Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#291 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 October 2009 - 04:58 PM

Цитат(spasov @ Oct 14 2009, 02:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Да,радвам се че се получи такъв интересен диалог.
navar,Konak rc_036.gif rc_036.gif rc_036.gif

Приеми и моите поздрави и благодарности! beer.gif

#292 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 October 2009 - 05:10 PM

Никой не е отрекъл, че купирането е започнало с причина. За всяка порода - различна. Споменът ми от предишната дискусия е, че е имало период, в който и на далматините ушите са се купирали, извинете, ако не е точен.
Въпросът е: съществуват ли днес тези причини в достатъчна степен, че да не се преразгледа то?
Аз съм категорично против екстериорното купиране. Относно функционалното - задавам си въпроси и разглеждам мнения. Няма съгласие и още дълго няма да има.

#293 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 05:16 PM

Като захванахме ушите да споделя още нещо.
Няма вълк, лисица или чакал с клепнало ухо. Причина отново има. Лисицата и чакала живеят в дупки и логиката е че трябва да им е клепнало ухото за не се пълни с пръст при движение в бърлогата. Например няма куче бърлогар - ягдтериер, дакел, фокстериер и пр. с прави уши. Да, но на лисицата, вълкът, чакала живота им зависи до голяма степен от това дали ще чуят своята храна. Било то писък на мишка, рев на животно или песен на птица. Правото ухо е като "резонанс" и им помага да уловят и определят мигновено мястото на шума, защото може да нямат втори шанс. Относно пръста в бърлогата вероятно космите в ухото им помага, а ако има такива, които нямат косми има естествен отбор и природата няма да им даде шанс. А кучетата бърлогари не им трябва чак такъв слух, но им трябва нещо да ги предпазва. Лайкоидите са кучета с прави уши, всъщност почти всички северни са такива. Да но лайките са единствените ловни кучета, които работят с трите си сетива - обоняние, слух и зрение. За да се предпазят до голяма част от приликата им с вълците се прибягва до селекцията с навитата опашка или цветовото разнообразие.

#294 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2009 - 05:22 PM

Не значи ли това, че ушите може би трябва да влязат във вниманието на селекционерите на породи, които се налага да бъдат рязани?
Селекционерите на бултериера, например, са го постигнали.

#295 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 05:22 PM

Цитат(mil_ @ Oct 14 2009, 04:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Въпросът е: съществуват ли днес тези причини в достатъчна степен, че да не се преразгледа то?
Аз съм категорично против екстериорното купиране. Относно функционалното - задавам си въпроси и разглеждам мнения. Няма съгласие и още дълго няма да има.

Това всъщност е изграден мисловен рефлекс (ако може така да се каже). Преди години като видех стаф с цяло ухо и не го възприемах чак толкова добре, а сега вече купираните са ми странни, а с цялото ухо супер красиви и ... различни глави, макар, че като се вгледаш са еднакви. Казвам условно просто. Ето това е мисловния рефлекс според мен.

#296 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 05:25 PM

Цитат(mil_ @ Oct 14 2009, 04:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не значи ли това, че ушите може би трябва да влязат във вниманието на селекционерите на породи, които се налага да бъдат рязани?
Селекционерите на бултериера, например, са го постигнали.

Бултериера на какви рботни изпити се подлага? Може би не са породен белег и това не допринася за по добрата работа.
Не съм запознат с тази порода.

А защо никой не налага закони на онези държави в които обрязват мъжките полови органи на децата?

#297 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2009 - 05:30 PM

А в кои държави се обрязват? Аз тук все намеквам нещо за географски обусловен манталитет.

#298 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 05:37 PM

Цитат(mil_ @ Oct 14 2009, 06:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
А в кои държави се обрязват? Аз тук все намеквам нещо за географски обусловен манталитет.

еех ти пак започна с манталитета и географската обусловеност,не е в това причината smile.gif
Не го ли разбра? smile.gif
аз пък все намеквам ,че не разбираш от някои неща smile.gif
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#299 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 14 October 2009 - 06:34 PM

Много интересен спор се води тук. smile.gif
Е, предполагам на всички вече е ясно, че е нужно да се купират единствено кучета, които ще се използват като работни, останалите - не. Но, тук идва парадокса, че много хора купират, просто защото така им харесва повече вида на кучето, че всява повече респект и т.н., без изобщо да използват кучето по предназначение.
И аз съм против естетическото купиране! ae_085.gif
User's Signature

Качена снимка

#300 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 14 October 2009 - 07:13 PM

Има и други причини наложили купирането на уши при някои породи/чисто практични/,например като т.нар. ръбцова дерматоза и отохематом.Представете си един възрастен дог или мастино,кавказец и др. с некупирани уши/големи като джапанки/,после си представете,когато кучето си отръсква главата или се чеше по ушите колко лесно може да травмира големите ушни вени,а после както често се случва отохематом.

#301 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 09:46 PM

това е едно българско работещо овчарско куче

Снимка (и)

• Прикачена снимка

User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#302 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 10:04 PM

14 октомври 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Смолян.Мечка уби куче и овца в смолянското село Селище. Това каза за радио Фокус Смолян Явор Говедаров, кмет на населеното място. Говедаров разказа, че инцидента е станал снощи в 01.00 часа. Дивото животно е нападнало две кучета, които са пазили обора, където са отглеждани домашни животни. Мечката е убила едното куче, а другото е ранила, като е извадила окото му и е разкъсала едното му ухо. След това мечката е влязла в обора, където е убила една овца, като по думите на Говедаров буквално е заколила с лапата си, като е започнала да я носи към гората. В същия момент са излезли стопаните на обора и са започнали да я целят с бомбички, с цел да я уплашат, обясни Говедаров. Мечката се уплашила от виковете и бомбичките и е побягнала. Явор Говедаров посочи, че четириногото животното отново се върнало на местопроизшествието, но стопаните били подготвени и отново изплашили мечката. Оборът, където е влязла мечката, се намира в близост до къщата, където живеят стопаните. Говедаров очаква, че и тази вечер ще се върне отново мечката в населеното място. Сигнал за набезите от мечката е подаден в РИОСВ-Смолян.
Цитат
и е разкъсала едното му ухо

User's Signature

удзъ

#303 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 10:18 PM

аз пък се сетих за ушите на кучетата дето пазят овците...navar ще я оправят ловците,че тя утре и човек ще нападне
User's Signature

удзъ

#304 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 10:26 PM

ами значи са им били малко кучетата...две за стадо smile.gif
User's Signature

удзъ

#305 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 11:16 PM

та като говорехме за купирането при българските кучета...
ето няколко снимки от човек познаващ и работил дълго време с тези животни,по мое мнение наистина компетентен и разбиращ-Кристина Матева

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

удзъ

#306 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 08:11 AM

Аха. И сега аз ако пусна 50 снимки на некупирани, кво?
Питах нещо за стандарти, ама карай.
А и много преди да съществува кинологията са мислели, че децата не изпитват болка.
Но да, определено е разумна идеята да се отстраняват органи, защото може да заболеят или да ги отхапе мечка, спор няма.

#307 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 11:21 AM

Че аз твоето мнение го разбрах, кой не е. Не питам теб, а онези, които имат поне малко уважение към кинологията.

#308 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 October 2009 - 11:33 AM

Няма такова нещо. Кинологията не е наука, виж в речниците какво точно е. Ама ми стана скучно вече от такива странични спорове.
Та аз не се вълнувам от това кой защо си купира мелезите. Вълнувам се защо в някои стандарти има купиране, в други - не. Разговорът тръгна от клубно кучило и първият отговор се позоваваше на стандарта. Т.е, ще намесвам кинологията колкото си искам.

#309 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 15 October 2009 - 11:37 AM

Цитат(mil_ @ Oct 15 2009, 12:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Че аз твоето мнение го разбрах, кой не е. Не питам теб, а онези, които имат поне малко уважение към кинологията.

Мил, в стандартите на българските овчарски кучета няма купиране на уши. В всички е записано, че кучетата имат уши, за разлика от стандарта на азиата. По принцип ние нямаме обичай да купираме ушите на малките, ако има кучета с купирани уши, то те са по големи и това се е наложило поради различни обстоятелства. На изложби купираните и некупираните се съдят заедно, въпреки че купираните бг овчарки са рядкост, но съм виждал - не се дисквалифицират, не се счита за недостатък, получават си оценка в зависимост от екстериора.

Поне това са мойте наблюдения.

#310 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 October 2009 - 12:04 PM

Цитат(navar @ Oct 15 2009, 12:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
стандарта на Бг овчарските кучета го има отпреди няколко години-и като стандарт е съобразен с някои изисквания,но пак казвам стандарта касае изложбените кучета.ак опородата се е превърнала изцяло в изложбена-ок,но ако това е работна порода все още стандарат е съобразен с характера на работата и ..Конак ви даде адекватен пример с курцхаара.. но в Бг за какъв стандарт говорим?? на какъв език да го напиша _ХОРА НИЕ НЯМАМЕ ОВЧАРСКА ПОРОДА..интригите,сплетните,и отказа на хората развъждащи такива кучета да работят заедно за една кауза ни прецакаха..сега ще се водим по чужди стандарти и ще мълчим,а нещата можеха да бъдат другояче..
много преди това когато кучетата са били ползвани само за работа,ушите са се рязали-в различните райони на България по различен начин,и пак казвам това е за всички овчарски кучета които съм виждал наживо-и в турция,и в сърбия/македония,и в СССР....
за рязането на уши при българските овчари е писано в много разкази -прочетете хайтов,там има описания на кучета с отрязани уши...

Ох, много станахме знаещите, ама не се стърпях.
navar, стандарта касае породата, а не изложбените или неизложбените екземпляри. Той се прави на базата на вече установена популация с установени качества и характеристики. Развитието на стандарта се определя от развитието на породата, без значение дали то е в работна посока или като компаньони. Не знам дали знаеш, но стандартните пудели са били първо апортиращи ловни кучета и едва сега са само компаньони. Когато са били "работни" също са имали стандарт. Нека не си пишем глупости и стига се оправдавайте с това, че вашите били работни. Аман от такива "особено работни". И не ми се навлиза в историята с купирането на ушите, защото специално при нашите овчарски кучета тя не е нито българска традиция, нито е свързана с работата на кучето,нито собствениците са наясно защо точно го правят и дали въобще да го правят. Създават се и се разпространяват някакви легенди и измислици.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни