Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#331 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 October 2009 - 03:12 PM

Кой е казал, че не е вършело? Те и файтоните са вършели работа, ама сега и овчаря на село не кара файтон.
Ако всички искаха да си стоят нещата както при прадядовците им, нямаше да има кучета изобщо, само вълци. За породи да не говорим.

#332 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 October 2009 - 04:44 PM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 01:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Кой е казал, че не е вършело? Те и файтоните са вършели работа, ама сега и овчаря на село не кара файтон.
Ако всички искаха да си стоят нещата както при прадядовците им, нямаше да има кучета изобщо, само вълци. За породи да не говорим.

Да, обаче това няма нищо общо с темата...нали се сещаш ea_103.gif
Тук думата е за характер, работни качества и такива ми ти неща...Иксам да ми посочи НЯКАКЪВ ЕКСТЕРИОРЕН ПРИЗНАК, по който се определя дали едно куче става или не става за пазач на стадо ab_041.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#333 Потребителят е офлайн   micha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 October 2009 - 05:08 PM

мисля,4е подзаглавието е малко обърква6то..."кое е по-важно--ку4ето ИЛИ закона? ".аз бих казала "кое е по-важно--ку4ето И закона ИЛИ това,4е може би ни харесва пове4е,ако е с отрязани у6и,опа6ка или каквото и да е там ".мисля,4е отговораът ми се подразбира. tb_195.gif

#334 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 October 2009 - 05:30 PM

Цитат(micha @ Oct 15 2009, 06:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
мисля,4е подзаглавието е малко обърква6то..."кое е по-важно--ку4ето ИЛИ закона? ".аз бих казала "кое е по-важно--ку4ето И закона ИЛИ това,4е може би ни харесва пове4е,ако е с отрязани у6и,опа6ка или каквото и да е там ".мисля,4е отговораът ми се подразбира. tb_195.gif

темата е много хубава и може да се видят различни гледни точки,аргументи и факти...но е нужно да се прочете smile.gif
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#335 Потребителят е офлайн   micha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 15 October 2009 - 05:36 PM

следя я от на4алото и съм я 4ела.въпреки,4е не ми харесва,не съм запозната с това,как стоят не6тата с ов4арските ку4ета,но има и такива,които минават под ножа и без да са работни или да е необходимо.там ве4е е направо ду6манство това,което им се слу4ва!за това говоря. мисля,4е за това 6те се съгласят пове4ето ни съфорумци dry.gif

#336 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 October 2009 - 06:24 PM

Цитат(navar @ Oct 15 2009, 05:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
аз съм наясно само с едно,куче без опашка не може да бъде допуснато до разплод в НКР-стандарта е с опашка...
ако ще квот ще да е..

Пак го повтарям - това какво е приел вашия клуб няма общо с темата. Факт е, че в съседни и други страни такива кучета се допускат до разплод. Това не ги прави "нестандартни" според същия този стандарт. Това ги прави само неподходящи за изложба, но не и за развъждане. На световното "всичкото руснак" показваше добермани с купирани уши и опашки. Искаш да ми кажеш, че ако кучето е добро, родословно и носи всички характеристики на стандарта никой няма да го използва за развъждане само защото в Русия купирането е разрешено, така ли???? Нека не изпадаме в тотална заблуда.
Цитат
но кучето,кучето върши същата работа както преди 500 години-пази добитъка от хищници,от крадци,завръща стадото....това куче няма място на екстериорна изложба,обвиняват ни че като заведем куче на изложба е овързано с вериги и се спуска на всичко живо-тоест не били социализирани..няма и да бъдат,работното куче е невинаги красиво,несоциализирано,живее при тежки условия...и умира там където с еражда в стадото,в служба на стопанина,то служи и защитава...да купирането може и да го няма в стандарта-пак ви казвам-стандартите са за изложбените кучета,за работните има доказани във времето правила и практики

Обвиняват ви, че кучетата ви са НЕОВЛАДЯНИ, НЕКОНТРОЛИРУЕМИ, то е ясно, че не са социализирани щом не се занимавате с тях. На изложба се изисква да бъдат КОНТРОЛИРУЕМИ.

Цитат
Тук думата е за характер, работни качества и такива ми ти неща...Иксам да ми посочи НЯКАКЪВ ЕКСТЕРИОРЕН ПРИЗНАК, по който се определя дали едно куче става или не става за пазач на стадо

animal, ами аз през цялото време говоря точно за характеристики на породата, а не за екстериорни проблеми. Точно това обяснявам, че купирането е екстериорен проблем, а някой тук се опитва да ми обясни, че било характеристика на породата. Проблемът с купирането е решен по различен начин в различните страни. Това, че Европа официално е забранила купирането не обезсилва собственото законодателство на отделните страни.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#337 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 15 October 2009 - 07:08 PM

Да вкараме и малко от световната кинология ...

VALDEZ della BAIA AZZURRA - BEST OF BREED - WORLD WINNER 2009, за малко не влезе в тройката на BIS, остана четвърта.

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#338 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 07:22 PM

Европейски шампион от Загреб, BIS на ЕURO DOG SHOW !

Снимка (и)

• Прикачена снимка

#339 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 10:02 PM

Цитат(spasov @ Oct 15 2009, 06:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(micha @ Oct 15 2009, 06:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>

темата е много хубава и може да се видят различни гледни точки,аргументи и факти...но е нужно да се прочете smile.gif

Само с четене на става, трябва да се мисли преди всичко с поглед за кучето, а не за друго ... когато не искаш и не ти стига учебника за 9 клас и не приемаш закони, а задаваш въпроси и търсиш отговори ... ще ги откриеш в кинологията.

Какво е общото между немския дог и азиата ?

Можете да видите ниския постав на ушите на немския дог. Ако кучето е с некупирани уши, то от тежината на ушите там се образуват бръчки, точно под ухото. Това е видим белег при породите с дълги уши с този постав на ушите. Молоси,тип мастиф, произход - стария,,Bullenbeisser"(Булдог). Това ще дръпне очната линия надолу и на един етап след години развъждане така кучето ще има проблеми с очите, пердета. Купираните правилно уши олекотяват и поддържат очната линия.

При алабая положението е същото, дори и по лошо. Азиата е сухо куче, в родината си Туркмения живее в полупостинни условия. Наличието на огъната точно под ушите кожа би провокирало тя да се поти от топлото време. Там няма вода ... дори ушната мида на азиата е малка. Под теглото на ушите ушната мида ще се премести още по надолу и за да я поддържа, кожата ще образува бръчки, които са характерен белег за други породи, но не и за тази порода като такава. Ще има същия проблем с очите поради ниския постав на ушите си.

Не случайно увисналите клепачи се приемат за недостатък при двете породи.

Надявам се да го виждате с очите си и да разберете, че КИНОЛОГИЯТА е наука за КУЧЕТО, а не за това кое на нас ни по харесва.

#340 Потребителят е офлайн   didoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 05:15 AM

Според мен ние хората сме тези които осъкатяваме кучетата и то не стова че купираме уши или опашки.Това е най-малкото.Ние съсипваме начина им на живот като ги изваждаме от естествената им среда и претъпяваме всичките им инстинкти и умения за работа.Не че няма служебни,овчарски,охранителни ,ловни,спасителни или др.работещи кучета,но те от година на година стават все по-малко и по-малко.А гледки като, азиатци,кавказци,каракачани.......за ротове и добермани (отдавна) натикани по апартаменти и разхождани за по час в близкия парк или около блока,са вече много чести картинки.А поради факта че са обиколени от хора и естествено задължителната социялизация.Е без това неможе .Не става да се разхождат зверове по улиците или покрай неврастни деца.И така след определен брой от десетилетия ние хората ще се усетим че освен всичко друго покрай нас сме съсипали и кучетата.Всички породи ще са се превърнали изцяло и само в компаньони с еднотипен нрав (весели приветливи и добронамерени към всичко що ги заобикаля) само с една разлика помежду си.Това ще е външният им вид.
Дано всичко това не се случи обаче.Шапка свалям на Navar и всички като него за усилията които полагат за съхраняването на кучето като такова.Грехота ще е ако предадем най-добрия си приятел ,който е стоял редом до нас през вековете и неизменно ни е служил вярно и преданно.Трябва да се чустваме превилигировани че имаме до себе си другар които с радост би си пожертвал и живота даже без да очаква нищо насреща само нашата обич.
Поздрави на всички.

#341 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 16 October 2009 - 08:34 AM

Цитат(didoo @ Oct 16 2009, 06:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен ние хората сме тези които осъкатяваме кучетата и то не стова че купираме уши или опашки.Това е най-малкото.Ние съсипваме начина им на живот като ги изваждаме от естествената им среда и претъпяваме всичките им инстинкти и умения за работа.

А според мен вече ставате банални! Винаги ще има кучета, които се използват за това, за което са селектирани, но ще има и такива, отглеждани като домашни любимци и едното в никакъв случай не пречи на другото! Вие didoo, защо не използвате булдога си по предназначение - нали трябва да прави това, което неговите прародители са правили най-добре? Е, борбите с бикове са нехуманни, ужасни и безмислени - да така е, но това е било предназначението на породата в миналото.
Що се отнася до служебните, овчарските и ловните породи - много голяма част от домашните любимци от тези породи се тестват - в ловни изпитания, в Шутсхунд и т.н. Вярно е, че този начин на тестване се различава от истинския лов или дейност на служебното или овчарско куче, но по този начин се проявяват точно работните характеристики на всеки екземпляр!
Спора беше дали е необходимо да се купират уши и опашки - и отговора е ясен! ДА на кучета използвани по предназначение (ловни, служебни, овчарски) и НЕ на тези, които се купират от човешка суета! Моето куче, също щеше да изглежда по-добре с купирани уши, много се колебах дали да й ги отрежа - но в крайна сметка, така се е родила, и така ще остане!
User's Signature

Качена снимка

#342 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 16 October 2009 - 08:34 AM

.
User's Signature

Качена снимка

#343 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 08:56 AM

Цитат(navar @ Oct 15 2009, 10:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Деси, няма начин ротвайлер с опашка да бъде допуснат за разплод-всички клубове спазват стандарта на АДРК а там е написано че рота е с опашка..родени след 2000 година кучета от тази порода с купирана опашка,просто не се допускат до разплод..
забележката за добермана беше смехотворна-в стандарта на добермана пише че може да е с уши,или с купирани,и с купирана опашка..и както казва председателя на немския доберман клуб,добермана е доберман когато е купиран...
та пак според него докато има държави в които купиранетое разрешено,всички добермани ще бъдат купирани...но там в стандарта пише че може..и в България всички добермани са с купирани уши и опашки,и се явяват на изложби и се оценяват-защото стандарта на породата го позволява..стандарт=клубни изложбени кучета..дъвча го постоянно
темата тръгна от работна порода,и от чисто екстериорни белези-купирани уши..които както доказахме имат връзка с начина на водене на борба...

Значи, тия дето аз съм виждала малко по-на запад от нас са били годжуци ... и част от американските също ... няма значение, ясно е, че са от една и съща порода, но явно не правиш разлика между това какво допуска клуба и това, какво ги прави стандартни за породата. Пък и не съм искала да влизам в подробности за ротвайлери и добермани. Дала съм тези примери с надеждата, че е ясно как се прави аналогия с други елементи ... Купирането не прави едно куче принадлежно към дадена порода или стандартно за нея. Това зависи само и единствено от неговият произход и от това доколко то отговаря на характеристиките на породата. Ще го поясня още по-елементарно - ако по някаква причина се наложи да купирам опашката на моя риджбек това няма да го направи нестандартен за породата, но ще го направи негоден за изложби. Дали клуба ще ми позволи да го използвам за развъдна работа е отделен въпрос. Но купираните уши и опашки не характеризират никоя порода, те са елементи от екстериора. Да, той е част от стандарта на породата. Той допълва характеристиките, но в никакъв случай не е единствения елемент, който влияе на принадлежността към дадена порода. В този смисъл, понеже разговора се въртеше около овчарските кучета - трябва да има ясно обоснована причина да се прилага такова купиране, а не то да се прави защото "се изразявала почит" или защото "така правел пра-пр-енти дядо ми". Същото важи и за ловните породи. Имам си пресен пример с курцхаар - домашно куче, което никога не е ходило и няма да ходи на лов. Е, след като за пореден път си контузи опашката и то по ужасен начин, се наложи да я купираме. Напълно съм наясно и съм "за", в тази порода, особено за работещите кучета да се купира опашката. Мисля, че беше обяснено по-нагоре от един потребител. Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#344 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 09:20 AM

Цитат(paloma_blanka @ Oct 16 2009, 07:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Спора беше дали е необходимо да се купират уши и опашки - и отговора е ясен! ДА на кучета използвани по предназначение (ловни, служебни, овчарски) и НЕ на тези, които се купират от човешка суета!

Поздравявам те за този пост! Респект! rc_036.gif ba_025.gif beer.gif

#345 Потребителят е офлайн   nemooo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 09:23 AM

Цитат(DessyD @ Oct 15 2009, 02:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.

