Signature

www.luckydogs.alle.bg

#83 Потребителят е офлайн   katetol Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2013 - 09:14 PM

Показване на мнениетоg_tanov, в 29 January 2013 - 11:53 AM, написа:

Само дето тази наредба беше отменена с решение на върховния административен съд - ако не се лъжа. Тука има тема по въпроса, която може да ви ориентира. Потърсете с търсачката, защото мисля, че чипът вече не е задължителен и се прилага старата наредба.

"Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на животни домашни любимци в София е отменена от Върховният административен съд (ВАС), научи OFFNews.bg.

ВАС се е произнесъл на 14 ноември, с което потвърди решението на Административния съд в София от май тази година. Решението е окончателно.

Благодаря за корекцията! Този факт съм го пропуснала. И все пак и чипирането и регистрацията си остават задължителни по силата на два закона:

Закон за защита на животните:

Чл. 37. (1) Регистрацията на кучета се извършва по реда на чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

(2) В базата данни се въвеждат:

1. име на страната на произход на кучето;

2. име, пол, цвят и порода;

3. дата и място (адрес) на раждане на кучето;

4. адрес, име на собственика;

5. данни на ветеринарния лекар, поставил чипа;

6. датата на поставяне на чипа или татуировката;

7. извършени ветеринарномедицински манипулации;

8. кастрация на кучето.

(3) Данните по ал. 2 се въвеждат от ветеринарния лекар, поставил чипа или татуировката.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) В 7-дневен срок от промяната на адреса, на собствеността или при смърт на кучето собственикът уведомява съответната областна дирекция по безопасност на храните.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) Когато чипът или татуировката е поставен от ветеринарен лекар, който няма достъп до базата данни, той попълва данните на хартиен носител и ги предава в областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия практикува.

Закон за ветеринарномедицинската дейност. /последно изменен и допълнен - ДВ бр. 7 от 25 Януари 2013 г./

Чл. 174. (1) Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.

(2) При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар, като представя документ за платена такса по чл. 175, ал. 1.

(3) При регистрацията на кучето ветеринарният лекар поставя татуировка или микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) Ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в ОДБХ и в съответната община.

(5) Собствениците на кучета заплащат стойността на ветеринарномедицинския паспорт и на манипулацията поставяне на татуировката или микрочипа.

Чл. 175. (В сила от 01.01.2007 г.) (1) За притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси.

(2) Освобождават се от такса собствениците на:

1. кучета на инвалиди;

2. служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;

3. кучета, използвани за опитни цели;

4. кучета, използвани от Българския червен кръст;

5. кастрирани кучета;

6. ловни кучета.

(3) Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

Та, както и да е - това е суха материя, която правно регламентира задължението за чипиране и регистриране на домашните ни любимци.
За мен лично това носи повече позитиви, отколкото негативи, въпреки че дългоочакваната единна база данни все още не функционира.
Иначе манипулацията по поставяне на чипа е проста - инжектира се подкожно. Моето куче даже не разбра какво се случва, аз бях по-ошашкана от него :md_064: .
Иначе процедурата е чудесно обяснена от nadety90.
Успех! :ae_085:
User's Signature

Качена снимка

#84 Потребителят е офлайн   lllsssbbb1 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 29 January 2013 - 09:29 PM

аз вчера регистрирах кучето си .не ми отне повече от 10 минути.първо отидохме при вета (понеже сме осиновени от улицата).той ни ваксинира,чипира и направихме паспорт.с този паспорт отидох в общината там охраната ми обясни в коя стая да вляза .дадоха ми молба погледнаха паспорта и се регистрирахме.таксата е 1 лев а от следващата година 5 лева на година.ако се кастрира кучето отпада таксата.

#85 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 January 2013 - 11:30 PM

Брей, ето, че можело и да работят общините ! Браво ! :-)
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#86 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 08:43 AM

Не че се заяждам, но ще си позволя да ви разясня някои фрагменти от закона, които явно ви убягват:

Според ал. 3 на чл. 174 от Закона за ветеринарно медицинската дъра-бъра, при регистрацията на кучето ветеринарният лекар поставя татуировка или микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното.

Според ал. 4 от същия закон, от своя страна ветеринарният лекар изпраща ежемесечно данните от ветеринарномедицинския паспорт на всяко регистрирано куче в ОДБХ и в съответната община.

Накратко това означава, че имаме алтернатива - татуировка или микрочип. От друга страна обаче няма създаден Единен класификатор на административно-териториалните еденици на населеното място и съответен електронен регистър към ОДБХ.
Какво правим ние и ветеринарния лекар в такъв случай - поставя се чип, който не фигурира никъде.

Извинявам се ако някой междувременно е създал такава база данни и аз не съм разбрал.

В обобщение - никой няма право да ви държи сметка, защо кучето ви не е чипирано. Въпрос на Ваш избор и никаква полза - пак за Вас и кучето Ви.

