Dog.bg Форуми : Бяло Швейцарско Овчарско Куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (37 Страници) +
  • « Първа
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бяло Швейцарско Овчарско Куче

#601 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 05 June 2012 - 05:14 PM

Не,но се подарява.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#602 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:изобразително изкуство, чехословашки вълчак, БШОК

Публикувано: 05 June 2012 - 06:01 PM

Шампион на Австрия. Има поколение с...

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#603 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 06:04 PM

...Коломбия...Аз си оставам вперен в Арон!

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

#604 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 06:05 PM

ЗАЩО!?!

#605 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 June 2012 - 06:06 PM

Пиши ми на лични, че се развълнувах. И малко снимки! Е как може, аз съм изумен!

#606 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2012 - 07:26 AM

Да обобщим! В последните страници обсъждаме едностранно едната линия на породата- късокосместите бели овчарки. Доколкото виждам го правим хора, които нямаме такива кучета, или се включват хора с кучета от други породи. Никой ли тук с БШОК няма да се намеси със мнение, съвет... Ако не е станало ясно аз лично търся такъв. Подал съм снимки на кучета между които се колебая и търся наистина съвет. Има нужда, защото вчера четох доста активната дискусия при чау- чау за това как се развива или по- скоро проваля породата при тях тук в България. Доста отрезвяващо беше.
Изводите са:
1. Трябва стратегия при внасянето на кучета.
2. Трябва идея/ ясен образ/ за това в каква посока трябва да се развива тук.
3. За горните две трябва съдействие на хора с много опит и знания.
4. Трябват хора, които искат да се занимават с породата в една или друга посока.

Какви са тези посоки:

1. Куче- домашен любимец- не участва в развъдната дейност.
2. Работни кучета и шоу клас - биха могли да участват в развъдна дейност, след доказване на ценни качества, струващи си запазване и развитието им във връзка с цялостната идея за породата.

Със сигурност не съм изчерпателен. Ако някой има яснота как би трябвало да се допълни този план да го направи. Все пак е добре, че нещата са стигнали до тук в този малък кръг от хора. Темата е отворена преди шест години с въпрос "Има ли такава порода?" Това си е забележително.

#607 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 07 June 2012 - 09:13 AM

Петро всички тези неща звучат добре,но са трудно постижими за коя да е порода. До тук планът ти е добър,но има нещо което забравяш. Всеки може да си купи и внесе куче. Всеки си прави избора какво да е то. Не можеш на всеки да му избереш подходящо според теб куче.
Единствения регулаторен орган за това е клубът. От там трябва всичко друго да се започне. Обикновенно официалния клуб е с един състав- от там всички други стават опозиция и се почва едно плюене. Българска работа.
При БШОК както и при нашата порода имаме едно предимство. Те сега навлизат в България и ако съумеем да я опазим в началото,основния генофонд да е добър после ще ни бъде по-лесно.

#608 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2012 - 02:46 PM

Ами така е- има клуб...административно, но е без членове доколкото разбрах. Това може да звучи тъпо, но не е, защото административната работа е извършена от някой, просто сега трябва да се ползва. Мисля, че проблемът идва от ограниченията, които всеки трябва да си наложи, ако влезе в този клуб. Сега говорих със собственици на булдог, които си избрали да заплождат женска от Словакия, щото била по така. Викам, изследвания правихте ли, вие и тя. Е, то нали за това избрали от Словакия, да има гаранция, че ще са здравички кученцата. Искат си хората да им мърдат кученца от техния мъжки, а за изследвания мълчат. И гледат с един такъв умилителен поглед означаващ- нали ме разбираш.
И пак- странно е, че хора имащи кучета от други породи- като теб, с твоя развъдник, като председателят на Бернско пастирско куче, като...какво да ги изреждам, то се вижда- се включвате в този разговор със сериозни мнения, а никой не се появява от тези, които имат куче от породата. Аз не искам някой да гледа кучета по мое предпочитание, по простата причина, че се опитвам да си изясня каква трябва да е посоката ми на предпочитания. Може би витая в някакви мои си представи, които нямат нищо общо с развитието на тази порода. Аз бих искал да се появи някой с мнения и предпочитания, но от тези които би трябвало да са пристрастни, да живеят с такива кучета, или да имат сериозни намерения да го направят. Защото ако няма среда и си сам юнак на коня какво правиш- нищо- имаш си куче. Това не е лошо, но ако ти се ще да се огледаш, да сравниш твойто с други, да те оценят експерти, да работиш в група...трябва ти среда. Може би тази порода не е за тук. Тогава решението да си взема куче ще се задвижи в друга посока и ще търся среда в която да не съм някакъв екземпляр с екзотично куче. Не харесвам екзотични кучета. Харесвам по- простоскроени и това, което ме грабва в БШОК е точно това- линията на немската, старонемската и източноевропейската овчарки, само че бели. Това ме грабва и в твоите вълчаци- куче, обикновено, с окраска като на толкова улични кучета, но виждаш и другото, дето ти обръща мозъка, защото това е вълк. Необикновенна обикновенност! Това ми харесва в тези кучета. Но кой движи това тук за БШОК, кой задава критерия, защото мисля, че е имало време- преди няколко години, когато действително е имало известно думкане с тъпаните- вижте ме какво куче имам. Но това е отминало, както се вижда този интерес е отмрял, вече не е валиден, защото има известно нарояване във Варна, в Бургас, по други места. Но вече няма думкането, защото не е интересно. Вече трябва друго. Качество! А какво всъщност означава качество точно за тази порода- това е въпросът който ме вълнува през последните дни, но...

Аз силно се надявам да устоиш и да развиваш невероятната порода с която си се хванал- изключителни животни! Знам и за усилията ти- заплождане в Чехия, обмисляне как да се продължи нататък...Сигурен съм, че не си започнал сам, или може би сам, но някой в някакъв момент те е подкрепил със знание за вълчаците. Иска ми се и за БШОК да стане така. Да се действа в умна посока. Но за сега явно трябва просто да се отлепи.

#609 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 June 2012 - 06:23 AM

Чух вчера ценно мнение- Късокосместо, дългокосместо- няма значение. Всичко е анатомия. И аз така мисля, но явно е, че или при късокосместите по- добре личат тези качества- мускулатура, костна система... или действително дългокосместите развиват "по- нежна" структура. Имаше и мнение относно мъжко или женско куче, но мисля, че това доста е дъвкано през годините, още преди да има интернет. Поне аз тогава имах първото си куче...от съвсем друга порода и тези неща наистина се обсъждаха между кучкарите непрекъснато.

Подадох си молба за Клуба на Бялото швейцарско овчарско куче! Много се надявам в близките месеци да ида на специализирана изложба на породата...

#610 Потребителят е офлайн   LG9 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 June 2012 - 05:14 PM

Не съм съгласен, че дългокосместите са с по-нежно развита мускулатура или костна система. На мен лично най-много ми харесват екземплярите от средна към дълга козина. Качена снимка
User's Signature

Качена снимка

'He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours,
faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion.'

#611 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2012 - 09:51 AM

Този момент е спорен. Ултима изчезна някъде, но тя сподели с мен, че не и харесва цялостното развитие на породата. Аз също споделям мнението и и то заради тази префиненост, която се вижда дори на снимки. А за "външните" белези- къса, дълга козина- мисля, че е въпрос на предпочитания. Бих се радвал породата да се развие тук и в двете си линии. Надявам се и ти да се включиш в този процес...ако плановете ти са да си тук:flagbg:

#612 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 11 June 2012 - 10:25 AM

тук съм :ab_041:
съгласна съм с това: "Късокосместо, дългокосместо- няма значение. Всичко е анатомия.", но също така се наблюдава изнежване на породата (което не ми харесва), а тъй като в Европа май преобладават дъглокосместите - ми се набива в очите тенденцията "дългокосместите развиват "по- нежна" структура".
ето например тези двамата приличат повече на шпицове отколкото на овчарка .... каквато и да е.... мога да ги сравня с моя Шейн (шпиц)
Качена снимка Качена снимка
няколко нежни: този не ми допада
Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка
добра костна система:
Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка Качена снимка
User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...

#613 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2012 - 10:36 AM

също така ми се видя доста иронично, че нежньовците са в най-голям брой когато в чичко гугъл напишеш white swiss shepherd, напишеш ли white german shepherd или просто white shepherd нещата се променят. факт е и голяма разлика в екземплярите тоест дори развъдчиците не са решили в каква насока ще развъждат ...

този ми харесва
Качена снимка
User's Signature

#614 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2012 - 12:01 PM

Шпиц, хрътка, коли...квото не искаш това няма да намериш- ужасна работа. Мисля, че и едно от българските кучета е в снимките. Това е целта- в последния! Моята разбира се. Ако стигна до момент да развъждам кучета, такава ще е моята цел. Радвам се, че се появи. :re_037: Все забравям да те питам за онези, които пусна с родословия и в тях има НОК. Как запазват белия цвят, всички кученца ли се раждат бели или различно, освен това се чудех как не се е появило някакво петнисто. Не разбирам от генетика, ама ето- нюфовете имат ландзер, а тук как не е станало? :zz_231:

#615 Потребителят е офлайн   sin_zaek Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2012 - 08:14 PM

на мен пък ми харесват по-косматичките овчарки..

моят вярно че не е точно бяло швейцарско овчарско куче (или поне не е ясно), ама никак не изглежда "нежен"..

иначе "нежни" и приличащи на "хрътки" съм виждала (на снимки) и късокосмести...
User's Signature

Качена снимка

#616 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 11 June 2012 - 09:52 PM

Така си е- и сред късококосместите ги има. Много ми стана интересно- пусни една снимка на кучето, моля!:rc_036:

#617 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 June 2012 - 04:01 AM

Показване на мнениетоsin_zaek, в 11 June 2012 - 08:14 PM, написа:

на мен пък ми харесват по-косматичките овчарки..

моят вярно че не е точно бяло швейцарско овчарско куче (или поне не е ясно), ама никак не изглежда "нежен"..

иначе "нежни" и приличащи на "хрътки" съм виждала (на снимки) и късокосмести...

козината няма общо с анатомията - просто в Европа повече се котират дългокосместите, а също така се наблюдава изнежване в структурата на кучетата. това е причината да преобладават "нежните" с дълга козина. аз лично предпочитам средният към къс косъм, но ако и дългокосместо се окаже - като си е мое ще го обичам. въпросът тук опира до структурата - тя е най-важна! цитат от предния ми пост само с хубавите от дългокосместите .... има ги, но тенденцията върви срещу тях - .... жалко!

Показване на мнениетоultima, в 11 June 2012 - 10:25 AM, написа:

добра костна система:
Качена снимка Качена снимка Качена снимка

този е интересен
Качена снимка
User's Signature

#618 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 June 2012 - 04:47 AM

Показване на мнениетоpetro, в 11 June 2012 - 12:01 PM, написа:

Все забравям да те питам за онези, които пусна с родословия и в тях има НОК. Как запазват белия цвят, всички кученца ли се раждат бели или различно, освен това се чудех как не се е появило някакво петнисто. Не разбирам от генетика, ама ето- нюфовете имат ландзер, а тук как не е станало? :zz_231:

генотип за цвят (това са само признатите в стандарта цветове):
ген за сив (Sable) цвят (aw) + друг ген = сиво куче
ген за чепрак (Black&Tan) (as) + ген за черен с чорапи (Bi-Color) (at) = куче с чепрачен цвят
ген за черен цвят (Black) (a) + друг ген = куче с друг тип цвят

Качена снимка
"White Shepherds were once blamed for color dilution or paling for the entire breed because the recessive e allele of the MC1R (E) gene locus masks expression of alleles at other gene loci that actually do code for lighter (often termed as diluted or pale) colors of silver, black and tan or liver. German breeders of the 1920s and 1930s misinterpreted pale-colored offspring of white dogs as an undesirable "white" genetic trait. A homozygous dog of normal color paired with a white GSD always produces full colored puppies because the e allele is recessive."

"Белият цвят при немската овчарка е рецесивен към всички остани цветове. За да се прояви, трябва и двамата родители да носят белия ген (или те да са бели или да са носители)".

как се унаследява белият ген:

оцветена НОК (носител на белия ген) X оцветена НОК (носител на белия ген) = оцветени и бели кученца
оцветена НОК X бяла НОК = оцветени кученца (носители на белия ген)
оцветена НОК (носител на белия ген) X бяла НОК = всички оцветени кученца ще носят белия ген и 25% от кучилото ще бъдат бели
бяла НОК X бяла НОК = всички кученца ще бъдат бели

цветовете в ред на доминантност:
сив
чепрак
черен с чорапи
черен / бял (рецесивни)

всички съществуващи цветове в породата - признати и не
Качена снимка
User's Signature

#619 Потребителят е офлайн   petro Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 June 2012 - 05:01 AM

Благодаря ти! Просто и ясно. Ама...щото съм пълен невеж в тези неща... Аз съм изумен!

#620 Потребителят е офлайн   sin_zaek Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 June 2012 - 07:36 AM

ясно, че не са свързани козината и костната структура, ама заради твърдението някъде по-горе, че дългокосместите били с по-нежна структура или нещо такова, реших да пиша... и нямам предвид поста на ултима, а някъде по-напред..
User's Signature

Качена снимка

• (37 Страници) +
  • « Първа
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема