За или против купирането
Публикувано: 10 October 2009 - 11:52 PM
Доказателства колкото си човек иска - снимки, Ваши мнения.
Не пълня темата с глупости, но за мен е очевидно, че който си закупи кученце от Вас, ще подкрепи извършването на тази жесткост. Изразявам мнение против това и искам да има справедливост.
Пак повтарям- щом сте сигурен, че това ще бъде клевета и сте в правото си - дайте си данните.
Публикувано: 11 October 2009 - 12:01 AM

между другото кучетата си имаха стопани преди да се родят,тук просто ги представям

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 11 October 2009 - 09:18 AM

Хубав повод да се регистрираш - да напишеш едно изречение. В правилата си пише разни неща, относно няколкото регистрации от един човек. Спазвайте ги.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 11 October 2009 - 10:08 PM

целта ми е популяризиране на тази уникална порода...невероятни кучета

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ
Публикувано: 12 October 2009 - 12:24 AM

целта ми е популяризиране на тази уникална порода...невероятни кучета

Г-н Спасов, на това бялото кутре нещо ми се виждат по дълги ноктите на краката, няма ли да вземете мерки, искам да кажа да използвате клещи

Публикувано: 12 October 2009 - 09:12 AM

Не е странно, хич даже.
Доста по-умни хора от мен и Вас отдавна са преценили кое е морално или жестоко и кое не, кое е излишно и кое не... Има си много неща, които също са жестоки, но не са определни законово като такива, но не сме ние тези, които можем да решаваме кой закон ни изнася и кой не.
Има си закон за лова, между другото.
Научете се и на правилата и етикета в един форум - не пишете много последователни мнения, а едно.
Публикувано: 12 October 2009 - 01:39 PM
Шефе, ела си оправи форума :)
Тези истории с "аз само ги показвам, собствениците, развъдчика и ветеринарите 'не ги познавам" някак...
А относно въпросните господа, които доста свободно обиждат и държат един странен тон - прочетете правилата на форума и законите на страната, след това се опитвайте да обиждате и нареждате. Мисля, че достойнството ви го изисква.
Публикувано: 12 October 2009 - 10:49 PM
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г. В сила от 31.01.2008 г.
(2) За жестокост се смятат:
19. купиране на ушите и опашките с цел промяна на външния вид на животните;
(3) Действията по ал. 2, т. 16, 19 и 20 се допускат, когато:
1. извършването им е необходимо по ветеринарномедицинско предписание или процедурата се налага, за да се запазят животът, здравето и доброто състояние на животното;
5. процедурата е необходима за:
а) предотвратяване на значително нараняване на животните;
б) защитата на други животни.
Чл. 8. За жестокост към животните не се смятат действията, които се извършват при:
4. прилагане на дресировъчни методи, които имат за цел придобиването и/или развиването на ловни, охранителни, следотърсачески или водачески качества у кучетата;
Допълнително Закона не приравнява чистопородните кучета към кучетата компаньони.
Глава четвърта.
ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ
(5) Собственикът на куче, който го отглежда с цел развъждане, се регистрира по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и заплаща в общината такса.
(6) Таксата по ал. 5 не се заплаща от развъдчици и членове на киноложки клубове, членове на Българската републиканска федерация по кинология или на други български или международни киноложки федерации, които извършват развъдна дейност на чистопородни кучета.
Мненията, които не са по темата, ще бъдет прехвърлени в темата за купирането.
Публикувано: 13 October 2009 - 02:20 AM
С голям интерес следя темата и ако позволите бих се намеси.Доколкото разбирам от извадките от закона купирането е позволено ако това би било полезно за самото куче като работно такова нали?Или аз нещо не съм разбрал?САО е преди всичко работно куче нали?Значи при една еентуална среща с противник по време на работата си ушите и опашката само биха го затруднили......(ушите са един от най кръвоснабдените органи а пък опашкате е лесна са хващане от противника).Значи следователно то би си вършило перфектно работата без нещата които биха му пречили пък не дай си боже и да го докарат косвено до кончината му.Ако греша някъде извинете ме и ме поправете .
Поздрави на всички.
Публикувано: 13 October 2009 - 03:20 AM
Развъждане е:
Демек всички мили стопани тук, на които кученцата раждат всяка година за здраве, би трябвало да се регистрират по чл. 137, защото:
А чл. 137 гласи:
А не плащат тези стопани на кучета КОМПАНЬОНИ, които ги ползват за развъждане, които са членове на изброените клубове.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 13 October 2009 - 07:43 AM
С голям интерес следя темата и ако позволите бих се намеси.Доколкото разбирам от извадките от закона купирането е позволено ако това би било полезно за самото куче като работно такова нали?Или аз нещо не съм разбрал?САО е преди всичко работно куче нали?Значи при една еентуална среща с противник по време на работата си ушите и опашката само биха го затруднили......(ушите са един от най кръвоснабдените органи а пък опашкате е лесна са хващане от противника).Значи следователно то би си вършило перфектно работата без нещата които биха му пречили пък не дай си боже и да го докарат косвено до кончината му.Ако греша някъде извинете ме и ме поправете .
Поздрави на всички.
да,това е причината за купирането на ушите и опашката при САО

удзъ
Публикувано: 13 October 2009 - 09:07 AM
Много добре разбирам тази инерция в мисленето на развъдчиците на САО. Техните кучета биха били недооценени в ринга, ако не са купирани. Така или иначе, докато не се промени стандартът, те ще си купират и ще носят от девет кладенеца вода каква съсипия е другото. А този стандарт, имайки предвид родния континент на породата, няма да се промени скоро.
Но винаги се питам нещо, без заяждане: как купирането влияе на генофонда на породата и как некупирането би го съсипало? Този интересен аргумент винаги изплува в спора и е пълна загадка за мен.
И все се сещам за нещо, което ми избожда очите. Според стандарта Кане корсо също се купира. Само че българският клуб избра лого с две глави - купирана и некупирана, защото има мнение по въпроса, а и много съдии санкционират купирането. Контрасти.
Публикувано: 13 October 2009 - 09:52 AM
Чистопородните кучета са част от кучетата-компаньони.
Можеш да попиташ който и да е юрист като му покажеш закона.
Публикувано: 13 October 2009 - 11:45 AM
отговора е простичък,тези кучета от столетия са селектирани в родината им основно по работни качества.В какво точно се изразяват техните работни качества?В успешното им справяне с най-големия враг на овчаря,дивите зверове-хищиците и най-вече вълците.Хората там отбирали и развъждали тези кучета,които влизали в схватки с вълци и други зверове,показвали смелост,сила,устойчивост на болка,изобретателност и мисъл по-време на схватките и защитавали стадото и човека с цената на живота си понякога.И тук идва интересното,кучетата от тази порода успешно предават в поколенията си освен всичко друго и най-важното-самият маниер на водене на бой,похвати и прийоми.Предполагам ме разбирате...ако бащата влиза в битка с вълка и захапва гърлото на хищника и държи докато не го усети бездиханен,точно по същият начин в битка влизат след време и неговите синове,след време техните синове и така до наши дни.Тук именно се крие и отговора на вашият въпрос,умения търсени и утвърждавани от векове,така дълбоко заложени в породата,че се предават от поколение на поколение генетично и едва ли щяха да са същите ако кучетата бяха с некупирани уши и опашки.Защото колкото и наивно да звучи за някой,по един начин ще се бие куче с големи клепнали уши и дълга опашка,а по-друг когато са купирани.Овчарите не са се вълнували от това как ще изглежда кучето в ринга,а как ще си върши работата и за да оставят кучетата си без уши и опашки определено са сигурни,че това им помага в работата.И в непрестанните битки със зверовете старите вълкодави трупали опит и успешно го предавали на поколенията.И ако днес оставят кучетата с уши и опашки,едва ли промяната ще проличи в следващото поколение,но след 20-тина години със сигурност...говорим за работните качества на тези животни.

удзъ
Публикувано: 13 October 2009 - 11:52 AM
Чистопородните кучета са част от кучетата-компаньони.
Можеш да попиташ който и да е юрист като му покажеш закона.
Напротив и обратното - кучетата компаньони са част от чистопородните кучета.
Не искам да споря с юристи, интересувам се от кучета, а не от юридическата страна на въпроса, за себе си поставям кучето над законите. Но ако се наложи, ще пазя работните кучета и превръщането им в "компьоньони" - тези кучета са ценност не само като запазен генофонд на всяка една порода, ценни са и защото живеейки в аборигенното си състояние, те продължават да служат и да изпълняват това, което техните деди са правили цял живот - да бранят с цената на живота си. Това са кучета войни, а не домашни любимци "компаньони", те трябва да останат такива и превръщането им в "компаньони" ще бъде гибелно за тях като популация - примерите с други породи можете да видите и сами, ако се интересувате от кинология в пълния и аспект и проблематика.
Казвал съм го - можете да ме наричате както искате, но аз лично се прекланям пред работните кучета и считам, че този бит, начин на живот трябва да бъде запазен, ако искаме да запазим кучето. Извадени от средата им, тези животни започват да боледуват, да се променят и то не в положителна посока - мнение, което се подкрепя от множество факти.
Трябва да пазим кучето такова, каквото е, неговия бит, функционалност, готовност за служба.
Публикувано: 13 October 2009 - 01:35 PM
Наистина звучи наивно. Сам го казвате.
Значи целта на купирането е да отвори очите на селекционера кой екземпляр ще се бие както трябва и кой не? Защото нека не забравяме, че то не променя никакви генетично заложени характеристики на индивида, нито пък ще се отрази на поколението.
Публикувано: 13 October 2009 - 01:36 PM
Как може да се изкажеш така?!
- ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г. В сила от 31.01.2008 г.
Допълнителни разпоредби, т. 9.
Да не говорим, че ти самият си цитирал много ясно:
Добър дресировъчен метод! Ужаст!