П.П. Агалина, извинявай ама "или"-то си стои гордо в закона и никой никога не го е премахвал. Има го и в ЗЗЖ и в ЗВМД.:ae_085:

#87 Потребителят е офлайн   панайот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 09:44 AM

уж единен регистър има защото реда е следния

отиваш при вета и той чипира кучето,след което взима данните на собственика и данните на животното,предварително е заявил наличните номера на чипове които притежава в одбх,след като ви е поставил чипа и ви е взел данните ги подава в одбх и в регистъра и така държавните органи разполагат с данните че иван петров с егн ....... има куче с чип № ..... и когато на иван му писне от кучето или децата му са се нарадвали,изхвърля го на улицата,общинската организация залавя съответното бездомно животно,разчита номера на микрочипа а от там разбира че е на иван който дължи еди си каква глоба и съответно се ришава проблема с бездомните!

поради това стечение на обстоятелствата чипирането е задължително и подлежи на санкций

дъравна такса не се дължи в годината когато е чипирано животното,когато е кастрирано,ловно или опитно

на 25 01 2013 се обнародваха нови промени от закона за вет мед дейност с които не съм запознот ако има нещо ново

#88 Потребителят е офлайн   katetol Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 09:46 AM

Г-н Танов, сърдечно благодаря за разяснението.
По принцип не намирам смисъл да влизаме в безмислена полемика, но все пак да Ви кажа как аз виждам нещата.
Единният класификатор на административно-териториалните и териториалните единици си съществува, но той няма касателство към цитирания от Вас електронен регистър в ОДБХ. Този класификатор определя кодът, който следва да покаже в кое населено място е регистрирано животното. А това, че регистърът ОДБХ не е под формата на автоматизирана информационна система, не означава, че не съществува. Просто съществува като ненужен бакалски тефтер, което на този етап поставя под дълбоко съмнение смисълт на съществуването и ефективността му, която е приравнена на ... около нула.
Това обаче не Ви освобождава от задължението да регистрирате или маркирате кучето с татуировка или чип. Да, тук има алтернатива и си е право на Ваш избор коя марка да поставите. За мен лично чипът е доста по-безболезнена манипулация.
Колкото до ползите, благодаря, но аз мога и сама да си определям имам или нямам и както казах, лично за себе си съм открила ползи. Всеки, разбира се, си има право на преценка...
User's Signature

Качена снимка

#89 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 10:28 AM

Електронният регистър към ОДБХ съществува и се разработва от седем години, но все нещо не функционира както трябва, независимо от милионите, които се предоставени и разходвани за изработването му. В кодовете, които съдържа чипа, няма числа, относими към класификатора на административно-териториалните еденици. Т.е. няма нищо общо - не знам защо.

Ветеринарите нещо не могат д асе разберат с ОДБХ и формално съществуващия общ регистър не е актуален и на практика не може да се ползва за целите, за които е предвиден и създаден.

Дори да счетем, че чипирането е задължително не знам кой точно орган е оправомощен да извършва проверки и да налага санкции за неспазването на разпоредбата.

Маркирането чрез татуировка е забранено в ЕС ама при нас си стои. Въобще - приказка. Иначе за ползите от чипирането ще ми е много интересно, ако някой сподели какви точно са към настоящия момент. Много искам да ги прочета, ако е удобно!:ae_085:

#90 Потребителят е офлайн   katetol Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 10:50 AM

Моите основни лични, подчертавам лични, без да ангажирам никого друг с тях са първо, че мога безпрепятствено да напускам страната и при честите ми пътувания зад граница да си спестявам стреса на кучето да стои по хотели или хора познати и непознати и второ, не по-маловажно, че във всеки момент, все пак, мога да докажа собственост над любимеца си ...
Също така, не дай Боже, ако го изгубя, далеч не лесно, но все пак не и невъзможно, мога да го издиря по номера на чипа.
Освен това, до някъде, самото наличие на идентификационен чип, който по един или друг начин извежда от анонимност собственика на кучето, мисля че би имал стопиращ ефект при хората, на които им е писнало да споделят радостите на притежанието на домашен любимец и решават, че мястото му е на улицата. Дори и при 10 % да е, си заслужава.
Това далеч не значи, че ползите от чипирането на кучето ми /+ регистрация в Общината и ежегодно заплащане на съответната такса/ трябва да са общи и всеки да ги споделя!
Друг е въпросът за задълженията, които произтичат от съществуващата законова база.
User's Signature

Качена снимка

#91 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 11:05 AM

За чужбина е ясно, но в България няма как да удостовериш, че кучето е твое само с чип, защото този пред когото трябва да го сториш, дори и да разполага с електронен четец не разполага с директна онлайн връзка с регистъра, който от своя страна, както споменах не е актуален.
Ако пък изгубиш кучето, въобще не ми е ясно как ще го намериш с помощта на чипа. Освен ако съм пропуснал въвеждането на някаква джипиес система за проследяване. Извинявай ама тези общи приказки съм ги чувал и не ги споделям. Естествено личен избор.

Поздрави и успех.

#92 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2013 - 11:11 AM

Моето куче дойде с татуировка. Не помня точно, но имаше нещо в закон или разпоредба през 2011 г. , където се упоменаваше само чип и аз го заведох да го чипират. Към момента единствената полза, която откривам за себе си е, че проверяващите от общината не могат да ме пипнат, макар че те така или иначе не пипат по време на нашите разходки - не им е в работното време ;)
Надявам се,че ще дойде ден, в който регистърът ще може да се ползва от всички оторизитани и че ако не дай си Боже, си изгубя или ми откраднат кучето, чипът ще помогне да си го върна или когато гореспоментаят "Иван" си изрита кученцето на улицата, ще си понесе последствията.

#93 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 January 2013 - 11:15 AM

g_tanov преди време се наложи да връщам 2 изгубени кучета, ако не бяха чиповете надали щях да повярвам на собствениците, че са техни - кучета не реагираха по никакъв начин на хората.
User's Signature

Качена снимка

#94 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2013 - 11:18 AM

Показване на мнениетоg_tanov, в 30 January 2013 - 11:05 AM, написа:

За чужбина е ясно, но в България няма как да удостовериш, че кучето е твое само с чип, защото този пред когото трябва да го сториш, дори и да разполага с електронен четец не разполага с директна онлайн връзка с регистъра, който от своя страна, както споменах не е актуален.

Единственото доказателство според мен е, че като разчетат номера на чипа - могат да го сравнят с лепенката в паспорта.

#95 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 12:08 PM

Показване на мнениетоaldald, в 30 January 2013 - 11:18 AM, написа:

Единственото доказателство според мен е, че като разчетат номера на чипа - могат да го сравнят с лепенката в паспорта.

Именно - без паспорт, чип и лична карта няма как да се идентифицира собственика със сигурност.

А по отношение на двете изгубени кучета и това, че не реагират на собствениците мога да напиша поне две истински истории. Много интересно как са прочели, съответно свързали номерата от чип с определени хора и къде е станало това??????

#96 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 January 2013 - 12:15 PM

За мен наличието на паспорт със залепена вътре лепенка с номера на чипа и печат от ветеринар е достатъчен документ за собственост.
User's Signature

Качена снимка

#97 Потребителят е офлайн   g_tanov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 January 2013 - 01:11 PM

Показване на мнениетоelena07, в 30 January 2013 - 12:15 PM, написа:

За мен наличието на паспорт със залепена вътре лепенка с номера на чипа и печат от ветеринар е достатъчен документ за собственост.

А по снимката в паспорта ли удостоверявате, че това е същото куче? Само ако имате четец и познания, с които да направите идентификацията ще удостоверите дали това е същото куче.

Доколкото виждам се занимавате активно със Сеславци. Ето една истинска история от там. Идва в Сеславци един сладур, видимо наперен и силен (комбинация между пит, американски булдог и още нещо страшно). Сбива се веднага с една каракачанка и после даже не дава да му промием раните. Почти излекуван в Сеславци пристига един младеж, показва паспорта със снимка наподобяваща образа на злощастния побойник и си го взема. Да ама нашата групичка навитаци нещо не и харесва и правим проучване. Намираме младежа и кучето и от съседи разбираме неговата история. Кучето си стои навън между блоковете на Дружба и се бие наред. От време на време идва "собственика" и си го води незнам си къде. Може и да го пуска да се бие, може и за разплод - един господ знае. Това нас не ни устройва и мятаме кучето в една от колите, водим го на ветеринар, защото кучето пак е зле и му слагаме чип, като му вадим и нов паспорт с ново име и нов собственик (истински и отговорен).
За вас оставам поуката.

#98 Потребителят е офлайн   aldald Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 30 January 2013 - 01:38 PM

Ако имаш куче с чип, ветеринар с четец и потенциален собственик с паспорт с лепенка на чипа. То по снимка - нашият паспорт е с една бебешка снимка, която на пръв поглед е голямо рошаво черно петно...

#99 Потребителят е офлайн   elena07 Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 January 2013 - 02:00 PM

g_tanov сигурно ветеринар с четец, който знае как да го използва е проверил номерата на чиповете, аз и да искам нямам способност с прост поглед да го разбера :smile:
User's Signature

Качена снимка

#100 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 January 2013 - 02:25 PM

.
Ако пък изгубиш кучето, въобще не ми е ясно как ще го намериш с помощта на чипа. Освен ако съм пропуснал въвеждането на някаква джипиес система за проследяване. Извинявай ама тези общи приказки съм ги чувал и не ги споделям. Естествено личен избор.

Поздрави и успех.

Ами аз ще ви посоча пресен пример. Преди няколко дни беше намерен боксер с чип и благодарение на това, от общинския приют успяха да свържат собственика с човека, който го намери и всичко се случи точно за два дни. Бяха нужни два дни докато човека успее да отиде да проверят кучето за чип, а не защото някой е отказал съдействие. Да, все още не функционира съвсем адекватно пуснатия регистър, но на местно ниво ако има желание да се свърши работа (местен регистър) си е много различно. Обикновените таблици вършат чудеса понякога.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни