krislubo, в 01 October 2010 - 08:43 AM, написа:
Здравейте. От доста време не съм писала тук.
Нашият Лъки , нещо пострада, така и не разбрахме какво ме у точно. Нещо му стана на задната лява лапичка. Правиха снимка. Има нещо като изместване , ама не се знаело дали сега се е получило или е по рождение. Ще чакаме , ще видим. Сега милия гледа толкова жално и все гледа да го гушка и милва някой , а до преди два дни беше едно диво кученце. И по този въпрос да ви питам , укротяват лби се някога изобщо. Не ми харесва и това , че все гледа да хапе. Не е със злоба , просто за него това е игра , но си боли. Като иска някой да го погали , почти не дава , само скача, драска и захапва. Все гледа и да яде , свинчо. Сега доктора каза да го сложим и на диета бил дебеличък.
Има и нещо , което не е толкова важно за мен , но взе да ме дразни .Понеже Лъки стана петнист , всеки ми вика , "Ама това Джак Ръсел ли е ?" , " Защо е такъв петнист?" " С какво е смесен?" и "Сигурнили сте , че това ме у породата?" Писна ми вече от такива коментари и въпроси. Каквто и да е ние си го обичаме. Може на цвят да не го докарваме като породата , но по характер и черти според мен си отговаря напълно.
Ето и някоя друга снимка да ни видите.
Послените две са от преди малко , да видите петнистатат ни хиенка...
Джак ръсел териер или Парсън ръсел териер - стандарт на породата
Родина на джак ръсел териера: Англия
Време на възникване на породата: 19-ти век
Използване днес: куче-компаньон
Приблизителна продължителност на живота: 13-14 г.

Общ вид и поведение. Джак ръсел териерът е активно и подвижно работно куче със здраво телосложение. Той е отличен ловец на подземен дивеч и по време на гонката не изостава от хрътките. Смел и послушен. Движенията са свободни, енергични и добре координирани.
Височина в холката на джак ръсел териера. Идеалният ръст за мъжките е 35 см, а за женските 33 см. Дълго време за тези кучета долната граница на ръста е била 26 см и те могат пълноправно да участват на изложби и да се използват в племенно-развъдната дейност. Английските съдии считат за модел куче от типа „14/14”, т. е. ръст 14 дюйма (35,5 см) и тегло 14 фунта (6,3 кг.).

Глава на джак ръсел териера. Черепът е плосък, умерено широк, леко се стеснява към очите. Преходът от челото към муцуната е леко забележим. Муцуната е малко по-къса от челото. Носната гъба е черна.
Очи. С бадемовидна форма, достатъчно дълбоко поставени, тъмни, с живо изражение.
Уши. Неголеми, във формата на латинската буква V, краищата са насочени напред, мястото на пречупването им трябва да бъде разположено не по-високо от линията на черепа.
Зъби. Захапката на джак ръсел териера е ножицообразна.
Врат. Чисти линии, мускулест, нормално дълъг.

Предни крайници. Успоредни и прави с дълги, косо поставени лопатки.
Тяло. Гърдите са умерено дълбоки, гърбът е прав и равен, поясницата е леко изпъкнала.
Задни крайници. Мощни и мускулести, с добре изразени коленни стави. Лапите са къси и успоредни.
Лапите са с плътно прилепнали пръсти и здрави възглавнички.
Опашката на джак ръсел териера е силна, права и високо поставена. Прието е краят на опашката да се купира и да остане толкова, колкото да се побере в шепата на ръката.
Козината на джак ръсел териера е груба, гъста, плътна и твърда. Има неголеми мустаци и брада, без да скриват изражението на муцуната.
Окраската на джак ръсел териера е чисто бяла или бяла с рижави, жълтеникави или черни петна. Желателно е петната да са предимно на главата и в основата на опашката.
В нета има доста публикации за стандарта на породата.
Все пак си мисля, че независимо дали вашият Джак Ръсел Териер е чистопороден или не съвсем, той заслужава много обич и внимание, защото нашите питомци не се интересуват дали ние сме чистопородни. Те просто ни обичат.