Dog.bg Форуми : Бяло Швейцарско Овчарско Куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (37 Страници) +
  • « Първа
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бяло Швейцарско Овчарско Куче

#561 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 01 June 2012 - 12:46 PM

02.10.2006 година е започнала темата. Постигнатото е регистрация на клуб който не функционира. Да вземем да я приключим официално? Какво ще кажете?

#562 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2012 - 01:05 PM

Петро, радвам се, че се появи човек , като теб - с амбиция и плам. Качена снимка Добре дошъл!
Аз бях същият и все още съм, дори и кучето ми да преличаше само на породата и вече да не е сред нас.

Оставаш без отговор, не защото си почитател, а поради простия факт, както вече виждаш, че породата е супер неизвестна. Има сравнително много хора с бели овчарки и буквално супер малко с породисти такива. Много пъти съм се опитвал да открия следните персони и да ги запозная с темата ни, но без успех.
Лично ти, ако може на ти, ми пиши на ЛС с фейсбук и с удоволствие ще ти пратя абонатите, които познавам с швейцарски овчарки! : )

Искрено ти желая да се сдобиеш с това, което търсиш. Тогава ще видиш какво е амбиция и желание! Породата е НЕВЕРОЯТНА! Не се отказвай в никакъв случай просто поради факта, че е много трудно (вече имахме един такъв потребител, който много време се бори и в крайна сметка се задоволи със самоед - прекрасни кучета) Тук говорим обаче за нещо друго, нали?!

И аз имам същата мечта и ще я осъществя, дори и на по-късен етап.
Успех!
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#563 Потребителят е офлайн   vano Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 01 June 2012 - 01:19 PM

Показване на мнениетоpetro, в 01 June 2012 - 12:46 PM, написа:

02.10.2006 година е започнала темата. Постигнатото е регистрация на клуб който не функционира. Да вземем да я приключим официално? Какво ще кажете?

Е как да не функционира? Нали го приеха на ОС декември. Толкова ли бързо им мина ентусиазма на учередителите или това е поредния клуб ...
User's Signature

www.bgdogs.net

Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
Алберт Айнщайн

#564 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2012 - 02:13 PM

Функционира, как да не функционира- ако потърсиш страницата ще я намериш. Това си е някакво функциониране. А за ентусиазма не знам какво да кажа- явно не е бил много голям.

#565 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2012 - 02:16 PM

А за онзи потребител дето търси търси и накрая си взе самоед направо ме уби. Ще го поздравя, а и всички с едни редове, които аз наричам текст- до толкова са организирани и ясни. Четете тези думи на Фурия, написала ги в далечната 2005:

Ето че имаш и време и място за куче, а и родителите отдавна са съгласни, или вече пък живееш сама, та няма кой да ти забрани, или вече си достатъчно голяма за да се сбъдне тази мечта - няма значение, важното е че вече можеш да си вземеш куче. Започваш да си представяш как ще го донесеш вкъщи, как ще го гушкаш, ще му се радваш, ще се разхождате, ще му говориш, ще го учиш и то всичко ще разбира - все такива приятни неща. В представите ти вече даже кучето е от определена порода, пол и цвят. Започваш да търсиш и - хоп! - вуаля, първа клопка: кучето от твоята порода го няма в Бг, или поне много рядко се срещат. Може да се закупи, но или трябва да се чака кучилото, което ще отнеме възможно месеци, или трябва да се внася от чужбина, което ще отнеме пак много време, търсене а и пари. Но ти си вече нетърпелива, в мечтата си ти вече си с кучето си и ти се иска тя да се сбъдне час по-скоро. Минаваш покрай зоомагазин/борса - все едно. И - хоп! - втора клопка, виждаш чифт кафяви (може и сини, зависи от породата) очи, които така те гледат.... Сърцето ти се къса (и с право, защото в подобни заведения животните не се гледат добре)... Започваш да правиш компромиси с мечтите си, за да се докоснеш до реалността. Е, мечтала си за друга порода, ма като няма, то и тая не е лоша... Е, вярно че не е това, което ти си искала, но пък също е толкова сладичко, мило, хубаво, а и така те гледа... че и парите не са чааааак толкова много, за мечтата си трябваше да платиш двойно - ако не и тройно повече... Та и не трябва да чакаш вече, онова в представите ти е с месеци напред във времето, а това което те гледа е тук, сега. А и около теб повечето хора са си с кучета, а пък ти... Та и нали си го искаш за себе си, не за изложби...Остава само да протегнеш ръка... за да извадиш парите.
Щрак! - връщане назад няма.
Знаеш ли кой печели от цялата ситуация? Единствено търгаша от борсата или зоомагазина, защото прибира парите. Кучето получава теб, а ти него. И се почва битка. Битка за твоите мечти. Ти мечтаеш за здраво, красиво, послушно куче и изведнъж откриваш че кутрето има:
- тазобедрена дисплазия
- порочна психика
- генетична предразположеност към алергии
- демодекс, който го е имала и майка му на кучето, но ти нямаше как да знаеш
- външният му вид далече не отговаря на това, което ти си мислила че ще отгледаш, защото просто в родата му няма такива предци и той/тя няма как да прилича на харесваният от теб тип.

Кучето не е виновно, ти няма да го върнеш или да го изхвърлиш. Но ти - можеш да си спестиш много труд, разочарования и разходи по ветеринари ако си го дадеш този труд. Моят съвет е:
- Спри се на една порода, постави си за цел да вземеш хубаво куче от тази порода и си гони целта до дупка.
- Ако нямаш в наличност солидна сума, заделяй за да си позволиш по-скъпо куче (ще обясня защо)
- Разгледай развъдниците от исканата от теб порода, избери този тип, който ти допада най-много и виж снимките на кучките и предишните кучила, свържи се с развъдниците и попитай дали правят на кучета си тест за ДТБС (дисплазия на тазо-бедрената става)
- Взимайки "куче за себе си" - помни, ти един ден задължително ще поискаш да отидеш на изложба. И да спечелиш. Но няма да можеш да го направиш с "куче за себе си", за това ако поискаш да имаш след време шоу-класа, ще трябва да отложиш и тази мечта във времето. Струва ли си? При условие че можеш да съчетаеш и двете неща.
- Някои от развъдници се съгласяват и на разсрочено плащане, (виж точка втора, не винаги е задължително да имаш цялата сума наведнъж, макар че не бих разчитала изцяло на това)
- получавайки куче от развъдник - проверен разбира се - ти виждаш как ще изглежда твоето кутре като порасне, знаеш за евентуалните му здравословни проблеми и си подготвена за тях, ако поискаш кученца един ден от твоето куче - поне ще знаеш че не деградираш породата, известно ти е какъв характер са имали родителите на кученцето ти....

В този случай печелиш и ти, и твоето куче. Там няма да има битка - ще има само радост от взаимно съществуване и сбъднати мечти.

#566 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2012 - 02:20 PM

"...е, мечтала си за друга порода, ама като няма, то и тая не е лоша..." Като си спомня този Зевс как гръмко влиза във форума, с какви намерения и после...Какво да говорим, нямам нищо против самоедите, но това си е цитатът на Айнщайн в действие.

#567 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 01 June 2012 - 05:03 PM

Предлагам една практика, игра...Нека всеки, който се вълнува или посяга от време на време към тази страница, да го прави всеки ден просто с едно влизане и здрасти, за да държим страницата" повърхността". Когато човек влезе във форума ще я види на секундата, иначе трябва да ззнаещ, че съществува някъде. С мен лично беше така. И може тъй да се задвижи установяватето на истината за породата...Тъпичко ли ви звучи!?!

#568 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 01 June 2012 - 09:40 PM

В Чехия минахме покрай един развъдник за БШО, но само отвън ги видяхме.Нямаше време да спрем да ги видим по-отблизо, а и нали Чехия с други кучета си я свързвам :db_046:
Тука при нас разхождат една ама дали е чистокръвна не знам не ги разбирам

#569 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 June 2012 - 10:50 AM

По повод на една тема започната от Фурия за действителните резултати от развитието на породите искам тук да споделя собствените си изводи. Общите предци на НОК и БШОК са решаващи за развитието на двете породи. При Белия вариант се развиват няколко линии с основни характеристики. Това което се вижда на пръв поглед е цвета и дължината на косъма. Дългокосместо и късокосместо куче. Има и вариант който е със среден косъм, но ен твърдя, че той е отделна линия. При разпространените в Европа дългокосмести се наблюдава олекотяване на костната система и черепа. Как това се отразява на работните качества не знам. При "американският вариант"- късокосмест, който те наричат Бяла немска овчарка също се различават две посоки- едните са със структурата на източноевропейската овчарка- по- висока задница, по- големи уши, разположени ниско, което създава впечатление и за по- фина муцуна и другите, които са с познатия наклон на задницата, масивна глава с по- малки уши, изразен стоп. На двайсет и шеста страница има много интересни наблюдения на Ултима върху промяната на белезите през годините и забиването на породата/ европейската/ в една, чисто показна посока, загуба на връзката с общите предци с НОК. Доколкото разбирам нук никой не се интересува от тези теми, но това е разбираемо- всички стоим пред финансовите прегради, които пречат тук да се внесат екземпляри от една или друга линия, качествени и с достойнства осмислящи евентуалната творческа работа в селектирането на породата в Бг. Всеки си трае или най- много да извади симпатични снимки на собственото си куче. По изводите които си правя и контактите които осъществих с развъдници няма как един развъдник да ти даде най- доброто си куче. Освен това развъдчиците предлагат така нареченото право на първи избор, но реално тук няма познавачи на породата, които да могат да преценят едно тримесечно куче шампион ли е или не, какво потомство би дал и въобще как ще се развие. Единствената идея която ни хрумна с хората с които обсъждаме това е, че трябва да се потърси помощ от познавачите на НОК. .. Не ви ли звучи странно как това би предопределило нещата, ако някой тук реши да развива породата? Това според моите предпочитания не е никак лошо- в края на краищата говорим за кучета с общи предци, но пък да нямаме никой които да е навътре в нещата е тъжна история. Открих великолепно мъжко куче в Сърбия, от вида който харесвам, с титли, награди... Те планират кучило с великолепна женска с подобни качества- говоря сам оза визия- но без тази поредица от титли. Същият баща ще има кучило и с шампионка с американска кръв. Проблемът с шампионката е, че е от онзи вид със сърнешките уши. Какво би избрал някой, който иска кучето му да е от първото кучило? Проблемът е в титлите- да си вземем ли куче с повече титли или онова, на което харесваме и двамата родители?

#570 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 June 2012 - 10:59 AM

Виж темата- Деградация на породите?...

#571 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 02 June 2012 - 06:07 PM

petro , много хубав пост, но искам да нанеса няколко корекции:
1) Не може да се говори за общи предци на НОК и БШОК, защото швейцарката е произлязла от немската.... буквално. Тоест става дума за порода родена само от селекция на бели немски овчарки - без да се е внасяла кръв от други породи или каквото и да е било друго.
2) Заъгляването или "ниската задница" според мен идва от принадлежността на различните индивиди към различни линии НОК. Дори при германеца има екземпляри с "висока задница" това са така наречените работни линии, към които принадлежат служебните кучета. Тук много хора ги наричат източноевропейска овчарка (по правилно е НОК от източноевропейски тип), заради влиянието на Русия..... а руснаците обичат да си преписват услуги за различни породи. Такъв е случая и с прекръщаването на НОК в границите на държавата им. Само така наречените шоу кучета от породата са заъглени.
3) Работните качества на всяка порода биха загинали, ако селекцията се прави само и единствено по външен вид.
Интересен факт, който съм намирала като четиво, е че появата на бял цвят при НОК се свързва с кръстосването с вълци, което се е извършвало при създаването на породата. Ще сложа малко снимки на родоначалници на НОК.... един от тях е белият Greif von Sparwasser
Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка
малко четиво само за любители - еволюцията на НОК
и един прекрасен съвременен екземпляр
Качена снимка
User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...
Качена снимка Качена снимка

#572 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 02 June 2012 - 11:02 PM

ООО! Този най- долу е великолепен. Нещ отакова съм харесал. Аз приемам всичките ти корекции и много ми се щеше да излезе и илюстративен материал- благодаря ти! Това за източноевропейската ми беше много интересно- за мен така картината се изяснява. нищо не казваш по моя въпрос- може би всъщност не се е отчел като въпрос. Харесвам един мъжки, ще има кучило от две женски- едната е шампион, със сериозно потекло, не е мой тип обаче/ говорим за късокосмести/, другата е фантастична- къси уши, масивна глава и т.н., има малко титли. Как да избера? Приемаме, че здравния статус на двете е добър.

#573 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 June 2012 - 02:03 AM

Показване на мнениетоpetro, в 02 June 2012 - 11:02 PM, написа:

Харесвам един мъжки, ще има кучило от две женски- едната е шампион, със сериозно потекло, не е мой тип обаче/ говорим за късокосмести/, другата е фантастична- къси уши, масивна глава и т.н., има малко титли. Как да избера? Приемаме, че здравния статус на двете е добър.

Ако ражданията ще са на близки дати бих ти предложила да видиш и двете кучила и да си избереш тогава "твоето куче". Ако намеренията ти са да се занимаваш със сериозна киноложка дейност може би логичен избор би бил шампионката, но работата с генетиката, е че 2 и 2 не винаги прави 4. Тоест прекрасните родители шампиони не винаги правят прекрасни малки шампиони. Аз лично бих взела от майката, която повече ми допада, но най-добър вариант е да видиш дали тези връзки са имали преди потомство. Дори да е имал само с едната така грубо можеш да придобиеш представа какви ще са бебетата и как ще се развият.
User's Signature

#574 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 03 June 2012 - 07:52 AM

Успех!
Аз също съм на мнението на ultima. Виж дали има предишни кучила от родителите, дори да не са изцяло повторени връзки. Ако бащата има повече от едно кучило с различни женски като тип можеш да прецениш и до колко той си предава гените.

И най-важното е, кое теб ще те грабне!
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

#575 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 07:34 AM

Значи първо към Ултма- двете кучила са със сериозна разлика във времето. Едното е обявено на сайта вече като очаквано, а за другото знам само от контактите с тях. И за двете кучки са ми пратени база данни. За мъжкия- има доста сериозно потомство и поне това което аз мога да видя е, че е качествено и с постижения. И към двамата- мисля си че е неизбежно човек да не вземе това което го грабне, ако може. И тук излиза проблемът с това така наречено право на първи избор- как го правиш, като не разбираш породата, а още по- малко малките кученца! Трябва си познавач, а тук едва ли има- от всичко което видях в страницата. Явно в началото винаги се играе на сляпо. Другият вариант е да избираш от това което е в момента тук в страната, но наистина не мисля, че е добър вариант...ако те тресат някакви мечти да навлезеш в развъждането. дори никога да не се стигне до тях мисля, че е важно да се сложат в списъка с мотиви защо ще взимаш точно такова куче. И сега ми хрумва, че трябва да има такъв списък- условно казано. По това което пише Ултима, аз сам разбрах също и ...май това сме, БШОК е НОК с бял цвят на козината. В характеристиките на породата се казва, че характерът е по- мек- аз това го броя като минус. Други съществени разлики? Ако няма значи човек да си вземе НОК е по- добрият вариант, освен ако не е толкова запленен от белия цвят... Но все пак възприемаме света в много голяма степен през очите и обичаме нещата да ни харесват, за това цялата тази екзотика с белия цвят си струва. Важното е и под него да има една поредица от качества, които аз не мога да преценявам и явно ще трябва с теоритични или откраднати знания. Няма да се размине работата без съдействието на някой много добронамерен и много навътре с НОК.

#576 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 04 June 2012 - 08:07 AM

За избора на кученце винаги може да се посъветваш с развъдчика. Той/тя може да ти каже кое кученце какви качества ще има. Особено ако е по-стар развъдник с повече опит - те си виждат нещата и усещат кое кученце как ще се развие. Хора с дългогодишен опит в развъждането на кучета усещат както добрите връзки, от които ще излязат добри кученца, така и индивиуално кое кученце как се развива. Смятам, че ако напишеш едно пространно писмо какво търсиш и че искаш помощ в избора, тъй като тук породата хич я няма, развъдчика би ти помогнал.
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

#577 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 08:07 AM

Ултима, кой е този белият? Красавец е наистина!

#578 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 08:15 AM

Така мисля да направя. Ако имам някакви съмнения идват от разговорите ми с хора, които са близко до развъждането на някакви породи. Всички твърдят, че развъдчиците не дават най- добрите си кучета, или че ако разберат че си лаик ще ти пробутат лошото качество. Това е. Малко по български звучи, но това чух. В края на краищата това едва ли е чак такава беда, защото не винаги/ мисля/ от най- бляскавото кутре излиза най- доброто възрастно куче. преди много години...20, имах нюф. Като го взимах буквално ми извадиха едно кутре и ми казаха- Това е вашето- имаше още три. Стана великолепно куче, с невероятни качества- тогава имах късмет. Сега от цялото това ровене в изобилната информация човек се изпълва със съмнения.

#579 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 01:28 PM

Показване на мнениетоpetro, в 04 June 2012 - 08:07 AM, написа:

Ултима, кой е този белият? Красавец е наистина!

ами не успях да открия име, но разгледах профила на собственичката цък и подбрах още няколко негови снимки
Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка
ето още двама впечатляващи: Finn vom Sutumer Grund ,Bossanova von White Angel
а този приятел има наистина внушителна глава:
Surefire Obi-Wan Kinobi
Качена снимка
User's Signature

#580 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 June 2012 - 01:32 PM

Благодаря ти много! Ще гиоткрия. Приличат доста на този който аз харесах- Aron end Guadalupe

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни