Chriss, в 29 September 2011 - 10:51 PM, написа:
Waikikii, в 27 September 2011 - 09:15 PM, написа:
Chriss, в 18 September 2011 - 02:54 PM, написа:
Chiita, в 15 September 2011 - 01:30 PM, написа:
Chriss, в 08 September 2011 - 04:34 PM, написа:
Ще се включа само да уточня , че процедурата не е сложна ,стига човек да има желание!!!
Когато някоя порода няма Клуб се спазват правилата на БРФК и кучетата се регистрират чрез Киноложките дружества по градове ,например има такива в София ,Пловдив и др.и чрез тях им се издават родословия.
Основните изисквания са кучетата да са с експортни родословия ,собственика им да стане член на едно такова дружество и да спазва правилата му, да си регистрира развъдник(запази име),да посети няколко изложби и да получи оценки ,които ще допуснат кучетата до развъждане.Нищо по различно не се прави щом няма породен клуб,просто документите минават през дружествата.Процедурата даже бих казала, че е по-лесна отколкото ако има Клуб,защото обикновенно клубовете имат и допълнителни изисквания към породата с която се занимават.
Дано това помогне на някой да не прави грешката да плоди отново и отново родословните си кученца и да сьздава неродословно поколение.Джаковете са прекррасни кученца и от вас зависи дали ще успеете да запазите и подобрите породата или ще я загробите.Не мислете само в сегашно време.
Уморена съм вече от подобни спорове, затова няма да задълбавам. Аз съм от Пловдив. Киноложкото дружество в Пловдив НЕ поддържа родословия към БРФК. Ако не сте се интересували или проверявали - аз съм.
Свързах се със Софийското, както и с БРФК за легализиране на моето родословие. Кучето си го регистрирах в най-големия клуб на джак ръселите в света без никакъв проблем - JRTCA - www.jrtca.com . Всеки джак ръсел в САЩ се регистрира там или поне на първо място там, може и в друг след това. Дори много Канадски джакове се регистрират там. От БРФК явно това не ги интересува. Те искат родословие издадаено от AKC - демек от Американския еквивалент на БРФК. Еми, къде е логиката? Щом има клуб, и то клуб с хиляди кучета и дългогодишни традиции - много ясно, че ще си го регистрирам там, за какво ми е да го регистрирам в Американската БРФК? Смисълът е никакъв. А когато една от служителките ми каза: "О, 100% ще ви искат и рушвети, но пробвайте." - честно казано съвсем загубих интерес. Ето това имах предвид като казах, че процедура или няма или е много "странна".
Не знам от кога ви е информация, но си има киноложко дружество в Пловдив към БРФК:
http://plovdivdogs.wordpress.com/
Не съм казала, че няма киноложко дружество в Пловдив. Не се занимават с родословия на кучета, които нямат клуб в България, поради някакви си техни недоразумения с БРФК. Като не вярвате, обадете се и проверете. Какво ли се обяснявам и аз ...
Да поясня- Доколкото разбрах, имате кучето си от Америка и е регистрирано JRTCA. Да членувате в него,не означава почти нищо и той няма как да ви е издал родословие. Няма такива права. JRTCA е просто клуб на породата (без значение колко световен и колко многоброен е), в който може да сте член, дори и без куче,стига да я харесвате. Ако се интересувате, би трябвало да знаете, че той прави доста лоша услуга на породата в Америка. В никакъв случай не е еквивалент на БРФК. За такъв може да се приеме само Американският Развъден Клуб(Аmerican Kennel Club-AKC). Родословия се издават само от АКС. Официален документ е! Обикновено пристигат от 2-4 седмици на желания от вас адрес след закупуване на кучето от развъдника, при условие, че и пра,пра..родителите му, са притежатели на родословия от АКС. Това, което обяснявате в по-предни си постове:"...как трябвало да мине година, за да се проявели признаците на породата...и специалист,установяващ породността му......и издаващ родословие..."-звучи несериозно и изобщо не е така.
В Америка, много от развъдниците, използват други клубове да регистрират потомствата си, защото немогат да покрият и осъществят изискванията на Американския Развъден Клуб. Точно това се случва с Джак Ръсел Териера. За съжаление породата не е призната от АКС и не се издават родословия на представителите от нея.
Причината е същия този клуб JRTCA. В продължение на години неговите изисквания са били единствено насочени към работоспособността на кучето, а не и към неговата естетика и ясно изразени специфични качества. Резултат!!! - Появяват се хиляди разновиности на породата и положението е, тотално, извън контрол.
За да овладеят по някакъв начин ситуацията и запазят породата чиста, се случва следното: След 2000 година, в Америка, тя се разделя на две - Джак Ръсел Териер и Парсън Ръсел Териер, които се считат за две различни породи. Парсън Ръсел Териер се признава от Американския Развъден Клуб, защото при него вече се поставят ясно изразени специфики на качествата на кучето.
Това исках да кажа. Светът е малък, информацията - достъпна и нищо не е трудно да се провери. Постът ми не нападателен, а пояснителен, за да няма обидени. Не се сърдете и обвинявайте БРФК , едва ли не, в рушветчийство.Във вашият случай, за официален документ за произход, няма как да ви се признае никакво клубно членство, освен това, което е издадено от АКС.
Бъдете здрави,любители на породата...и ако наистина я обичате - бъдете разумни, за да не стигнете американците в това, което са направили с Джак Ръсел Териера.