Бяло Швейцарско Овчарско Куче
Публикувано: 01 June 2012 - 01:05 PM

Аз бях същият и все още съм, дори и кучето ми да преличаше само на породата и вече да не е сред нас.
Оставаш без отговор, не защото си почитател, а поради простия факт, както вече виждаш, че породата е супер неизвестна. Има сравнително много хора с бели овчарки и буквално супер малко с породисти такива. Много пъти съм се опитвал да открия следните персони и да ги запозная с темата ни, но без успех.
Лично ти, ако може на ти, ми пиши на ЛС с фейсбук и с удоволствие ще ти пратя абонатите, които познавам с швейцарски овчарки! : )
Искрено ти желая да се сдобиеш с това, което търсиш. Тогава ще видиш какво е амбиция и желание! Породата е НЕВЕРОЯТНА! Не се отказвай в никакъв случай просто поради факта, че е много трудно (вече имахме един такъв потребител, който много време се бори и в крайна сметка се задоволи със самоед - прекрасни кучета) Тук говорим обаче за нещо друго, нали?!
И аз имам същата мечта и ще я осъществя, дори и на по-късен етап.
Успех!
Публикувано: 01 June 2012 - 01:19 PM
petro, в 01 June 2012 - 12:46 PM, написа:
Е как да не функционира? Нали го приеха на ОС декември. Толкова ли бързо им мина ентусиазма на учередителите или това е поредния клуб ...

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 01 June 2012 - 02:16 PM
Ето че имаш и време и място за куче, а и родителите отдавна са съгласни, или вече пък живееш сама, та няма кой да ти забрани, или вече си достатъчно голяма за да се сбъдне тази мечта - няма значение, важното е че вече можеш да си вземеш куче. Започваш да си представяш как ще го донесеш вкъщи, как ще го гушкаш, ще му се радваш, ще се разхождате, ще му говориш, ще го учиш и то всичко ще разбира - все такива приятни неща. В представите ти вече даже кучето е от определена порода, пол и цвят. Започваш да търсиш и - хоп! - вуаля, първа клопка: кучето от твоята порода го няма в Бг, или поне много рядко се срещат. Може да се закупи, но или трябва да се чака кучилото, което ще отнеме възможно месеци, или трябва да се внася от чужбина, което ще отнеме пак много време, търсене а и пари. Но ти си вече нетърпелива, в мечтата си ти вече си с кучето си и ти се иска тя да се сбъдне час по-скоро. Минаваш покрай зоомагазин/борса - все едно. И - хоп! - втора клопка, виждаш чифт кафяви (може и сини, зависи от породата) очи, които така те гледат.... Сърцето ти се къса (и с право, защото в подобни заведения животните не се гледат добре)... Започваш да правиш компромиси с мечтите си, за да се докоснеш до реалността. Е, мечтала си за друга порода, ма като няма, то и тая не е лоша... Е, вярно че не е това, което ти си искала, но пък също е толкова сладичко, мило, хубаво, а и така те гледа... че и парите не са чааааак толкова много, за мечтата си трябваше да платиш двойно - ако не и тройно повече... Та и не трябва да чакаш вече, онова в представите ти е с месеци напред във времето, а това което те гледа е тук, сега. А и около теб повечето хора са си с кучета, а пък ти... Та и нали си го искаш за себе си, не за изложби...Остава само да протегнеш ръка... за да извадиш парите.
Щрак! - връщане назад няма.
Знаеш ли кой печели от цялата ситуация? Единствено търгаша от борсата или зоомагазина, защото прибира парите. Кучето получава теб, а ти него. И се почва битка. Битка за твоите мечти. Ти мечтаеш за здраво, красиво, послушно куче и изведнъж откриваш че кутрето има:
- тазобедрена дисплазия
- порочна психика
- генетична предразположеност към алергии
- демодекс, който го е имала и майка му на кучето, но ти нямаше как да знаеш
- външният му вид далече не отговаря на това, което ти си мислила че ще отгледаш, защото просто в родата му няма такива предци и той/тя няма как да прилича на харесваният от теб тип.
Кучето не е виновно, ти няма да го върнеш или да го изхвърлиш. Но ти - можеш да си спестиш много труд, разочарования и разходи по ветеринари ако си го дадеш този труд. Моят съвет е:
- Спри се на една порода, постави си за цел да вземеш хубаво куче от тази порода и си гони целта до дупка.
- Ако нямаш в наличност солидна сума, заделяй за да си позволиш по-скъпо куче (ще обясня защо)
- Разгледай развъдниците от исканата от теб порода, избери този тип, който ти допада най-много и виж снимките на кучките и предишните кучила, свържи се с развъдниците и попитай дали правят на кучета си тест за ДТБС (дисплазия на тазо-бедрената става)
- Взимайки "куче за себе си" - помни, ти един ден задължително ще поискаш да отидеш на изложба. И да спечелиш. Но няма да можеш да го направиш с "куче за себе си", за това ако поискаш да имаш след време шоу-класа, ще трябва да отложиш и тази мечта във времето. Струва ли си? При условие че можеш да съчетаеш и двете неща.
- Някои от развъдници се съгласяват и на разсрочено плащане, (виж точка втора, не винаги е задължително да имаш цялата сума наведнъж, макар че не бих разчитала изцяло на това)
- получавайки куче от развъдник - проверен разбира се - ти виждаш как ще изглежда твоето кутре като порасне, знаеш за евентуалните му здравословни проблеми и си подготвена за тях, ако поискаш кученца един ден от твоето куче - поне ще знаеш че не деградираш породата, известно ти е какъв характер са имали родителите на кученцето ти....
В този случай печелиш и ти, и твоето куче. Там няма да има битка - ще има само радост от взаимно съществуване и сбъднати мечти.
Публикувано: 01 June 2012 - 02:20 PM
Публикувано: 01 June 2012 - 05:03 PM
Публикувано: 01 June 2012 - 09:40 PM

Тука при нас разхождат една ама дали е чистокръвна не знам не ги разбирам
Публикувано: 02 June 2012 - 10:50 AM
Публикувано: 02 June 2012 - 06:07 PM
1) Не може да се говори за общи предци на НОК и БШОК, защото швейцарката е произлязла от немската.... буквално. Тоест става дума за порода родена само от селекция на бели немски овчарки - без да се е внасяла кръв от други породи или каквото и да е било друго.
2) Заъгляването или "ниската задница" според мен идва от принадлежността на различните индивиди към различни линии НОК. Дори при германеца има екземпляри с "висока задница" това са така наречените работни линии, към които принадлежат служебните кучета. Тук много хора ги наричат източноевропейска овчарка (по правилно е НОК от източноевропейски тип), заради влиянието на Русия..... а руснаците обичат да си преписват услуги за различни породи. Такъв е случая и с прекръщаването на НОК в границите на държавата им. Само така наречените шоу кучета от породата са заъглени.
3) Работните качества на всяка порода биха загинали, ако селекцията се прави само и единствено по външен вид.
Интересен факт, който съм намирала като четиво, е че появата на бял цвят при НОК се свързва с кръстосването с вълци, което се е извършвало при създаването на породата. Ще сложа малко снимки на родоначалници на НОК.... един от тях е белият Greif von Sparwasser

малко четиво само за любители - еволюцията на НОК
и един прекрасен съвременен екземпляр

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...

Публикувано: 02 June 2012 - 11:02 PM
Публикувано: 03 June 2012 - 02:03 AM
petro, в 02 June 2012 - 11:02 PM, написа:
Ако ражданията ще са на близки дати бих ти предложила да видиш и двете кучила и да си избереш тогава "твоето куче". Ако намеренията ти са да се занимаваш със сериозна киноложка дейност може би логичен избор би бил шампионката, но работата с генетиката, е че 2 и 2 не винаги прави 4. Тоест прекрасните родители шампиони не винаги правят прекрасни малки шампиони. Аз лично бих взела от майката, която повече ми допада, но най-добър вариант е да видиш дали тези връзки са имали преди потомство. Дори да е имал само с едната така грубо можеш да придобиеш представа какви ще са бебетата и как ще се развият.

Публикувано: 03 June 2012 - 07:52 AM
Аз също съм на мнението на ultima. Виж дали има предишни кучила от родителите, дори да не са изцяло повторени връзки. Ако бащата има повече от едно кучило с различни женски като тип можеш да прецениш и до колко той си предава гените.
И най-важното е, кое теб ще те грабне!
Публикувано: 04 June 2012 - 07:34 AM
Публикувано: 04 June 2012 - 08:07 AM
Публикувано: 04 June 2012 - 08:15 AM
Публикувано: 04 June 2012 - 01:28 PM
petro, в 04 June 2012 - 08:07 AM, написа:
ами не успях да открия име, но разгледах профила на собственичката цък и подбрах още няколко негови снимки

ето още двама впечатляващи: Finn vom Sutumer Grund ,Bossanova von White Angel
а този приятел има наистина внушителна глава:
Surefire Obi-Wan Kinobi