Dog.bg Форуми : За или против купирането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (29 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За или против купирането Оцени темата: -----

#481 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 October 2009 - 12:22 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 12:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Не ми е еволюирало мнението, за съжаление.
Аз от самото начало питам за стандартите и се мъча да разбера защо не се премахне купирането от стандартите и да се остави на избора на развъдчика. Няма да изчезнат купираните кучета така.
Това с "такива, каквито са" вече го чух около петдесет пъти. Нищо не може да остане такова, каквото е. В един свой пост ти самият го обясняваше. Мое виждане е, че в момента, в който решиш, че си постигнал съвършенството, си мъртъв духовно.

За пореден път - При кучетата съвършенството е в функционалността ! Или както го каза Конак - от лова към типа, а не обратно !

rc_036.gif

#482 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 October 2009 - 12:30 PM

Мад, леко ме плъзгаш. Защо се прави? Прави се, защото е необходимо. Сигурно ли е, че е необходимо? Необходимо е, защото се прави.
Никой не е доказал, че ако не се прави, функцията ще бъде погубена. Никой не е доказал, че не съществуват други методи за селекционни тестове.
Не отричам тезата ти. За момента я приемам като единствен възможен отговор. Права си, дава известен комфорт. Мисля да спра да се въртя в този кръг.

#483 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 October 2009 - 12:44 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 10:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Мад, леко ме плъзгаш.
Никой не е доказал, че не съществуват други методи за селекционни тестове.

Напротив. smile.gif
Доказано е, че всеки един момент от живота на тези кучета подлежи на оценка. Доказано е, че могат да бъдат подлагани на всякакъв тип селекционни проверки.. На база на много други формирани и вече затвърдени тестове..

Както е доказано, че за азиатските овчарки, изпитанията които обективно могат да дадат оценка на тяхното идентично поведение са именно:
1. Купирането на уши и опашки между 3ия и 6ия ден.
2. Проявата на вроденият инстинкт за охрана и готовност във всеки един момент да защитят и служат на стопанина си, семейството му, имуществото му - при нисък разход и минимална ангажираност към обучението, независимо от условията и факторите.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#484 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 12:51 PM

ОК. Щом е доказано, ще си впиша т.1 в списъка с основателни причини за купиране. И ще се надявам да се изобретят нови, също така ефективни тестове.

#485 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 01:19 PM

И още една вметка, Мил.. Не си права, че при нашите кучета пазачи на стада не се купират уши и опашки.. Купират се.
smile.gif

Актът се извършва след достигане до същата необходимост - подобряване работоспособността на кучето, службата му към стопанина и поминъка, своеобразно улеснение за двете страни.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

Прикачени снимки

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#486 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 01:20 PM

А защо се купира само едното ухо?
Традицията ми е известна. Аз питах за стандартите.

#487 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 01:33 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
А защо се купира само едното ухо?
Традицията ми е известна. Аз питах за стандартите.

Защото за възрастта, в която се извършва акта /между втория и четвъртия месец/ е доказано, че метода работи, спрямо необходимостта на човека.

Цитат
Кратък исторически преглед: Каракачанското куче е една от най-старите породи кучета в Европа. Типичен молос. Създадено да охранява стадото и имота на стопанина си, то не се колебае да влезе в бой с вълк или мечка и да защити семейството му и него самия от всякаква опасност. Неговите предци започват да се формират още в 3 хилядолетие преди Христа. То е потомък на кучетата на траките, най-старото население по българските земи и прочути животновъди, описани от Херодот като най-големия народ след индийския. Съществена роля при оформянето на каракачанското куче са изиграли прабългарите, довеждайки своите кучета при преселението си от Памир и Хиндукуш.
Името си това куче дължи на каракачаните, пастири - номади с тракийски произход, които са запазили благодарение на консервативните си животновъдни традиции някои от най-старите форми домашни животни в Европа - каракачанската овца, каракачанския кон и разбира се каракачанското куче. С това име то е описано в произведенията на някои от класиците в българската литература като Йордан Йовков, Георги Райчев и Йордан Радичков. За него пише и Х.Б. Петерс през 1938 г. в немското киноложко списание. Първия изследовател на породата е д-р Тодор Гайтанджиев, който още през 70 - те години предлага приемането на стандарта й.
Смелостта и чувството за собствено достойнство на каракачанското куче, съчетани с изключителната му вярност, го правят незаменим приятел и помощник.

User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#488 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 01:38 PM

Цитат(Mad Max @ Oct 20 2009, 02:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Защото за възрастта, в която се извършва акта /между вторият и четвъртият месец/ е доказано, че метода работи, спрямо необходимостта на човека.

В качеството си на селекционен тест ли?

#489 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 01:42 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 11:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Цитат(Mad Max @ Oct 20 2009, 02:33 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Защото за възрастта, в която се извършва акта /между вторият и четвъртият месец/ е доказано, че метода работи, спрямо необходимостта на човека.

В качеството си на селекционен тест ли?

В качеството си на дресоровъчен метод, не подлежащ на компромиси.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#490 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 01:48 PM

Това няма да си го запиша в списъка.

#491 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 01:52 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 11:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Това няма да си го запиша в списъка.

Така ли? Защо?

..Ако е акт, който би намалил риска за твоето здравословно състояние като непознат преминаващ човек, лишен от намерения, край територията и обекта на охрана ??
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#492 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 01:55 PM

Защото не го приемам за безалтернативен дресировъчен метод за постигане на същата цел.

#493 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 02:04 PM

Не казах това. Не си го и помислих.

#494 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 October 2009 - 02:12 PM

Цитат(navar @ Oct 20 2009, 03:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
естесвтено-кликера има чудни свойства...май е време да въведем кликер дресура на работните кучета ,вместо да им режем ушите и опашките-цък,цък..как никой не се е сетил по рано,да замени купирането с поощрения,ама така е тъпи селяни,мама му стара...

navar, това беше изключително тъпо ... извинявай ... кой сега коментира методите за дресура. Обсъжда се само това, че има и алтернативни методи. Начина ти на реакция при такива ситуациии е много детински. Ако ще се успокоиш от това, че ще се самообиждаш - ОК, но недей да поставяш думи/тези в "устата", респ. в изказването на други потребители.

Mad Max, този аргумент
Цитат
Ако е акт, който би намалил риска за твоето здравословно състояние като непознат преминаващ човек, лишен от намерения, край територията и обекта на охрана ??

не го приемам. Сам/а знаеш, че повечето от тези кучета, които много упорито наричате "работни" отреагират на всичко преминаващо, без значение дали виждат заплаха или е изразена такава. Това, въобще, не работи като дресировъчен тест, поне според мен. Отделно от това, много добре знаете, че повечето от хората, които "купират" (защото точно те според мен не купират, а направо режат безогледно) едното ухо на кучето и хабер си нямат защо го правят.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#495 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 02:21 PM

Ей, като приказката за магарето на моста сте - каквото ви се каже и следва " ама защо, дай пример, обясни, докажи ".Доказва се, пример се дава, обяснява се и следва ново "ама защо" ab_041.gif
Кефите отвсякъде. ud_009.gif
Мил, нали питаше за купирането при английските породи?
Пример май не мога да ти дам и то не защото забраната за купиране не им е повлияла, а просто защото Албиона не е Средна Азия.Мога да ти кажа само, че некупирането на ушите на бултериера със сигурност е повлияло на качествата му на бойно куче(което то вече не е).Мога да да и примери, но май няма да са ви приятни...
Обощавам всичко написано :
1.Купирането на ушите е начин да предпазиш кучето от по-сериозни наранявания в схватка с хищник.
2.Купирането на ушите е начин да оцениш характера и поносимостта към болка на кучето, с оглед бъдещото му изплозване.
3.Купирането на ушите е акт на подчинение на кучето от собственика.
4.Купирането на опашката дава по-силни задни крака.По-силните задни крака дават предимство с схватката с хищник.Сега ако някой попита "защо", го съветвам да накара кучето да захапе нещо и да му вдигне задните крака - отговора ще дойде сам smile.gif
5.Купирането на опашката дава предимство на кучето в движението му в храсталаци и трънаци.
6.Придобитите "умения в схватка" на кучетата в следствие на купирането, се предават в поколенията.
Аз спирам да пиша, защото просто не желаета да проумееете цели 20 страници постове.Въпроса "защо?" се задава непрекъснато от децата между 3-5 години.
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#496 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 October 2009 - 02:25 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 02:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз питах за стандартите.

В стандарта на нашето овчарско куче - в всичките му разновидности, каракачанско, българско овчарско, не се допуска купиране на опашка. Презумцията е, че ние сме планинска страна и зимата е тежка и студена, влажна. Такива зими ако кучето е навън, то ляга в дупка в снега и се покрива с опашката си, като по този начин регулира температурата на въздуха и не настива, пази белите си дробове и не се разболява.

Това е причината да няма допускане на купиране при нашия стандарт. Друг е въпроса, че купирането не се счита за недостатък при екстериорното им съдене.

Аналогично и при северните породи по същия начин стои въпроса ... и там опашките не се купират, дори и при породи, които са използвани за лов, като примерно лайката. За самоед важи същото, въпреки че при една от северните експедиции отрязали опашките на кучетата, за да ги подредят по повече двойки на шейните в началния етап. Това, разбира се, завършило с катастрофа, защото на третия ден всички кучета с отрязани опашки били болни и не можели да теглят ...

Така че нека да не приравняваме механично една порода на друга, при всяка е различно и това е отразено в стандартите.

#497 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 02:26 PM

Защо никой не допуска, че искам да проумея?
Представи си, че си съставям арсенал от аргументи в полза на купирането, които съм в състояние самата аз да изтъквам. Т.е, трябва да съм приела безрезервно. С каква цел - моя си работа. По-назад казах, че участвам само, за да отсеем истината от измислицата. Не съм дала заявка, че искам да ви убеждавам в нещо, нито пък ви занимавам със своите емоции по въпроса. Допуснете, че схващам бавно, и обяснявайте достатъчно.
Какво магаре, какви пет лева. На който му е досадно или тъпо да отговаря на въпроси, нека не отговаря.

ПП Дресировъчният метод ми напомни един филм с Куба Гудинг и хъскита, весел беше. И там подобен дресировъчен метод проработи.

#498 Потребителят е офлайн   animal Икона

• САМОЗВАНЕЦ
  • PipPipPip

Публикувано: 20 October 2009 - 02:41 PM

Цитат(mil_ @ Oct 20 2009, 12:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Защо никой не допуска, че искам да проумея?
Представи си, че си съставям арсенал от аргументи в полза на купирането, които съм в състояние самата аз да изтъквам. Т.е, трябва да съм приела безрезервно. С каква цел - моя си работа. По-назад казах, че участвам само, за да отсеем истината от измислицата. Не съм дала заявка, че искам да ви убеждавам в нещо, нито пък ви занимавам със своите емоции по въпроса.
Какво магаре, какви пет лева. На който му е досадно или тъпо да отговаря на въпроси, нека не отговаря.

ПП Дресировъчният метод ми напомни един филм с Куба Гудинг и хъскита, весел беше. И там подобен дресировъчен метод проработи.

Ами да допуснем, че малко ти е странен начина на отсяване на аргументи, а?
Или се върни 5 страници назад и прочети пак какво си писала.
Не сте виждали вълк на живо в гората - факт!Не сте виждали мечка на живо в гората - факт!Не знаете какво прави едното и другото животно с добитъка -факт!Ако беше обратното нямаше да се води тоя безсмислен спор...
User's Signature

WWW.EVILDOGS.NET

"I'm hated by many, liked by few, respected by all" Mike Tyson
Ум царува,Ум робува - Ум,белия делфин

#499 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 20 October 2009 - 02:44 PM

Цитат(animal @ Oct 20 2009, 03:21 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Аз спирам да пиша, защото просто не желаета да проумееете цели 20 страници постове.Въпроса "защо?" се задава непрекъснато от децата между 3-5 години.

Въпросът "защо" отразява цивилизационен стадий. Поради тази причина може да се задава винаги и не само от деца между 3-5 годишна възраст. Той се задава постоянно, особено когато си поставен в позицията на проучвател. Примерите не са достатъчна обосновка, те са само натрупан материал, който може да доведе до качествено изменение - пак един от основните философски закони.
Изключително неприятно и безполезно е да спориш с някого, който по презумция е приел, че ти си ограничен, неопитен, невъзприемчив или че си нямаш и хабер "от къде сере кравата". Никой от вас двамата (animal и navar) не може да знае от къде съм аз или mil_ , че да ни квалифицира или да определя нивото ни на компетентност или познанията и практиката ни. Това, че си пишем и си дрънкаме в един форум не значи нищо. Виждали сте някой на някаква изложба и какво ?! Това автоматично ви прави способни да направите обективна оценка, така ли?!
Изумително е, че трябваше да се изпишат 20 страници за да започнете да си бъркате по мозъчните гънки и да изкарате най-после що-годе мотивирани обосновки на тезите си, а не да се позовавате на "така правеше дедо ми".
Изумително е, че всичко това е съпътствано от някакво критикарстване и опити за подценяване.
navar, защо си мислиш, че не съм наясно с цялата гламотия около селското ни стопанство? Защо си мислиш, че само в тази сфера е бъкано от парадокси и идиотлъци? Защо не ти идва на ум, че не ти давам съвети, нито искам да ти давам такива. Споделям собствената си позиция и не изключвам възможността тя да претърпи промяна, но това няма да стане защото "видите ли ние, тук дето се занимаваме с тези породи от толкова време, така казваме и затова е така". За да я променя, трябва да ме убедите (в частност за овчарските кучета).
п.п. - animal, интересно откъде знаеш кой какво е виждал ? Да не сме отраснали заедно ?! Я ми припомни!
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#500 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 20 October 2009 - 02:44 PM

Така да е. Кой те кара да го водиш? По желание е.
Цитат
Изумително е, че трябваше да се изпишат 20 страници за да започнете да си бъркате по мозъчните гънки и да изкарате най-после що-годе мотивирани обосновки на тезите си, а не да се позовавате на "така правеше дедо ми".

Присъединявам се. Вкл. нещо трябва непрекъснато да се оправдавам, че не познавам в детайли някакви породи. Интересът ми е от общ характер, т.е, касае всички породи и трябва по-подробничко с мотивацията. Интересно как Конак го разбрах от раз и спрях да задавам въпроси по тази част.

ПП Сетих се още нещо, което е малко оф, но леко ми писна да го чета. Това за работните породи. Всички кучета работят. Компаньон е също кучешка професия и за да я изпълнява, кучето трябва да посрещне ред изисквания и потребности на човека. Не всяка порода може да се справи с тях. Аз не подценявам никоя порода, нито дискриминирам нейните ползватели, зарежете този мотив и вие.

• (29 Страници) +
  • « Първа
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни