Бигъл
Публикувано: 01 December 2009 - 01:03 PM
искам да споделя за нашия проблем и да ви попитам дали и вие сте имали подобен. Наш Джими не може да седи сам вкъщи, а вече е на 8 месеца. Отначало не го оставяхме сам, понеже беше опасен за себе си, така да се каже, изяждаше всичко по пътя си. С приятеля ми имаме "плаващо" работно време и в момента се редуваме да го гледаме.
Ако го оставим сам, независимо за колко време 20 минути или 4 часа, не спира да лае. Опишка и матрака, иначе стиска и не върши тези работи вкъщи.
Прочетох темата "Кучето само у дома", където пишеше, че има вероятност това да е и от породата, та реших да се консултирам и с вас. Въпросът ми е дали сте имали подобен проблем и ако да как сте го разрешили, разбрах, че има две техники, едната е с контролирани излизания, другата със свикване да седи само в стая или на балкона.
Другото, което искам да попитам е къде оставяте бигълче, когато е само - в целия апартамент или в определена стая.
Публикувано: 01 December 2009 - 01:42 PM
Ние винаги сме отворени за нови запознанства и бигълски компание.

За малкия бигъл, който го е страх да стои сам, проблема наистина е сериозен. За съжеление не знам какво да ви посъветвам. Ние нашия го свикнахме постепенно, още отначало. Може и вие да пробвате. Харесаите му някоя безопасна стая и го оставяите там първо за 30 мин. докато сте вкъщи. После за час, влизайте и излизайте без да му обръщате внинамие и малко по малко увеличаваите времето, в което ви няма. Аз си взех една клетка (доста голяма) и пробвах така наречение create training и съм много доволна. Оставям го там и съм спокойна, че е добре и няма как да се "самозатрие". А и като пътуваме я вземам и така стреса за Рафи е минимален, той реално си пътува с къщичката. Удобна е и за изложби, макар че аз не я позлвам за това. Другото което се сещам е, че гледах някаде каишки с ултразвук спиращи лаенето. Ако кажете,
Публикувано: 01 December 2009 - 02:00 PM
искам да споделя за нашия проблем и да ви попитам дали и вие сте имали подобен. Наш Джими не може да седи сам вкъщи, а вече е на 8 месеца. Отначало не го оставяхме сам, понеже беше опасен за себе си, така да се каже, изяждаше всичко по пътя си. С приятеля ми имаме "плаващо" работно време и в момента се редуваме да го гледаме.
Ако го оставим сам, независимо за колко време 20 минути или 4 часа, не спира да лае. Опишка и матрака, иначе стиска и не върши тези работи вкъщи.
Прочетох темата "Кучето само у дома", където пишеше, че има вероятност това да е и от породата, та реших да се консултирам и с вас. Въпросът ми е дали сте имали подобен проблем и ако да как сте го разрешили, разбрах, че има две техники, едната е с контролирани излизания, другата със свикване да седи само в стая или на балкона.
Другото, което искам да попитам е къде оставяте бигълче, когато е само - в целия апартамент или в определена стая.
Ами, то при всяко куче си е строго индивидуално, но просто е трябвало да го приучите още докато е малко. Все пак никога не е късно да се започне

В една тема тук във форума беше описано много добре на какво се дължи всичко това, мисля че е тази, която сте посочили. Не съм го пробвал, но някъде из темите прочетох че точно бигъл по метода на контролирани излизания е успял да се укроти.
Вие как разбирате че лае - комшиите ли ви казват? Защото има кучета, които ако са сами в стая или клетка, а вие сте в апартамента се скъсват да лаят, но когато сте навън си стоят без да лаят.
Нашия например като започнах да го уча точно така правеше - усетеше ли че има някой в къщи (а те няма как да не усетят :) ) и започва да лае и да рови стената при вратата.
Но аз правех, така както ви съветва Iveto Lefterova - влизайки в стаята го игнорирах - все едно го няма - изчаквах да се успокои и тогава го виках да ми се порадва - в началото скачаше по мен, а постепенно започна и той да не ми обръща внимание и така. Сега като е стоял в къщи сам и се прибера, най-често го събуждам - той се протяга сънено и ме удостоява само с поглед и едва когато го извикам да дойде и започва буйна радост.
И много ми беше интересно едно нещо което прочетох в споменатата статия - на излизане да му се казва нещо, което той да асоцийра с връщане - аз винаги му казвам "хайде чао". Ако ме чуе някой ще каже че съм се чалнал :)

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 01 December 2009 - 02:02 PM
Идеята постепенно да увеличавате времето когато е сам е много добра.Така постепенно ще свикне и ще разбере,че в края на краищата все пак се връщате при него.Мои приятели научиха тяхното горе долу така оставят го само в стаята и влизат и излизат през пет-десет минутки и увеличаваха.Но като влизат при него не го игнорират,а му говорят играят си.То знае,че ще влязат след малко,дори това да е след няколко часа и спря да се тръшка по вратата.
С повече търпение и постоянство ще се справите.Успех!
Публикувано: 01 December 2009 - 02:48 PM
Иначе съм му сложила камерка, за да го гледам какво прави, затова знам, че не спира да лае. Съседите имат малко дете и от тях ми е много неудобно, гледам да не го оставям за дълго ;)
Иначе хайде да организираме бигълска среща, много отдавна ми се иска да запозная Джими с кучовци на неговия акъл :)
Публикувано: 01 December 2009 - 03:26 PM

И малко снимки от вчера.

Публикувано: 01 December 2009 - 03:32 PM

Аджилити с подръчни средства :)

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 01 December 2009 - 03:52 PM

Дам, пък и на него взе, че му хареса, после сам ходеше да си се изкачва и да слиза - само дето не му дойде на акъла да скочи от върха.

Публикувано: 02 December 2009 - 12:25 PM
Даа, много забавна

Стояне кажи какво става при вас? За есента приключих май с ремонта вече, че го дават застудяване и ще имам повече време да си дрънкаме тук

Публикувано: 02 December 2009 - 01:23 PM
Ами това е засега, надяваме се уикенда да е по спокойна за да я изведем из парка. Миналия ден идва брачед и от Пловдив на гости ( един йоркшир) ама тя изобщо не го отрази цяла вечер.
:))
Публикувано: 02 December 2009 - 06:32 PM
Оставяме го само в определена част от апартамента: стаята, в която спи, коридора и кухнята. Ако е топло му оставяме и балкона отворен, той е любопитен и обича да следи живота навън. Важното е да го оставим спящ или поне спокоен. Ако ние самите излезем на бегом, или сме засуетени и припряни, той става нервен и започва да лае в момента, в който затворя вратата. Например ако мъжа ми нещо е забравил преди да излезе за работа и аз изтичам да му го сваля.
Вода задължително, разбира се оставяме, всички играчки, но ако знам че няма да ни има повече време му оставям кутия от яйца, от тези картонените или ако имам нещо друго картонено и непотребно, умира си да си играе и така се залисва. Гледам да обезопася тази част от къщата в която стои, имам предвид да съм затворила добре шкафовете и да съм прибрала важни неща които може да намери. Някои от по-интересните ни случки от този род са че веднъж беше докопал 1 кг лук и го беше обелил из цялата кухня - да, само го беше "отлюспил", така да се каже. Друг път беше посял 2 кг ориз, но грешката е че бях оставила един шкаф не достатъчно добре затворен:))))
На мен темата за стоенето сам много ми помогна, защото това е характерно за бигълите, много много не им харесва да са сами. Успех от нас :))))
Публикувано: 03 December 2009 - 02:57 PM

Публикувано: 03 December 2009 - 05:18 PM

Лола знае,подкрепя и призовава за тази идея

Хората от "Без дом" правят невероятни неща,спасяват толкова много нещастни душици и аз лично много им се възхищавам.А това е малък начин да сме съпричастни с тях и да им помогнем.
Дори да не ви е близка до сърцето тяхната дейност,то самия календар е хубав и полезен подарък който можете да си направите за Коледа

Публикувано: 05 December 2009 - 07:42 PM
Ако не вали може и да наминем, но не е сигурно.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 07 December 2009 - 08:29 PM

Сега искам да питам нещо. Нещо с храненето имаме проблем. Изядохме почти 20 кг храна BOSCH за бебета, но през цялото време често имаше разстройство и непрекъснато се лекувахме (с варено пилешко филе), за да разберем накрая, че явно тази храна не ни понася. От 2 дни ядем НУТРАМ за неговата възраст и май се чувстваме прекрасно. Кажете, ако някой има повече инфо - чудя се дали да минаваме на тази храна или да търся друго, или кажете нещо подходящо. Всъщност, като казвам, че се чувстваме добре имам предвид, че няма разтройство. Иначе Мики яде АБСОЛЮТНО всичко, което му попадне пред муцуната, така че няма как да знаем какво му харесва и какво не. Това е другият ни проблем - яденето на всевъзможни боклуци навън, но с това ще се борим някак си..........

Поздрави от нас
Публикувано: 07 December 2009 - 11:00 PM
Това явно е характерна черта на малките бигли. И ние сме като прахосмукачка - дори на повод каквото докопа и веднага в устата

Относно храната ако Нутрам му понася, храни си го с нея. Аз храня с Happy Dog и засега съм доволен, пък и кучето си я хапва и да чукна на дърво няма никакви проблеми.

www.bgdogs.net
Алберт Айнщайн
Публикувано: 08 December 2009 - 12:25 PM

Сега вече съм спокойна,че цялата е гушната на топло

А това е другото й любимо топло място.Сутрин само чака слънцето да огрее стола на терасата и веднага се настанява на него

Публикувано: 10 December 2009 - 11:55 AM

Изложбата в София наближава. Някой ще ходи ли?