То за това има ловни породи, работни породи и компаньони. Предназначението им е различно.
E нали точно това се опитвам да обеснявам в толкова постове - че не трябва да се поставя знак на равенство. Радвам се, че сте го разбрали.
Само дето не разбрах дог, от всичкото това писане, какво прави белоснежен, къпан, ресан и поддържан, живеещ на парно самоед в апартамента ти.
Щом досега не сте го разбрали, значи ще ми трябва много време за обеснения. Имам и самоед, който бе учен да ходи на лов - заключението е - не става. И въпреки това миналата зима тя заедно с бащата на ягдтериерчето гонят два часа глиган и само самоеда се връща до хората, които са изостанали и ги води към мястото, където е глигана. Връчили са и глигата в селската кръчма, но няма да излиза повече, освен на разходка - не е сигурна, няколко пъти се загубва и се налага нея да търсят, вместо дивеча. Бай Иван каза - бе то не е за това, много е добра, няма смисъл. Просто условията ни тук са коренно различни от условията, където произлиза породата. Там, в бялата пустиня е друго, друго е в нашата гора. И допълнително, все пак тя няма и кучета, ходили за лов в рода си, съгласих се да я пробваме заради емоцията, заради това че така нон стоп ще е в движение, ще тича. Имам уговорено да изпратя и кученце в чужбина, което ще бъде при мъшери, хора, които се занимават с това почти на професионално ниво, въпреки че са любители, с уговорката, ако не става - да ми бъде върнато. Какво ще излезе, не зная ...
Доколкото до самоеда ми - той не живее на парно, парното у дома е изключено. Той е домашен любимец, куче компаньон и не съм си и помислил, че е работно куче за впряг. Развъждан е не по работни качества, а по екстериорни признаци и слънчев, самоедски характер - той това работи, компаньон е, напълно пригоден да живее в големия град, добър с хора, малки деца, други кучета, социализиран и аз не намирам нищо лошо в това, напротив - уникална порода, която се е приспособила и социализирала напълно. И въпреки че тегли гуми, колело, ски, шейна с удоволствие и аз го карам да го прави, защото е добре за него, а и на мен ми е интересно - никога не съм си и помислил, че е работно куче, работните кучета живеят при други условия, възпитават се по друг начин, търсят се други качества. И как наличието на "ловен инстинкт" е залегнал в първия стандарт на породата и какво е останало от него .... ако ви е интересно, ще поговорим когато искате. И отново - работните кучета на мъшерите също имат педигрита, дори и да са "мелези", както е най често напоследък. Ако ви е интересно, ще ви дам и кучетата от впряга, спечелил Iditarod - странни мелези с дълги крака, в тях има курцхаари, хъски, афганска хрътка. Но теглят по бързо от породните и с по висока скорост и издръжливост и никой не си и помисля да ги кастрира, напротив - търсят се за разплод, работи се за други комбинации.