Много съм съгласен, че ако има истинска селекция и истински развъдници, доно да има (за по-масовите породи, вероятно има) родословията помагат и са важни, за да се продължи племенната работа и запази/продължи развитието на породата!
Аз съм се занимавал с кучета може да провериш в Том 2 на племената книга далматин "Атина Уилямс Алис от Алба-Алис Митор Вел/шампион на италия"
3хСАС, 1хR-CACIB, 2xBOB, 1xBOG, best in show.
И аз развъждах, дори си регистрирах клуб, намерих фенове като мен развих го и го от ебех клуба, понеже видях за какво иде реч зад колисите!!!Връщам се от международна изложба с второ место- Отличен и R-CACIB, на която бях с интершампиона в класа(хиляди кучета)...И отивам на клубна, дават ми и там второ место

, питам защо като моето пале е единствената шампионка и с потекло интершампиони, онова и родословие нямаше, с моя печат го направиха и него родословно...
отговор: "ами този човек ще ни съдейства за стадион за следващата изложба"...Отивам на следващата изложба и ми казват, ти сега ще вземеш първо место(компенсация за предната)!!!!!!!!!!
Приятел, как да имам положителна нагласа и как да дам хиляди лева и да донеса куче със синя кръв?Разбирам, че си попитал добронамерено и ти се кефя, че си запален кинолог...Като цяло това родословие трябва да ти го набутат в ръцете развъдчиците и да ти следят палето.Понеже хората които развиват породата са те, ако имам малки кученца ще ги подаря на хора които ще ги гледат от любов а не за пари, пари, пари!!!
Има и нещо друго ние с мастифите гледаме само да са колкото може по-големи и дебели, збръчкани и сладки,
обща визия и ХАРАКТЕР- това е!
За Бордотский Дог в Бг няма развъдник и клуб ЛИЦЕНЗИРАН, това съм го проверил.За румъния и кучета, не ми се говори!Ако имаш късмет да ти донесат от Украйна, ще си най-доволен цена/качество!До колкото съм общувал с хора, които имат Бордо, съм забелязал, че те са друг тип хора, никой не е проявил интерс към селекция и прочие.Тези кучета се копуват за да стоят пред някоя камина или в някой голям хол на килима и да те гледат с влажните очи, да си ги мачкондриш.Да и аз исках да си взема ШОУ КЛАС, но такова куче в БГ няма!Това са скъпи и претенциозни породи!Дори да го купиш, нито ще е по-хубаво, нито по-умно от обикновеното пале, да можеш да отидеш на 3-4 изложби в изложбен сезон и какво?
Между другото купих си кучето от ръка, директно от стопаните на майката, украинци, хубави хора...Ами показаха ми татоировката, докоменти, всичко, клубна селекция!ОК, но те не могат да ми дадат родословие, понеже не е клубна скачка, хората се запознали с някакви пичове/Англичани/ на морето с много як пес и опа-кученца...Е, това е, незнам дали става за нещо, ама си ме кефи и с риск да съсипя кинологията ще кажа "общ вид и характер"!
Въпроса ти е хубав и правилен, но към някой който е регистрирал клуб или има развъдник...Ние сме потребители, колкото по-голямо, толкова по-хубаво :), прав си, че родословието доказва произход и принадлежност, но ако си взел куче за приятел и си се насочил към породата понеже ти допада това означава, че докато го погледнеш ще ти стане ясно какво е и от къде е!
- По темата с развъдника, ами трябва да има закони и да ги съдят такива, един камион кучета и аидеее бизнес в клетки.Това е лудост, пилешки глупости за храна, моето яде по килограм чисто месо и плодове за десерт след гранулите!Аз разбирам развъдник, ама да си пич да имаш голяма къща с 2 декара двор и да си купиш 2-3 кучета за пазачи и да си правят по естествен път кучилата, ето ти развъдник!
Хайде със здраве :)