Джак Ръсел териер
Публикувано: 23 August 2014 - 09:21 PM
katetol, в 05 June 2014 - 09:51 AM, написа:
Жалко е, че Вашето бебе е трябвало да започне по този труден начин живота си ... Надявам се на първо време нейната история да Ви убеди в ползата от крастрацията, още повече, че Вашата кукла е също женска ...
Колкото до обезпаразитяването и ваксинацията - най-важното е да намерите ветеринар, на който да имате доверие и да следвате схемата за ваксинация и обезпаразитяване, която той ще Ви предложи ... Тъй като е гледана навън преди да й бъдат приложени тези манипулации, аз лично бих Ви препоръчала да й направите тестове за различните болести + дирофилариоза ... Особено за дирото чувам, че много лекари препоръчват на собствениците да не го правят, защото тук нямало дирофилариоза но доста теми в раздела Без дом опровергават тази дезинформация ...
И, естествено, другото, от което ще има нужда Вашето кутре е много обич и търпение ... във всичко ...
От сърце Ви пожелавам неизчерпаем брой прекрасни моменти заедно ... С ДРТ никога няма да скучаете

Прекрасните моменти вече са много, а нашето бебе расте щастливо.
Между другото се оказах права, че таткото не е бил ДРТ. Като гледам станахме по-дългокраки, а ушите ни в повечето случаи стоят гордо изправени, но пък си е наша и си я обичаме такавва

И все пак да си покажа душичката.
http://prikachi.com/...79/7557479A.jpg
http://prikachi.com/...80/7557480e.jpg
http://prikachi.com/...82/7557482Z.jpg
Публикувано: 24 August 2014 - 08:39 AM
Публикувано: 25 August 2014 - 05:46 PM
Много скоро ще станем стопани на малко бебенце ДРТ и сега чета всичко за породата и начин на отглеждане и възпитание. Така попаднах тук. Бебенцето е родено на 6-ти август и ще го вземем след 16-ти септември, след като го отбият. Досега не сме имали куче и ще разчитам да ми помагате с вашия опит, за да бъдем добри стопани. В търсене на име сме. Синовете ми са се заели със задачата да изберат.
Мъникът с кафявото оченце и едно петно на гръбчето е нашето бебе.

Публикувано: 25 August 2014 - 07:05 PM

Публикувано: 26 August 2014 - 09:44 AM
katetol, в 25 August 2014 - 07:05 PM, написа:

Здравейте,нов съм в този сайт и не намерих как да пускам теми,такаче съжелявам ако съм направил нещо неправилно:(Имам проблем със мойта джаки и одавна искам да се посаветвам с някой който разбира от темперамента на тази порода:)Тя е на година и 8 месеца и за съжаление остана доста а социална и страхлива което се дължи според мен че до четвъртия месец не е излизала от апартамента в който е живяла с една възрастна жена.След това е взех аз и живяхме година някаде в Норвегия в едно селце където беше спокойна,игрива и дива даже редовно бягахме без кайшка по два часа на разходка.До момента в който трябваше да се прибера във Варна!Воденето без кайшка стана немислимо,всеки шум,гърмеж на пиратка дори и по силно виене на вятъра край морето е вкарваше в такава депресия и стрес,че по два дена буквално изваждам я на вън свършва си нуждите за 1 минута и рови земята да се прибира,естествено не я прибирах и обикаляхме около 40 минути,но не забелязва нито кучета,нито хора,все едно не е на земята:(С времето посвикна ,но вече не е нито игрива,все тъжи,вече повече прилича на плюшена играчка:(Ядеше по двапати на ден,вече почна само по един път,само спи.Така месеци наред един ден е весела,на другия ден я няма вкъщи.Наскоро ми се наложи да изляза от града без нея за 5 дена и устана при родителите ми на вилата,незнам дали се е уплашила от нещо но вече трети ден е с подвита опашка отново,пие много вода,истърва се в къщи,,при което не мога да и се карам,защото виждам че пак е в някакъв ужас,,Напълно здрава е,не е болна лекарят ми каза че съм и обръщал много внимание и била лигла.Моля някой ако може да даде съвет как да помогна на кучето да излезе от този стрес и да я социализирам малко иначе изпълнява дай лапа,сега ми дай другата,легни,до мен,върни се.Имал съм две кучета но такова куче никога.Тъжно ми е като гледам кучето така,а и знам каква е в отпуснато състояние без стрес но е невъзможно да и създам тишина и спокойствие както беше в Норвегия.
Публикувано: 28 August 2014 - 05:52 AM
drezden, в 26 August 2014 - 09:44 AM, написа:
katetol, в 25 August 2014 - 07:05 PM, написа:

Здравейте,нов съм в този сайт и не намерих как да пускам теми,такаче съжелявам ако съм направил нещо неправилно:(Имам проблем със мойта джаки и одавна искам да се посаветвам с някой който разбира от темперамента на тази порода:)Тя е на година и 8 месеца и за съжаление остана доста а социална и страхлива което се дължи според мен че до четвъртия месец не е излизала от апартамента в който е живяла с една възрастна жена.След това е взех аз и живяхме година някаде в Норвегия в едно селце където беше спокойна,игрива и дива даже редовно бягахме без кайшка по два часа на разходка.До момента в който трябваше да се прибера във Варна!Воденето без кайшка стана немислимо,всеки шум,гърмеж на пиратка дори и по силно виене на вятъра край морето е вкарваше в такава депресия и стрес,че по два дена буквално изваждам я на вън свършва си нуждите за 1 минута и рови земята да се прибира,естествено не я прибирах и обикаляхме около 40 минути,но не забелязва нито кучета,нито хора,все едно не е на земята:(С времето посвикна ,но вече не е нито игрива,все тъжи,вече повече прилича на плюшена играчка:(Ядеше по двапати на ден,вече почна само по един път,само спи.Така месеци наред един ден е весела,на другия ден я няма вкъщи.Наскоро ми се наложи да изляза от града без нея за 5 дена и устана при родителите ми на вилата,незнам дали се е уплашила от нещо но вече трети ден е с подвита опашка отново,пие много вода,истърва се в къщи,,при което не мога да и се карам,защото виждам че пак е в някакъв ужас,,Напълно здрава е,не е болна лекарят ми каза че съм и обръщал много внимание и била лигла.Моля някой ако може да даде съвет как да помогна на кучето да излезе от този стрес и да я социализирам малко иначе изпълнява дай лапа,сега ми дай другата,легни,до мен,върни се.Имал съм две кучета но такова куче никога.Тъжно ми е като гледам кучето така,а и знам каква е в отпуснато състояние без стрес но е невъзможно да и създам тишина и спокойствие както беше в Норвегия.
Във Вашия случай, според мен, става въпрос за силна форма на стрес. Възможно е да е поради промяната - по принцип това, което аз знам е, че мъжките ДРТ се привързват до болка към стопанина си, а женските - към дома ... За съжаление аз не мога да съм Ви от полза в този случай ... Смятам, че би било добре да потърсите професионална помощ, защото съвети от форума може само да влошат нещата ...
Публикувано: 25 September 2014 - 05:58 PM
От близо две седмици кученцето е вкъщи. Името му е Бард, но малкият ми син държи да го наричаме Бари. Невероятен сладур е! Спокоен и добричък. Има си чудесна къщичка, която прие като свое убежище, и много се забавлява в нея. Всички играчки са вкарани вътре. Пишка и ака на пеленките. Е, понякога има и фалове, но той е бебе. Не е лаком. Аз дори се чудя дали се храни добре, но щом е игрив и спокоен, предполагам, че му е достатъчно. При нас така се получи, че той от втория ден стои сам по 5-6 часа, но може би така стана по-добре. Няма проблеми. А като се приберем, радостта е огромна. Но вие това го знаете, няма защо да го казвам. През нощта също е спокоен. Спи, разхожда се тихичко и пак ляга да спи. Нямам представа дали всички малки са така, но определено нашето момче е много добро.
Ето го и него:

Публикувано: 22 October 2014 - 08:05 PM
Моля дайте съвет какво да предприема страх ме е,че накое голямо куче може да го разкъса.
Публикувано: 23 October 2014 - 08:28 PM
Публикувано: 04 November 2014 - 04:56 PM
Живея в апартамент, който е около 50 м2, и като повечето хора работя от понеделник до петък, осем часов работен ден. От прочетеното в темата оставам, става ясно, че при това ежедневие, две разходки от по поне един час са задължителни. През свободното си време карам много колела, разходки в планината, по паркове, та за уикендите не се притеснявам, че ще мога да го "изтощавам". Не искам кучето да полудява цял ден в нас и да не се чувства добре от това, че няма никой с него през деня.
Втория ми въпрос е какво е за предпочитане, от гледна точка на по-лесно обгрижване и като характер - мъжко или женско ?
И третото, което разбирам, че не е е толкова лесна задача е откъде може да бъде закупен. Ясно е, че няма в България кучета с родословие от породата, но ако има хора, които има информация за добри екзмпляри бих се радвал да разбера за тях :)
Поздрави и благодаря предварително за отделеното внимание.
Публикувано: 06 November 2014 - 02:45 PM
Аз ще се опитам да дам отговор на първия Ви въпрос. ДРТ са хиперенергични кучета! Но освен това са и невероятни душици ... В повечето случаи те се адаптират към начина на живот на стопаните и семейството си. Като за всяко куче, за тях най-важна е връзката с Техния си човек ... Ако Вие разхождате кучето си по един час сутрин и един час вечер, гарантирам Ви, че то ще е достатъчно изморено и няма да "полудява" по цял ден. След едночасова разходка сутринта, то най-вероятно ще спи през целия ден ... Това, че ще можете да го изтощавате с каране на колело, разходки в планината и т.н. допълнително ще допринесе за това, Вашето куче да е кротко и спокойно ... Повечето от нас работим. Честно да си призная, аз не всеки ден успявам да осигуря чак толкова продължителни разходки на дзвера - въпрос понякога на физическо неразположение, влошено здраве и др. независещи от мен фактори и, въпреки това, той е спокоен и никак не е деструктивен ... Е, разбира се, първата година, година и половина, когато си е още дечко, е малко по-трудно, защото тогава те искат всичко да видят и всичко да пробват ... Но мое лично мнение е, че с така описания начин на живот, ако кучето е част от Вашите занимания, няма да имате проблем с него и то ще бъде едно спокойно и щастливо кутре. Е, естествено, както казват в повечето представяния на породи кучета - всяко куче е индивидуално :)
Публикувано: 07 November 2014 - 03:25 PM

да се включа и аз в дискусията - аз взех моят Джак от Холандия. Търсех в Германия, Финландия (там имам приятели), но бях в лист на чакащи за следващите поне 3-4 кучила на повечето развъдници. Бях в лист на чакащи за палета в още два развъдника (дългокосмести джакове) един в Полша и един в Украйна - там са откровени супер-шампиони джаковете им

От Германския развъдник (там можех да получа пале най-рано лятото на 2015 година) ми казаха,че един техен мъжкар е гастролирал

Никъде по пътя не са ми правили проблем за кучето - даже не разбраха, че има такова в колата.
това е...
Сега се гледаме с любов

Кръстихме го Кинг Джорджи - по буквата на развъдника и защото "виновника" за джака у дома се казва Георги.
Не зная какво да посъветвам, защото те нещата са относителни - просто при нас се случи, че бяхме там и искахме джак и започнахме да търсим там....
Може би в Бг щеше да е различно, просто да си харесаме някое и да го вземем - знам ли и аз.
Надали ще тръгнем по изложби, нямам време да се занимавам с такива неща.
Но пък джакчето е точно такова, каквото си го мечтаехме и представяхме - дребничък, набит и жилав, гладичък, с носле като копче, меки ушички, стърчаща като антенка опашчица, игрив и много-ама мнооого гушкателен.

I can't keep calm - I have a JRT.
Публикувано: 10 November 2014 - 09:00 AM

Имам моят Купър от почти две години вече и сравнително добре познавам вече характера и особонестите на породата му, тъй като общуваме и с други джакове, а скоро даже имахме "сватба" с нашето гадженце Бел, та ако е рекъл Господ ще ставаме и татко

За двете години с Купи мога да кажа, че това е най-откаченото, щуро, диво, любвеовилно, сърцеразтупващо и завладяващо същество, което имам щастието да е мой другар. Характерът им се променя с времето, преминахме през много метаморфози, сменихме много маски /Ха ха ха снощи свалихме умишлено за енти път филма "Маската" да се порадваме на Майло и същите му щури изпълнения като на нашият Купър/, овладяхме умения и се приспособихме цифром и словом в три къщи по ред.
Относно въпроса на tanec подкрепям напълно мнението на katetol. Сутрешните ни разходки през работната седмица не надвишават 30 минути, тъй като сме на работа и за по-дълга разходка някой трябва да се жертва със ставане в 06,00 най-късно. Въпреки всичко смятам, че му е съвсем достатъчно, за да спи цял ден маймуната, познавам си го, кърти докато се приберем. За сметка на това вечерните разходки са поне час, след което е ожаднял, огладнял и гушлив.
tanec - не се тревожи, от ден първи от както стъпи у дома /на 45 дена беше/ Купър остава сам по поне 8 час

От мен успешна седмица на всички и да не забравя да Ви се похваля с последната ни придобивка - светещ в тъмното нашийник с три различни режима, ха ха ха, приличаме на панаирджийска сергия