За или против купирането
Публикувано: 03 July 2007 - 10:11 PM
Цитат
Не мога да се съглася с това. Това че ушите му ще бъдат купирани с нищо няма да помогне. Кучето може да получи много сериозно нараняване при опит да задържи прасе. wink
Иначе всичко опира единствено и само до мода, как на човека му е по-яко да гледа нещо.
Спира се рязането на уши и опашки, но скоро няма да се спре изпръскването на няколко флакона лак по време на изложбата и то, защото на човека му е по-яко, повече му харесва да го пудри, да му слага ролки и всякакви дивотии, които се сетиш. bl)
Сега кои са по големи "гадове", тези които режат уши или тези които пудрят и лакират яко кучетата си.
Интересни неща прочетох за хуманност и т.н., че на кучето ще му е гадно да му режат ушите :), а дали на кучето му е много яко да го пудрят и пръскат с лак, да ходи с ролки l) l) l) ?
Голяма хуманност :) wink
Публикувано: 03 July 2007 - 11:00 PM
Да кажа най-накрая мнението си (въпреки че някой отдавна са го разбрали) Бих купирал ушите, не заради стандарта, а защото на МЕН повече ми харесва така, но да са купирани точно както аз искам да изглеждат. Поне си го признавам. Все пак и виждам, че има доста нескопосано удрязани уши и се замислям, а то предварително никой не може да ти даде гаранция какво ще стане.
След като не искате да се режат уши и опашки, развъдчиците да си направят договорчета с клаузи в които да пише, че не може да се купира нищо. Който е съгласен си взема куче, който не е прав му път. Аз лично бих предпочел да имам Дого с уши отколкото да нямам никакво. cheers
Публикувано: 04 July 2007 - 11:24 AM
Цитат
Както споменавам и в по-горните си постове, когато си взех дого имах повърхностни познания за породата. Впечатленията ми относно купирането тогава бяха че това е задължително. Това ме накара да ги купирам.
Казвал съм го много пъти, съжалявам че невежеството ми ме е подвело.
И думичката "утряза" или по скоро отряза не е много подходяща за случея. Човек си отрязва парче салам или филия хляб, а тук все пак говорим за хирургически интервенции.

www.infidance.com
Публикувано: 04 July 2007 - 03:29 PM
Цитат
Интересно защо не се сещам за друга ловна порода, чиито уши се купират. Да не би на догото да са по-вкусни b) ?
Може би основанията за купиране на ушите са съвсем други.
Най-вече - традиция и липса на желание за промяна. "Така ми харесва повече" е въпрос на навик.
Вероятно основание е и бойното минало на породата.
Аз виждам функционални основания за купиране на уши единствено при бойните породи. Е, нали вече няма боеве?
При служебните основанията са само естетически - кучето не изглежда нащрек и внушително с естествените си уши.
В крайна сметка, това са двете групи породи, чиито уши се купират. За мен си е чисто носене по течението, дори инат това да продължава.
Сходно е и положението с опашките. На едни породи май им е генетично заложено да си трошат опашките, та трябва да ги спасяваме, за други не ни пука.
Публикувано: 04 July 2007 - 04:51 PM
Цитат
Цитат
Интересно защо не се сещам за друга ловна порода, чиито уши се купират. Да не би на догото да са по-вкусни b) ?
mil_ на теб ли точно трябва да обеснявам ( дето си имаш вкъщи също ловец )
само че за разлика от Риджбека , Догото е създадено да влиза в схватка и да задържа съперника си на всяка цена ( говоря за Аржентина ) А представи си тези които се ползват предимно за лов на пуми на какво ще им приличат ушите ! Предполагам имаш представа що за животното е пумата и доколко добре може да борави с ноктите и зъбите си. Аз мога да ти помогна да добиеш представа с няколко снимки и клипчета , но не искам да стават предпоставка за ненужни коментари! Можеш да се поровиш в нета и сама да си ги намериш.
Аз лично харесвам работещите Дого , но на следващото си дого не бих купирал ушите ако не се ползва за лов! За сегашното си обаче съм решил че ще обикаля с мен по горите а и като го гледам хич и не се дърпа а на против дори му доставя удоволствие !

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 04 July 2007 - 06:24 PM

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 July 2007 - 06:26 PM
Иначе не се сещам за много кучета, които се използват за такъв тип лов, а тези за които се сещам принципно нямат уши като на догото, защото да речем и бултериера се използва за лов на глигани.

JulyVell Siberians
Публикувано: 04 July 2007 - 08:07 PM
Цитат
А пуми у нас намират ли се за лов?
За диви прасета има и други породи, чиито уши никога не са се купирали (те също влизат в схватка).
mil_ Май нещо не можахме да се разберем със теб b)
Всичко което съм написал до сега е с цел да се запознаят хората които не са толкова " В час " с породата , със причините поради които се е наложило купирането при дого. Виждам обаче че въпреки всички усилия които положих ви се струва някак неубидетло това което ви предлагам като информация.
Ок нямате грижи , хващам тогава книжката за дого и започвам да цитирам wink
"Всички кучешки породи са създадени от човека с някаква цел,за да му служат за нещо,
т.е. за да извършват някаква определена работа.Следователно красотата на всеки един
екземпляр произтича от способноста му да извършва своята работа ефективно.
Успехът, разбира се, зависи от морфологията, както физическа така и психологическа
на всеки един екземпляр, която трябва да бъде възможно най близко до представата
на своите създатели, описана в оригиналния стандарт."
А сега идва и същността ....
Уши
"Както се вижда от стандарта на дого аржентино,постоянен акцент се поставя върху
функционалността на екземплярите, като целта е посредством тяхната структура да се
намалят рисковете, на които са изложени при извършване на тяхната тежка дейност.
Външната част на ушите са едно от уязвимите места места. Те са богати на нервни окончания,
поради това и най-незначителните наранявания предизвикват големи болки, които намаляват
ефективността на животното по време на борбата с жертвата и излагат на риск неговата цялостност.
Това обстоятелство принуждава д-р Норес Мартинес да изисква тяхното купиране, което е отразено
ясно в стандарта. Там в императивна форма се предупреждават съдиите да не оценяват екземпляри
с некупирани уши. Може да се каже, че купирането на ушите на дого аржентино не е акт на човешки
садизъм или каприз. Човек не върши това под влиянието на чисти естетически съображения,
както е с повечето породи, при които въпреки че загубата на функционалните качества е очевидна
,тази практика продължава да съществува. Купирането трябва да се извърши, като се остави възможно
най-малко хрущялна тъкан , която да е достатъчна, за да изпълнява функцията си да предпазва
външния ушен канал."
И стига с тия коментари "има ли у нас пуми" няма ли , а прасетата хапят ли не хапят ли и ако хапят къде хапят , защото според мен са излишни и ги намирам за леко заядливи.
Всяка порода си има стандарт , а при дого стандарта е такъв и е обосновано точно и ясно. Вярно е че от друга страна всяка държава е в правото си да създава закони които са обективни и правилни за тези които ги създават. Но понякога те се разминават с целите и идеалите на кинологията и собствениците на ощетените породи са просто безсилни.
Аз съм до тук !! ако и след този ми пост не сте ме разбрали аз няма просто какво повече да напиша и кажа .