разбира се,че е обосновано.Това се опитват да обяснят navar,dog.bg и още сума хора.Има причина за всичко,аз дори и за момент не съм си и помислял,че едно време хората са седяли и са си мислели-чакай днеска аз да клъцна ушите и опашката на кучето,да видя какво ще стане...
User's Signature

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си

#346 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 09:26 AM

Цитат(nemooo @ Oct 16 2009, 10:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 15 2009, 02:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.

разбира се,че е обосновано.Това се опитват да обяснят navar,dog.bg и още сума хора.Има причина за всичко,аз дори и за момент не съм си и помислял,че едно време хората са седяли и са си мислели-чакай днеска аз да клъцна ушите и опашката на кучето,да видя какво ще стане...

navar се опита да обясни как купирането прави едно куче принадлежащо към породата или не и че това го прави стандартно за нея. Аз това съм репликирала ако проследиш целия ни спор с него.
User's Signature

#347 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 09:33 AM

Дали е обосновано всеки да съди.
Тук аз прочетох, че:
- Овчарските кучета се купират, защото вълчо и меца им ядат ушите.
- Защото големите възпитават малките, като им ядат ушите.
- Защото ако имат уши няма да могат да прогонят вълчо и меца, тъй като ще изгубят смъртоносния си захват.
- Защото ако имат уши, ще имат бръчки.
- Ако им оставиш ушите, ще им вземеш душата и живота.
- Ако им оставиш ушите, няма да ги почетеш.
- Ако имат уши, може ушите им да заболеят.
- Защото пра-пра-пра дядо ми ги е купирал, бил е щастлив от това и е произвеждал повече вълна.

Относно германските птичари прочетох, че:
- Те махат с опашка повече от английските. По едно съвпадение купирането в Англия е забранено от много отдавна. Не става ясно дали английските птичари махат по-малко вследствие на тази забрана или обратното - забраната се спазва, защото не им вреди.
- Вероятно подобен е казусът с лисичарите, примерно фоксхаунд.

Изводи от всичко това не си правя. Нямам претенции да съм компетентна по пазачи на стада и ловни породи. Интересно беше и благодаря на всички за новите неща, които научих.

#348 Потребителят е офлайн   nemooo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 09:38 AM

дали е стандартно или не,се определя от стандарта на породата.След промяната на стандарта специално за ротвайлерите ,тези които са с купирана опашка се оказва,че са извън стандарта
User's Signature

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си

#349 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 09:51 AM

Цитат(nemooo @ Oct 16 2009, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
дали е стандартно или не,се определя от стандарта на породата.След промяната на стандарта специално за ротвайлерите ,тези които са с купирана опашка се оказва,че са извън стандарта

Явно имаме някакво недоразумение относно употребата на думички като "извън" и "отклонение" от стандарта. Извън стандарта е когато се появи представител на породата с нехарактерен цвят на козината (например, породата предвижда това да е черен с подпал, а се появява тигров с подпал), а отклонение от стандарта е когато се появи представител с купирани уши или опашки. Затова след всеки стандарт, публикуван в FCI има по едно изречение, което гласи, че всяко отклонение се наказва според степента и съпоставено с другите характеристики. Очевидно става въпрос за разминаване в терминологията.
User's Signature

#350 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 09:58 AM

Цитат(dog.bg @ Oct 15 2009, 11:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Какво е общото между немския дог и азиата ?

Можете да видите ниския постав на ушите на немския дог. Ако кучето е с некупирани уши, то от тежината на ушите там се образуват бръчки, точно под ухото. Това е видим белег при породите с дълги уши с този постав на ушите. Молоси,тип мастиф, произход - стария,,Bullenbeisser"(Булдог). Това ще дръпне очната линия надолу и на един етап след години развъждане така кучето ще има проблеми с очите, пердета. Купираните правилно уши олекотяват и поддържат очната линия.

При алабая положението е същото, дори и по лошо. Азиата е сухо куче, в родината си Туркмения живее в полупостинни условия. Наличието на огъната точно под ушите кожа би провокирало тя да се поти от топлото време. Там няма вода ... дори ушната мида на азиата е малка. Под теглото на ушите ушната мида ще се премести още по надолу и за да я поддържа, кожата ще образува бръчки, които са характерен белег за други породи, но не и за тази порода като такава. Ще има същия проблем с очите поради ниския постав на ушите си.

Не случайно увисналите клепачи се приемат за недостатък при двете породи.

Надявам се да го виждате с очите си и да разберете, че КИНОЛОГИЯТА е наука за КУЧЕТО, а не за това кое на нас ни по харесва.

Дописвам нещо, което не съм написал - Ако една порода не се поддържа, тя се връща към изходните си форми.
rc_036.gif

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема