стандарта на Бг овчарските кучета го има отпреди няколко години-и като стандарт е съобразен с някои изисквания,но пак казвам стандарта касае изложбените кучета.ак опородата се е превърнала изцяло в изложбена-ок,но ако това е работна порода все още стандарат е съобразен с характера на работата и ..Конак ви даде адекватен пример с курцхаара.. но в Бг за какъв стандарт говорим?? на какъв език да го напиша _ХОРА НИЕ НЯМАМЕ ОВЧАРСКА ПОРОДА..интригите,сплетните,и отказа на хората развъждащи такива кучета да работят заедно за една кауза ни прецакаха..сега ще се водим по чужди стандарти и ще мълчим,а нещата можеха да бъдат другояче..
много преди това когато кучетата са били ползвани само за работа,ушите са се рязали-в различните райони на България по различен начин,и пак казвам това е за всички овчарски кучета които съм виждал наживо-и в турция,и в сърбия/македония,и в СССР....
за рязането на уши при българските овчари е писано в много разкази -прочетете хайтов,там има описания на кучета с отрязани уши...
Ох, много станахме знаещите, ама не се стърпях.
navar,
стандарта касае породата, а не изложбените или неизложбените екземпляри. Той се прави на базата на вече установена популация с установени качества и характеристики. Развитието на стандарта се определя от развитието на породата, без значение дали то е в работна посока или като компаньони. Не знам дали знаеш, но стандартните пудели са били първо апортиращи ловни кучета и едва сега са само компаньони. Когато са били "работни" също са имали стандарт. Нека не си пишем глупости и стига се оправдавайте с това, че вашите били работни. Аман от такива "особено работни". И не ми се навлиза в историята с купирането на ушите, защото специално при нашите овчарски кучета тя не е нито българска традиция, нито е свързана с работата на кучето,нито собствениците са наясно защо точно го правят и дали въобще да го правят. Създават се и се разпространяват някакви легенди и измислици.