Dog.bg Форуми : Бременност

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Бременност Оцени темата: ***** 1 Гласове

#61 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 08 April 2012 - 11:18 AM

Тъй като виждам, че си решил на 100% да заплождаш кучето си, ще се опитам да те предпазя от някои грешки. Първо: броя на запложданията не е гаранция за голям брой на кученцата. От 3 заплождание може да ти се родят 1-2 кученца. Второ: трябва да осигуриш по време на бременността, в момента на раждане и след това адекватна ветеринарна помощ, която струва пари. Възможно е кучката ти да не може да роди сама, да остане кученце или плацента в нея и да умре за 48 часа. Възможно е при първо раждане или при голям брой кученца да няма достатъчно мляко и да се наложи да купуваш изкуствено, което струва пари! Възможно е да НЕ МОЖЕШ да продадеш кученца и да си ги гледаш до година, че и повече. Трябва да прецениш имаш ли условия, достатъчно средства и време за ежедневно чистене на пико и ако. Като се отбият кученцата започват да хапват здраво и ще ти се наложи да купуваш по 3-4 чувала храна на месец за тях докато им намериш стопани! Задължително трябва да ги ваксинираш на 45тия ден и да ги обезпаразиш неколкотратно преди това. За тези въпроси се обърни към ветеринар. Ако ти се родят 10 кученца х 25лв за ваксина са ти 250лв разход. Трябва да се подготвиш с кашони, вестници, памперси, много одеала и хавлии, които да сменяш и переш нон стоп, а това са разходи за вода и ток! Не си мисли, че с кучило от нечистопородни животни ще изкараш пари, това е невъзможно. Дори хората, които се занимават с чистопородно развъждане на родословни животни в повечето случаи са на голям минус откъм средства. Развъждането на кучета е много скъпо хоби свързано с големи разходи! Позаинтересувай се какво значат следните термини: мастит, пиометра, агалактия, дистоция, цезарово сечение, метрит. Не си подготвен! Преди да заплодиш кучето си трябва да знаеш всичко свързано с бременността и раждането при кучетата!

1- Има ли сигурен начин във първата седмица да се разбере дали кучето 100% е бременно ( освен начина който забелязваш кучето си че сутрин е уморено ) ?

- Не, бременността се установява след 30тия ден чрез видеозон и чрез признаци като уголемяване на млечните жлези и корема, неразположение сутрин.

2- От кога бременното куче започва да получава по-леки разходки скачане тичане изпълнение на по-натоварващи тренировки ? Веднага след заплождането или след 30-тия ден ?
- След 17-18 ден от бременността ембрионите се имплантират по стените на маточните рогове. От този момент нататък трябва да се избягват травмиращи движения, скокове, спринтиране и натоварващи тренировки.

3- Консултацията при ветеринаря задължителна е нали ? Какви въпроси да се разискват на прегледа ??
- Да. Въпросите са относно правилно хранене и суплементиране на женското куче и подготовка за процеса на раждане. Информация относно отбиването и отглеждането на новородени кученца (като например температура на помещението, родилен бокс, поддържане на хигиена, правилно хранене на майката по време на кърменето.)

4- След 21-вия ден когато кучето се води на вет. за да опипа коремчето и да каже дали кучето 100% е бременно може ли да разбере колко кучета ще се родят ?
- Кучетата може да се опита да се преброят след 45ти ден чрез рентгеново изследване, защото тогава са се калцирали костите и черепите им и могат да се преброят ако рентгена е добър и вета има опит.

5- Има ли начин да се разбере колко кученца носи женската ?
- Чети горния въпрос, но има възможност за грешки.Плюс това никога не знаеш колко ще са живородени кученца и колко мъртвородени.

6- Изострят лисе защитните инстинкти ?
- Да.

7-С какво е най-добре да се храни кучето докато е бременно а) да прдължим да храним кучето както до сега със всичко б) да ограничим кокалите и домашните храни ?
- Висок клас бебешка гранула и месо, яйца, извара. Т.е. качествена храна и качествени източници на протеин и витамини. Кокали - абсолютно не!! Домашни манджи с подправки - не!

8- Когато кучето след 3-тия ден някъде пусне корем знаем че матака на кучето е в форма "У" и когато кучето пусне корем останалите органи на кучето са затиснати от нея това означава че кучето яде по-малко затова е по-добре да се дава по-малко и по -често нали ?
- Кучето "пуска корем" чак след 30тия ден. Дотогава не си личи дори, че е бременно. В последните дни от бременността кучето трябва да яде често по-малко, защото стомаха му е притиснат от растящите кученца.

9- Приема на Калций и други витамини задължително ли е ??
- Калций - твърдо не, даването на калций по време на бременността може да предизвика еклампсия по време на кърменето (прочети какво е еклампсия). Витамини - може фолиева киселина, за да се предотвратят уродства и дефекти като заешка устна, вълча уста и др.

10- Някой ако може да разкаже своите първи кученца как са били родени какви грижи е положил за тях как е успял да ги изгледа и всичко общо взето !!! ?
- Ще ми отнеме 5 дни, ако опиша всичките грижи. Просто все още си нямаш и бегла представа с какво се захващаш. А като започнат да измират кученца без видима причина е най-страшно. Нищо, сам ще се убедиш.

Ще помоля никой да не ме напада затова че съм решил да заводя кучето си защото знам че много хора тук предпочитат кастрацията.... надявам се да не бъда нападам заради решението си но все пак това си е моето куче :)

- Ако кучката ти все пак направи пиометра след някое разговане ще ти се наложи искаш неискаш да я кастрираш, защото това е животозастрашаващо състояние.

#62 Потребителят е офлайн   Victor_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2012 - 09:10 PM

Калций,витамини от кога трябва да започнат да се дават и какви и в какво количество ? С какво да избягвам д ахраня и какво да давам ?

#63 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2012 - 03:59 PM

Здравей, Викторе!
Моята Чара е бременна вече на 40 дена, остава й една трета от бременността и аз вече съм отчасти специалист в тази област, така че ще ти отговоря доколкото мога. Още повече, че постоянно общувам с ветеринар и тя я наблюдава и ми дава съвети.

Най-напред на последния ти въпрос. Първия месец храната й си остава почти същата, като от време на време можеш да й додаваш варен черен дроб и варени яйца (жълтъците). Намали до минимум кокалите, ако й даваш кокали. След 30-ия ден трябва да почнеш да й даваш по-качествена храна. Аз понеже давам роял канин за възрастни, докторката каза да почна да й давам джуниър. Калций и витамини - последните 10 дена преди раждането, но още не знам какви точно, докторката ще ми каже другата седмица.

Ще отговоря общо и на предишните ти въпроси доколкото мога.

Чувала съм, че се правят някакви кръвни тестове, но те са скъпи.
На ехограф може да се види, че е бременна, през петата седмица, а чрез опипване - шестата. Не могат да се определят точно броя на кученцата заради формата на матката.

Сега конкретно за нас.
Чара от втората седмица започна да се зъби на мъжки кучета, от третата седмица видимо й се промени външният вид, не точно напълня, но се разшири отгоре, не корема, а плешките и гърбът. Четвъртата седмица почна да ръмжи срещу другата ни хъска, на петата почнаха да се бият и ги разделихме.
Около четвъртата седмица престана да търчи като луда по време на разходка, после почна да си полягва навън, а от два-три дена вече вървим 10 минути в едната посока, след което тя се обръща кръгом и си тръгва към къщи.

За раждането ще разказвам по-нататък, и аз нямам опит засега, но докторката ми обещава всякаква подкрепа, каза щом започне раждането, да й се обадя по тел. независимо от часа на деня или нощта и ще ми дава съвети по телефона. Каза, че кучката се стресира, ако по време на раждането присъства друг човек освен собственика, затова ветеринарят идвал само в крайно наложителни случаи, които ЗА ЩАСТИЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЕДКИ.

Между другото, Фолиева киселина се дава на хора, при това не безразборно, за кучета не съм чувала, а еклампсията е поява на гърчове при бременни ЧОВЕШКИ ЖЕНИ с много високо кръвно и проблеми с бъбреците.
А пиометрата е гнойно възпаление на матката при кучета и котки, което наистина се лекува с кастриране, но е по принцип рядко срещано заболяване, не разбрах защо именно на тебе да трябва да ти се случи.

И - не се притеснявай! Всички ние сме от майка родени, и хора, и животни. А кучетата са особено грижовни майки и е изключително рядко новородени кученца да почнат да измират просто така, още повече, ти ще положиш всички грижи за тях.
User's Signature

#64 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 20 April 2012 - 05:50 PM

Еклампсия при кучетата - http://www.homegdeco...et/bg/2749.html

Безпричинно измиране на кученца - http://www.wolfweb.c...dingpupsyn.html

#65 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 April 2012 - 07:56 PM

Ето една наистина много хубава и подробна статия за бременност и раждане при кучетата.
User's Signature

#66 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 20 April 2012 - 08:59 PM

А аз препоръчвам тази книга - http://www.amazon.co...s/dp/1860540236
Имам я и вътре открих страшно много полезна информация, която не може да се открие в интернет.

#67 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2012 - 09:50 AM

Благодаря, Весела!
Намерих я и на руски, ето я тук в HTML формат, а може да се сейвне и като .fb2.
Изчетох я по диагонал, наистина изглежда добра, сега си я качвам на електронната книга и почвам да я разучавам внимателно. Малко ме стресна изречението, че на 14-тия ден след раждането от кученцата започват да излизат глистите - силно се надявам моите кученца да няма откъде да имат глисти, нали редовно даваме хапчета срещу вътрешни паразити

Говорих сутринта с докторката, тя каза, че послеродовите гърчове (еклампсия) при кучетата се получавали при рязко спадане на нивото на калций в организма, затова се препоръчвало даването на калциеви препарати (специални за кучета) последната седмица преди и първата-втората след раждането. Самите гърчове били много рядко явление, много по-често спадането на нивото на калций се проявявало като силна слабост у майката и то било една от причините току-що родилите кучки дни наред да не искат да излизат на разходка. Каза, че самата разходка колкото се може по-скоро след раждането е изключително полезна за майката и ако първите ден-два не можем да я накараме да излезе навън, поне из апартамента да я поразтъпкваме.

Между другото, Чарка днес влезе в седмата седмица и вече тази сутрин съвсем определено й провисна коремчето. До вчера изглеждаше по-скоро като Арнолд Шварценегер на млади години, а днес е аристократична дама в положение
User's Signature

#68 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 21 April 2012 - 10:24 AM

Когато женското куче е обезпаразитявано по схема през целия му живот, то няма как да бъде опаразитено и съответно да предаде глисти на малките. Кученцата с глисти си личат и по външен вид, те са някакси по-слаби, като недохранени, и са вечно гладни.
Относно еклампсията, тя се среща най-вече при дребните породи. Едрите породи кучета нямат такъв проблем. Първите признаци са тремор по крайниците. Това с гърчовете е вече крайна, крайна фаза!

#69 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2012 - 02:07 PM

Оказва се, че въпросът с глистите е по-сериозен. Хапчетата, които даваме на три месеца за обезпаразитяване, наистина пречели на яйцата да се превърнат в големи глисти, но тъй като самите яйца били изключително устойчиви на външни влияния, кучетата непрекъснато се заразявали от улицата с нови яйца. Така че практически всички новородени кученца успявали да се заразят от млякото или козината на майка си и още преди края на първия им месец трябвало да почнат да се обезпаразитяват.
User's Signature

#70 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 22 April 2012 - 03:43 PM

За да не се случва това, кучетата трябва да се обезпаразитяват на всеки 28 дни. 3 месеца е прекалено дълъг период. България е на 1во място по заразени с кучешка тения хора. Моите кученца нямаха глисти, тъй като майка им е обезпаразитявана всеки месец. Кученцата ги обезпаразитих за първи път заедно с майка им, като бяха на възраст 15дни. След това на 30дни повторно. След това на 45дни - първа ваксина. На 60дни - 3то обезпаразитяване. И след това всеки месец.

#71 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 22 April 2012 - 04:13 PM

Ами възрастните се обезпаразитяват на 3 месеца, понеже цикълът на развитие на вътрешните паразити е 4 месеца. Ветеринарите смятат, че е просто безсмислено по-начесто. А кученцата се заразяват още вътреутробно през кръвообращението от наскоро погълнати от майката яйца или външно от козината й, която пренася яйцата от тревата, почвата и въобще от външната среда. Това може да стане през който и да е ден след взимането на хапчетата, двете неща нямат нищо общо.

Всичкото това не са просто мои разсъждения, а ми го каза моята ветеринарна лекарка, при която отидох днес сутринта доста обезпокоена от онова изречение за глистите, дето излизали на 15-тия ден... Аз също си мислех, че щом редовно давам хапчета, кученцата ми няма как да се заразят. Но за съжаление не живеем в стерилна среда, а пък и с всичките тия бездомни кучета наоколо...
User's Signature

#72 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 23 April 2012 - 08:51 AM

Показване на мнениетоМидрол, в 22 April 2012 - 04:13 PM, написа:

Ами възрастните се обезпаразитяват на 3 месеца, понеже цикълът на развитие на вътрешните паразити е 4 месеца. Ветеринарите смятат, че е просто безсмислено по-начесто.

Не знам с какви лекари сте говорили. Вижте какво ви е писала Весела.
И четете тук: http://forum.dog.bg/...B0%D0%BD%D0%B5/
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#73 Потребителят е офлайн   Victor_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2012 - 06:55 AM

Мидрол привет ! Да е жива и здрава майката и да роди прекрасни бебоци без проблем и живи и здрави да са ти !!!! Днес моята направи 3-та седмица от както е бременна и както каза ти сякаш гръдният кош се разширява и аз това го забелязвам също и сутрешната уморе е видима ! Обаче аз имам няколко въпроса на които със сигорност можеш да ми дадеш отговор - Когато трябва да дам хапчета за глисти ? Кога да давам Калций и витамини ? Да намаля ли разходките защото тя тича като луда навън не се спира ? Като се има в предвит че точно днес прави 3-та седмица !!! Храня я със гранула Чапи от която давам рядко по=често я храня със - Хляб + больон от сварената кайма (каймата е някви изрезки от някви меса със някви остатъци ) или хляб + ориз пак със малко месо ! Най-често с това я храня !!! Какво мислите ?

#74 Потребителят е офлайн   marin4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2012 - 07:57 AM

Аз не мога да разбера защо не задавате всички тези въпроси още ПРЕДИ да заплождате... Как може да не се поинтересувате от специфичните грижи за майката и малките.. Това, което най-много ме изуми е начинът, по който храните кучето. Чапи е просто невероятен избор, да не говорим за хляба и манджите.. И все пак на въпросите Ви вече са дадени отговори. Но тази информация трябваше да потърсите доста по-рано.

#75 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Dogs,Schutzhund,BH, IPO

Публикувано: 25 April 2012 - 09:57 AM

Задава,задава и двете теми бяха затворени.Виктор така не се храни куче,камо ли пък бременно.
Вземи му висок клас гранула за кърмещи на Роял,на Еукануба.
User's Signature

Dog Lover
The Ultimate Breed-German Shepherd Dog!!!
Качена снимка
[url=http://www.minidog.info]Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2012 - 01:05 PM

Викторе,
хапчетата против глисти аз дадох една седмица преди заплождането, защото си мислех, че после може да са вредни за кученцата, но трябва да се пита ветеринарят за това. Освен това бях купила противопаразитна каишка Bayer Bolfo, но не я сложих, понеже на нея пишеше да не се слага на кърмещи кучки, а вместо това във ветеринарния кабинет ни накапаха с Bayer ADVANTIX SPOT-ON.

Относно храната - това, с което си я храниш, но добавяй през едно-две хранения варен жълтък, варен черен дроб (вариш го само 3-4 минути) и малко сирене, извара или мляко за подобряване на перисталтиката. Вече от петата-шестата седмица вдигаш качеството на храната, тоест в твоя случай намаляваш хляба и увеличаваш месцето. Тука някои хора са твърдо за храненето с гранули, но (1) не е много добра идея рязко да се сменя начина на хранене на бременното куче, а освен това (2) кучетата ядат гранули едва последните години, а хляб, мръвки и кокали са яли хилядолетия. Освен това, преди тя ядеше два пъти дневно, а сега почнах да й деля храната на три пъти, това го прочетох в една книга за сибирското хъски.

В никакъв случай не намалявай разходките. Тя сама ще намали, а накрая и ще спре тичането. Чара вече като я отвържа, просто си седи до мене, а преди търчеше така, че не можех да й преброя краката. Сега ходи 10-тина минути, полегне си за малко и пак тръгне. Гледам да я извеждаме по 5-6 пъти на ден за поне по 20 минути.

Калций и витамини - последните 10 дена по предписание на ветеринар.

Що се отнася до задаването на въпроси - разбира се, задавай. Това е форум, а не енциклопедия, форумите се използват основно за разговори в момента, а не само и не толкова за справочник. Но все пак трябва да имаш едно наум, че и най-искреният човек може да се заблуждава в някои случаи, така че добре е да говориш и с ветеринар. Е, някои смятат, че форумът е по-меродавен от живия лекар, но то не е така. Съветите във форума са много полезни, разбира се, но специалистът си е специалист. Още повече, ако го познаваш и му се доверяваш.

И накрая, ето ви я Чарка-дебеларка на кадро от днес на обяд. Остават й 15-16 дена до раждането.

Снимка (и)

• Прикачена снимка
  • Прикачена снимка

User's Signature

#77 Потребителят е офлайн   Victor_ Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2012 - 02:10 PM

Колко висок клас искаш да му взема ? Да внасям от марс ли искаш гранула ами питаш ли мога или немога ??? МИдрол добре ще и варя честичко дроб извара ще започна да давам и така.А иначе разбирасе че ще задавам щом има човек който също е минал по моя път и има какво да ми каже защо да не питам след като това ще ми е е полезно,красавица е теоята хъска много е красиваа само незнам как Шибуми не те е нападнала че развъждаш хаха :)

#78 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2012 - 02:56 PM

Черния дроб е тежка храна в него се натрупват доколкото знам и токсини тъй като пречиства кръвта в организма и не е хубаво да се дава много често.Мисля Весела беше писала за него.Не знам кой си храни кучето с кокали,но в тях няма нищо полезно за кучето.Това също е разисквано в много теми.Какво се изяжда в дивата природа от едно животно-вътрешности не кокали,копита и рога.
Кокалите крият голям риск от перфорация на стомаха.
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   Мидрол Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 April 2012 - 03:45 PM

Ами руските сайтове за развъждане на кучета препоръчват телешки или говежди черен дроб за подхранване на бременни кучета. Освен това аз не казвам да се дава като основна храна, а като добавка към яденето, това значи, че не е в големи количества.
Забравих да кажа, че Чара последната седмица иска плодове и почна да си изяжда по една-две ябълки на ден - преди не би й хрумнало даже. Изглежда усеща, че има нужда от витамини. Аз й я режа на парченца и й давам. Би си хапвала и ягодки, ама малко скъпичко ще ми излезе :smile:
А за кокалите - май не съм казвала на бременно куче да се дават кокали. Даже си мисля, че писах, че кокалите трябва да се избягват, защото затрудняват изхождането.

Щях днеска да я водя на женска консултация, но тук в нашия квартал почна буря, така че ще отложим за утре.
User's Signature

#80 Потребителят е офлайн   ShiBumi_GirL Икона

• Dog Lover
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 April 2012 - 03:59 PM

Показване на мнениетоМидрол, в 25 April 2012 - 11:05 AM, написа:

а хляб, мръвки и кокали са яли хилядолетия

това имах впредвид,но само отбелязвам това което съм чувала и знам от хора с повече опит и от моя :ae_085:
User's Signature

Dog Lover
Качена снимка

• (5 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни