Джак Ръсел териер
Публикувано: 18 February 2014 - 04:08 PM
Когато беше бебе, той също изяждаше гранулите си за секунди. Някой "умник" ми даде същата идея да го храня от ръка. На мен ми писна по 3 или 4 пъти на ден да се занимавам и да му давам гранула по гранула, затова след само месец прилагане на това упражнение започнах отново да му сипвам храната в купата. И какво се беше получило, кучето не искаше да яде от купата си, чакаше да започна да му давам от ръка. На мен тези номера не ми минават и го оставих, два дена не беше ял нищо, докато се осмели да вземе няколко гранули от купата си. От тогава не яде с такъв апетит, както когато беше малък. Винаги оставя недоядени гранули в купичката си и често се случва да изяде по-малко от препоръчителната дневна порция. От лаком стана капризен, дори не яде всеки вид гранули, а само тези, които на него му се харесат.
Моя съвет също е да не смесвате ежедневното хранене с изграждането на връзка помежду ви. Има толкова други начини да се гради връзка, да се обучава и да се награждава желаното поведение, но това трябва да става с нещо по-интересно за кучешкия нюх като варено месо например, а не с гранулите.

Публикувано: 18 February 2014 - 05:13 PM
Само дето кучето не е тамагочи. Но някои хора не го знаят.
Храната е основополагащ сигнал за изграждане на връзката, като човек, възпитал куче-водач ви го казвам. Първата 1 година е много важна в изграждането в сглобката "стопанин-куче".
Ама впрочем, какво ли разбирам аз? Вие си знаете.
Успех с повръщането.

Чау - кучето, близнало небето...
Публикувано: 18 February 2014 - 09:39 PM
По коментарите ви разбирам, че не четете дори това, което другите хора пишат. Не знам как си направихте извода, че човек, който не храни кучето си от ръка, го третира като тамагочи или се фръцка, защото му е скучно. Човека отделно трябва да се занимава с кучето си, да му позволява да изследва света, да награждава желаното поведение и да го учи на различни трикове, с което ще става по-близък с кучето си, но награждаването да е с нещо друго по-интересно за кучето, а не с гранулите му. Естествено, че всички тези неща изискват време и търпение, аз специално съм се занимавала с него с часове, докато беше малък. Денят ни преминаваше горе-долу така: сутрин разходка с игри и заучаване на команди, след обяд пак разходка и вечер пак разходка с игра и занимаване на кучето с нещо интересно за него, чрез което да може да придобива опит и да научава нови неща. Всичко това върви с награди, най-често моите бяха варено месо или кучешки бисквити, но не и гранулите, с които се храни. Гранулите за него са храната, която яде всеки ден, нищо ново и интересно за него, което да му помогне да учи по-бързо.
Където и да прочета из чуждестранни, а и в български сайтове никой не препоръчва храненето от ръка, защото "изграждало връзка". Хората са намерили много други начини на хранене, някои от тях помагат за изграждането на връзка и развитието на мозъка и нюха на кучето.
Други начини на хранене на лакомо куче:
http://1.bp.blogspot...00/IMG_6397.JPG
http://ecx.images-am...WzL._SY300_.jpg
http://www.baxterboo...-mulberry-1.jpg
http://g-ec2.images-...V367218504_.jpg
И така нататък... А начини за изграждане на връзка има много, но храненето от ръка не е най-подходящият начин. И не бъркайте награждаването с малко парче вкусна наградка с храненето от ръка с гранулите за ежедневно хранене. И да не забравяме, че за някои кучета храната не е такъв стимул, каквато е играта и играчките например.
А и никой не е казал, че човека трябва да остави кучето си да повръща, просто трябва да намери подходящ начин на хранене. Предлагам да пробва това от първия линк, просто да сложи няколко тенис топки в купата върху гранулите, да остави само около една топка място, колкото да може да си завира муцуната между топките и да ги мести, за да достига храната. При повечето кучета действа, някой излизат прекалено досетливи и вадят топките, но повечето са толкова заслепени от храната под тях, че забравят за топките отгоре.

Публикувано: 19 February 2014 - 07:28 AM
Furia_S
Сега разбрахте ли защо отхвърлих категорично вашето предложение. Браво на simona623, че се постара да Ви го обясни толкова подробно.Моя мъник Бимбо също се храни много лакомо повърна 1 път след храна но нямаше драма ,трагедия и не се вкарахме във разни "филми" убеден съм че на всяко куче му се е случвало от време на време да повърне след хранене.За една седмица от както е във дома лакомията му започва да намалява,няма я конкуренцията на братята и сестрите му .Колко ще намалее си е негов проблем, Шона е на 5г и още си е лакома според мен но ,САМО според мен но според нея явно не е защо нищо и няма на стомаха :) нашите критерий и техните са различни.
Публикувано: 19 February 2014 - 07:41 AM

Публикувано: 19 February 2014 - 08:28 AM
Furia_S, в 19 February 2014 - 07:41 AM, написа:
Те са и такива ловци.... щом не са запознати с мотивацията .

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 19 February 2014 - 08:50 AM

Публикувано: 19 February 2014 - 02:37 PM
Все още си мисля, че бъркате храненето със стимулирането с нещо за ядене. Може и аз да бъркам нещо, нищо не твърдя със сигурност, но все още не мога да намеря логика в храненето от ръка. Ако е само заради повръщането, купите може да са нови и не особено евтини и да не присъстват все още на нашия пазар, но метода със слагането на някакви предмети върху храната в купата (примера е с играчки, но може и всичко останало, което не е опасно за кучето и не може да бъде погълнато) не е нов и не струва нищо. И пак ще кажа, че според мен храненето от ръка не е най-добрия начин за изграждане на връзка между стопанин и куче (говоря за рутинното ежедневно хранене, не го бъркайте с награждаване и примамка за стимулиране).

Публикувано: 19 February 2014 - 04:02 PM
Цитат
Това че вие лично отричате хранене от ръка като начин за контакт и изграждане на връзка в тандема "човек-куче" не е мой проблем, извинете))) Обяснявам, повтарям, потретвам с отегчение за кой ли път - това е един от начините чрез който можете да контролирате дажбата на кучето така, че то да не се нагълта с въздух и да не повръща, плюс към това се изгражда асоциативната връзка "човешката ръка дава, тя не отнема, а дава". Колкото по-рано се закрепи тази асоциация, толкоз по-добре. Че има топки-играчки като мотивация всеки го знае. Кучета от една и съща порода може да реагират за апорт, игра или лакомства като мотивация, аз моя с подражателно възпитание го научих да носи пръчки, защото нашите чау-чау като порода не са апортировчици. Ако исках апортировчик - да съм взела ретрийвър))))
Нека не се караме, предложих на момичето изход от цялата ситуация, където тя да може да контролира лакомията и да не й повръща кутрето. Паницата не контролира лакомията, повярвайте ми, виждала съм как се обръщат паниците със замах от космата лапа и после храната разпиляна по пода и кучето като прахосмукачка за секунди прави "ШЛЛЛЛЛЛЛЛЮЮЮЮЮПППП!".
Мир?:-)))
ПС: А, да, забравих да вметна че мои любими и уважаеми приятели с кучета канис-терапевти, работещи с деца-инвалиди, дават на кучета си точно гранули за наградка, защото кучета работят и се обучават по цял ден, дневната им дажба храна заминава през това време в стомаха. Какъв кошмар!)))))))))))

Публикувано: 19 February 2014 - 05:56 PM
Това към тези пишещи по въпроса .

Всеки има кучето,което заслужава...
https://www.facebook..._homepage_panel
https://www.facebook...34862426717095/
Публикувано: 20 February 2014 - 09:43 AM
Когато се караме на кучето или то не е доволно и по някой път се опитва да проявява характер.
Примерно, наказваме го и му се караме, защото е направил някой беля, а той лае и от време на време леко се спуска да хапе.
В определени моменти изглежда озлобен дори. Как да процедирам в такива моменти? Ако продължа да се карам той си злобее още, ако престана пък да не си помисли, че така му минава номера и той казва на мен какво да правя?
Благодаря.
Публикувано: 20 February 2014 - 01:31 PM
iNfRaSoNiC, по този проблем аз лично не мога да се включа с адекватен съвет. По принцип обикновено това поведение е на куче, което не признава Вас за лидер, а смята себе си за такъв. От друга страна Лео е още бебе само на 3 месеца ... Предпочитам да не вземам отношение, за да не объркаме нещо, че после нежелано поведение трудно се коригира ... Дано със съвет се включи някой по-компетентен. Другия вариант е да попитате в раздел "Възпитание и обучение на кучето" ...
Публикувано: 20 February 2014 - 01:33 PM
Дори когато му се карам, но по-лека сваля глава и седи помирен.
Но ако му се карам по-ожесточено тогава се проявява поведението от горния ми пост...
Ще постна въпроса си и в другата тема да видим.
Благодаря.
ЕДИТ: Може би се дължи на факта, че някой път ме изкарва от кожата ми и съм супер нервен доакто му се карам... не знам.
Публикувано: 20 February 2014 - 04:15 PM
iNfRaSoNiC
Ще се опитам да Ви обясня :кучето гледа на вас като куче а не като на човек така че и ви се отнасяйте към него по същия начин за да има разбирателство.Как постъпват кучетата при такива поведения карат им се по своя си начин, кучешкия те и тоя начин разбират и спазват йерархията ТЯ винаги е променлива днес един лидер след време друг винаги има борба за надмощие.Забележете как друго куче постъпва със някой който е досаден не слуша или си вре муцунката там където не трябва ,какво правят по големите по старшите а то е винаги едно и също
1."оголват зъби" (Ви трябва да смените тона да е по строг по ясен)
2."ръмжат" (Ви респектираш го повишаваш тона ставаш заплашителен) това са все предупреждения под различна форма
3.Нападат Но как като захапват винаги в областта на врата и повалят затискат на замята но това е със цел сплашване не да ранят или убият по някога нещата загрубяват в зависимост колко бързо се разберат кой е по старшия или другия не прави опит да се издигне по на горе тогава тия борби са малко по груби.Какво правите Вие във тоя случай същото каквото и кучето а то е хващате го за врата поваляте го стискате леко, затискате и го задържате в това положение до като разбере, че Вие сте по силния или казано по друг начин докато се предаде естествено няма да го удушите .Малко грубо звучи но така е в кучешкия свят ИМИТИРАТЕ ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ ЗА ДА ВИ РАЗБЕРЕ ПО ЯСНО И ЛЕСНО .След като се установи йерархията един път е по лесно да се поддържа без да се прибягва до т.3
Дано да се съм се изразил подобаващо разбираемо в голяма степен в общуването е нужно опит и познание на психиката. тогава тия неща са много по лесни.Йерархията се установява винаги от самото начало колкото по се закъснее толкова по трудно става после