Бяло Швейцарско Овчарско Куче
Публикувано: 05 June 2012 - 05:14 PM
Публикувано: 07 June 2012 - 07:26 AM
Изводите са:
1. Трябва стратегия при внасянето на кучета.
2. Трябва идея/ ясен образ/ за това в каква посока трябва да се развива тук.
3. За горните две трябва съдействие на хора с много опит и знания.
4. Трябват хора, които искат да се занимават с породата в една или друга посока.
Какви са тези посоки:
1. Куче- домашен любимец- не участва в развъдната дейност.
2. Работни кучета и шоу клас - биха могли да участват в развъдна дейност, след доказване на ценни качества, струващи си запазване и развитието им във връзка с цялостната идея за породата.
Със сигурност не съм изчерпателен. Ако някой има яснота как би трябвало да се допълни този план да го направи. Все пак е добре, че нещата са стигнали до тук в този малък кръг от хора. Темата е отворена преди шест години с въпрос "Има ли такава порода?" Това си е забележително.
Публикувано: 07 June 2012 - 09:13 AM
Единствения регулаторен орган за това е клубът. От там трябва всичко друго да се започне. Обикновенно официалния клуб е с един състав- от там всички други стават опозиция и се почва едно плюене. Българска работа.
При БШОК както и при нашата порода имаме едно предимство. Те сега навлизат в България и ако съумеем да я опазим в началото,основния генофонд да е добър после ще ни бъде по-лесно.
Публикувано: 07 June 2012 - 02:46 PM
И пак- странно е, че хора имащи кучета от други породи- като теб, с твоя развъдник, като председателят на Бернско пастирско куче, като...какво да ги изреждам, то се вижда- се включвате в този разговор със сериозни мнения, а никой не се появява от тези, които имат куче от породата. Аз не искам някой да гледа кучета по мое предпочитание, по простата причина, че се опитвам да си изясня каква трябва да е посоката ми на предпочитания. Може би витая в някакви мои си представи, които нямат нищо общо с развитието на тази порода. Аз бих искал да се появи някой с мнения и предпочитания, но от тези които би трябвало да са пристрастни, да живеят с такива кучета, или да имат сериозни намерения да го направят. Защото ако няма среда и си сам юнак на коня какво правиш- нищо- имаш си куче. Това не е лошо, но ако ти се ще да се огледаш, да сравниш твойто с други, да те оценят експерти, да работиш в група...трябва ти среда. Може би тази порода не е за тук. Тогава решението да си взема куче ще се задвижи в друга посока и ще търся среда в която да не съм някакъв екземпляр с екзотично куче. Не харесвам екзотични кучета. Харесвам по- простоскроени и това, което ме грабва в БШОК е точно това- линията на немската, старонемската и източноевропейската овчарки, само че бели. Това ме грабва и в твоите вълчаци- куче, обикновено, с окраска като на толкова улични кучета, но виждаш и другото, дето ти обръща мозъка, защото това е вълк. Необикновенна обикновенност! Това ми харесва в тези кучета. Но кой движи това тук за БШОК, кой задава критерия, защото мисля, че е имало време- преди няколко години, когато действително е имало известно думкане с тъпаните- вижте ме какво куче имам. Но това е отминало, както се вижда този интерес е отмрял, вече не е валиден, защото има известно нарояване във Варна, в Бургас, по други места. Но вече няма думкането, защото не е интересно. Вече трябва друго. Качество! А какво всъщност означава качество точно за тази порода- това е въпросът който ме вълнува през последните дни, но...
Аз силно се надявам да устоиш и да развиваш невероятната порода с която си се хванал- изключителни животни! Знам и за усилията ти- заплождане в Чехия, обмисляне как да се продължи нататък...Сигурен съм, че не си започнал сам, или може би сам, но някой в някакъв момент те е подкрепил със знание за вълчаците. Иска ми се и за БШОК да стане така. Да се действа в умна посока. Но за сега явно трябва просто да се отлепи.
Публикувано: 10 June 2012 - 06:23 AM
Подадох си молба за Клуба на Бялото швейцарско овчарско куче! Много се надявам в близките месеци да ида на специализирана изложба на породата...
Публикувано: 10 June 2012 - 05:14 PM

Публикувано: 11 June 2012 - 09:51 AM

Публикувано: 11 June 2012 - 10:25 AM

съгласна съм с това: "Късокосместо, дългокосместо- няма значение. Всичко е анатомия.", но също така се наблюдава изнежване на породата (което не ми харесва), а тъй като в Европа май преобладават дъглокосместите - ми се набива в очите тенденцията "дългокосместите развиват "по- нежна" структура".
ето например тези двамата приличат повече на шпицове отколкото на овчарка .... каквато и да е.... мога да ги сравня с моя Шейн (шпиц)

няколко нежни: този не ми допада

добра костна система:

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...

Публикувано: 11 June 2012 - 10:36 AM
този ми харесва

Публикувано: 11 June 2012 - 12:01 PM

Публикувано: 12 June 2012 - 04:01 AM
sin_zaek, в 11 June 2012 - 08:14 PM, написа:
моят вярно че не е точно бяло швейцарско овчарско куче (или поне не е ясно), ама никак не изглежда "нежен"..
иначе "нежни" и приличащи на "хрътки" съм виждала (на снимки) и късокосмести...
козината няма общо с анатомията - просто в Европа повече се котират дългокосместите, а също така се наблюдава изнежване в структурата на кучетата. това е причината да преобладават "нежните" с дълга козина. аз лично предпочитам средният към къс косъм, но ако и дългокосместо се окаже - като си е мое ще го обичам. въпросът тук опира до структурата - тя е най-важна! цитат от предния ми пост само с хубавите от дългокосместите .... има ги, но тенденцията върви срещу тях - .... жалко!
ultima, в 11 June 2012 - 10:25 AM, написа:

този е интересен

Публикувано: 12 June 2012 - 04:47 AM
petro, в 11 June 2012 - 12:01 PM, написа:

генотип за цвят (това са само признатите в стандарта цветове):
ген за сив (Sable) цвят (aw) + друг ген = сиво куче
ген за чепрак (Black&Tan) (as) + ген за черен с чорапи (Bi-Color) (at) = куче с чепрачен цвят
ген за черен цвят (Black) (a) + друг ген = куче с друг тип цвят
"White Shepherds were once blamed for color dilution or paling for the entire breed because the recessive e allele of the MC1R (E) gene locus masks expression of alleles at other gene loci that actually do code for lighter (often termed as diluted or pale) colors of silver, black and tan or liver. German breeders of the 1920s and 1930s misinterpreted pale-colored offspring of white dogs as an undesirable "white" genetic trait. A homozygous dog of normal color paired with a white GSD always produces full colored puppies because the e allele is recessive."
"Белият цвят при немската овчарка е рецесивен към всички остани цветове. За да се прояви, трябва и двамата родители да носят белия ген (или те да са бели или да са носители)".
как се унаследява белият ген:
оцветена НОК (носител на белия ген) X оцветена НОК (носител на белия ген) = оцветени и бели кученца
оцветена НОК X бяла НОК = оцветени кученца (носители на белия ген)
оцветена НОК (носител на белия ген) X бяла НОК = всички оцветени кученца ще носят белия ген и 25% от кучилото ще бъдат бели
бяла НОК X бяла НОК = всички кученца ще бъдат бели
цветовете в ред на доминантност:
сив
чепрак
черен с чорапи
черен / бял (рецесивни)
всички съществуващи цветове в породата - признати и не