Dog.bg Форуми : Бяло Швейцарско Овчарско Куче

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (37 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Бяло Швейцарско Овчарско Куче

#61 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 09 April 2008 - 08:57 PM

днеска имах повече време,така че го започвам днеска.така сега .........стремя се да е максимално точно но ще използвам български термини като в скоби ще ги пиша буквално  преведени..............започваме

МФК-стандарт №347/18.12.2002/Великобритания

БЯЛО ШВЕЙЦАРСКО ОВЧАРСКО КУЧЕ(отдоло същото на немски)

ПРЕВОД:господин Р.Биндер
ПРОИЗХОД:Швейцария
ДАТА НА ПУБЛИКАЦИЯ НА ОРИГИНАЛНИЯ ВАЛИДЕН СТАНДАРТ:26.11.2002
ИЗПОЛЗВАНЕ:семейно и работещо куче компаньон.отнася се изключително приятелски към деца,грижлив пазач,бодро и бързоучещо.
КЛАСИФИКАЦИЯ:МФК-група първа-овчарски и пастирски кучета(без швейцарскире пастирски кучета)-тук вмъквам че те са бернски зененхунд,голям зененхунд,апенцеле и ентлебухер.
            секция първа-овчарски кучета
            без изпитания за работа
ИСТОРИЯ НА ПОРОДАТА:в САЩ и Канада белите овчарски кучета постепенно са приети като отделна порода.
първите кучета от тази порода са внесени в Швейзария в началото на 70-те години.мъжкият от американски произход Лобо,роден на 5-ти март 1966може да бъде считан за родоначалник на породата в Швейцария.потомците на този мъжки регистрирани в LOS и други бели овчарски кучета внесени от САЩ и Канада постепенно се размножили.Сега съществува голям брой бели овчарски кучета,чистокръвни,повече от няколко поколения ,разпръснати из Европа.Затова,от юни 1991,тези кучета са регистрирани като нова порода с приложение от LOS.
ЕКСТЕРИОР(ОБЩ ВИД):силно,добре замускулено,със среден ръст,бяло овчарско куче със стърчащи уши ,козина с подкосмие или дълга козина също с подкосмие ,удължен формат(правоъгълен),средно развита костна система и елегантни,хатмонични  контури.
ВАЖНИ ПРОПОРЦИИ:
--умерено дълга правоъгълна форма(форматът е 120:100)
--разстоянието от стопа до носната гъба е малко повече отколкото това от стопа до тилната издатина.
ПОВЕДЕНИЕ,ХАРАКТЕР:живо,без нервираност,вннимателно и бдително,понякога малко резрвирано към непознати,но никога неспокойно или агресивно.
ГЛАВА:силна,здрава,суха и фино изваяна,пропорционална към тялото.погледната отгорее и отстрани е клиновидна.
ЧЕРЕПНА ЧАСТ:
--череп:само леко заоблен,забележима централна бразда.
--стоп:леко подчертан,но ясно видим/забележим
ЛИЦЕ(ЛИЦЕВА ЧАСТ):
нос:средно голям, желана е черна пигментация,приемат се също бял и по-светъл нос
муцуна:силна и умерено дълга в сравнение с черепа,носовият мост и по-ниската линия на муцуната се събират постепенно в една точка.
устни:сухи,плътно прилепнали,с ножицовидна захапка.зъбите трябва да са перпендикулярни на челюстта.
очи:средно големи,бадемовидни,леко косо поставени,от кафяви до тъмно кафяви,желателно е клепачите да пасват добре на черните краища на очите.
уши:изправени уши,високо поставени,носят се изправени,успоредни и насочени напред,с формата на правоъгълник,на върха са като леко заоблен триъгълник.

ВРАТ:средно дълъг и добре змускулен,добре поставен на тялото,без увиснала гуша,елегантно извитата вратна линия се спуска без прекъсване от умерено високо носената глава до холката.

ТЯЛО:силно,мускулесто,средно дълго.
ХОЛКА:ясно изразена
ГРЪБ:хоризонтален,здрав
СЛАБИНИ:силно замускулени
КРУПА:дълга и с умерена широчина.постепенно извиваща се до корена на опашкaта
ГЪРДИ:не много широки,дълбоки(около 50 процента от височината при холката) стигащи до лактите,гръдният кош е овален,добре дазширяващ се към гърба.видимо предгърдие.
КОРЕМ И ХЪЛБОЦИ:хълбоците са стройни,здрави и стабилни,умерено завити
ОПАШКА:рунтава саблевидна опашка,заострена към върха,поставена по-скоро дълбоко,достигаща поне до скакателната става,носи се или право надоло или с лека саблевидна извивка в последната трета част,по време на движение се носи малко по-високо,но никога над линията на гърба.
КРАЙНИЦИ:здрави,жилави,със средно развита костна система.

ПРЕДНИ ЧЕТВЪРТИНИ:права,гледана отпред,само умерено широка поза,погледната в профил,добре заъглена
РАМО:рамото е листовидно,дълго и добре поставено назад,добре заъглено,зялото рамо е силно замускулено.
ЛАКТИ:близко поставени до тялото.

ЗАДНИ ЧЕТВЪРТИНИ:погледнати отзад са прави и паралелни,поставени не твърде широко,погледнати отстрани са с адекватно заъглени
ГОРНО БЕДРО:средно дълго,силно замускулено
ДОЛНО БЕДРО:средно дълго,косо,със солидни кости и добре замускулено.
СКАКАТЕЛНА СТАВА:мощна,добре заъглена
КОСТТА ПОД СКАКАТЕЛНАТА СТАВА(нне знам как се нарича):средно дълга,права,мускулеста,жилава,здрава,петият пръст трябва да бъде премахнат,освен в държави,където тази операция е забранена.
СТЪПАЛА(ЛАПИ):овални,задните са малко по-дълги от предните,пръстите са стегнати и добре заоблени,стабилни,здрави черни възглавнички,желани са тъмни нокти

ПОХОДКА(АЛЮРИ,ДВИЖЕНИЯ):ритмична последователност от стъпки , с гладко оттласкване и издръжливост,предните крака се разтягат напред,със здраво оттласкване,тръсът е ниско до земята и лек

КОЖА:без гънки,с тъмна пигментация.

КОЗИНА:
КОСМИ:средни дълга,гъста,плътно прилягаща към подкосмието или дълга с подкосмие,обилно подкосмие,покрито с твърди,прави защитни косми,лицето,ушите и предната част на краката са покрити с по-къса козина,на врата и задната част на краката е малко по-дълга.допуска се също и леко некъдрена(вълниста),твърда козина.
ЦВЯТ:бял

ГОЛЕМИНА И ТЕГЛИ:
височина в холката-мъжки-60-66см.
                          -женска-55-61см.
тегло-мъжки-30-40кг.
      -женска-25-35кг.
кучета,леко надвишащи нормата или такива,които са под нея не се елиминират.

НЕДОСТАТЪЦИ:всяко отклонение от горепосочените точки трябла да се счита за недостатък и сериозността с която се санкционира той трябва да е пропорционална на отклонението.

ЛЕКИ НЕДОСТАТЪЦИ:
--леко еленски цвят(светло жълто или светлобежово) по върховете на ушите,гърба и горната част на опашката
--частична загуба на пигментацията на носовата гъба,устните и/или очертанията на очите.

СЕРИОЗНИ НЕДОСТАТЪЦИ:
--тромав вид,квадратен профил
--неясно изразен полов диморфизъм
--ТВА ВЕЧЕ НЕ МОГА ДА ГО ПРЕВЕДА
--клепнали уши,...........................,.................................
--много извита гръбна линия
--завита опашка,извита,къдрава опашка,опашка с формата на кука,носена над гърба опашка
--мека,копринена козина,вълниста,къдрава козина,изключително дълга козина без подкосмие
--отличително еленски цвят(жълто или бежаво оцветяване) на върховете на ушите ,гърба или горната част на опашката

ЕЛИМИНИРАЩИ НЕДОСТАТЪЦИ:
--твърде срамежливи,страхливи или агресивни
--едното или двете очи сини,изпъкнали очи
--И ТВА Е ТВЪРДЕ СЛОЖНО ЗА МЕН
--твърде дълга/къса муцуна,крива муцуна
--липса на пигментация на носа,устните и/или очертанията на очите
--липса на пигментация на кожата и възглавничките
--албинизъм

всяко куче показващо физически аномалии и аномалии в поведението ще бъде дисквалифицирано

мъжките трябва да имат два добре оформени(нормално изглеждащи) тестиса,напълно спуснати в торбичката

ИЗВИНЕТЕ МЕ АКО ИМА НЕКАДЪРНО ПРЕВЕДЕНИ ЧАСТИ АМА ВЕЧЕ НЯМАМ СИЛИ ДА ЧЕТА.ПОНЕ ГО НАПИСАХ БЪРЗО(МОЖЕШЕ И ПО-БЪРЗО АМА ТРЯБВАШЕ ДА УЧА ЗА КОНТРОЛНО)
ЧАКАМ КОМЕНТАРИ
User's Signature

on the road of life,there are passengers and there are drivers

#62 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:<br />

Публикувано: 09 April 2008 - 09:09 PM

Мерси много, че си положил труд да го преведеш.  :wub:

Благодаря !  :palec:
User's Signature

Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2008 - 12:42 PM

благодаря ли ,Лиза.чакаме още снимки на твойте кучета.

пп:май станах фен на тая порода
User's Signature

#64 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 April 2008 - 12:43 PM

ако и майката на Нерон е твоя де
User's Signature

#65 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2008 - 10:11 AM

Не...  ;D
Само Нерон е мое куче.  :P
Ето една негова снимка.
User's Signature

Качена снимка

#66 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2008 - 03:14 PM

абе само ние двамата ли сме активните в тоя форум в последно време :sos:
User's Signature

#67 Потребителят е офлайн   Buddy and Maggie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 April 2008 - 07:39 PM

Нерончо е бонбончо! ;D :wub:
User's Signature

Качена снимка
http://gorata.net/f.php?f=MyShadow
Heute ist der Anfang meines neuen Lebens...Heute ist der beste Tag meines Lebens...
http://www.vbox7.com/play:829911af

#68 Потребителят е офлайн   Dogo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 April 2008 - 11:39 PM

Вчера ми стана интересно и реших да питам в един зоомагазин дали могат да ми намерят такова куче .... та казвам аз името на породата .... и ме гледат странно "разбирателя" ми вика сигурно имаш предвид швейцарско пастрско куче ... ама вика те не са само бели  ;D и разбира се можел да ми намери как няма да може Викам му родословие искам да има .... Ееее ама как развира се че ще има, само че кучето ще е "само" с 250-300 лева по скъпо и родословието щяло да престигне по касничко.... ама и били много рядко срещана порода и към 1000 лева щели да стигнат  ;D ;D ;D .... Чудя се как може да има толкова нагли хора.  :huh:

#69 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 03:26 PM

Цитат

Вчера ми стана интересно и реших да питам в един зоомагазин дали могат да ми намерят такова куче .... та казвам аз името на породата .... и ме гледат странно "разбирателя" ми вика сигурно имаш предвид швейцарско пастрско куче ... ама вика те не са само бели  ;D и разбира се можел да ми намери как няма да може Викам му родословие искам да има .... Ееее ама как развира се че ще има, само че кучето ще е "само" с 250-300 лева по скъпо и родословието щяло да престигне по касничко.... ама и били много рядко срещана порода и към 1000 лева щели да стигнат  ;D ;D ;D .... Чудя се как може да има толкова нагли хора.  :huh:

ми те гледат да изкарат некви пари.на хора дето не разбират и само знаят името на породата им минават такива трикове.само че не тва е начина за изкарване на пари.но малко хора го знаят,купуват си кученце,обикват го и после не могат да напраят нищо на този ЕКСПЕРТ който им го е продал без родословие. ма така е ..................................и накрая кучето се оказва напълно различно. :( от очакваното
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   tsvl Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 23 April 2008 - 01:28 PM

Цитат

.... ама и били много рядко срещана порода и към 1000 лева щели да стигнат  ;D ;D ;D .... Чудя се как може да има толкова нагли хора.  :huh:

;D ;D ;D
Ако се бяха сетили да споменат, че кучетата от тази порода са говорящи, с чиста съвест е можело и повече да поискат :huh:
виж: http://www.vbox7.com/play:3cfe5d43
;D

#71 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 April 2008 - 04:07 PM

да.задължително.като станат на 10 години даже и си говорят с тебе за политика ;D ;D ;D
затова-още 500 евро
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   yani4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 April 2008 - 10:39 PM

Dogo би ли ми казал за кой зоомагазин говориш.Ако искаш пиши ми на лични.
Днеска пак видях в парка един от братята на Нерон.И все още не мога да си обясня защо Алба и някои от малките са кремави.Този цвят на мен лично хич не ми харесва.Седят ми като мръсни.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Welcome to yani4ka's zoo world :)
Качена снимкаКачена снимкаКачена снимка

#73 Потребителят е офлайн   Dogo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 April 2008 - 11:58 PM

Писах ти :) (или поне така си мисля  ;D ) Да и на мен лично не ми допада такъв цвят. Не съм виждал Алба на живо, но имам снимки, кремава е и козината и не е права, а седи някак чуплива. Страшно много ми харесва тази порода и много се "запалих" по нея, но искам куче с родословие. В България е имало развъдник за тези кучета "Бяла мечта" , но инфото там е старо и най-вероятно вече не съществува този развъдник. Питал съм и мисля че нямаше рагистрирано такова куче във федерацията, което ми е малко странно. Най- вероятно думата "развъдник" е използвана просто така между другото. Нямам идея колко струва да се внесе родословно куче в БГ ако някой може да каже слушам  :)

#74 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2008 - 12:13 AM

Имало е такъв развъдник някъде около София или в София (не зная...). Точо така-"Бяла мечта" се е наричал. От около 2-3 години може би, вече не съществува, но не знам защо.
Наскоро ми писа едно момиче, което си е взела куче от този развъдник- Ерика. Има си и родословие. Прати ми снимки на нея, но няма да публикувам преди да съм я питала дали може.  ;) Късокосместа е и голяма сладурана.
Аз лично си взех куче от тази порода...просто така  ;D. Съвсем случайно попаднах на малки кученца от тази порода и се влюбих в тях. И така, сега имам едно такова "кученце" в нас  ;D.
Преди това съм разглеждала снимки на бяла овчарка в интернет и изобщо не ми допадаха. С огромни уши и къса козина.... не бяха мой тип.
Бих казала, че Неро мноого ми допада, не защото е мой, а защото има доста красиви черти и чепат характер  ;D(за характера- прилича на собственичката си  ;D ).
Относно цената, ще попитам момичето и после ще ви кажа.
А междувпрочем, вижте какво изрових от лятото на село, на един поход из гората. Неро много хареса тази разходка(4-5 часа)  ;D
http://www.vbox7.com/play:11e1e799 Вижте колко е "послушен"  ;D. Е сега вече повече слуша.  :wub: Ако се хване някой да снима, ще кача и друго клипче.  ;D

п.п. И аз съм решила един ден да си взема родословно куче от тази порода и да се сформира клуб и развъдник на тази порода, защото пленява сърцата на все повече любители.
User's Signature

Качена снимка

#75 Потребителят е офлайн   Dogo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 25 April 2008 - 01:14 AM

Бях гледал една обява от този развъдник пишеше последно кучило :( и от тогава не е имало друга. Имаше и даден телефонен номер, реших да пробвам да се обадя, но естествено нямах късмет(вече няма такъв номер), аз кога ли съм и имал късмет ;D . Добре си го обучила Нерончо :) Ми да то и мен да ме разхождаш 4-5 часа или пак ти да караш колело аз да притичвам до тебе и аз ще те слушам после  ;D ;D ;D

П.п. Питай момичето дано да се съгласи да даде малко повече инфо или направо и кажи да се включи във форумчето  ;)

#76 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2008 - 08:54 AM

Къде си видял тази обява. Стана ми доста интересно... Също ми е интересно и защо вече този развъдник не съществува  :-. Може би не е имало много "купувачи", но знам ли. Да не стреляме на сляпо...
Някой ако знае повече, моля да сподели.

Относно разходката и колелото... аз се измарям повече от него. Колкото и да бяга, после все има сили да ме ядосва и да прави поразии....Колелото му се отрязява добре, защото изразходва енергия и няма хора, на които да търпя критиките  ;D(не че пак не се намират де  :- ).От колелото хвана мускули а и като малък имаше рахит, защото явно разходките му бяха малко. Куцаше ту с едното, ту с другото предно краче. За щастие се оправихме с калций и дълги разходки.
User's Signature

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   Dogo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 April 2008 - 07:34 PM

Първо случайно попаднах на такава обява, но след това като напишеш в google "Бяла мечта" ще ги намериш :) Мисля че имаше на една от всички обяви дадени 2 телефонни номера аз сам пробвал само единия трябва да погледна пак за другия може и да имам късмет :) Само да кажа, че не те критикувам, базикам се :)

#78 Потребителят е офлайн   lizata Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 May 2008 - 03:02 PM

Пускам две снимки, че много замряхме  ;D.
Качена снимка
Качена снимка

И на двете е Нерон, а аз се правех на фотограф  ;D.
User's Signature

Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   vankata367 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 May 2008 - 03:23 PM

снимките в които не се правиш на фотограф са по-хубави ;D ;D ;D ;D ;D
пусни малко от тях
User's Signature

#80 Потребителят е офлайн   lizata Икона