Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#341 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 16 October 2009 - 08:34 AM

Цитат(didoo @ Oct 16 2009, 06:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Според мен ние хората сме тези които осъкатяваме кучетата и то не стова че купираме уши или опашки.Това е най-малкото.Ние съсипваме начина им на живот като ги изваждаме от естествената им среда и претъпяваме всичките им инстинкти и умения за работа.

А според мен вече ставате банални! Винаги ще има кучета, които се използват за това, за което са селектирани, но ще има и такива, отглеждани като домашни любимци и едното в никакъв случай не пречи на другото! Вие didoo, защо не използвате булдога си по предназначение - нали трябва да прави това, което неговите прародители са правили най-добре? Е, борбите с бикове са нехуманни, ужасни и безмислени - да така е, но това е било предназначението на породата в миналото.
Що се отнася до служебните, овчарските и ловните породи - много голяма част от домашните любимци от тези породи се тестват - в ловни изпитания, в Шутсхунд и т.н. Вярно е, че този начин на тестване се различава от истинския лов или дейност на служебното или овчарско куче, но по този начин се проявяват точно работните характеристики на всеки екземпляр!
Спора беше дали е необходимо да се купират уши и опашки - и отговора е ясен! ДА на кучета използвани по предназначение (ловни, служебни, овчарски) и НЕ на тези, които се купират от човешка суета! Моето куче, също щеше да изглежда по-добре с купирани уши, много се колебах дали да й ги отрежа - но в крайна сметка, така се е родила, и така ще остане!
User's Signature

Качена снимка

#342 Потребителят е офлайн   paloma_blanka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Dogo Group
Публикувано: 16 October 2009 - 08:34 AM

.
User's Signature

Качена снимка

#343 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 16 October 2009 - 08:56 AM

Цитат(navar @ Oct 15 2009, 10:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Деси, няма начин ротвайлер с опашка да бъде допуснат за разплод-всички клубове спазват стандарта на АДРК а там е написано че рота е с опашка..родени след 2000 година кучета от тази порода с купирана опашка,просто не се допускат до разплод..
забележката за добермана беше смехотворна-в стандарта на добермана пише че може да е с уши,или с купирани,и с купирана опашка..и както казва председателя на немския доберман клуб,добермана е доберман когато е купиран...
та пак според него докато има държави в които купиранетое разрешено,всички добермани ще бъдат купирани...но там в стандарта пише че може..и в България всички добермани са с купирани уши и опашки,и се явяват на изложби и се оценяват-защото стандарта на породата го позволява..стандарт=клубни изложбени кучета..дъвча го постоянно
темата тръгна от работна порода,и от чисто екстериорни белези-купирани уши..които както доказахме имат връзка с начина на водене на борба...

Значи, тия дето аз съм виждала малко по-на запад от нас са били годжуци ... и част от американските също ... няма значение, ясно е, че са от една и съща порода, но явно не правиш разлика между това какво допуска клуба и това, какво ги прави стандартни за породата. Пък и не съм искала да влизам в подробности за ротвайлери и добермани. Дала съм тези примери с надеждата, че е ясно как се прави аналогия с други елементи ... Купирането не прави едно куче принадлежно към дадена порода или стандартно за нея. Това зависи само и единствено от неговият произход и от това доколко то отговаря на характеристиките на породата. Ще го поясня още по-елементарно - ако по някаква причина се наложи да купирам опашката на моя риджбек това няма да го направи нестандартен за породата, но ще го направи негоден за изложби. Дали клуба ще ми позволи да го използвам за развъдна работа е отделен въпрос. Но купираните уши и опашки не характеризират никоя порода, те са елементи от екстериора. Да, той е част от стандарта на породата. Той допълва характеристиките, но в никакъв случай не е единствения елемент, който влияе на принадлежността към дадена порода. В този смисъл, понеже разговора се въртеше около овчарските кучета - трябва да има ясно обоснована причина да се прилага такова купиране, а не то да се прави защото "се изразявала почит" или защото "така правел пра-пр-енти дядо ми". Същото важи и за ловните породи. Имам си пресен пример с курцхаар - домашно куче, което никога не е ходило и няма да ходи на лов. Е, след като за пореден път си контузи опашката и то по ужасен начин, се наложи да я купираме. Напълно съм наясно и съм "за", в тази порода, особено за работещите кучета да се купира опашката. Мисля, че беше обяснено по-нагоре от един потребител. Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#344 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 16 October 2009 - 09:20 AM

Цитат(paloma_blanka @ Oct 16 2009, 07:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Спора беше дали е необходимо да се купират уши и опашки - и отговора е ясен! ДА на кучета използвани по предназначение (ловни, служебни, овчарски) и НЕ на тези, които се купират от човешка суета!

Поздравявам те за този пост! Респект! rc_036.gif ba_025.gif beer.gif

#345 Потребителят е офлайн   nemooo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 09:23 AM

Цитат(DessyD @ Oct 15 2009, 02:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.

разбира се,че е обосновано.Това се опитват да обяснят navar,dog.bg и още сума хора.Има причина за всичко,аз дори и за момент не съм си и помислял,че едно време хората са седяли и са си мислели-чакай днеска аз да клъцна ушите и опашката на кучето,да видя какво ще стане...
User's Signature

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си

#346 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 09:26 AM

Цитат(nemooo @ Oct 16 2009, 10:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(DessyD @ Oct 15 2009, 02:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Това за мен е обосновано действие и намирам смисъл в него.

разбира се,че е обосновано.Това се опитват да обяснят navar,dog.bg и още сума хора.Има причина за всичко,аз дори и за момент не съм си и помислял,че едно време хората са седяли и са си мислели-чакай днеска аз да клъцна ушите и опашката на кучето,да видя какво ще стане...

navar се опита да обясни как купирането прави едно куче принадлежащо към породата или не и че това го прави стандартно за нея. Аз това съм репликирала ако проследиш целия ни спор с него.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#347 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 09:33 AM

Дали е обосновано всеки да съди.
Тук аз прочетох, че:
- Овчарските кучета се купират, защото вълчо и меца им ядат ушите.
- Защото големите възпитават малките, като им ядат ушите.
- Защото ако имат уши няма да могат да прогонят вълчо и меца, тъй като ще изгубят смъртоносния си захват.
- Защото ако имат уши, ще имат бръчки.
- Ако им оставиш ушите, ще им вземеш душата и живота.
- Ако им оставиш ушите, няма да ги почетеш.
- Ако имат уши, може ушите им да заболеят.
- Защото пра-пра-пра дядо ми ги е купирал, бил е щастлив от това и е произвеждал повече вълна.

Относно германските птичари прочетох, че:
- Те махат с опашка повече от английските. По едно съвпадение купирането в Англия е забранено от много отдавна. Не става ясно дали английските птичари махат по-малко вследствие на тази забрана или обратното - забраната се спазва, защото не им вреди.
- Вероятно подобен е казусът с лисичарите, примерно фоксхаунд.

Изводи от всичко това не си правя. Нямам претенции да съм компетентна по пазачи на стада и ловни породи. Интересно беше и благодаря на всички за новите неща, които научих.

#348 Потребителят е офлайн   nemooo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 09:38 AM

дали е стандартно или не,се определя от стандарта на породата.След промяната на стандарта специално за ротвайлерите ,тези които са с купирана опашка се оказва,че са извън стандарта
User's Signature

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си

#349 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 09:51 AM

Цитат(nemooo @ Oct 16 2009, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
дали е стандартно или не,се определя от стандарта на породата.След промяната на стандарта специално за ротвайлерите ,тези които са с купирана опашка се оказва,че са извън стандарта

Явно имаме някакво недоразумение относно употребата на думички като "извън" и "отклонение" от стандарта. Извън стандарта е когато се появи представител на породата с нехарактерен цвят на козината (например, породата предвижда това да е черен с подпал, а се появява тигров с подпал), а отклонение от стандарта е когато се появи представител с купирани уши или опашки. Затова след всеки стандарт, публикуван в FCI има по едно изречение, което гласи, че всяко отклонение се наказва според степента и съпоставено с другите характеристики. Очевидно става въпрос за разминаване в терминологията.
User's Signature

#350 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 16 October 2009 - 09:58 AM

Цитат(dog.bg @ Oct 15 2009, 11:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Какво е общото между немския дог и азиата ?

Можете да видите ниския постав на ушите на немския дог. Ако кучето е с некупирани уши, то от тежината на ушите там се образуват бръчки, точно под ухото. Това е видим белег при породите с дълги уши с този постав на ушите. Молоси,тип мастиф, произход - стария,,Bullenbeisser"(Булдог). Това ще дръпне очната линия надолу и на един етап след години развъждане така кучето ще има проблеми с очите, пердета. Купираните правилно уши олекотяват и поддържат очната линия.

При алабая положението е същото, дори и по лошо. Азиата е сухо куче, в родината си Туркмения живее в полупостинни условия. Наличието на огъната точно под ушите кожа би провокирало тя да се поти от топлото време. Там няма вода ... дори ушната мида на азиата е малка. Под теглото на ушите ушната мида ще се премести още по надолу и за да я поддържа, кожата ще образува бръчки, които са характерен белег за други породи, но не и за тази порода като такава. Ще има същия проблем с очите поради ниския постав на ушите си.

Не случайно увисналите клепачи се приемат за недостатък при двете породи.

Надявам се да го виждате с очите си и да разберете, че КИНОЛОГИЯТА е наука за КУЧЕТО, а не за това кое на нас ни по харесва.

Дописвам нещо, което не съм написал - Ако една порода не се поддържа, тя се връща към изходните си форми.
rc_036.gif

#351 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 10:10 AM

dog.bg, много е интересно това, което си написал, но анализирайки го мога да се съглася само с частта, свързана с ушната мида и условията на живот. Предполагам, че азиатските степи и съответния климат могат да провокират подобни проблеми. Не мога да се съглася, обаче, че кожата увисвала под тежестта на тези уши (ако правилно съм те разбрала) и че това пременяло след време цялостния облик. Ако както твърдиш това куче е "сухо", това ще рече, че конституционния му тип не предполага такова увисване където и да било по тялото му. Не съм толкова запозната с породата и затова само разсъждавам върху това, което си написал. Мисля, че причината за проблем, обвързан с условията на живот е достатъчна, не мисля, че останалите причини са свързани с нея. Ако долните клепачи са твърде увиснали, това също би било нездравословно от гледна точка на климатичните условия. Те постоянно ще са възпалени. В този смисъл това би било порок за породата.
User's Signature

#352 Потребителят е офлайн   Konak Икона

• Зодия Стрелец
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 10:13 AM

Понеже последните страници често се споменава стандарт у мен възниква въпросът - В стандарта на йоркшира пише ли, че трябва да бъде с панделка? Тя е доживот. А дали предците му, които са ловували на плъхове са носели панделки и ако не защо? Ето човешката намеса до какво е довела щом кучето вече не се използва по предназначение. Пример може да дам и с шнауцерите. В стандарта им пише ли, че всяка година трябва да се скубят (триминговат), което като си го представиш и може пак да те ужаси? А при стандарта на коя порода пише за груминг? Не пише, но ако не се правят тези манипулации гореспонатите породи кучета ще заболеят. Винаги има причина за нещо да се прави. smile.gif

#353 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 10:25 AM

Цитат(Konak @ Oct 16 2009, 11:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Понеже последните страници често се споменава стандарт у мен възниква въпросът - В стандарта на йоркшира пише ли, че трябва да бъде с панделка? Тя е доживот. А дали предците му, които са ловували на плъхове са носели панделки и ако не защо? Ето човешката намеса до какво е довела щом кучето вече не се използва по предназначение. Пример може да дам и с шнауцерите. В стандарта им пише ли, че всяка година трябва да се скубят (триминговат), което като си го представиш и може пак да те ужаси? А при стандарта на коя порода пише за груминг? Не пише, но ако не се правят тези манипулации гореспонатите породи кучета ще заболеят. Винаги има причина за нещо да се прави. smile.gif

bb_032.gif Много точно попадение ! Стандартът описва една порода, но той е съвкупност от характеристики и една външна намеса върху екстериора, каквато е купирането, не може да определя дали едно куче е или не е в стандарта. По такава външна намеса може да се отчете само отклонение от стандарта, защото той предвижда в тази част такъв и такъв външен вид, но тази част сама по себе си не е единствената характеристика и в този смисъл не може да бъде решаваща за принадлежността.
Ще дам и друг пример, защото точно преди 10 дни бях на клубен семинар в Холандия, свързан с нашата порада - родезийските риджбеци. Нестандартни за породата са кучета с нехарактерно оцветяване - бриндъл, махагон, синьо. Отклонение за породата са кучета без ридж и кучета с неправилен ридж. Първите се определят като извън стандарта, а вторите не могат да бъдат използвани като кучета за изложба, но могат да бъдат използвани след експертна оценка от клуба за развъждане.
User's Signature

#354 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 10:53 AM

Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 11:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg, много е интересно това, което си написал, но анализирайки го мога да се съглася само с частта, свързана с ушната мида и условията на живот. Предполагам, че азиатските степи и съответния климат могат да провокират подобни проблеми. Не мога да се съглася, обаче, че кожата увисвала под тежестта на тези уши (ако правилно съм те разбрала) и че това пременяло след време цялостния облик. Ако както твърдиш това куче е "сухо", това ще рече, че конституционния му тип не предполага такова увисване където и да било по тялото му. Не съм толкова запозната с породата и затова само разсъждавам върху това, което си написал. Мисля, че причината за проблем, обвързан с условията на живот е достатъчна, не мисля, че останалите причини са свързани с нея. Ако долните клепачи са твърде увиснали, това също би било нездравословно от гледна точка на климатичните условия. Те постоянно ще са възпалени. В този смисъл това би било порок за породата.

DessyD, как ще тича дог с увиснали клепачи ? Колко високи колкото дога - гиганта сред кучешкия род - кучета с увиснали клепачи и кожа има, толкова подвижни, бързи ? Нито едно, но мисля че ти ги знаеш отлично. Толкова високо куче, ако е с увиснала кожа и клепачи, няма как да изпълнява функциите си, няма да тича бързо, няма да живее и да се чубства нормално. Същото е и с азиата.

За съжаление за голяма част от хората породите, техния произход, история, ареал, формиране, функционалност, породни особености нямат никакво значение. Всички овчарски кучета са под един знаменатал, между азиат и каракачанско куче не се прави разлика - все по овцете ходи, лае, овчарско е. Същото е и с немския дог, дал съм снимките не случайно за да се види точно постава на ушите и линията от очните дъги и долния край на ушната мида там. Да, при некупиране тази линия ще се измести надолу поради тежината на ушите и това ще породи проблемите, които съм описал, характерни за производната популация. В случая - купираните уши поддържат тази линия и това е добре за кучето и за неговото здраве.

Съвсем не мисля, че хората, които са били до породата в периода на нейното формиране са били касапи и са правили нещо ей така, защото им харесва. Напротив - малките промени, направени от тях помагат на кучето и се грижат преди всичко за него, а не за човешкия вкус. Нищо не е случайно, именно това купиране е подпомогнало ръстовото израстване на дога и неговата функционалност, който ако бе с бръчки по главата и над очите, характерни за кучетата, от които произлиза поради ниския им постав на ушите, не би бил това, което е.

Това са фактите от кинологията. Когато срещу тях се противопоставят " на мен така ми харесва", кинологията е безсилна.

#355 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 11:07 AM

dog.bg, съгласна съм с теб за немския дог. Мисля, че не се разбрахме за сравненията. Аз тръгвам от общото към частното. Във втора група има три подгрупи (секции). Да, всички кучета са там на базата на своя произход, но в трите секции има кучета с различни конституционни подтипове. Ти сравняваш две породи от различни конституционни подтипове. Ако на немския дог може да му увисне някаква част от кожата, то е защото принадлежи към суровия подтип, той е типичен молосоид, докато азиата е в трета секция - планински кучета, неговия подтип е здрав и суров, което не предполага увисване на кожата в такава степен каквато е при типичните молосоиди. Затова и развъждачите казват, че най-важното е да се поддържа типа за породата, а той предполага съхранение на качествата. В този смисъл съм съгласна с теб, че нищо не е било случайно, дори и когато е свързано с купиране на някаква част. Около това ми се въртят разсъжденията.
User's Signature

#356 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 11:26 AM

Цитат(DessyD @ Oct 16 2009, 12:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg, съгласна съм с теб за немския дог. Мисля, че не се разбрахме за сравненията. Аз тръгвам от общото към частното. Във втора група има три подгрупи (секции). Да, всички кучета са там на базата на своя произход, но в трите секции има кучета с различни конституционни подтипове. Ти сравняваш две породи от различни конституционни подтипове. Ако на немския дог може да му увисне някаква част от кожата, то е защото принадлежи към суровия подтип, той е типичен молосоид, докато азиата е в трета секция - планински кучета, неговия подтип е здрав и суров, което не предполага увисване на кожата в такава степен каквато е при типичните молосоиди. Затова и развъждачите казват, че най-важното е да се поддържа типа за породата, а той предполага съхранение на качествата. В този смисъл съм съгласна с теб, че нищо не е било случайно, дори и когато е свързано с купиране на някаква част. Около това ми се въртят разсъжденията.

В случая не ги сравнявам, давам общи изводи на база произход, отчитайки породност, екстериор и функционалност. Доколкото до увисването на кожата на азиата, можеш да попиташ хората с тази порода и те ще ти кажат, че това все по често се среща, както и големите мастино подобни кръгли очи, на туркменския алабай очите са като цепки - за съжаление и в тази порода има много проблеми поради скорошното и селектиране и бързото масово разпространение - ще помоля spasov за потрвърждение на написаното, въпреки че именно тези неща бяха засегнати на един семинар за породата, на който присъствах.

За останалото rc_036.gif

Добавям илюстрация към думите си - на първата и втората снимка - мастино еспаньол
на третата снимка - туркменски алабай. ae_085.gif

Снимка (и)

• Прикачена снимка

Прикачени снимки

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#357 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 16 October 2009 - 11:39 AM

Определено не съм те разрала, за което се извинявам. rc_036.gif
User's Signature

#358 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 12:02 PM

Цитат(mil_ @ Oct 16 2009, 07:33 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Дали е обосновано всеки да съди.
Тук аз прочетох, че:
- Овчарските кучета се купират, защото вълчо и меца им ядат ушите.
- Защото големите възпитават малките, като им ядат ушите.
- Защото ако имат уши няма да могат да прогонят вълчо и меца, тъй като ще изгубят смъртоносния си захват.
- Защото ако имат уши, ще имат бръчки.
- Ако им оставиш ушите, ще им вземеш душата и живота.
- Ако им оставиш ушите, няма да ги почетеш.
- Ако имат уши, може ушите им да заболеят.
- Защото пра-пра-пра дядо ми ги е купирал, бил е щастлив от това и е произвеждал повече вълна.

Относно германските птичари прочетох, че:
- Те махат с опашка повече от английските. По едно съвпадение купирането в Англия е забранено от много отдавна. Не става ясно дали английските птичари махат по-малко вследствие на тази забрана или обратното - забраната се спазва, защото не им вреди.
- Вероятно подобен е казусът с лисичарите, примерно фоксхаунд.

Изводи от всичко това не си правя. Нямам претенции да съм компетентна по пазачи на стада и ловни породи. Интересно беше и благодаря на всички за новите неща, които научих.

Мил, изопачаваш нещата, мъчиш се да оригиналничиш с неща, които се дават като аргументи в определен пост, а ти ги вадиш от контекста ea_103.gif
Не знам колко ти е опита с кучетат въобще, но относно захпването на ушите мога да ти споделя моя опит - ухото се скъсва лесно, цялата ушна мида се "изтръгва", тече кръв като от заклано прасе..Виждал съм го нееднократно точно с кавказец и алабай ud_009.gif
Да, пра-пра-...дядо ми е правил точно това, което описах и е имал обосновани принципи.Виж къде е Кавказ, виж и къде е сегашния град Ерзурум в Турция...Пък пак ми разправяй притчи от шопско равно поле...
Като не желаеш да проумееш какво, как, защо и кога - не се занимавай с тази тема ea_103.gif
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#359 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2009 - 12:14 PM

Напротив, animal, проумявам. Къде казах, че не приемам? Точно преди две седмици ших ухо на моето куче, разпорено надлъж, знам за какво става дума.
Това, което искам да кажа през цялото време е:
Причини, които са били достатъчно основателни за дадено действие през Средновековието, може да не са основателни днес. Не ме дразни самото купиране, а отказът изобщо да се оцени промяната в среда, функция, ниво на ветеринарната медицина и пр., защото никой не може да ме убеди, че те не са се променили оттогава. Затова и не приемам аргумента, че нещо трябва да си стои така, както е стояло преди хиляда години за убедителен.
Също така считам, че купирането е до голяма степен въпрос на традиции. А традициите се менят и не всички традиции са прекрасни. Съществуват и варварски традиции. Определено азиатските традиции в отношението към животните и изобщо към цената на живота силно се различават от европейските.
Не на последно място считам, че купирането на уши е характерно за онези овчарски породи, които са ползвани И за бой.
Аз не съм За да се забранява купирането, а да отпадне от стандартите. Нека се допускат и двете на изложба. Така всеки ще има избор - ако иска да купира, ако не - не. Нека изобщо се даде шанс да се види какво става с азиат с уши днес, вместо да се гадае.
За всичко останало е твърде рано да се каже. Кой е бил прав ще може да се види след като тези забрани действат поне няколко десетилетия и се оценят последствията от тях при породите, за които са влезли в сила. Все пак за някаква основа може да служи забраната в Англия и как се е отразила тя на английските породи.

#360 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2009 - 12:44 PM

Цитат(mil_ @ Oct 16 2009, 10:14 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Напротив, animal, проумявам. Къде казах, че не приемам? Точно преди две седмици ших ухо на моето куче, знам за какво става дума.
Това, което искам да кажа през цялото време е:
Причини, които са били достатъчно основателни за дадено действие през Средновековието, може да не са основателни днес. Не ме дразни самото купиране, а отказът изобщо да се оцени промяната в среда, функция, ниво на ветеринарната медицина и пр., защото никой не може да ме убеди, че те не са се променили оттогава. Затова и не приемам аргумента, че нещо трябва да си стои така, както е стояло преди хиляда години за убедителен.
Също така считам, че купирането е до голяма степен въпрос на традиции. А традициите се менят и не всички традиции са прекрасни. Съществуват и варварски традиции. Определено азиатските традиции в отношението към животните и изобщо към цената на живота силно се различават от европейските.
Аз не съм За да се забранява купирането, а да отпадне от стандартите. Нека се допускат и двете на изложба. Така всеки ще има избор - ако иска да купира, ако не - не.
За всичко останало е твърде рано да се каже. Кой е бил прав ще може да се види след като тези забрани действат поне няколко десетилетия и се оценят последствията от тях при породите, за които са влезли в сила. Все пак за някаква основа може да служи забраната в Англия и как се е отразила тя на английските породи.

Да, за това си права!
Но(винаги има едно "но"), вълка е същия вълк, мечката е същата мечка, чакал е същия чакал, кучето е същото куче...Знаеш ли защо кангала е субсидиран от правителството в Турция - защото е най-добрия начин да си опазят стадата овчарите по Анадола, пък те хранят доста народ в съседите...
За английската селекция мога да споря много и със всеки.По една случайност, агнличаните признават ТРИ породи за върха на техните селекционни умения - английския булдог, бултериера и пойнтера.Мога да ти кажа и защо ab_041.gif
Та толкова за тях...
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20