Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#221 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 13 October 2009 - 02:04 PM

Мога и се изказвам, какъв е проблема ? Или нямам право на мнение ?

Разбира се, че кучетата компаньони са една малка част от чистопородните кучета, от работните кучета, от кучешката популация въобще. Това, че на вас това не ви харесва е ваше лично мнение, аз харесвам всички кучета и не са ми необходими закони, за да ги уважавам такива, каквито са. Факт е един - тези кучета са оцелявали хиляди години не като "компаньони" и "домашни любимци", а следствие на това, че са работили, отдавайки живота си в служба на човека в защита на неговата собственост. И след като вие не искате да ги уважавате за това, то това е ваше лично мнение.

Да се отнасяш към такива кучета като "компаньони" - това е жестокост. Да им отнемеш възможността да оцелеят в битката с хищници, да оставиш най кръвоносните места, където всяко ухапване е придружено с огромно изтичане на кръв, и то в битка, където издръжливоста е фактор за оцеляване - това е жестокост. Да пуснеш ловни породи без обучение да преследват диви животни - това е жестокост, само си представете колко кучета ще умрат, ако не са учени.
Но вас това не ви интересува. Тези кучета са излишни според вас, да наблъскаме всичко в апартаменти и да ги гушкаме и лигавим, отнемайки им правото да бъдат това, което са, което са били дедите им - за мен това е жестокост.

Разберете го ясно и точно - не всички кучета трябва да живеят в градска среда, не всички кучета трябва да бъдат "социализирани", не всички кучета трябва да спят в леглата на стопаните си. Трябва да има и такива, които да бъдат на пост, да бдят, да служат, да бъдат готови и когато и ако се наложи, да защитят правото си на съществуване с живота си. И най малкото, което можем да направим ако ги обичаме и уважаваме, е да им дадем шанс те да оцелеят в тази битка, а не да им го отнемаме.

#222 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 13 October 2009 - 02:14 PM

Цитат(mil_ @ Oct 13 2009, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(spasov @ Oct 13 2009, 12:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Защото колкото и наивно да звучи по един начин ще се бие куче с големи клепнали уши и дълга опашка,а по-друг когато са купирани.

Наистина звучи наивно. Сам го казвате.
Значи целта на купирането е да отвори очите на селекционера кой екземпляр ще се бие както трябва и кой не? Защото нека не забравяме, че то не променя никакви генетично заложени характеристики на индивида, нито пък ще се отрази на поколението.

нее,не съм разбран явно правилно...целта на купирането е да не се допусне промяна в генетично предаденият му през поколенията начин на бой,маниер и тактика.Защото оставяйки го с уши и опашка,това по себе си го кара да промени начина си на водене на бой в една схватка с хищник.Ушите са силно кръвоснабдени и болезнени при захват,а когато са там са и много удобни за захват от противника.Както казах по-горе как ще се бие една САО т.е.как ще работи и ще служи зависи от това как са вършили това предците му.Ето го интересният момент при тези кучета/не обичам да се повтарям,но явно се налага/ стила на бой на една САО е до голяма степен генетично предаден от родителите и тези преди тях.Оставяйки го с уши и опашка,ние умишлено го караме да промени това което му е предадено...и това ако не е промяна на генофонда,здраве му кажи.Защото често ще чуете от хора работещи със САО да казват за някое куче,предава и на децата си захвата на гърлото или предава на децата си захват по крайниците на противника.Точно това няма как да се предаде освен чрез гените,а променяйки стила на бой...не променяме ли генофонда на породата?
Хората занимаващи се сериозно с тази порода са наясно какви скрити капани са такива малки и уж незначителни,не съществени изменения в породата.Точно затова е и самият стандарт на САО,за да се избегнат тези невидими капанчета,заложени от модерният свят по пътя към съхранението на тази древна порода.

Цитат
И ако днес оставят кучетата с уши и опашки,едва ли промяната ще проличи в следващото поколение,но след 20-тина години със сигурност...говорим за работните качества на тези животни.

User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#223 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 October 2009 - 02:25 PM

Цитат
9. "Животни-компаньони" са животни, които се отглеждат в домакинството или от интерес към животното, доколкото става въпрос за домашни животни или опитомени животни от разред месоядни, гризачи, зайцеподобни, папагалови, чинкови, гълъбови и животни от клас Риби.
- ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г. В сила от 31.01.2008 г.
Допълнителни разпоредби, т. 9.

Значи, може думата "компаньон" да не ти харесва, ама това е определение, което се използва за всички опитомени животни! Може да не е най-интуитивната, ама трябва просто да осъзнаеш какво значи.

Изисквания си има и за работните кучета, не е нужно да си юрист, за да се съгласиш. Това не значи, че искаме да гушкаме овчарските кучета в леглата си, но значи, че трябра да се държим хуманно И с тях, да ги ваксинираме и обезпаразитяваме например, но и да не прилагаме жестокост.

Едно време хората са считали и че е нормално и не е жестоко и зъб да ти вадят без упойка... ама сега не може, нали? Защо? Защото обществото се променя!

А това за десерт...
Цитат
за себе си поставям кучето над законите

Ахам, евала! Така разсъждават и тия, които гледат питбули за бой и считат, че те съществуват само за това! Много други такива аналогии мога да намеря... Браво!
User's Signature

Качена снимка

#224 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 02:43 PM

Цитат
Разберете го ясно и точно - не всички кучета трябва да живеят в градска среда, не всички кучета трябва да бъдат "социализирани", не всички кучета трябва да спят в леглата на стопаните си. Трябва да има и такива, които да бъдат на пост, да бдят, да служат, да бъдат готови и когато и ако се наложи, да защитят правото си на съществуване с живота си. И най малкото, което можем да направим ако ги обичаме и уважаваме, е да им дадем шанс те да оцелеят в тази битка, а не да им го отнемаме.

да,това е истината...да обичаш тези кучета означава да им дадеш шанса да бъдат това което са.
User's Signature

По онова,което виждам,съдя за онова,което е скрито.По това,което е било,преценявам онова ,което ще бъде...
удзъ

#225 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 03:18 PM

Цитат(Nickey @ Oct 13 2009, 03:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат
9. "Животни-компаньони" са животни, които се отглеждат в домакинството или от интерес към животното, доколкото става въпрос за домашни животни или опитомени животни от разред месоядни, гризачи, зайцеподобни, папагалови, чинкови, гълъбови и животни от клас Риби.
- ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
Обн. ДВ. бр.13 от 8 Февруари 2008г. В сила от 31.01.2008 г.
Допълнителни разпоредби, т. 9.

Значи, може думата "компаньон" да не ти харесва, ама това е определение, което се използва за всички опитомени животни! Може да не е най-интуитивната, ама трябва просто да осъзнаеш какво значи.

Изисквания си има и за работните кучета, не е нужно да си юрист, за да се съгласиш. Това не значи, че искаме да гушкаме овчарските кучета в леглата си, но значи, че трябра да се държим хуманно И с тях, да ги ваксинираме и обезпаразитяваме например, но и да не прилагаме жестокост.

Едно време хората са считали и че е нормално и не е жестоко и зъб да ти вадят без упойка... ама сега не може, нали? Защо? Защото обществото се променя!

А това за десерт...
Цитат
за себе си поставям кучето над законите

Ахам, евала! Така разсъждават и тия, които гледат питбули за бой и считат, че те съществуват само за това! Много други такива аналогии мога да намеря... Браво!

Именно защото обществето се променя - това означава ли, че трябва да променим и кучето ? С колко породи това се случи и това допринесе ли нещо добро за тях ?
Питайте овчарите, не се питайте и да си отговаряте сама - никога не са ваксинирали кучетата си, никога не са ги обезпаразитявали, кученцата от малки тръгват с стадата - кое оцелее, оцелее. Но са били непознати дисплазия, епилепсия, проблеми с очите. Работят ли - оцеляват, оцелява най доброто и най приспособимото. Днес, като домашни любимци - въпреки ваксинации, обезпаразитявания - проблеми в всички породи, болести ... - кое е по добре за кучето, не за вас, а за него ? Да бъде откъснато от естествената си среда, от факторите, които са го формирали, които го пазят като вид и животно ? Отговора на този въпрос оставям за вас, той е ясен и видим за всички, които се интересуват - едно куче се чубства добре и боледува най малко, когато работи и живее в естествената си среда на породоформиране, запазвайки своята функционалност и качества.

Доколкото до законите - с сигурност можете да извадите от девет кладенеца вода. Да, аз постявам кучето над закона и не ми е необходим закон, за да го обичам и уважавам. Нямаше закони, когато ме прибраха в първо и ме биха за това, че мятах камъни по убийците в Лозенец. Аз бях там, вас ви нямаше, защото нямаше закони за защита на кучето и убийствата бяха "законни". Не се колебахме тогава, заставахме над закона в борбата си това да спре.
Грешка ли направихме ?
За мен отговора е не, явно според вас да, как така няма да се спазват законите ? Добре, че хората не мислеха като вас тогава, иначе Лозенец щеше още да го има.

Толкова ли ви е трудно да водим нормална дискусия за кучето, без да си налагаме мнението, а да търсим какво е най добре за него, дори и в законите да има недостатъци, трябва ли да ги премълчаваме ? Вие нямате аргументи в негова защита и се нахвърляте върху мен за това, че аз имам мнение, различно от вашето. Отнемате ми правото да разсъждавам, да мисля за кучето като за куче. Да, не съм съгласен с вас и явно това ви е проблем. Но каквито и да са вашите или мойте аргументи, срещу тях има едно единствено нещо - кучето. И аз не смятам, че работните кучета са излишни, за разлика от вас. Ако не можете да приемете това, това е ваше мнение и бих се радвал да прочета аргументите ви, а не личните ви нападки към мен или друго хора.

И отново - закона допуска тези действия в определени случаи. Какъв ви е проблема, не разбирам ? Не сте съгласна с закона и не смятате това за правилно ? Липсата на аргументи не е аргумент, моля ви.

Нека да продължим дискусията в нормален тон, без лични нападки, с повече уважение към кучетата, породите им, историята им, породоформирането им, функционалността им, работните им качества - поне такова е моето желание.

#226 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 03:23 PM

Цитат(spasov @ Oct 13 2009, 03:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат

да,това е истината...да обичаш тези кучета означава да им дадеш шанса да бъдат това което са.

+1 ! rc_036.gif

#227 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 03:30 PM

Цитат(spasov @ Oct 13 2009, 03:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ето го интересният момент при тези кучета/не обичам да се повтарям,но явно се налага/ стила на бой на една САО е до голяма степен генетично предаден от родителите и тези преди тях.Оставяйки го с уши и опашка,ние умишлено го караме да промени това което му е предадено...и това ако не е промяна на генофонда,здраве му кажи.

Това разсъждение е истински оксиморон. Опитът ми да получа смислено обяснение как едно придобито изменение ще се унаследи, се проваля за пореден път.
navar, много обичаш да поставяш хората в някакви крайно тесни, измислени от теб рамки, но това си е твоя работа, не е аргумент в спора.
Лично аз съм против кастрацията на куче, за което няма да допусна да се размножи точно толкова, колкото съм и против купирането. Заради това, че си имам мнение, нема нужда да ми лепят етикети, никакъв природозащитник не съм, нито па ша ставам. Еле па защо ще ми се търси сметка, че не съм хвърляла камъни някъде си, съвсем не вдявам, тука си обсъждаме какъв е смисълът да се режат кучетата.
Не за първи път се опитвам да разбера основанията за купирането и се убеждавам, че те сега, в съвременния свят, са чисто екстериорни, защото започне ли се разговор за това получавам една каша от противоречия - ту функция, ту генофонд, ту смъртоносни рискове, а като се види, че други породи си се справят перфектно с тези неща и без купиране, остава един единствен аргумент - така е правила баба ми, така ще правя и аз. Така са изглеждали, значи така трябва да изглеждат.
Но нямам никакво намерение да убеждавам когото и да било. Законът е оставил вратичка, нямам намерение и да се пенявя по отношение спазването на закона. Тайното ми намерение беше да подтикна към някакво разсъждение и да разбера отсрещното, но не се получи.
Да, сто процента съм съгласна - нека кучетата са това, което са. Светът се променя, няма как да се спре това, с него и хората, и кучетата, и комарите.

#228 Потребителят е офлайн   Андрей Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 03:54 PM

dog.bg - говориш без да имаш ни най-малки познания, което не е особено достойно. Мой близък роднина развъжда каракачански овчарки - както знаеш, една от много малкото "Български" породи. Ушите и опашките не се режат, въпреки че именно тези кучета се използват за работа със добитък, освен че са пазачи. Тези, извини ме за израза, простотии, че щели до 2 годишни 'и без това да нямат уши', че овчарите не ги ваксинират и т.н... Хайде моля ви, стига вече! Попитайте хора като Сидер и Атила Седевчеви дали не си ваксинират иначе безкрайно поддържаните и изложбени овчарки, който въпреки всичко са работни кучета и си имат уши и опашки.
Вече не живеем във средновековието и не е нужно кучетата да не се развиват и да живеят по начин, по който са живели преди 500 години. Всички вие храните кучетата си с гранули, нали? Иначе говорите как кучетата не трябвало да се променят...

Аз имам бигъл - ловна порода. Това, че не живее на колиба в двора, че не му позволявам да яде сурово месо или пък да лови дивеч, означава ли, че не го обичам? И както сами сте казали 'да им дадеш шанс да бъдат такива, каквито са'.. Еми кучетата се раждат с опашки и не си ги махат сами, нали се сещате? Дайте им шанс да бъдат такива, каквито са!

И извинявай за тона, dog.bg, но лично аз изказах аргументи, цитирайки закона. Ти си този, който започна да обяснява, че "кучетата компаньони са една малка част от чистопородните кучета, от работните кучета, от кучешката популация въобще", което, реално погледнато, си е чисто твое мнение. И съвсем не е редно да молиш хората да не налагат мнение, след като самият ти пропагандираш своето, без да имаш каквито и да е аргументи, освен мнението си само по себе си. Там, в закона, хора по-умни от мен и от теб са написали какво е "животно компаньон", като "куче компаньон" е едно ниво по-нататък. Прочети поне малко от него и ще разбереш.

Написах "И в крайна сметка не разбирам защо точно спорим", но пък разбрах - форума се управлява от някакви установени правила, който обаче, явно допускат и подкрепят действия, които в закона са описани като "противозаконни". И факта, че има хора, които не са съгласни, провокира, както се изказа, "неспособност да се води нормална дискусия"...

Лично към администратора - бих те посъветвал да оеднаквиш държанието си към хората, защото ти си човека, от който форума зависи най-много. Успех!

#229 Потребителят е офлайн   Nickey Икона

• the BlueAngelicDevil
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 04:11 PM

Ще бъда кратка, защото не виждам особен смисъл да се спори......

Цитат(dog.bg @ Oct 13 2009, 04:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
кое оцелее, оцелее....Работят ли - оцеляват, оцелява най доброто и най приспособимото. Днес, като домашни любимци - въпреки ваксинации, обезпаразитявания - проблеми в всички породи, болести ... - кое е по добре за кучето, не за вас, а за него ?

Наистина ли считаш за по-добре да оцеляват все по-малко от тях, а другите да боледуват и измират.. кое оцелее, оцелее? Опитай се да си представиш колко са кучетата, които "оцеляват" по този начин и колко са тези, които се "мъчат" с ваксини, обезпаразитявания и т.н.

Нямаше закони, когато ме прибраха в първо и ме биха за това, че мятах камъни по убийците в Лозенец. Аз бях там, вас ви нямаше, защото нямаше закони за защита на кучето и убийствата бяха "законни". Не се колебахме тогава, заставахме над закона в борбата си това да спре.

Значи реално тогава си се борил срещу нещо, което си считал за жестокост, а много други хроа са считали за необходимо? Интересно...

Вие нямате аргументи в негова защита и се нахвърляте върху мен за това, че аз имам мнение, различно от вашето. Отнемате ми правото да разсъждавам, да мисля за кучето като за куче. Да, не съм съгласен с вас и явно това ви е проблем. Но каквито и да са вашите или мойте аргументи, срещу тях има едно единствено нещо - кучето.

Имам аргументи, няколко пъти ги написах - считам купирането на уши и опашки на овчарски и пастирски кучета за излишно и за жестоко. Радвам се, че това е и забранено в закон, който може да не е най-добрия на света, но има в заложени в себе си много важни неща.

И аз не смятам, че работните кучета са излишни, за разлика от вас

Никъде не съм казала, че са излишни! Напротив! Но сме длъжни да се грижим за тях.

И отново - закона допуска тези действия в определени случаи. Какъв ви е проблема, не разбирам ? Не сте съгласна с закона и не смятате това за правилно ? Липсата на аргументи не е аргумент, моля ви.

В даденото кучило не смятам, че всички кученца ще бъдат реално "работещи.
И не съм съгласна... но не със закона, а с това, което ти се опита да кажеш - че работните кучета не били животни-компаньони и че въпросната част от закона не се отнася за тях.

Нека да продължим дискусията в нормален тон, без лични нападки, с повече уважение към кучетата, породите им, историята им, породоформирането им, функционалността им, работните им качества - поне такова е моето желание.

Имам уважение към историята. Моята любима порода шар-пей е била използвана и само за боеве по едно време. Но не можем да пренасяме всичко от историята в наши дни!
User's Signature

Качена снимка

#230 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 06:59 PM

Андрей, надали вие сте човека, който ще определи дали имам познания или не. Аз лично мисля, че нямам - в света на кучето всеки, който си мисли, че е научен и че всичко знае, винаги може да бъде изненадан и да разбере, че нищо не знае. Давам ви насока и начин на мислене за кучето, а вие сам избирайте дали искате да се учите или не. Познавам Атила, бих ви посъветвал да си поговорите с него за овчарски кучета и за кучета въобще - от този човек може да се научи много.

Доколкото до ваксините, дадох неща от историята и не съм казал, че днес не трябва да се ваксинират или да не се полагат грижи за тях. Факт - когато са се формирали породите, думите като ваксини, обезпаразитявания и подобни не са ни били познати. Само жестокия природен подбор, съчетан с човешката грижа е спомогнал за тяхното формиране и запазване на породните им качества, било то екстериорни и характер и нищо друго. И да - такива неща като съвременните болести са били непознати. Все още има живи от старите овчари, поговорете с тях и ще се убедите в това, което казвам. И отново - всяко едно куче се чубства най добре и боледува най малко, когато живее в средата и условията, които са го формирали като порода. Извадено от там, то започва да боледува, да боледуват цели породи, да се срещат болести, никога непознати в породите. Някакво си странно его имаме ние хората ... вместо да видим какво ни казва кучето че е най добре за него, ние решаваме вместо него и резултата е видим - има история, има филмче на ББС, има достатъчно данни за този аргумент.

Вместа да търсим аргументи в защита на една или друга теза, търсите лични неща. Безсмислено е, закона си е закон и в този си вид позволява купирането при определените в него условия - не разбирам какъв е проблема ? Това, че съм написал условията според закона, които го позволяват ? Ами има ги, стига да иска човек да ги прочете. Допълнително в България има клубове за чистопородни породи, които могат да вземат решения дали да купират или не. Допълнително има стандарти на чистопородните кучета и не случайно FCI e наддържавна организация като структура и функциониране. Допълнително има и киноложки състезания за ловни кучета - това за Андрей, ако се интересува може да види какво е CACIT. Е, на такива неща не ходят домашните любимци, които не са учени за това, но това е друга тема за обучението, наследствеността и функционалността.

Самия аз имам малко ягдтериерче, кученце без педигри, което е дъшеричка на кучета ловни легенди в края, откъдето съм я взел. Малката не е домашен любимец, ще ходи на лов и в момента е на училище - виси по кожи, учи се да влиза в дупки без страх и да излиза от тях, много е интересно, поне за мен да я наблюдавам, само жалко че не успявам да ходя по често. С нея ще се ходи на лов и тя ще прави това, което са правили дедите и и за което е създадена - да бъде ловно куче. Живот и здраве, още не знаем дали ще е по добра на глиган или дупки, но ако ще влиза за лисици - ще се наложи да и се купират ушите, защото иначе няма как - кървят, оставят дири, вътре често нещата са на по издръжливия и всяка капка кръв е ценна, а и често кученцето се издърпва за опашката и няма смисъл ушите да се шият постоянно, защото се разкъсват - на лов в сезона се ходи всяка седмица, а ако се шие, поне месец трябва да почива и да се маже с лекарства. Ако не става за лов, има и тази възможност, времето ще покаже, ще бъде кастрирана и ще си живее като домашен любимец.

За шар пей - да, кучето е било използвано и за бой. От това използване са му останали така наречените "бръчки", които вие добре познавате. Те са били отличителен белег на тези кучета и похвата им за бой е бил след като те бъдат захапани там, да се извърщат и да захапват атакуващото животно отстрани. Това е смисъла на бръчките им, интересен екстериорен наследствен белег от битките, останал и до наши дни и напомнящ за това време - мисля, че шар пей е единствената порода, развила този вид начин на водене на борба. Би било странно, ако искате да ги отстраните, след като не можем да пренасяме всичко от историята до наши дни, но вече нищо не ме учудва.

Не обичам да говоря за себе си, Nikey, обичам да говоря за кучета. От това време ми останаха много познати, с които и до ден днешен се уважаваме. Тогава заставахме зад кучето, то пред изолатора имаше полицейски коли, нямаше интернет и въпреки всичко се събирахме да протестираме. Надявам се това време да е безвъзвратно отминало и да можем да говорим за кучетата, такива, каквито са без страх и с грижа за тях. Само ме притеснява, че ще трябва да пазим породите от природозащитниците в скоро време, но това е друга тема. Докато ги има стадата, ще ги има и овчарските кучета. Докато ги има хищниците, ще ги има и войните, които да умират в битка. И ако не ги обичате, моля ви - поне ги уважавайте и им оставете шанса да победят, защото те ще загинат с чест и трябва да им се даде този шанс - жестоко е да им го отнемем, криейки се зад хуманни причини и закони. Слава богу, нашия законодател е бил достатъчно мъдър, за да остави тези вратички и всеки сам може да вземе решение какво е най добре за кучето му впредвид това какви функции ще изпълнява то.

#231 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 07:25 PM

Цитат
Това разсъждение е истински оксиморон. Опитът ми да получа смислено обяснение как едно придобито изменение ще се унаследи, се проваля за пореден път.
написах следното:
Цитат
целта на купирането е да не се допусне промяна в генетично предаденият му през поколенията начин на бой,маниер и тактика

кучетата от тази порода приемат наследствено умения,повтарям умения...доказателства за това много,дори когато за първи път влизат в бой САО се бият по същият начин както са го правили родителите им.А как е станало това?Природата е нещо велико,всички тези умения,които помагат на вълкодава да оцелява са запечатани генетически и се предават на поколенията.Да и правилен е вашият въпрос как като му оставим уши и опашка ще променим този код?Аз написах следното
Цитат
И ако днес оставят кучетата с уши и опашки,едва ли промяната ще проличи в следващото поколение,но след 20-тина години със сигурност...говорим за работните качества на тези животни.

написах и това
Цитат
Защото оставяйки го с уши и опашка,това по себе си го кара да промени начина си на водене на бой в една схватка с хищник.Ушите са силно кръвоснабдени и болезнени при захват,а когато са там са и много удобни за захват от противника.

Кучето няма да се бие така както му е заложено от предците,а ще пази тези органи,ще промени това което му е дадено като умения,за да оцелее...защото САО са страшно интелигентни животни и бързо ще схване,че това е едно от слабите му места.Губи кръв,губи сили и в крайна сметка си губи живота.
И променяйки това в поколенията напред,не мислите ли ,че с нашата намеса променяме и самата порода,качествата му?
написах и следното
Цитат
Овчарите не са се вълнували от това как ще изглежда кучето в ринга,а как ще си върши работата и за да оставят кучетата си без уши и опашки определено са сигурни,че това им помага в работата.И в непрестанните битки със зверовете старите вълкодави трупали опит и успешно го предавали на поколенията.

Смятам,че променяйки днес тези кучета поставяме една бомба със закъснител за работните им качества,а от там и за породата.
User's Signature

удзъ

#232 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 October 2009 - 08:06 PM

Е, да се пукне от смях човек.
Колко тъпотии се изписаха тук, с толкова вископарен тон и за толкова възвишени идеали, че се просълзих.
А става дума просто за мания по една порода, от която единици кучета се ползват за това, за което говорите с умиление - "работни" кучета, пазачи, врагове, стада - дрънци.
Става дума за поколения, прекарващи живота си в клетки, от които излизат само за да се "сборят" със себеподобни. После си имате повод за големи приказки за генетика, характер и други глупости.
Баси лицемерието.
Дог, приятно ловуване - още нещо много традиционно и много необходимо в наше време.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#233 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 09:04 PM

Цитат(bushkata @ Oct 13 2009, 09:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Е, да се пукне от смях човек.
Колко тъпотии се изписаха тук, с толкова вископарен тон и за толкова възвишени идеали, че се просълзих.
А става дума просто за мания по една порода, от която единици кучета се ползват за това, за което говорите с умиление - "работни" кучета, пазачи, врагове, стада - дрънци.
Става дума за поколения, прекарващи живота си в клетки, от които излизат само за да се "сборят" със себеподобни. После си имате повод за големи приказки за генетика, характер и други глупости.
Баси лицемерието.
Дог, приятно ловуване - още нещо много традиционно и много необходимо в наше време.

Няма да ходя аз на лов, а мой близък човек. Това не значи, че не мога да се интересувам от ловни кучета и обучението им или и те са излишни и от тях няма смисъл ?

За останалото си права, донякъде. Много хора използват тези кучета за бой, като ги вадят единствено от клетките или отвързват от синджирите само за това. Мисля, че такива кучета трябва да се отнемат от стопаните им, а на самите стопани да се налагат глоби или затвор. В разговора до тук става дума единствено и само за кучета, реално охраняващи стада, а не за отглеждане на кучета за бой. Но тази порода вече се среща и като работна у нас, не са един и двама хората, които дават кученца на овчари и следят за тяхното развитие - това е бъдещето на породата, използването и по предназначение, а не за други цели.

#234 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 09:18 PM

Цитат
Но тази порода вече се среща и като работна у нас, не са един и двама хората, които дават кученца на овчари и следят за тяхното развитие - това е бъдещето на породата, използването и по предназначение, а не за други цели.
ba_025.gif
User's Signature

удзъ

#235 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 10:09 PM

Цитат(navar @ Oct 13 2009, 10:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(dog.bg @ Oct 13 2009, 01:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Мога и се изказвам, какъв е проблема ? Или нямам право на мнение ?

Разбира се, че кучетата компаньони са една малка част от чистопородните кучета, от работните кучета, от кучешката популация въобще. Това, че на вас това не ви харесва е ваше лично мнение, аз харесвам всички кучета и не са ми необходими закони, за да ги уважавам такива, каквито са. Факт е един - тези кучета са оцелявали хиляди години не като "компаньони" и "домашни любимци", а следствие на това, че са работили, отдавайки живота си в служба на човека в защита на неговата собственост. И след като вие не искате да ги уважавате за това, то това е ваше лично мнение.

Да се отнасяш към такива кучета като "компаньони" - това е жестокост. Да им отнемеш възможността да оцелеят в битката с хищници, да оставиш най кръвоносните места, където всяко ухапване е придружено с огромно изтичане на кръв, и то в битка, където издръжливоста е фактор за оцеляване - това е жестокост. Да пуснеш ловни породи без обучение да преследват диви животни - това е жестокост, само си представете колко кучета ще умрат, ако не са учени.
Но вас това не ви интересува. Тези кучета са излишни според вас, да наблъскаме всичко в апартаменти и да ги гушкаме и лигавим, отнемайки им правото да бъдат това, което са, което са били дедите им - за мен това е жестокост.

Админ от мен една бутилка троянска за това мнение..
повечето пишещи"компетентни" мнения за работните кучета тук са виждали стадо само на картинка и по телевизията..каня всеки който смята че разбира от работни кучета на гости,заповядайте и ми обяснете как аджеба да се грижа за тях..

Цитат(Андрей @ Oct 13 2009, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dog.bg - говориш без да имаш ни най-малки познания, което не е особено достойно. Мой близък роднина развъжда каракачански овчарки - както знаеш, една от много малкото "Български" породи. Ушите и опашките не се режат, въпреки че именно тези кучета се използват за работа със добитък, освен че са пазачи. Тези, извини ме за израза, простотии, че щели до 2 годишни 'и без това да нямат уши', че овчарите не ги ваксинират и т.н... Хайде моля ви, стига вече! Попитайте хора като Сидер и Атила Седевчеви дали не си ваксинират иначе безкрайно поддържаните и изложбени овчарки, който въпреки всичко са работни кучета и си имат уши и опашки.
Вече не живеем във средновековието и не е нужно кучетата да не се развиват и да живеят по начин, по който са живели преди 500 години. Всички вие храните кучетата си с гранули, нали? Иначе говорите как кучетата не трябвало да се променят...

Аз имам бигъл - ловна порода. Това, че не живее на колиба в двора, че не му позволявам да яде сурово месо или пък да лови дивеч, означава ли, че не го обичам? И както сами сте казали 'да им дадеш шанс да бъдат такива, каквито са'.. Еми кучетата се раждат с опашки и не си ги махат сами, нали се сещате? Дайте им шанс да бъдат такива, каквито са!

И извинявай за тона, dog.bg, но лично аз изказах аргументи, цитирайки закона. Ти си този, който започна да обяснява, че "кучетата компаньони са една малка част от чистопородните кучета, от работните кучета, от кучешката популация въобще", което, реално погледнато, си е чисто твое мнение. И съвсем не е редно да молиш хората да не налагат мнение, след като самият ти пропагандираш своето, без да имаш каквито и да е аргументи, освен мнението си само по себе си. Там, в закона, хора по-умни от мен и от теб са написали какво е "животно компаньон", като "куче компаньон" е едно ниво по-нататък. Прочети поне малко от него и ще разбереш.

Написах "И в крайна сметка не разбирам защо точно спорим", но пък разбрах - форума се управлява от някакви установени правила, който обаче, явно допускат и подкрепят действия, които в закона са описани като "противозаконни". И факта, че има хора, които не са съгласни, провокира, както се изказа, "неспособност да се води нормална дискусия"...

Лично към администратора - бих те посъветвал да оеднаквиш държанието си към хората, защото ти си човека, от който форума зависи най-много. Успех!
аз веднага ти казвам че натеб много неща не са ти ясни-бигълът е бил ловна порода ,точно когато такава са били сетерът и кокера,както и дакела-сега има някой друг ловец,останалото е компаньони..

твоя познат го поздрави и го черпи една мастика...аз съм животновъд,занимаващ се с пасищно отглеждане на добитък във високопланински район-за справка 8 -ма категория пасища при неполивни условия,надморска височина 1100 метра..
имам си вълци,мечки,чакали и подивели кучета...от сигурно 10 поколения рода ми е животновъди,и винаги са рязали ушите на кучетата...
откакто овчарските ни кучета станаха изложбени се изпедерастиха,ушите им са най малкия проблем-народиха се 4-5 организацции,всяка претендираща за автентичност...почнаха се заплождане с кавказки,нюфаунди,САО-само и само нашата порода да стане по страшна,по голяма ипо готина..прз тва време всички организации се караха кой е по по най..
накрая румънците регистрираха"нашата" порода под името югоизточна овчарка от Буковина...НИЕ НЯМАМЕ ОВЧАРСКА ПОРОДА..защото сме помияри,грандомани и комплексари..

затова и започнах да опитвам породи които не са иозпедерастени,и могат да работят с добитък..затова се спрях на ротвайлера,затов акупирам опашки,и затова повечето ми кучета нямат уши-без да съм ги купирал..
защото ,мили мои месото което ядете ,не идва от магазина-там само се продава..
не всичко идва и от фермите и комплексите,половината идва от пасищно отглеждане -а там кучетата работят,събират,подкарват,пасат,пазят..и в качеството си на такива си има определени изисквания....определни нужди...
да аз купирам,да аз не храня с гранула-храня с месо,ваксинирам,обезпаразитявам и ..дотам

за мен също е извращение кастрирането,спането на легло,живеенето в апартамент,ядене на масата,обличане на пуловерчета,носене в чанта,миене на зъби-все неща които са в противовес с природата на кучето...
така че гледайте си компаньоните,не се бъркайте в нещо което не разбирате..а као се сматате за просветени-елате да поработите при нас..в момента глутницат ани натисна,за две седмици имам загубени 4 телета и едно конче...
доведете и няколко компаньона или изложбени кученца ,с некупирани ушички,кастриранки,ваксиниранки,и облечени с якенца да ми опазят добитъка....

всяко купиране си има предназначение,различно от визията...но вие сте слепи,не търсите защо..просто скачате и се правите на природозащитници...ако сте такива-защо не ви виждам да правите хранилки и поилки,солища.да чистите язовири,да храните хищници за да не закачат добитъка-докарайте малко гранула,може вълците да я харесат и да спрат да ядат домашни животни..вижадам само писания из форумите,и дрън дрън на юридическа тема-но между вас не виждам юристи...
на местата които изброих виждам едни и същи муцуни,но ..не и вашите
стоите си в къщи,пред компа,в големия град и изказвате мнение за работни животни и стада..боеве,моеве...нямате представа от реалността която води пържолите до вашите трапези....
пак моля-оставете работните кучета( не породи,защото има мелези които работят ) на животновъдите,ловците и охранителите,водачите на следови кучет аи пр..гледайте си компаньоните..аз не ви коря че съсипвате кожата на животните слагайки ги да спят на меко,и къпеки ги през ден.....връзвайки им чоко,пръскайки ги с кво ли не и лакирайки им ноктите..храните ги с боклуци...
купирането на уши и опашки при работещи животни е най малкия им проблем-те рискуват живота си всеки ден..
ако ви се струва жестоко-елате вие да ми пазите добитъка от вълците...но няма да стане ,така че..всяка жаба да си знае гьола

+10 rc_036.gif rc_036.gif ba_025.gif
User's Signature

удзъ

#236 Потребителят е офлайн   nemooo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 October 2009 - 10:49 PM

Цитат(navar @ Oct 13 2009, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
твоя познат го поздрави и го черпи една мастика...аз съм животновъд,занимаващ се с пасищно отглеждане на добитък във високопланински район-за справка 8 -ма категория пасища при неполивни условия,надморска височина 1100 метра..
имам си вълци,мечки,чакали и подивели кучета...от сигурно 10 поколения рода ми е животновъди,и винаги са рязали ушите на кучетата...
откакто овчарските ни кучета станаха изложбени се изпедерастиха,ушите им са най малкия проблем-народиха се 4-5 организацции,всяка претендираща за автентичност...почнаха се заплождане с кавказки,нюфаунди,САО-само и само нашата порода да стане по страшна,по голяма ипо готина..прз тва време всички организации се караха кой е по по най..
накрая румънците регистрираха"нашата" порода под името югоизточна овчарка от Буковина...НИЕ НЯМАМЕ ОВЧАРСКА ПОРОДА..защото сме помияри,грандомани и комплексари..

затова и започнах да опитвам породи които не са иозпедерастени,и могат да работят с добитък..затова се спрях на ротвайлера,затов акупирам опашки,и затова повечето ми кучета нямат уши-без да съм ги купирал..
защото ,мили мои месото което ядете ,не идва от магазина-там само се продава..
не всичко идва и от фермите и комплексите,половината идва от пасищно отглеждане -а там кучетата работят,събират,подкарват,пасат,пазят..и в качеството си на такива си има определени изисквания....определни нужди...
да аз купирам,да аз не храня с гранула-храня с месо,ваксинирам,обезпаразитявам и ..дотам

за мен също е извращение кастрирането,спането на легло,живеенето в апартамент,ядене на масата,обличане на пуловерчета,носене в чанта,миене на зъби-все неща които са в противовес с природата на кучето...
така че гледайте си компаньоните,не се бъркайте в нещо което не разбирате..а као се сматате за просветени-елате да поработите при нас..в момента глутницат ани натисна,за две седмици имам загубени 4 телета и едно конче...
доведете и няколко компаньона или изложбени кученца ,с некупирани ушички,кастриранки,ваксиниранки,и облечени с якенца да ми опазят добитъка....

всяко купиране си има предназначение,различно от визията...но вие сте слепи,не търсите защо..просто скачате и се правите на природозащитници...ако сте такива-защо не ви виждам да правите хранилки и поилки,солища.да чистите язовири,да храните хищници за да не закачат добитъка-докарайте малко гранула,може вълците да я харесат и да спрат да ядат домашни животни..вижадам само писания из форумите,и дрън дрън на юридическа тема-но между вас не виждам юристи...
на местата които изброих виждам едни и същи муцуни,но ..не и вашите
стоите си в къщи,пред компа,в големия град и изказвате мнение за работни животни и стада..боеве,моеве...нямате представа от реалността която води пържолите до вашите трапези....
пак моля-оставете работните кучета( не породи,защото има мелези които работят ) на животновъдите,ловците и охранителите,водачите на следови кучет аи пр..гледайте си компаньоните..аз не ви коря че съсипвате кожата на животните слагайки ги да спят на меко,и къпеки ги през ден.....връзвайки им чоко,пръскайки ги с кво ли не и лакирайки им ноктите..храните ги с боклуци...
купирането на уши и опашки при работещи животни е най малкия им проблем-те рискуват живота си всеки ден..
ако ви се струва жестоко-елате вие да ми пазите добитъка от вълците...но няма да стане ,така че..всяка жаба да си знае гьола

axaxax амин ,това което е написал navar е голямата истина която вие не ,че неможете да разберете ами просто не искате,защото всички се имате за много хуманни и мислите че все знаете правилните отговори.Истината е една,копиране е имало много преди изложбите.От което следва по-пътя на логиката,че копирането не се прави за красота...Много странно,защо се борите да превърнете всички кучета в плюшени играчки.Разберете ,че има породи които просто не стават за това,породи които биха дали живота си за вас ,семейството или в случая на navar стадото.Жалко е когато видиш куче като доберман или ротвайлер които дори без да правят нищо всяват респект във всеки човек,да подмятква весело и приятелски куйрук.Копирането си има цел и тя не е да мъчиш кучето ,а да премахнеш недостатъците му,недостатъци който го правят по-слабо,недостатъци които в дадени ситуации биха застрашили неговия живот...
User's Signature

Кучето е единственото същество, което ви обича повече отколкото вие обичате себе си

#237 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 October 2009 - 11:26 PM

Цитат(navar @ Oct 13 2009, 09:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
.....
....

О-о-фф!
Тъй рече първобитния овчар navar, след което изключи компютъра си, включи TV, настрои климатика на желаната температура, провери дали е зареден GSM-а, оправи си леглото с противоалергичен матрак и олекотена завивка, изми си зъбите с паста (розмарин и салвия) и се пръсна от дезодоранта против изпотяване, а преди да си легне - погледна през прозореца, за да се увери, че кучетата му са там, на своя пост - както са били праотците им векове наред...
Защото нищо не се променя - всичко трябва да е такова, каквото е било!
Какво знаят другите - само лапат пържоли, не знаят, че истинският живот е тук, сред дивата природа, където и хората, и кучетата са истински...
md_064.gif ab_041.gif

#238 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 13 October 2009 - 11:47 PM

То за това има ловни породи, работни породи и компаньони. Предназначението им е различно.
Само дето не разбрах дог, от всичкото това писане, какво прави белоснежен, къпан, ресан и поддържан, живеещ на парно самоед в апартамента ти.

Цитат
Но тази порода вече се среща и като работна у нас, не са един и двама хората, които дават кученца на овчари и следят за тяхното развитие - това е бъдещето на породата, използването и по предназначение, а не за други цели.

Ми ок, да пишат овчарите - колко са те в тоя форум, може да научим нещо интересно, може и да ме убедят, че точно на тяхното, работещо куче им е помогнало това, че няма уши. Другите, тия с бетонните клетки и омазаните бебета, спящи на цимента, вадещи от една кучка по 2 кучила на година, не мисля че имат какво да кажат относно нуждата от купиране при работещите кучета.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#239 Потребителят е офлайн   spasov Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2009 - 07:16 AM

Цитат
Ми ок, да пишат овчарите - колко са те в тоя форум, може да научим нещо интересно,

четете по-горе smile.gif
Цитат
Другите, тия с бетонните клетки и омазаните бебета, спящи на цимента, вадещи от една кучка по 2 кучила на година, не мисля че имат какво да кажат относно нуждата от купиране при работещите кучета.

ab_041.gif всеки има право да мисли... smile.gif smile.gif smile.gif
User's Signature

удзъ

#240 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 October 2009 - 09:17 AM

Цитат(spasov @ Oct 13 2009, 08:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
кучетата от тази порода приемат наследствено умения,повтарям умения...

Биха могли да предават вродени белези, но не и придобити. Учи се в средното училище.
Ако бойните умения са вродени, ще се предават генетично, без никакво купиране да се отрази на това.
navar, не виждам добре, кучето зад дочените гащи има ли уши?

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни