Здравейте, това е Мика. Родени сме на 06.10.2013г. Зодия Везни. Тук сме на 45 дни, когато го взехме :)
Вече сме почти на 3 месеца и половина.
За проблема с хигиената. Когато го взехме вече го бяха научили да ходи на памперс, така че не сме имали проблеми. Е, понякога не улучваме много точно памперса, но си знаем къде да ходим. Съвет към хората, които си вземат джакчета на 40-50-60 дни - когато са бебчета и само спинкат и пишкат най-добре е точно до легълцето да се сложи памперс (ние сме от Пловдив и взимаме от магазин Лекси "чаршафи за възрастни хора" се водят, 10бр. в пакет, но са огромни и ги режем на две. Цената е около 6лв. Абсолютно идентични като абсорбация са като кучешките такива, но на значително по-ниска цена), защото когато кучят се събуди, почти веднага се изпишква. След това с времето започвате да местите памперса малко по малко към желаното място за изхождане. Най-добре това да е входната врата, за да се научи да чака там като иска да си прави работата и да бъде изведен. Лично за нас не е опция да си прави работата в банята, защото после каквото и да правиш няма измирисване.
За гризкането на всичко, което му е пред очите. Разсейваме се с много пиукащи играчки, но понякога ловваме и по някой пръст. Явно ще започваме да сменяме зъби, защото от седмица-две все по-усилено гризем и си чешем зъбките. Засега няма паднал зъб или дупка.
От момента, в който свикна с нас (след два часа може би откакто го взехме), което за наше учудване беше много бързо, има признаци за нагон. Което за мен е странно, защото е бебе още. Разбира се, отклоняваме му вниманието, но не може да го коригираме. Не искаме да свиква да се "качва", защото смятаме да го кастрираме след първото разгонване. А до колкото знам, това с "качването" може да се превърне в навик и дори кастриран, пак да го прави.
Въпрос за разгонването: как се познава при мъжките кучета, че е настъпило такова и на колко месеца е първият път?
Хранене. Когато го взехме, вече беше отбит от майка си, хранеха го с гранули, напоени с топла вода или пилешко бульонче натурално, а не от тези разтворимите. И ние започнахме така. Храним се с Royal Canin Mini Junior:
Последният път, по препоръка на ветеринаря взехме Royal Canin Mini Junior Pediatric:
Разликата в двете храни е, че Pediatric е по-богата на витамини, минерали и т.н. Обаче на нашия кучо нещо не му се услажда тази храна. Трябва да яде 3 х 5/8 на ден, а той изяжда само 2 х 5/8. Процедираме по следния начин: дневна дажба 176гр., разделена на три хранения по 60гр., което е 5/8 от мерителната чашка на Royal Canin, която си върви специално с тази храна. Сутрин слагаме в купичката 5/8 и яде. След 15 мин. кой ял, ял, вдигаме купичката. Рядко изяжда всичко в нея. Вдигаме я, като неизяденото се връща при останалата храна. И така с другите две хранения. Не изглежда да е гладен, но не яде по 180гр. На ден, а някъде между 100 и 150, зависи от настроението. Имаме наблюдения, че като че ли Royal Canin Mini Junior по му се услаждаше... Въпросът ми е следния: да преминем плавно отново на нея или да я заменим с една от следните храни:
Или някоя друга храна, която може да ми препоръчате. Цената не е от голямо значение, защото той и без това яде малко, а ние държим да е качествена храната.
За ушите и зъбките. Знам, че когато си сменя зъбите ушите заемат различни позиции, обаче лявото ушенце е някак по-пречупено и като че ли по-дълго от другото, което е с перфектна форма. Дали се е калцирало или има друго обяснение. Ветеринарят каза, че е нормално да му "шават" на всички посоки ушите на тези месеци.
И последно, но много важно. Решихме, че искаме да си вземем и едно женско джакче, като предпочитаме да е също късокосместо и парсън, бяло и кафяво, само с окуляр. Някой може ли да ми препоръча сайт за развъдник, защото не можем да намерим. С нашия кучо извадихме голям късмет, защото ни е от една позната от Украйна, но те не смятат да я заплождат повече и остава единствено вариант от развъдник или човек, който с любов си отглежда кученца, а не ги плоди само за пари.
Това е от нас засега, надявам се да съм ви била полезна и ще се раздавам някой да ми отговори на въпросите.
Поздрави и от Мика: