iNfRaSoNiC, в 18 March 2014 - 09:15 AM, написа:
Ние вече имаме нещо като проблем със сутршеното излизане.
Сякаш нашия Лео излиза, за да търси всякакви боклуци, които да дъвче и яде...
Просто сутрин за сега си е истински изпитание за нервите да се излиза с него.
След обед и вече положението е доста по-добро. Пак търси някакви неща да яде, но доста по-малко.
Също така сутрин дърпа много, а след обед и вечер почти не дърпа и ходи до нас или зад нас.
Как да процедираме с това ядене на всички? Или просто да корегираме, когато можем и да се надяваме НЯКОГА да отмине.
Поздрави.
По принцип няма нищо ненормално в това, че се опитва да изяде всички боклуци наоколо - той все пак е бебе и като бебе опознава света и по този начин - да подушка и да налапа всичко. Това, освен че е много неприятно, е и много опасно! Аз не мога да изброя колко пъти съм бъркала в устата на Джими, за да вадя всякакви неща от там - от кокали, и парчета хляб, до далеч по-големи гадости

. По едно време работихме малко с един треньор, който ми показа много хитър начин да "коригирам" такъв тип нежелано поведени. Дъжа в ръцете си връзка ключове и, когато посегне да вземе нещо от земята /но преди да го е направил/ мятам ключовете в посока на кучето /звучи по-ужасно, отколкото е/. Целта е ключовете да възпроизведат звук в близост до кутрето и в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не ударите животинчето! Ударите като цяло не са възпитателно средство. От звука кученцето се сепва и не взема от земята това, към което се е насочило. След първите 2-3 пъти работа започва да върши и само издрънчаването с ключовете, без да ги хвърляте. Така, с постоянство, може да бъде отучено да взема каквото и да е от земята - от боклуци, до храна. Оказва се, че това, в някои случаи, може да бъде животоспасяващо.
Дърпането също трябва да се коригира. Ако го разхождате с нагръдник, обаче, корекцията е доста трудна. Друг "трик", който ми показа треньорът е, да закача повода в предната част на нагръдника - така едно рязко подръпване има коригиращ ефект.
Естествено, това са неща, които са ми показани /не са мое умозаключение/ и са сработили до една или друга степен, като имате предвид, че започнах да ги прилагам, когато дзвера беше на 5 години.