(wind), в 12 November 2013 - 04:05 PM, написа:
Здравейте, имам въпросче - възможно ли е кучето да ми прави на пук?
Тя е на 4м. вече я извеждаме, учим се на вън да се изхождаме, но в къщи все същата където и когато и попадне, по едно време се беше понаучила, но не, пак старата песен на нов глас. Като я сваря да пишка или да ака по килима и се карам, веднага се маха и се свива до някой ъгъл - разбира, че е виновна. Но на два пъти най- демонстративно клекна и се изпика пред мен на прането хвърлено върху леглото, резултата наново пране дори на вълнените одеала. Когато върши работата в банята получава наградка, да разбере, че там е мястото. Какво още мога да направя по въпроса?
Кученцето Ви все още е бебе ... Във Вашата ситуация пробвайте да обезмирисявате добре местата, където е пишкала или акала, като имате предвид, че запирането на мястото не винаги дава добри резултати. Натъркайте мястото с оцет. Ако не е на тъкан - минете с препарат или белина, но след това задължително минете и само с чиста вода, за да не се натрови кутрето, ако реши, че има нещо страхотно за облизване на пода. Извеждайте я колкото можете по-често. Когато си свърши работата навън, похвалете и й се зарадвайте така, все едно сте спечелили 6-ца от тотото - със супер ентусиазъм. Не бива да се притестнявате, че някой от съседите ще Ви помисли за луд/а - с времето се свиква. Определете й местенце - в банята например, където може и й се разрешава да се облекчава, ако не може да устиска до излизането. Омирисете това място с нейна миризма, за да се ориентира по-бързо къде да ходи /натопете парче плат там, където е пишкала, преди да почистите, и оставете парчето там, където ще й се позволява/ ... И имайте търпение - някои кучета се научават бързо, други не чак толкова... Това няма нищо общо с интелект или порода ... Просто и те са си индивидуалности, също като нас хората.