Стархотна мацка е това Джули :) :) :) .
За да я приучите по-бързо на хигиенни навици, трябва да наблюдавате поведението й - кученцата обикновено показват кога искат да се облекчават - или стават по-нервни, или започват да се въртят, или да душат ... Също така е добре да знаете, че кученцата не се облекчават незабавно след хранене, но в 9 от 10 случая го правят почти незабавно след като се събудят. Определете й едно местенце /примерно в банята/, сложете й една пелена /продават ги в зоомагазините/ и я водете често, често там. Особено след като се събуди - веднага на пелената! Когато свърши желаното от вас, а именно, да "освободи напрежението" - похвалвате и погалвате. Иска се постоянство обаче ... и търпение. Също така, не наказвайте, ако не сте я хванали на местопрестъплението в момента на извършването му ... Теориите, свързани с натъркване на носленцето в белята, крясъците и боя с вестник са остарели ... Ако го правите дори само десет минути след като вече Джули е напишкала килима, тя няма да знае и разбира за какво й се карате ... и ще изгубите нейното доверие.
В зоомагазините продават и някакви капки, които се предполага, че ги привличат да пишкат на пелената, но ефективността им е спорна - при много хора сработва перфектно, при много други остава без ефект.
Ето тук
http://forum.dog.bg/...bd%d0%b8%d0%b5/ можете да намерите повече и по-подробна информация за приучаването към хигиенни навици ....
Колкото до ушетата ... често обсъждана тема тук е. Аз мога да кажа от личния си опит, че моят вагабонтин започна да изправя едното уше, после другото и накра реши, че с щръкнали ушета е по-красив ... и си ги остави така. На мен ми е все тая, тъй като ми е ясно, че кучетата ни са породоподбни и ние не можем и не бива да очакваме те да покриват стандарта на породата ... все пак не знаем какви гени носят.
Четох обаче, и то тук, в темата на ДРТ, за разни способи, свързани с мачкане на ушенцата, залепване с лепенки и т.н и т.н. методи ... По принцип до окончателната подмяна на зъбчетата й има вариант ушетата да си щръкват и клепват, а след смяната им, да си останат в крайното положение /съответно или щръкнали, или клепнали/. Ако имате желание, върнете назад страниците и вижте къде и какво е писано и коментирано по темата - може и да изберете някой от методите за запазване клепнали ушите, или пък да решите, че тя си е уникално красива и с щръкнали ушета, ако си решат да останат такива! :) :) ):