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 04 July 2007 - 08:23 PM
Публикувано: 04 July 2007 - 08:54 PM
Цитат
Май не си прочела внимателно или не си го схванала wink
Написах че в определени държави законите забраняват купирането на ушите, и искат не искат собствениците са длъжни да се съобразяват ако държат толкова на титлите wink .
Цитат
Какви лъвове , какви тигри , какви пет лева ? защо говориш смешни неща??
А не се помъчиш да вникнеш малко повече в същноста на проблема???
Толкова ли ти е трудно???? ако целта ти е просто да спориш и да си чешеш езика ОК съгласен съм, но не ме занимавай мен в такъв случай !!
Не съм подходящия събеседник wink и не очаквай да сляза на твоето ниво !!
Намери си някой друг .
п.с коя си ти , и какво си направила за кинологията ? Имаш няколко научни и докторкси титли ли или какво ? За да оспорваш решението на създателя на породата?
Това че под аватара ти пише гуру защото си написала хиляда и.... съобщения не те прави кой знае какъв специалист. Същото важи и за мен , аз също не съм специалист.
Цитат
на всеки един екземпляр, която трябва да бъде възможно най близко до представата
на своите създатели, описана в оригиналния стандарт."
Кои сме ние че да правим каквото сметнем за добро уж в полза на породата?
Човека се трудил с години жертвал е какво ли не за да излезе на бял свят една порода пригодна и с определена цел за мястото в което е живял .

"EL CABALLERO BLANCO"
Публикувано: 04 July 2007 - 10:38 PM
Цитат
То ако по ушите го разграничаваш от уличните .....Аз пък все си мислех ,че духът на Доби, както и неговият общ вид го разграничават от себеподобните му.Щото съм ouu .
Остава и да кажа ,че щом имам пит примерно ,задължително ще го пускам да се бие....щото така го е създал "селекционерът им".... oo
Да пазим и развиваме породите. Дали едното или другото, или приемственост и съвременност??

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 04 July 2007 - 11:01 PM
Това, което искам да кажа е към модераторите - решението единствено да се модерира расисткия текст на потребител In4et0 потъква всички правила на този форум.Има ли място в дог.бг потребител, който приравнява негрите с животни? И как да разбирам, че този потребител не просто не е баннат завинаги, а няма дори едно предупреждение?
Към потребител In4et0: не се обръщай към мен, не ми пиши, не ми отговаряй, не чети съобщенията ми. Те са насочени към Хора.
Твой, НЕГЪР.
ПП - сега видях, че тук са зададени същите въпроси. Очаквам своевременен отговор.
Публикувано: 04 July 2007 - 11:05 PM
Това с негрите -кучета- хамалите - неспособни на друго, освен на спорт и к`ви там други идиотщини, стоя до днес в цитиран от мен пост на In4eto.Днес беше изтрито и цитираното от мен.Но без никакви последствия за фашиста.
Модераторите ,добрата идея на този форум ми се губи - любимите ни кучета били негри ..А негрите били тъпи същества ,създадени да робуват и в краен случай да спортуват.... oo oo oo

Публикувано: 04 July 2007 - 11:22 PM
Цитат
Остава и да кажа ,че щом имам пит примерно ,задължително ще го пускам да се бие....щото така го е създал "селекционерът им".... oo
Да пазим и развиваме породите. Дали едното или другото, или приемственост и съвременност??
Решението си е изцяло твое cl) - ако това е разбирането ти за хуманно отношение, мога само да съжалявам. Добре ще е, след като имаш пит, да понаучиш за какво точно ги е създал "селекционерът" им!!!
От мен - язък за всички постове, които си направила тук oleeee Предполагах, че можеш по-успешно да се справяш с речевите форми - естествено, че доберманите (избягвам да ги наричам "добита", някак е неуважително към тази прекрасна порода) се различават не само по купираните уши и опашки! ouu Но не смятам, че загрозяването им чрез некупиране е положително явление в съвременното развитие на породата и досега никой не е успял да ме убеди в противното, сори!

"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi
Публикувано: 04 July 2007 - 11:45 PM
Хуманното отношение не изчерпва нито моето разбиране ,дето викаш, нито Законът срещу кастренето.Това отношение означава отглеждането на животни да е максимално обвързано с физиологическите и етиологическите нужди на хайваните.Което по моето скромно мнение отхвърля необходимостта от кълцането на части от тялото им.
А за пит кучетата - ше науча още, щото ме посъветва. 1super

Публикувано: 05 July 2007 - 06:04 AM
п.п Пък и няма какво да оспорвам и тук както в държавите ,които сочиш това е забранено wink